Alcatraz & Golden Gate-bron

Det blev fyra dagar totalt i San Francisco för oss. Första dagen har jag redan redogjort för, dagen vi mestadels strosade runt i centrala San Francisco för att bekanta oss med staden. Resterande tid tänkte jag istället redogöra för nu!!!

Alcatraz

Vissa ställen har nästan genom hela mitt liv haft ett spännande och lite skrämmande skimmer över sig. Så fort jag hört dess namn har än stor WOW-känsa smygit sig på, och ett av dessa ställen är Alcatraz-fängelset. Ett mytomspunnet fängelse ute på en ö där ingen ska ha lyckats rymma ifrån!!! Så när jag anlände till San Francisco var givetvis det första jag gjorde att övertala de andra att vi måsta åka till Alcatraz, vilket var lätt gjort, och således inköptes biljetter (något som man tydligen bör göra i god tid, men turisttrycket var lite lugnare nu, så vi fick tag i biljetter utan bekymmer).
För att ta sig ut till Alcatraz Island måste man åka båt, alternativt simma eller åka helikopter... Tror dock inget av de två senare är så vanligt, speciellt inte simma eftersom vattnet är kallt och oftast väldigt vågigt. I kön till båten som skulle ta oss ut till ön träffade vi ett par svenskättlingar från Dallas, Texas, och det blev lite snack om ditt och datt, men samtidigt blev jag lite butter över att det var så många som skulle ut till det mytomspunna Alcatraz. På båten blev den känslan knappast mindre och väl ute på Alcatraz island besannades allt när jag såg hur extremt mycket turister det var där. Ska alla dessa turister förstöra detta sagolika ögonblick i mitt liv tänkte jag, fy fan!!! Sedan blev det att trängas lite i en utställnigshall en sväng för att sedan gå lagom moloken upp till själva fängelset... Där förändrades allt!!! I öronen fick jag en helt fantastisk bra gjord audioguide och helt plötsligt stod jag inne i hjärtat av Alcatraz-fängelset. Jag var minst sagt betagen!!! Med audioguidens olika röster inne i mitt huvud spatserade jag sedan runt i detta otroliga fängelse. Det var som att vara med på film, och nog kände jag mig lite som Clintan i Flykten från Alcatraz :-).

Tre våningar av väldigt små celler. Ljudet av att celledörrarna stängs hänger ständigt i luften.

För att tydligare visa hur små cellerna är på Alcatraz.

Summa summarum, så var besöket till Alcatraz kanske den bästa turistgrejen jag gjort i hela mitt liv. Det är sällan jag känner mig så nöjd och betagen efter att jag varit på en stor turistattraktion. Oftast är känslan mer "been there, done that" efteråt, men det här var annorlunda. Jag antar att alla som besöker San Francisco även besöker Alcatraz, så någon rekommendation är väl onödig, men hursomhelst är det en fantastisk upplevelse.

Golden Gate-bron

"The view is amazing", "You haven't seen anything like that before", yadi-ya, yadi-ya... Så där är det alltid när man hör engelsktalande berätta om något som man inte besökt tidigare. Allt är så jävla bra, eller "AWESOME". Har man engelska som modersmål så är allt man upplever awesome, och tydligen även Golden Gate-bron. ...så jag var väl lite lagom entusiastisk (varför ska det ploppa upp ord som jag måste slå upp stavningen på innan jag kan skriva dom) innan. Men precis som med Alcatraz blev det en känsloomsvängning även här. Väl framme vid bron var det, WOW, kanske inte i första hand för utiskten, utan mer för att man fattade att man var i San Francisco :-). Det där är ju Golden Gate-bron, hur hamnade den här? Jaa just jag är ju i San Francisco, vilket himla bra liv jag måste ha :-).

Det ser onekligen ut som att jag sitter framför ett foto på Golden Gate-bron, men det här är verkligeheten. Vädret var sagolikt bra, dryga 20 grader med lätt bris och sol. Kanske var årets bästa dag för ett besök till Golden Gate-bron? Det var så "perfekt" väder att jag till och med brände mig lite där jag hade knäppt upp skjortan. Vind och sol är en lurig kombination.
 
Utsikt från bron. Alcatraz Island till vänster och San Francisco till höger.

Resterande tid i San Francisco spenderades med lite partaj, bland annat på ett ställe där varje drink kostade två dollar... Farligt billigt! Även lite kultur hanns med genom ett besök till ett ställe där studenter från en musikhögskola uppträde med varierande framgång. Nästan en hel dag spenderades även med att bara softa med en bok på hostelet. Sådan tid är värdefull och glöms ofta bort när man reser så här, man vill ju liksom inte missa något när man "väl är där".

Nu har vi dock tagit oss genom bilköerna ner till San Diego och här kommer det nog bli mycket chill!!!

Kommentarer
Postat av: Anders Oxelgren

Spännande turistmål vill jag säga. Varmt och skönt. Här är bara 10 grader och ruggigt. Ni ser ut att trivas som fiskarna i vattnet. Ha det jättebra och lycka till./Pappa

2010-09-26 @ 08:42:30
URL: http://oxelgren.blogg.se/
Postat av: Andy

Vi har det jättebra! Ibland glömmer man dock bort hur bra vi faktiskt har det.

2010-09-27 @ 04:48:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0