En dag av rörelse...

Det blev sushi igår kväll, men mer än så blev det inte.
 
Idag har vi lyckats klämma in otroligt mycket sightseeing. Dagen började med en "walking-tour" i det ursprungliga Bilbao. Det blev en bra tur med ganska få deltagare och en bra guide. Förutom en hel del information där jag sannolikt inte ens kommer ihåg en bråkdel var det mest uppseendeväckande att ett par italienskor undrade om vi ville köpa det kokain de hade över nu när de skulle åka hem... Vi tyckte dock att det var en rätt dålig idé och nobbade inköp :-).
En bild från det gamla Bilbao.
 
När vi var klara med första turen gick vi tillbaka till hotellet för att vila lite, sedan var det dags för nästa "walking tour". Den här gången var den en tur i den nyare delen av Bilbao, där exempelvis vårt hotell ligger. Den var inte lika bra som den första eftersom den främst handlade om arkitektur och arkitekter. Det blev många namn osv som jag inte tidigare kände till, vilket gjorde att det var svårt att hänga med. Sedan var guiden under den här turen inte lika bra på engelska och hade en förmåga att guida samtidigt som hon gick vilket gjorde att det även var svårt att höra vad hon sade.
 
Den andra turen slutade utanför Guggenheim-museet vilket gjorde att vi bestämde oss för att även besöka det när vi ändå var i närheten.
 
Trevlig byggnad måste jag medge, men innehållet var inte riktigt så intressant som jag hade hoppats. Det fanns förvisso en bra Marc Chagall-samling, men annars var det inte så mycket målad konst. En hel våning ägnades åt konst från Kina efter Maos död. Den var inte dålig, men helt ny för mig och därmed lite svår att få grepp över. En fick inte heller ta foton inne på Guggenheim, vilket det säkert finns bra anledningar till, men det är långt ifrån konsekvent på gallerier runtom i världen. Vi var även något trötta och hungriga under vårt besökt vilket eventuellt kan ha påverkat upplevelsen något negativt.
Får en inte ta bilder inuti får en göra det utanför :-).
 
På vägen hem från Guggenheim-museet stannade vi för traditionell baskisk mat, pintxos. Det är smårätter och serveras överallt här. Istället för att ta en meny och välja olika smårätter så väljer en olika pintxos som står klara på en bardisk. Ungefär som att gå till ett svenskt café. Riktigt smidigt eftersom en får maten direkt, sedan är de rätt billiga också. Nu betalde vi lite drygt en euro för varje pintxos. Känslan är att det är väldigt populärt bland lokalbefolkningen att gå till dessa barer för en öl eller två och ett par pintxos.
 
Hittills har vi fått en väldigt bra bild av Bilbao. Skönt väder, inte så varmt och skön atmosfär i staden. Det enda som eventullt kan ses som lite dåligt är att alla inte kan engelska. Majoriteten verkar kunna en del, men det är inte ovanligt att en servitör inte kan engelska på en bar eller en restaurang. Menyer har dock alltid funnits på engelska.
 
Imorgon ska vi till San Sebastian, på återhörande.

Festivalen är över

En bra festival är nu över. Efter regnet i förrgår var halva festivalområdet täckt av hö igår, och folk halkade till höger och vänster :-). Ingen skadade sig vad jag kunde se, därav kan jag kosta på mig ett leende :-).
 
Nu när festivalen är över kan jag konstatera att det var en bra festival. Kanske inte fantastisk, men den ligger väldigt vackert och banden var bra utan att vara superspännande. En liter öl kostade 8 euro vilket är helt ok, och alla scener låg nära varandra, så det var aldrig jobbigt att gå mellan konserterna. Det skulle ha funnits lite fler matställen och så tänker jag nog att ljud och ljus på konserterna hade kunnat varit bättre. Angående alkohol så var det inga öltält utan en köpte en plastmugg som en sedan fick köpa valfritt innehåll till, inte bara alkohol. En återanvände alltså samma mugg, vilket var mycket bra. Sedan kunde en gå runt med sin mugg över hela festivalen. Jag upplevde även festivalen som ren. Något som var lite negativt var att det förekom mycket droger. Då är jag inte nödvändigtvis emot drogerna i sig, men många besökare verkade mer intresserade av droger än av festivalen och musiken, vilket var lite trist.
 
Hur var vår gårdag? Jo den var bra, var nog den bästa festivaldagen.
 
Vi började med att se bandet Yonaka som jag aldrig hört förut. Det var på Bias inrådan, och de var bra. Verkar ha det mesta för att kunna slå igenom på riktigt. Sedan blev det James, vilka jag hade sett fram emot. Jag tänkte till och med köpa en t-shirt, men det såldes inga. Deras spelning var bra, även om jag verkligen saknade att de inte spelade "Sit Down". Sångaren verkar även vara lite väl "skön" för min smak. Sedan blev det Noel Gallaghers High Flying Birds som var bra, och de spelade bland annat "Wonderwall" och "All You Need is Love" vilket ialf överraskade mig. Sista bandet vi såg var Gorillaz, och de var väl bra. Gorillaz gick dock på 01.45, så det blev en sen kväll.
 
