Så funkar det

Skrev jag att jag köpte boken "Så funkar det" på bokrean? Sak samma, nu har jag läst ut den. Boken riktar sig till barn och jag hade flera liknande när jag var liten, men som jag minns det tyckte jag inte de var så intressanta när jag var barn, vilket är märkligt. När jag läste igenom boken som vuxen, ska dock betonas att det inte är samma innehåll som innan, så lärde jag mig lite nya saker, eller fick lite aha-upplevelser gällande saker som fjärrvärme, dagvatten och bitumen.
 
Annars håller jag med sossarna om att vi inte borde importera arbetskraft till enkla jobb. Svårt att inte bli irriterad på att alliansen inte tycker likadant. Hanif Bali, som jag generellt tycker bra om, hade ett osedvanligt dåligt inlägg på sin Facebook-sida gällande det hela, att det är en bra laglig väg in i Sverige. Höj flyktingkvoten istället om det nu är viktigt.

Så här mitt i veckan..

Lite orolig mage och sömn ett par dagar och nätter, vilket påverkat humöret en aning, men tror att det är bra nu.
 
Jag fick mina Märklin-vagnar idag. Sådana "onödiga" inköp men jag är ändå otroligt fascinerad av vagnarna. Bara grejen att ett par av dem är från 60-talet. Jag fantiserar om var de varit under sina "liv" :-).
 
ÖSK kryssade precis mot AIK, jag borde väl ha varit på plats och kikat, men så blev det inte.
 
Det var väl det, och så hoppas jag att börsuppgången håller i sig.

Märklin

Jag vet inte om det var en nyhet för någon inom myndighetssverige att Försäkringskassan höjer lönen efter produktion. Förvisso påstås det att det gällde att ta avslagsbeslut i en viss mängd för att få högre lön. Vi har det likadant förutom att avslagsbeslut inte premieras, för de tar ju längre tid. Jag kan förvisso inte säga att det är uttalat att vi inte ska ta avslagsbeslut, men det är ständig hets på produktion, och bifallsbeslut är oerhört mycket enklare för oss att ta, så "do the math". Bättre lönepåslag med bättre produktion och bättre produktion med bifallsbeslut...
 
Apropå detta såg jag nyss en dokumentär vid namn "Spökstaden" som handlar om ett nätverk som rapporterade inifrån det IS-kontrollerade Raqqa. När jag ser dokumentären så slås jag av hur lite jag vet om Raqqa. Jag har liksom aldrig tid att sätta mig in i all landinformation som jag behöver eftersom jag ska producera några 20-sidors beslut i veckan. Det är inte bara att besluten ska skrivas, utan jag ska utifrån utredningar av människor som vet ännu mindre än mig om situationerna i hemländerna, få till ett välmotiverat beslut. Utöver det är det en och annan av de som utretts som har skojat till det lite i sin berättelse, och det ska jag försöka lista ut...
 
Utöver nyss nämnda dokumentär roade jag mig igår med att se dokumentärer om hur tyskarna tänkte kring nazisterna, om svenskar som stred för Waffen-SS och mordet på Litvinenko. Det är inte så att en känner att hoppet för mänskligheten blir större, eller egentligen blir mindre oförstående för att människor agerar så jävla illa.
 
Till det positiva, jag ropade in fyra järnvägsvagnar från Märklin igår på Tradera :-).

Notiser från livet

Jag har blivit bjuden till ett bröllop för första gången i mitt liv som inte är inom släkten. Kul!
 
Kalas för mamma igår med årets första grillning i Hässleberg. Trevligt! Första riktigt varma dagen på året dessutom. Jag och pappa pratade lite om att sätta upp tågbanan. Jag blir sugen, men när ska jag ha tid till det?
 
Både ÖSK och Liverpool vann!
 
Resa är nu bokad från Manilla till Sthlm, så snart är hela juni-resan bokad.
 
USA, Storbritannien och Frankrike bombade mål i Syrien efter en misstänkt gasattack. Jag hade hoppats att Trump skulle tina upp relationen med Ryssland, men verkar inte så just nu...

