Någon slags slutkläm på USA-resan

Jag är hemma igen, och därmed tillbaka i vardagen och verkligheten som det brukar uttryckas.
 
Sista dagen i New York, för den här gången antar jag, spenderades med film-turen i Central Park. Inte så tokigt, men en måste ha sett rätt mycket film för att få ut något av det, och mycket rom-com's. Personligen har jag sett rätt mycket film, men de flesta filmerna som det visades scen-platser ifrån hade jag sett för kanske 10-15 år sedan, så en aning svårt att komma ihåg. Trots att vi som gick turen betalat 25 USD var för en två-timmars tur sa guiden att hon fick sin lön genom dricks. Riktigt uselt om det är så, och frågan är om det inte vore bättre för de här guiderna att skaffa egna företag då, så att de kan få hela slanten i fickan? Jag "hann" dock inte ge någon dricks, uups...
 
Sedan åkte jag till Greenwich Village och käkade sushi på restaurangen Miyabi. En sak som skiljer sig med "sushi-beställningar" i USA är att när en beställer sushi så beställer en exempelvis 5 bitar, men så ingår det minst lika många bitar till av California rolls, vilket är det jag kallar maki. Konklusionen är att en anser det verkar superdyrt för 5 bitar som står på menyn, men en får dubbelt så mycket mat än vad en tror :-).
 
För att fördriva lite tid åkte jag sedan till biografen Regal vid Times Square för att kika på filmen "Avengers: Age of Ultron" som innehöll konstant action och var klart underhållande, men skulle jag försöka berätta om filmens innehåll om ett par veckor skulle jag nog inte komma ihåg så mycket. Det var för övrigt samma bio-komplex som jag och Sajje kikade på ett par filmer 2004 :-(.
 
På flygplatsen hände inte något särskilt och resan hem var lugn och inte lika studsig som på vägen dit.
 
Det är väldigt skönt att komma hem, och jag har i nuläget inte så mycket till övers för USA.
 
 - Bensinen är ungefär hälften så billig som här och de flesta kör stora bilar. Småbilar typ; Clio, Ka, Micra, C1 och liknande existerar inte. Istället är det väldigt mycket SUV, pick-ups, sportbilar osv, vilket kanske inte är så konstigt när det inte kostar så mycket att köra dem. Allt är även uppbyggt efter bilar, hus ligger oftast långt ifrån varandra med stora parkeringsplatser emellan sig, och planering för gång- och cykeltrafik existerar inte. Detta gör att alla tänker att "vi tar bilen" om de ska mer än 50 meter. Alla bilar gör också att själva gatuatmosfären blir sämre, färre människor flanerar runt, och ljudet och avgaserna från bilarna stör konstant. Ytterligare en sak gällande bilarna, det finns ingen regel för att ha på billyset eller inte, detta gör att det är en salig blandning, vilket gör det väldigt förvirrande med vilka bilar som står stilla osv.
 
- Sortering av sopavfall är inte heller något som sker i någon större utsträckning, och dricka vatten ur plastflaska istället för kranen verkar vara standard. Vattnet från kranen är helt klart drickbart kan tilläggas!!! 
 
- I de flesta stater läggs skatten på när en ska betala för sina varor, så en vet aldrig hur mycket en ska betala förrän den i kassan berättar det för en.
 
- Allt dricksande gör mig tokig! Helst ska det vara 20 % i dricks. Servicen är eventuellt en aning bättre än i vissa öststatsländer i Europa, men är likvärdig med den i Sverige, där vi generellt inte dricksar. Så att dricksen skulle ge bättre service ser jag delvis som en myt. Jag förstår inte svårighten med att lägga in serveringspersonalens löner i kostnaden för maten. Ungefär som när en köper ett par jeans, matvaror eller vadsomhelst.
 
- På den positiva sidan är att människor är lite mer framåt, och lite mer pratglada, men annars vet jag inte. Förutom vädret finns det nog ingenting just nu som gör att jag hellre skulle vilja bo i USA i jämförelse med Sverige.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0