Eftersom det blev en så sen kväll/natt igår så har vi varit rätt sega idag. Vi käkade förvisso riktigt bra pizza till lunch, men sedan har det inte blivit så mycket. Vi såg VM-finalen på hotellrummet och sedan var jag och tränade lite kort.
 
Nu ikväll blir det väl någon enklare middag innan det blir tidigt i säng. Förhoppningsvis blir det en tur runt i gamla Bilbao imorgon.

Regn och rusk

Igår började det efter hand att regna på festivalen. Jag kan inte minnas att det var något ösregn, men det regnade till och från under hela sena kvällen och natten, vilket gjorde att det blev lite lerigt.
 
Allting började även lite senare igår. Vi var inte tillbaka på hotellet förrän 04.00 inatt, så det är lite mer slitet idag än igår. Tror även att det blev lite mer alkohol igår än i förrgår.
 
Förutom att regnet förtog det lite igår så överraskade inte heller spelningarna positivt.
 
Neuman - Lite väl mycket gitarrande, men hitlåten "Turn it" var bra.
 
King Glizzard & The Lizard Wizard - Ett band jag aldrig hört förut men som visade sig vara ett skönt gäng med dubbla trumset. Bandnamnet passar ihop med den psykedeliska rocken de spelar. Det här var den enda spelningen igår som överraskade positivt.
 
Fat White Family - Ja, vad ska en säga? Jag blev lomhörd. Många instrument, men allt som hördes var ett dån.
 
My Bloody Valentine - Inte blev det bättre här. Det var ungefär lika spännande som att stå framför en jet-motor eller dylikt. För övrigt, är My Bloody Valentine ens bra på skiva?
 
The XX - Spelningen blev försenad på grund av att de inte fick ordning på scenen. På Way Out West förra året tyckte jag att det var magiskt, nu var det hissmusik igen. Antar att sämre ljud, ljus och publik spelade in. Gällande publiken tycker jag att många inte verkar bry sig så mycket om spelningen utan mer om saker runtikring.
 
David Byrne - Sångaren från Talking Heads. Här bjöds det på en rätt spännande show med ett band som inte stod still utan som gick runt på scenen. Alltså inget fast trum-set osv. Det var teateraktigt, och det var intressant, men samtidigt blir det lite fånigt. Jag föredrar när musiken får tala för sig självt. "Burning Down The House" var kul att få höra.
På det här sättet har jag aldrig sett en konsert genomföras förut.
 
The Chemical Brothers - Kan en veta om det verkligen är de två snubbarna som är Chemical Brothers som är på plats? Under den tid vi såg konserten syntes främst ett par gestalter bakom ett mixerbord. En undrar om någon ens behöver vara där, eller är allt förinspelat? Det som visades på skärmarna under spelningen var dock snyggt.
 
Summa summarum, inte den mest lyckade festivaldagen jag haft, men det innebär ju inte att det var tråkigt :-).
 
Ikväll är det James och Noel Gallaghers High Flying Birds, och det kommer bli grejer :-).

Grises överraskar utanför hotellet

Vi har precis varit och ätit spansk dagens, vilket innebär trerätters och en flaska 14 % rioja-vin. Den här gången kostade det typ 15 euro, vilket är överkomligt. Alkohol är inte lika tabubelgt som jag tror ni alla vet här. Liksom, nu är det lunch, fram med vinflaskan :-).
 
Men det var inte därför jag kom mig för att skriva nu... När vi ätit klart och skulle gå tillbaka till hotellet upptäckte vi en liten scen utanför vårt hotell där ett pop-band spelade. Vi tittade lite snabbt och tänkte precis gå därifrån när låten "Wendy" drogs igång. Det är en låt med det baskiska bandet Grises som jag har haft ett tag på min privata Spotify-lista och spelat massor hemma. Det var alltså Grises som uppträdde gratis på en liten scen utanför vårt hotell :-).
Grises dyker upp :-).
 
Nästan lite tagen, men antar att alkoholen spelar in. Det blev även en vermouth. Det verkade vara Cinzano som sponsrade det hela :-).

Fin festival det här

Att jag och Bias är i Bilbao beror allra främst på festivalen Bilbao BBK Live, som jag tror att jag och Robert fick upp ögonen för för några år sedan. Nu blev det så att Bias var den enda som ville följa med mig, så därav är vi i Bilbao den här gången.
 
Gårdagen innebar efter en frukost på det klassiska Café Iruna en del förberedelser inför festivalen. Först och främst var en tvungen att skaffa bandet på en helt annan plats än där festivalen ligger. Vi hämtade således våra band vid Athletic Bilbaos hemmaarena. Fin arena utanpå för övrigt. En speciell grej med bandet också är att det innehåller ett chip som en måste fylla på för att handla med på festivalen. Det är väl både bra och dåligt, men det som är bra är att det inte blir några längre köer till mat- och alkoholinköpen.
 
Jag hann springa några kilometer igår också här på hotellet. Det där ville jag verkligen få med här haha :-).
 
