Dokument Utifrån

Kikade på Dokument Utifrån igår om inbyggd livslängd på produkter. Det är kanske inget man blir helt förvånad över, och kan väl spontant vara bra för jobb osv., men att det är så uppenbart var ändå för mig lite överraskande.

Några exempel:

- I många år fanns det en kartell inom glödlampsbranchen som såg till att glödlamporna bara fungerade i 1000 timmar, trots att de fungerat bra mycket längre tidigare. Det visades även ett exempel på en glödlampa som lyst i 100 år...

- Skrivare har inbyggda chip, i det här fallet var skrivaren från Epson, som ser till att skrivaren slutar fungera efter ett visst antal utskrifter. Går dock att komma runt genom olika program som slår ut chipet.

- Apples Ipod hade förut ett batteri som inte gick att byta ut, och som höll ca 1-2 år.

Från en sak till en annan...

Vi svenska akademiker till män skulle inte överleva länge i en normal verklighet. Exempel! En kran går sönder hemma hos Nils och vattnet sprutar, vi tre män i våra bästa år slår våra kloka huvuden ihop och kommer fram till att det här kan vi inte lösa... Nils ringer jouren och en tjej kommer och fixar det hela på låt säga nolltid... Har jämställdheten gått för långt? ...och hade det inte varit väldigt mycket mer logiskt om det hette jämNställdhet?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0