Trött

Efter gårdagskvällens urladdning där Liverpool lyckades slå ut Man City ur Champions League är jag idag trött. Matchen som sådan var ingen uppvisning från Liverpools sida, och City fick ett mål felaktigt bortdömt. Utöver det var inte domarinsatsen så mycket att hänga i julgranen överhuvudtaget. Nu när City är utslaget är det faktiskt möjligt för Liverpool att vinna hela turneringen, vilket är helt galet.
 
Jag budar på lite NES-spel på Tradera, och då kom jag på att det borde finnas Märklin-grejer på Tradera också, så igår budade jag på två godsvagnar, men vad ska jag ha dem till :-)?
 
Serien Kampen om islam visade sig vara otroligt bra rakt igenom, men nu kikar jag på Uppdrag Gransknings serie om Palmemordet istället. I poddvärlden har jag lyssnat på poddar om Thomas Hobbes och Markus Aujalay, den senare överraskade positivt.
 
Lång dag på jobbet.
 
Jag känner mig fortfarande inte helt bra och har inte tränat på hela veckan, vilket säkert inte förbättrar tröttheten.

Datorn tillbaka

Idag fick jag tillbaka min nya dator efter att den lagats av HP, så efter lite gnäll på HP tidigare i år så får jag väl nu tacka dem att de fixade min dator utan kostnad, men det tog sin tid. ...och ärligt talat, jag tror inte de hade kunnat göra så mycket annat.
 
Började se dokumentärserien om kampen inom islam på SVT Play nyss, otroligt intressant. Vill se mer men är trött, så det får nog bli en annan dag.

Från medelklasshelvete till himmelska toner

Febern gick över. Igår hade jag ingen feber på hela dagen, trots den 40-gradiga febern två dagar innan. Det svänger snabbt. Hostan är kvar, så jag tar det lugnt, men jag ser mig inte som sjuk.
 
Därmed var jag frisk igår och då kunde jag gå och se Shout Out Louds på Klubb Mono. Senast jag såg dem verkar ha varit den 19 maj 2007 på Satin. Allt enligt min egen blogg :-). ...och jag var nöjd med spelningen då, vilket jag även var denna gång. De spelade de flesta av sina hits, trots att jag hade fått för mig att de bara skulle spela låtar från deras senaste skiva, men det visade sig att jag blandat ihop det med vad förbandet Les Gordons skulle spela. Les Gordons var för övrigt också väldigt bra. Ganska mycket bekant folk på Klubb Mono, och en del sådana en tycker sig känna igen, men inte är riktigt säker på att en gör det, eller en inte är säker på att de känner igen en annan :-).
 
Innan blev det en öl på Saluhallen, trevligt ställe, och blir det inte så sakteliga bara bättre och bättre?
 
Under fredagen när jag mådde så pass bra att jag faktiskt orkade göra något så kikade jag klart på miniserien "Manhunt: Unabomber", vilken är väldigt bra, och som ialf gav mig ett visst intresse för Unabombaren. Funderar på att läsa igenom det manifest han skrev. Han är ju supersmart och bör ha en underbyggd motivering till sitt förfarande. Dessa människor fascinerar.
 
Innan jag blev sjuk läste jag ut "Kalifatets återkomst" av Magnus Norell, en bok som han av någon "märklig" anledning hade svårt att få utgiven när det begav sig under 2015. Den handlar om Islamiska Staten och islamism, och har väl som tema att islam måste reformeras utifrån den uppfattning som finns hos moderata muslimer i muslimska länder, att även muslimer måste skilja på stat och religion samt att den islam som syns i exempelvis Sverige är den mer extrema sorten. Det senare debatteras i muslimska länder men inte här. En bok på drygt 200 sidor som alla borde läsa för att få lite djupare förståelse.
 
Jag och Valentina har nu även bokat flyg till Chiang Mai och till Siragao i Filippinerna :-).

Så förbannat sjuk!

