Indie!!!

Efter diverse musikdiskussioner senaste tiden måste jag bara klippa in Wikipedias definiering av indiepop som precis som våra diskussioner inte gör någon speciellt mycket klokare.

Indiepop är ett slags popmusik, där indie är en förkortning av independent. Benämningen kommer från Storbritannien där mängden små, oberoende independentbolag växte upp som svampar ur jorden under och efter punkrörelsen.

De oberoende skivbolagen inriktade sig på utgivning av pop och rock som kanske inte alltid var så kommersiellt gångbar. Benämningen indie uppstod under 1980-talet, och på skivbolag som Postcard, Factory, Creation och Rough Trade sågs en ny stark våg av popmusik växa fram, ofta med rötterna i 60-talets brittiska poptradition, även om begreppet indiepop är mycket vagt, då det innefattar en väldigt stor mängd stilar. Gemensamt för indiebanden var att de ansågs erbjuda ett alternativ till den mer putsade och glättiga kommersiellt inriktade listpopen.

Det största indiebandet under 80-talet var förmodligen The Smiths, lett av sångaren Morrissey som spelade lättillgänglig pop som även gjorde sig på hitlistorna, men som erbjöd mer intellektuella texter och en vass samhällskritik mot samtidens Storbritannien och dess ledare Margaret Thatcher.

Under 1990-talet började indiepopen i allt större skala krypa in på försäljningslistorna med band som till exempel Primal Scream, och det hela exploderade så småningom med britpop-vågen. Dessa band var liksom sina föregångare oftast gitarrbaserade med rötterna i 60-talets pop och grupper som Oasis och Blur var mer än tydliga med sina influenser av till exempel Beatles och The Kinks. Just Oasis och Blur växte sig till Storbritanniens mest framgångsrika, så det ursprungliga betydelsen i ordet indiepop som skulle peka mot ett alternativ och ett utanförskap kan sedan dess kännas urvattnat.

När Sony köpte upp skivbolaget Creation blev detta än mer tydligt, och Creation som tidigare varit en stark drivkraft och kreativ lekstuga förlorade snart sitt värde.

Begreppet indiepop används fortfarande som begrepp för alternativ popmusik vars främsta drivkraft kanske inte är att hamna på listorna, även om de flesta mindre skivbolag idag har något slags anknytning till större mediakoncerner.

Det band som idag rent musikaliskt och estetiskt ligger närmast begreppets ursprung är kanske skotska Belle and Sebastian, men i dagens hårt kommersialiserade musikklimat finns en stark indiescen med många namn.


Kommentarer
Postat av: Zandrah

Det där är ett ämne som jag och min lillebror ofta diskuterar; vad är indie, vad är inte indie?
Läst Wikipedias definition också, men som du skriver, man blir inte mycket klokare på det!!

2006-01-09 @ 09:43:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0