Någon som helst rimlighet?

Suarez avstängd i 8a matcher för att, antagligen, kallat Patrice Evra för "negrito". Utan att kolla upp ordet grundligt så bör det ju betyda något i stil med "svarting"!? Ingen annan på planen har dock hört detta, vilket är en aning underligt... Men det är sak samma, låt säga att Suarez kallat Evra för "negrito", är 8a matchers avstängning rimligt för det? Det uttalas en hel del annat fult språk på plan som inte överhuvudtaget tas upp, men men...

Till sak! Rasism är inte bra, men vad är rasism och när blir något rasism? Är det rasism när jag kallar någon svart, mörk bla bla, eller när jag med samma ord fösöker förklara för någon annan hur en person ser ut? Spontant kan man väl tycka att det är lite nedlåtande i och med att väldigt få är svarta, utan mer mörkbruna, men den aspekten tror jag sällan tas upp i sammanhanget. Förklara hur någon ser ut kan väl knappast vara rasistiskt? Kalla någon neger får väl anses vara rasistiskt i SVENSKAN, men knappast i spanskan. Det ordet är ju nedlåtande i svenskan, men jag anser inte att kalla någon svart är det i svenskan, förstår ni kopplingen med spanskan och Suarez? 

Är det värre att kalla någon neger, än att kalla någon idiot, fet, lång, kort, smal, ful osv? De andra orden skulle inte ge 8a matchers avstängning, men säkerligen åsamka vissa personer minst lika mycket "skada".

För att summera, att kalla någon svart är inte analogt med "du är svart, vilket är liktydigt med att du är en superkorkad individ som knappt bör kallas människa och som endast duger till att tjäna oss med ljusare hy", vilket FA verkar tro. 

Kommentarer
Postat av: Nisse

FA vill väl sätta ner foten ordentligt nu efter alla kampanjer mot rasism samt Blatters uttalanden.. Håller med om att 8 matcher är åt skogen för långt med tanke på det du sa att negrito på spanska knappast har samma negativa klang som nigger eller neger

2011-12-22 @ 11:40:17
Postat av: Andy

Egentligen är det väl bra att motverka rasism, men frågan är ju om man inte lika mycket föder rasism när man försöker motverka det genom löjliga straff?

2011-12-23 @ 08:02:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0