Wittenberg

Själva anledningen till att jag ville åka till Berlin igen var för att jag ville besöka Wittenberg. Det med anledning av att protestantismen firade 500 år förra året och att jag uppmärksammade det genom ett par dokumentärer. Innan hade jag egentligen ingen aning om hur gammal protestantismen var. Hade något sagt att den uppkom under 1100-talet hade jag säkert trott på det.
 
Nåväl, för att ta oss till Wittenberg åkte vi tåg, och på vägen dit åkte vi med ICE-tåget, en upplevelse i sig! Med ICE-tåget tog det bara 40 minuter att åka från Berlin till Wittenberg.
 
Framme i Wittenberg upptäckte vi att järnvägsstationen var en bit utanför stadens centum, vilket inte är så förvånande med tanke på att Wittenberg funnits bra mycket längre än järnvägen. Det tog dock inte mer än 20 mintuer att vandra in till centrum.
 
Först besökte vi Stadskyrkan där Luther predikade när det begav sig och som även är den äldsta byggnaden i Wittenberg.
Jag på torget i WIttenberg med Stadskyrkan i bakgrunden. Det var inte något vidare varmt denna dag heller, så det var rätt kyligt att knalla runt.
 
Sedan var det dags för dörren på Slottskyrkan där Luther spikade upp sina 95 teser. Förvisso är det inte samma dörr eftersom den första dörren förstördes 1760, men det är ju ungefär samma plats :-). 
Jag och dörren till Slottskyrkan med de 95 teserna. På den här dörren är teserna skrivna på själva dörren, och så var det ju givetvis inte på Luthers tid heller :-).
 
Sedan köpte jag någon kylskåpsmagnet och en liten spritflaska med Luthers bild på. De som sålde spriten kunde dock inte verifiera huruvida Luther drack sprit själv :-).
 
Att sedan besöka Slottskyrkan var det bästa på hela dagen. Först gick vi upp i kyrktornet för att få en bra utsikt över WIttenberg och sedan gick vi in i kyrkan för att kika på Luthers grav, vilket var helt gratis.
Luthers gravsten, men han ligger begravd några meter under altaret några meter bort.
 
När vi sedan skulle äta på Brauhaus Wittenberg så fick vi vänta 40 minuter på maten vilket gjorde att vi knappt hann äta upp innan det var dags att försöka hinna med tåget. Det vi hann äta var inte speciellt gott heller. Så efter en bra dag i Wittenberg slutande den så där, men vi hann ialf med tåget.
 
På vägen hem till Berlin åkte vi vanligt tåg som stannade överallt. Det var massor av stationer som verkade vara helt utan samhällen, märkligt, men kanske bra?
 
När vi kommit tillbaka till Berlin fick jag se den bombade kyrka som jag hade tänkt att se under denna resa, och den låg bara några hundra meter från vårt hotell.
Kejsar Wilhelms minneskyrka på avstånd.
 
Kvällen spenderade vi sedan med pizza på rummet, inte helt dumt efter ganska så intensiva dagar i Berlin med omnejd.
 
Kanske inte det bästa vädret, men annars en alldeles utmärkt resa med det bästa resesällskapet :-).
 
Nu känner jag mig dock en aning risig av någon anledning :-.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0