Dricksa eller inte?

Jag har under kvällen läst denna artikel på Aftonbladet; http://www.alltomstockholm.se/restaurangbar/article4085874.aos#xtor=AD-500-[alltomstockholm]-[]-[Textlank]-[aftonbladet]-[]-[]
 
Den handlar om att man ska visa hyfs och dricksa på krogen, och då är nog definitionen för krog finare restaurang. Intressant nog var kommentarsfältet öppet och där frodades av kommentarer. Jag har läst igenom de flesta och jag anser inte att det verkar finnas någon direkt anledning till att dricksa i Sverige, och eventuellt ingen annanstans heller. Många av argumenten för att man ska dricksa är att lönerna är dåliga, att krogbranchen ständigt har det svårt att gå runt, att jobbet är slitigt osv. Motkommentarerna är jämförelser med andra brancher där det inte dricksas, att dricksen kanske inte skattas för och att det eventuellt sänker lönerna när krogägarna räknar med att de anställda ska få dricks.
 
Varför tycker jag att ge dricks är onödigt då? Främst är det med anledning av argumentet att man aldrig någonsin dricksar någon annanstans, som i exempelvis klädesaffären eller i hi-fi-shoppen, och där man ofta får mer hjälp än på en krog. Att lönerna är extremt dåliga vet jag inte om jag håller med om heller, de ligger på drygt 20 000 i månaden utan OB, vilket inte är superlågt, nu har dock inte alla krogar kollektivavtal, men det behöver ju inte alltid betyda att de som inte har det betalar ut sämre löner. Huruvida krogbranchen har det svårt att gå runt har jag ingen aning om, men det är inte direkt ont om krogar och restauranger i Sverige, så det argumentet kan man ju fundera kring... Att jobba som servitör/servitris skulle vara slitigt kan även det diskuteras, och skiljer sig antagligen enormt åt... Är det mycket folk så köper jag det fullt ut, men även när det är mycket folk så sitter ju de flesta och äter, inte belastar den som serverar. ...och att kunna vilket vin som passar till vad är inte kärnfysik på de flesta krogar.
 
De som arbetar i barer och på klubbar kan ha det överjävligt, helt klart, men vad gör dom egentligen? Hämtar en öl, blandar en drink, de ger absolut ingen service. Att deras lön inte skulle kunna gå på priset för det de serverar är ett superdåligt argument. 
 
Så nää jag kan inte se något vettigt argument till att ge dricks. ...och är det inte så att man kan byta arbete om det nu skulle vara överjävligt. Jag tycker faktiskt inte krog- och resturangbranchen verkar ha samhällets lägst stående människor i sin arbetskår, utan arbetet verkar nästan vara populärt!? ...hur skulle det vara utan dricks?
 
...och är det inte en "dricks" i sig att krogen blir populär på grund av bra service och mat så att folk återkommer? Nu kanske inte de penganna går till "arbetarna" men det är ju en fråga mellan de som arbetar och den som äger stället.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0