Mer Lissabon!!!

4 september 2016
 
Den ganska sena starten på dagen började med sushi på Time Out Market, vilken är en gammal nedlagd marknad där det nu återfinns åtskilliga restauranger, typ som Saluhallen i Örebro fast mycket större. Till skillnad från Saluhallen här hemma är det dock främst turister på Time Out Market, vilket gör upplevelsen ganska trist. Trots att vi köpte god sushi från Confraria fattade jag inte riktigt grejen.
Time Out Market.
 
Det blev sedan en kort promenad i den oerhörda hettan som nu hade infunnit sig i Lissabon. Om jag förstått det hela rätt så mäts temperaturen i skuggan, och i Lissabon var det nu omkring 40 grader varmt. ...och nej det var inte bara jag som klagade på hettan, även lokalbefolkningen tyckte det var överjävligt.
 
Promenaden tog oss bland annat till Praca do Comércio som är ett stort torg med en staty och en triumfbåge och som byggdes efter 1755 när stora delar av Lissabon ödelades av en jordbävning och en tsunami.
Praca do Comércio i värme.
 
Vid ett café vid sidan av torget köpte vi lite glass innan vi tog en modern spårvagn bort till stadsdelen Bélem där bland annat Vasco Da Gama verkar ligga begravd i världsarvet Mosteiro dos Jerónimos. Vi åkte dock främst dit för att jag sett på TripAdvisor at Belémtornet ligger där och verkade se fränt ut. Spårvagnen stannade ungefär 500 meter ifrån tornet, och för att ta sig till tornet var en tvungen att gå i solen!!! Jag mådde inte bra under den promenaden, men stark som jag är tog jag mig igenom den :-). När vi kom fram var det dock för sent för att besöka tornets insida, men det gjorde säkert inte så mycket.
Belémtornet är nog Lissabons mest kända symbol efter spårvagnarna. I bakgrunden ser ni även den Golden Gate-liknande bron 25 april-bron som tidigare var döpt efter diktatorn Salazar, men av olika anledningar har portugiserna tyckt attt det funnits anledning att byta namn på bron. Betänk att Portugal var en diktatur fram till 1974!
 
Det blev sedan en Uber-taxi hem till hotellet innan dagens stora begivenhet skulle starta, ett restaurang-besök med fado-sång. Fado är portugisisk folkmusik och ett slags känsloladdat sjungande om hemlängtan, kärlek och smärta. Sången ackompanjeras bland annat av en speciell portugisisk gitarr. För att få uppleva detta åkte vi till restaurangen Senior Vinho. Det var fyra olika sångare som sjöng tre låtar var med lite paus emellan, och en åt under tiden. För mig blev det rapphöna :-).
Det var svårt att få bra bilder för blixt var inte rekommenderat och helst skulle en vara helt tyst under tiden också. Det blev inte direkt billigt, men det var det värt.
 
Innan vi åkte tillbaka till hotellet med Uber passade vi på att leta reda på en geocach.
Oförställd glädje?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0