Yellowstone - och fast i Cooke City-Silver Gate

Dagen började lite överraskande och slutade helt galet...

 

Vi bodde lite utanför Jackson, och när vi skulle åka mot nationalparken Yellowstone var vi tvungna att åka igenom Jackson. Precis när vi kom in i den lilla staden stötte vi på en älg. Älgen knallade runt på egen hand och smakade lite på några trädgrenar :-). Inte något en ser varje dag.

En älg på upptåg inne i Jackson.
 
Sedan blev det lite frukost på Starbucks och Subway innan vi åter satte oss i bilen för att under några timmar färdas mot nationalparken Yellowstone. När det gäller nationalparker i USA är det väl egentligen bara Yellowstone jag har haft ett uns av kunskap om innan, och det främst för att jag läste om gejsern Old Faithful någon gång under skoltiden som jag nämnde igår. Det var alltså med lite förväntan i kroppen som jag nu skulle få besöka nationalparken.
 
Efter att nu idag ha besökt parken har jag dock förstått att det finns så mycket mer i parken än gejsern Old Faithful, som tydligen inte ens är den största gejsern i parken.
 
Det första vi gjorde var att på vägen till Old Faithful besöka några platser med andra gejsrar och diverse geotermiska företeelser. En kom dock inte direkt nära någon gejser på dessa platser. Det var även en ganska hög trafik av bisonoxar på vägen :-).
Håll er i bushen!
Sprutar, ryker och håller på!
Faktiskt vackert!
 
Framme vid Old Faithful så finns det ett Visitor's Center och en himla massa information om Yellowstone. Förutom Old Faithful så finns även fler gejsrar och annat geotermiskt där, så det är ett rätt stort område däromkring. När vi kom dit var den beräknade tidpunkten för Old Faithfuls nästa utbrott 15.31, så vi fick vänta en timme, men det var inga problem för det finns så mycket annat att göra där. Vad jag tror på minuten sedan så fick Old Faithful sitt utbrott som var helt ok, men det jag sett på Island var bättre. Hursomhelst kul att se och något som jag velat uppleva sedan barnsben.
 
Old Faithful-skylten med en icke sprutandes Old Faithful i bakgrunden.
Old Faithful får ett utbrott precis som beräknat.
 
Besöket fortsatte sedan till Grand Canyon i Yellowstone och som ser ut som det riktiga Grand Canyon fast mindre. Däremot ser en vattenfall och floden i botten av kanjonen mycket tydligare här. Det var riktigt läckert!
Grand Canyon i Yellowstone.
 
Nu hade vi varit i parken rätt länge och började bli trötta och hungriga, så vi bestämde oss för att åka mot Cody där vi hade bokat ett boende. Det gick bra till en början och under den rätt långa resan mot Cody var vi tvungna att åka igenom stora delar av parken, och under den resan såg vi mängder av djur. Det var bisonoxar, wapitihjortar, gaffelantiloper och säkerligen någon annan sorts hjort. Djuren var överallt! Det blev flera bra bilder, och så länge var allt frid och fröjd. När vi precis åkt ut ur parken bestämde vi oss för att stanna i närmsta stad/by och det blev i Cooke City-Silver Gate. Staden, eller snarare byn, verkade helt öde, men vi hittade en öppen pub/restaurang. Där inne satt det bara killar, och det verkade väldigt hillbilly-aktigt, men vi fick vår mat och blev mätta och belåtna. När vi sedan skulle åka därifrån upptäckte vi att den vägen vi skulle ta var avstängd! Vi försökte köra lite ändå, men det var omöjligt på grund av massa snö. Vi återvände således till restaurangen och frågade om det gick att åka någon annan väg? Det gick dock inte om vi inte åkte tillbaka samma väg som vi kom, vilket skulle ta många timmar om vi skulle försöka nå Cody. Eftersom klockan var runt 21.00 ansåg vi det vara en mycket dålig idé med anledning av att vi skulle komma fram mitt i natten och säkert köra på något djur om vi skulle köra genom Yellowstone i mörkret. Det blev istället som så att vi fick hitta ett hotell här i Cooke City-Silver Gate, och det är där vi är nu :-). Så vi kommer få åka igenom Yellowstone imorgon igen, men det gör inte så mycket, då kan vi säkert komplettera lite av det som vi inte orkade idag. Vi kommer dock att få betala en outnyttjad motell-natt i Cody :-(.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0