Varför är vi så inskränkta?

Satt precis och tittade på gårdagens Debatt på SVT Play, och jag förundras verkligen av hur folk argumenterar. Frågorna som diskuterades var huruvida en bör ta bort kompisar på Facebook som har röstat på SD, och om Sverige bör lagstifta mot att åka och strida med terrorgrupper?
 
Att radera vänner från Facebook är ju en icke-fråga och upp till var och en, men om en är så frustrerad över att en Facebook-vän röstat på SD är det inte då bättre att fråga varför än att radera personen? I vissa fall är det säkert lika bra att radera personen, men det tycker jag gäller för alla extremist-partier, även innefattande KD, V och F!, eftersom personen kan vara korkad, men i de allra flesta fall tror jag det finns bra förklaringar till sympatierna, och då gör en ett stort misstag. Det här misstaget är enkelt, och förklaras främst av att vi människor tycker det är jobbigt att tänka långt, eller utmana våra föreställningar, det är som att springa ett marathon, jobbigt helt enkelt, dock måste vi våga göra det.
 
Ingen SD-are kommer rösta på exempelvis F! i nästa val endast för att denne får höra att denne är rasist och dum i huvudet, vilket är de vanligaste kommentarerna. Det som SD-väljaren måste övertygas om är, vad jag tror, det som SD-väljaren ser som fakta, men som inte diskuteras, även om vissa hävdar att det faktiskt görs, de i SD-sympatisörens huvud riktiga problemen med invandringen. En SD-sympatisör måste få konkreta fakta på exempelvis följande:
 
- att majoriteten som söker asyl i Sverige verkligen har flytt från krig och förföljelse (vilket jag dessvärre tror blir svårt). Det vill säga är volymerna rimliga, och kommer det gå smärtfritt?
 
- att "invandrare" inte är inblandade i avsevärt mycket mer brottslighet än "svenskar" (här går det säkert ge bra förklaringar/lösningar, men det går inte ge det utan att våga prata om det eventuella problemet).
 
- att islam är en kärlekens religion (vilket jag tror att många starkt ifrågasätter, och således skräms av med anledning av exempelivs; Hamas, Al-Shabab, Boko Haram, Al Qaida etc...).
 
Det måste komma fram förklaringar/lösningar som verkar rimliga i dessa frågor, och många fler, för att en SD-väljare skulle vilja byta parti. Att istället komma med horribla rapporter som säger att allt är frid och fröjd med invandringen och endast avfärda SD-are som korkade ger bara motsatt effekt. Att hävda att allt som SD propagerar för är myter och floskler som exempelvis Lisa Pelling utryckte det i Debatt är, ja jag vet inte, så jävla korkat och kontraproduktivt.
 
Sedan ska vi komma ihåg att SD kommer från en "vi är bättre än alla andra ideologi", precis som V, F! och KD, så gå inte och tro att de vill hjälpa massa oliktänkande i onödan, som att skänka massa pengar till UNHCR osv, även om det i teorin säkerligen skulle hjälpa fler människor än vad vi hjälper på plats här i Sverige.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0