The Wall!

Idag har vi varit på den Kinesiska muren. Efter några om och ett par men lyckades vi ta oss dit, vara där en stund och sedan även ta oss tillbaka till hotellet. I och med att vi inte ville gå upp 7 för att åka med en halvdyr tur till muren som hotellet ordnade valde vi att ta en lokalbuss istället. Det blev att ta tunnelbanan till busstationen och det var nog en bra idé från början, för trafiken är sjukt livlig och ofta igenproppad här, men vi lyckades gå ner till fel tunnelbanestation och även gå av en station för tidigt en gång. Till slut lyckades vi dock hitta rätt och det var då de större svårigheterna började. Det var linje 919 vi skulle åka med ut till muren och när vi kom till busstationen fanns det ett antal bussar med det numret på att välja på varav de flesta bara stog still och inte verkade gå någonstans egentligen. Efter att vi rådgjort med ett par ryssar och ett par britter lyckades vi alla komma på en buss som faktiskt tog oss till muren med en ganska kraftig försening pga vägarbeten. Muren var ungefär så magnifik som man hade förväntat sig men var lite väl modernt renoverad för att man skulle få den helt rätta historiska känslan. När vi gick runt lite där på muren upptäckte vi att det fanns något av en bergochdalbana som man kunde åka med. Det var vi så klart tvugna att prova vilket var väldigt dumt. Den turen gick väldigt sakta och var inte ett dugg upphetsande men värst av allt var att den bara gick ner till några försäljare och någon björnpark och fungerade inte som något bra sett att se muren ifrån. Körsbäret på grädden på moset var att man även kom ut från murområdet och blev tvungen att betala inträde för att gå upp på muren igen. Vi hade inte tagit klart alla de kort vi ville så vi blev väldigt irriterade. Kanske mest jag... Så det var bara att betala inträde igen för att ta de bilderna man ville ha.
Vi träffade även ett par trevliga amerikanskor under dagen vid muren som vi snackade en del med. Alltid gött att få träna engelskan på riktigt.

murenjagmuren
Murbilder :-).

Igår var vi inne i den Förbjudna staden och på Himmelska fridens torg. Vi avverkade de båda rätt så fort. Ingen av oss är sådär väldigt intresserade av de olika dynastierna som funnits i Kina osv. Att ha fått vara på dessa båda historiska ställen är dock mycket trevligt :-).

35234-49
Forbjudna Staden!
35234-48
Jag och Mao. Framfor mig ligger Himmelska Fridens Torg.

Det sjukaste som hänt under resan hände också igår och inträffade på vägen till de två tidigare nämnda platserna. När vi var på väg dit ropar ett par tjejer på oss bakifrån och frågar om vi pratar engelska och vi svarar så klart ja. Så vi snackar ett tag med dem om lite ditt och datt när de frågar om vi vill följa med på en teceremoni. Vi tyckte det lät som en intressant grej och hängde med. Tanken flög igenom skallen att det kanske var något lurt med det här... Typ att teerna skulle vara spetsade med något så att vi skulle tuppa av och bli rånade osv men det verkade rätt säkert ändå så vi följde med. Vi frågade givetvis även om det skulle vara dyrt men det skulle vara billigt och något som kineser ofta gjorde. Inne på testället hamnade vi inne i ett stängt rum tillsammans med de två tjejerna och en till tjej som skulle hålla i själva ceremonin. Ceremonin började och allt verkade bra. Jag kollade även så att alla drack av samma teer så att inte vårt skulle vara spetsat med något men alla drack av samma teer. Det lugnade dock inte ner mig helt utan jag kände att något var lurt med det här så jag tittade mig omkring i rummet och på bordet då jag upptäckte en prislista som stog med priserna bort från oss. När jag sedan kollade på den såg jag att varje te som vi smakade av kostade 50 yang. Extrema pengar här nere och även i Sverige. Vi hade väl då smakat av en 4-5 teer... Så klart ifrågasatte vi det och undrade om priserna stämde? Svaren vi fick var väldigt flyktiga och då förstog man att vi gått i en fälla. Vi frågade bland annat om de menade 0,5 yang och Nisse tog upp en 5 yangssedel och fick då till svars att det var ingenting. Det är ganska mycket för en kines bör tilläggas. Vi avbröt ceremonin direkt när vi upptäckte detta och sa att de hade lurat oss och att vi inte tänkte betala så mycket som vi skulle. Självklart betalade tjejerna som dragit in oss dit sin del och verkade så oskyldiga. Det blev en del liv och vi blev även lite osäkra speciellt när vi var instängda i ett rum. Hade inte en aning om det skulle komma in några stora killar och dunka skiten ur oss om vi inte betalade. Det hela slutade med att vi tog fram 100 yang gav det till dem och chansade på att inga skulle "vänta" på oss utanför och drog därifrån. Det hela var säkert inte ens värt 100 yang totalt men egentligen skulle vi betalt 250 yang var eller något liknande. En något skärrad upplevelse men efteråt var det bara riktigt roligt :-).
Lite senare kom det även fram två andra som antagligen ville göra samma sak med då drev vi lite med dem istället :-). Väldigt roande :-). Så en sak ska man ha klart flör sig i Kina. Häng inte med några till något hur trevliga de än verkar :-). Iofs kan det vara värt det efteråt men men. Vissa kan säkert bli lurade på väldigt stora summor och det är inte så kul.

Nu ska Nisse ha datorn. Bilder kommer komma upp i hans resedagbok från dagarna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0