Igår kändes det som att jag skulle dö under vissa perioder. Inte så illa så klart, men ni fattar principen. Jag hade 40 graders feber, och det vet jag inte om jag haft sedan jag var barn. Jag kikade lite här i bloggen för jag minns att jag varit ganska sjuk för en sisådär 10 år sedan. Enligt bloggen var jag väldigt risig i maj 2007 och i januari 2009, men då hade jag ingen febertermometer så jag vet inte hur hög febern var då, så det kan ju förvisso ha varit uppåt 40 grader då med. När febertermometern visade 40 grader igår ringde jag sjukvårdsupplysningen, och de lugnade mig med att det är lungt så länge febern inte är högre än 41 grader :-). De tyckte även att jag skulle uppsöka en vårdcentral om det var lika dåligt på måndag. Min spontana reaktion var att det inte är mänskligt att gå runt med 40 graders feber i flera dagar, det är ju ren tortyr :-).
 
Nu idag mår jag dock mycket bättre. Imorse hade jag över 38 graders feber, men nu har jag 37,1. Jag har förvisso en rätt störig hosta, men så länge jag slipper den 40-gradiga febern så är jag nöjd.
 
Det här har ju även gjort att jag fått stanna hemma från jobbet!!! Ja det är första gången det händer sedan jag fick en fast anställning post Ahlsell.

Febernatt!

Igår efter jobbet blev jag hängig och när jag skulle gå och lägga mig hade jag feber och den höll i hela natten. När jag vaknade tog jag tempen och den visade 37.8, inte så mycket men ändock feber. Jag tog mig ialf till jobbet och tryckte i mig lite Alvedon. Det fungerade ganska bra och jag har tagit mig igenom dagen helt ok. Under dagen har jag tagit tempen ett par gånger, och då har febern legat på 37.3, vilket är marginellt, men jag känner av det. Nu känner jag mig dock bättre, och jag hoppas att det här bara är en kort knepig sjukdom. Tycker jag har haft ovanligt mycket feber och förkylningar under året.

Wittenberg

Själva anledningen till att jag ville åka till Berlin igen var för att jag ville besöka Wittenberg. Det med anledning av att protestantismen firade 500 år förra året och att jag uppmärksammade det genom ett par dokumentärer. Innan hade jag egentligen ingen aning om hur gammal protestantismen var. Hade något sagt att den uppkom under 1100-talet hade jag säkert trott på det.
 
Nåväl, för att ta oss till Wittenberg åkte vi tåg, och på vägen dit åkte vi med ICE-tåget, en upplevelse i sig! Med ICE-tåget tog det bara 40 minuter att åka från Berlin till Wittenberg.
 
Framme i Wittenberg upptäckte vi att järnvägsstationen var en bit utanför stadens centum, vilket inte är så förvånande med tanke på att Wittenberg funnits bra mycket längre än järnvägen. Det tog dock inte mer än 20 mintuer att vandra in till centrum.
 
Först besökte vi Stadskyrkan där Luther predikade när det begav sig och som även är den äldsta byggnaden i Wittenberg.
Jag på torget i WIttenberg med Stadskyrkan i bakgrunden. Det var inte något vidare varmt denna dag heller, så det var rätt kyligt att knalla runt.
 
Sedan var det dags för dörren på Slottskyrkan där Luther spikade upp sina 95 teser. Förvisso är det inte samma dörr eftersom den första dörren förstördes 1760, men det är ju ungefär samma plats :-). 
Jag och dörren till Slottskyrkan med de 95 teserna. På den här dörren är teserna skrivna på själva dörren, och så var det ju givetvis inte på Luthers tid heller :-).
 
Sedan köpte jag någon kylskåpsmagnet och en liten spritflaska med Luthers bild på. De som sålde spriten kunde dock inte verifiera huruvida Luther drack sprit själv :-).
 
