Mendoza

Nu har vi snart spenderat tre hela dagar i staden Mendoza, en stad som ligger i utkanten av den mäktiga bergskedjan Anderna på den argentinska sidan. Hit kom vi med buss från Buenos Aires, för övrigt en mycket trevlig bussresa där vi hade platserna längst fram och högst upp i bussen. Detta gav en alldeles förträfflig utsikt!!! Vi blev även serverade "champagne" på bussen. Lyxigt värre!!! Champagnen intogs dock med viss motvillighet eftersom vi stundtals åkte bredvid en lokalbuss där folk stod upp och stirrade på oss... Ialf jag kände mig lite jobbigt förfördelad.
Tillbaka till Mendoza! Väl framme i staden blev det incheckning, mat och sedan omgående iväg på vinprovning. Det låter lite lyxigare än vad det var, men vi besökte ialf två vingårdar, och av någon outgrundlig anledning, även en olivoljefabrik!? Den första vingården var enorm och hette Bodegas Lopez. Där fick vi en rundvandring och även prova ett par viner, ett torrt vitt mousserande och ett rött. Både rundvandringen och vinprovningen skedde dock på tok för snabbt och på dålig engelska, så omdömet flopp efteråt kändes inte helt irrelevant.
Andra stoppet var olivoljefabriken. Även där blev det en kort rundvandring och lite provsmakning. Här var det givetvis inte vin vi smakade utan vitt bröd indränkt i olika olivoljor. Gott men över det hela taget rätt ointressant... Som den äldre svenske mannen från Nynäshamn uttryckte det "ett bra sätt för fabriken att tjäna pengar när den inte är igång". Fabriken var nämligen endast i bruk ett par månder varje år under skördesäsongen för oliverna.
Lagom sega och molokna åkte vi sedan vidare till den andra och sista vingården, en familjeägd sådan med ett namn som jag trodde jag kunde, men som jag tydligen nu glömt... Där möttes vi av en ung amerikansk guide med tilltaget decolletage... Genast blev koncentrationen högre pga den strålande engelskan... Ne men det här räddade hela vinturen från att bli en total flopp. Till skillnad från den första vingården fick vi här lära oss lite om hur man ser att ett vin oxiderat eller är "bra" på olika sätt, typ kika vinets "kant" samt se hur det rinner i glaset. Att vi även fick provsmaka några viner under denna tur säger sig självt.

Inte den mest maskulina bild någon tagit på mig... Men en gammal vintunna från Bodega Lopez samt deras emblem. Även min nya bögiga tröja :-).

Vinet vi inhandlade på den andra vingården. Eventuellt heter vingården Don Arturo, eller så är det bara just den här vinsorten...

Kvällen spenderades sedan med att laga mat och med att dricka upp det vin vi inhandlade på den senare vingården.

För vinkännare, inte sånna som jag med andra ord, så kan jag tillägga att druvan Malbec är den som är vanligast att tillverka vin av här i Mendoza. Det är något med att den växer extra bra i det ganska karga landskapet här. De viner som framställs på de vingårdar vi besökte exporteras inte till Europa efter vad jag förstod, så det är inget som kan återfinnas på Systemet tyvärr.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0