Att sedan besöka Slottskyrkan var det bästa på hela dagen. Först gick vi upp i kyrktornet för att få en bra utsikt över WIttenberg och sedan gick vi in i kyrkan för att kika på Luthers grav, vilket var helt gratis.
Luthers gravsten, men han ligger begravd några meter under altaret några meter bort.
 
När vi sedan skulle äta på Brauhaus Wittenberg så fick vi vänta 40 minuter på maten vilket gjorde att vi knappt hann äta upp innan det var dags att försöka hinna med tåget. Det vi hann äta var inte speciellt gott heller. Så efter en bra dag i Wittenberg slutande den så där, men vi hann ialf med tåget.
 
På vägen hem till Berlin åkte vi vanligt tåg som stannade överallt. Det var massor av stationer som verkade vara helt utan samhällen, märkligt, men kanske bra?
 
När vi kommit tillbaka till Berlin fick jag se den bombade kyrka som jag hade tänkt att se under denna resa, och den låg bara några hundra meter från vårt hotell.
Kejsar Wilhelms minneskyrka på avstånd.
 
Kvällen spenderade vi sedan med pizza på rummet, inte helt dumt efter ganska så intensiva dagar i Berlin med omnejd.
 
Kanske inte det bästa vädret, men annars en alldeles utmärkt resa med det bästa resesällskapet :-).
 
Nu känner jag mig dock en aning risig av någon anledning :-.

Hemma från Berlin

Nu är vi hemma i Sverige och Örebro igen. Flygplatsen Tegel överraskade med sin litenhet även när vi kom dit denna gång. Det fanns exempelvis ingen "yta" med restauranger och dylikt efter säkerhetskontrollen, utan det var bara några gater och typ en kiosk, ungefär som på Skavsta. Kanske varierar med var en är på flygplatsen, men svårt att inte notera.
 
Väl hemma i Örebro blev det inte så mycket hemma innan vi for iväg till familjen Wåke för födelsedagskalas för Johanna och Lisa. Det var trevligt och det bjöds på god mat och tårta!
 
Men tanken var att uppdatera lite om resan...
 
Långfredagen
Jag vet inte riktigt hur det är i Sverige, men i Berlin var alla affärer stängda denna dag. Vi var bland annat i Mall of Berlin och där var typ allt stängt. Museer och restauranger var dock öppna normalt vad det verkade. 
 
Efter en vegetarisk frukost på TOKI the White Rabbit, som inte alls var så pretentiöst som jag befarade, tog vi tåget till DDR-museet i närheten av Museum Island i Berlin.
 
DDR-museet är som namnet antyder ett muesum om DDR. Det är dock inte ett museum som har massa montrar med lite text, utan här är det väldigt interaktivt. Det finns massor av prylar att röra vid osv, vilket gör det hela mycket roligare. Det finns även en uppbyggd lägenhet som en kan gå runt i för att få en känsla över hur vardagslivet var på DDR-tiden. Det jag dock främst kommer komma ihåg från besöket är att människorna i DDR inte hade det dåligt ställt. De verkar ha tjänat helt ok och bott hyggligt, men de kunde inte köpa så mycket importerade prylar och hade det svårt, eller omöjligt, att resa, förutom till vissa länder. Innan trodde jag att det dagliga livet var tuffare än vad det verkar ha varit. En annan kul detalj är att de tydligen hade mycket sex, vad det berodde på förtäljde dock inte historien :-).
 
Efter den vegetariska frukosten var jag rejält hungrig nu, så vi sökte fram ett matställe på Google, och det var därför vi hamnade i Mall of Berlin, eftersom restaurangen låg där. Den visade sig dock vara stängd, så det fick bli indiskt på BombayXpress istället där det inte gick att betala med kort, vilket jag först fick veta när jag skulle betala det jag hade beställt. Det löste sig dock eftersom Valentina hade lite euro med sig. Att det inte gick att betala med kort var dock inget unikt för det här stället, men oväntat eftersom det var en restaurang inuti en stor galleria.
 
Sedan blev det lite snabb sightseeing till några platser som måste besökas när en är i Berlin och som jag redan besökt, men inte Valentina. Alltså; Checkpoint Charlie, Berlinmuren, Terrorns Topografi, förintelsemonumentet och Brandenburger Tor.
Berlinmuren utanför Terrorns Topografi.
 
Efter det fick det räcka med sightseeing denna dag. Så vi tog en Über till hotellet för att vila lite och sedan gick vi ut och käkade.
 
Efter lite letande hittade vi en italiensk restaurang vid namn Aida som visade sig vara väldigt bra. Förutom att pizzorna vi beställde var goda så gillade en servitör mitt skägg och vi bjöds på grappa :-). Jag provade även limoncello, vilket jag inte tror att jag hade gjort förut, och det var gott.
 
Påskafton 
Efter en fantastiskt bra frukost på Schwarzes Café, där jag förvisso fick springa iväg för att ta ut pengar eftersom de inte heller accepterade kortbetalning, åkte vi till Neues Museum för att kika på Nefertiti-bysten.
 
Jag trodde att det kunde bli lite problematiskt att komma in på museet eftersom det var påsk och därmed många lediga, och säkert fler turister än vanligt. Det gick dock rätt fort och vi köade kanske 40 minuter totalt för att först köpa biljett och sedan för att komma in på museet.
 
Att jag ens har koll på Nefertiti-bysten beror på att jag lyssnat mycket på Historiepodden på sistonde, och de har vid något tillfälle pratat om bysten. Utöver bysten finns det givetvis en mängd andra föremål på museet, och den som är intresserad av det antika Egypten kan säkert vara där en vecka. För en "normal" person blir det dock lite för mycket att ta in. Bysten var dock lika fantastisk som dess rykte. En väldigt vacker skapelse som skapades 1345 år före vår tideräkning. Tyvärr var det typ det enda föremålet som inte fick fotograferas på museet, så därför har jag inga bilder på den. Om någon är intresserad av hur bysten ser ut så får ni googla :-).Museets andra stora attraktion är en guldhatt, som en fick fotografera, men den kan jag ingenting om, och visste inte ens vad det var innan.
 
När vi kände oss klara tog vi en Über till Brammibal's Donuts för att äta vegetariska donuts. Donutsarna var alldeles utmärka, men det här stället var ungefär så pretentiöst som jag hade befarat. Personal med "post milk" tryck på sina t-shirts osv. Inget fel i det, men det blir tre aningar fånigt. De ville inte heller att jag skulle hälla havremjölk i kaffet eftersom det skulle förstöra kaffet... Ja, ok, men det är inte kaffets kvalité jag vill åt. Servera det jag beställer bara.
Donuts!
 
Efter denna fikapaus gick vi till East Side Gallery för att kika på alla målningar som finns här på en resterande del av Berlinmuren. Väl värt ett besök, och överraskande mycket målningar. Min telefon dog dock här så jag hann bara ta ett par bilder.
East Side Gallery.
 
Som synes på denna bild var vädret ganska dåligt denna dag.
 
Sedan blev det tåget tillbaka till hotellet. Under kvällen gick vi ut och käkade på Hummus & Friends. Det är ett judiskt ställe och på grund av den judiska påsken så serverade de inte öl för tillfället. Det är något med att inte äta jästa saker om jag minns det rätt. Det var lite trist eftersom vi var sugna på öl, men men, så kan det vara. Är väl trevligt att de håller på traditionerna. Maten var helt ok, men jag fick diarré dagen efter, som jag attribuerar till maten på Hummus & Friends, så sammantaget var inte besöket helt lyckat.
 
För att ta oss tillbaka till hotellet beställde vi åter en Über, och den här gången blev det något knas. Jag fick ett pris vid beställningen, men ett väsentligt dyrare slutpris. Jag kontaktade sedan Über och jag fick tillbaka mellanskillnaden, men jag vet inte vad "felet" berodde på. Försökte föraren lura oss?
 
Summa summarum så var det en utmärkt dag men en sämre kväll.
 
Påskdagen får komma imorgon...

RSS 2.0