Festivalen ligger väldigt vackert uppe på ett berg i utkanten av Bilbao och för att åka dit får en åka gratisbuss. Det går sannolikt att gå också, men är väl något snabbare och mindre jobbigt att åka buss.
Jag och utsikt över det fina Bilbao och Athletic Bilbaos hemmaarena.
 
Vi var dock något tidiga upp till festivalområdet, för väl framme kom vi inte in, eftersom de inte hade öppnat trots att en DJ borde ha börjat spela innan de öppnade. Hursomhaver var vi därmed bland de första inne på området när vi väl kom in. Fint område för övrigt med högt gräs och relativt nära mellan scenerna. Mycket möjligheter att köpa alkohol och annat för att släcka törsten, men något mindre möjligheter för mat. Cannabis är väldigt vanligt också, och lukten känns överallt, dock har ingen försökt sälja något till oss.
Huvudscenen Bilbao mitt på festivalområdet.
 
Det blev en rätt lång kväll/natt på festivalområdet igår. Vi var där vid 17.00 och var hemma strax efter 02.00, och då slutade den största akten tidigare igår än vad som kommer bli fallet idag och imorgon.
 
Igår hann vi med att se följande:
 
Temples - Nytt för mig, givetvis känt för Bias. Alla gånger bra psykedelisk pop för oss båda.
 
Cigarettes After Sex - Lågmält band med en överraskande cover på Reo Speedwagons "Keep on Loving You", som en glad överraskning för mig. Jag måste säga att bandnamnet säger mycket om vad det är för musik :-).
 
Childish Gambino - Inte min kopp av te, och kändes ungdomligt, men uppenbart populärt. Bra underhållning måste ändå medges.
 
Parquet Courts - Den stora positiva överraskningen för undertecknad. Bias ville verkligen se detta, jag visste inte vad det var, men det var riktigt bra. En slags pop-punk av några sköna amerikanare. Trots att de enligt min mening var bästa akten igår var de inte väldigt uppskattade av festivalpubliken, och det var inga proplem att få en bra plats. Antar att många likt mig inte kände till, eller känner till, bandets musik.
Parquet Courts i Gora tältet.
 
Florence + The Machine - Sista akten på stora scenen. Vi orkade titta en dryg halvtimme på en Di Leva-lik gestalt på scenen. Populärt bland besökarna, helt ok enligt mig, men kändes lite väl "up in the air" för mig. Jag tyckte att Florence + The Machine var helt ok när de slog igenom, sedan har jag inte lyssnat vidare på det, och känner inte att jag kommer göra det heller efter att ha sett delar av konserten. I den bedömningen måste jag dock lägga in, som vanligt, att det skulle kunna vara annorlunda om jag ger det chansen.
 
Idag har vi försökt sova länge för att orka med kvällen och natten. På återhörande imorgon.

Framme i Bilbao

Bilbao ser vackert ut där det ligger vid en flod med massa berg runtomkring.
 
Resan hit gick bra och underlättades med några poddar om "appeasement" och sömn. Nu på senaste tiden har jag även lyssnat på poddar om Lockerbie och Vadstenabullret vilka båda var intressanta. Det senare visste jag inte ens vad det handlade om innan.
 
Mina förlorade böcker kom till utlämningsstället idag, så nu får jag dem snart trots att jag beställde dem i slutet av maj...
 
Vi har nyss sett Kroatien, på det hela taget rättvist, slå ut England ur VM.
 
Hotellet här, Abando, verkar bra, och vi har varsin säng, vilket uppskattas :-).
 
Imorgon börjar festivalen!

Mot Bilbao

Igår slog jag antagligen något slags rekord för mig själv gällande att vara kvar på jobbet länge. För många sannolikt inget ovanligt, men att jag kom hem först strax innan 18.00 är ovanligt. Det berodde på att jag idag har semester och ville bli klar med ett par saker. Nu är inte semester så lång, men ialf nästan två veckor.
 
Idag bär det av till Bilbao. Bussen går till Arlanda om 30 minuter, så det är väl dags att packa ihop här :-).

Intensiv helg

I fredags tog jag det lugnt och satt hemma och kikade fotboll och käkade popcorn. Jag behöver dessa lugna kvällar ibland för att ladda batterierna. Nu är jag dock trött igen efter en intensiv helg.
 
Under helgen hade jag som mål att läsa ut HG Wells "War of the Worlds". En bok som visade sig vara en riktig bladvändare. Som så många gånger förr känner jag nu att jag måste se Spielbergs film som baserar sig på boken igen. Var länge sedan sist, och jag minns det som att jag tyckte att filmen var så där.
 
Annars innebar lördagen ett besök till ett väldigt gul-tröjat Frimis för att kika på Sverige-England. Det var ingen blixtrande insats av något av lagen, men England var något bättre och vann rättvist, men det var ingen klasskillnad och med lite tur för Sverige hade det kunnat blivit annorlunda. Turen hade förvisso kanske tagit slut vid det här laget...
 
Sedan blev det öl och mat på Häll's och Boulebar. En rikigt bra kväll.
 
Igår firade vi Saga i Åsbro, 15 år har hon blivit, lite galet. Sedan blev det teater i Lerbäck. Andra gången jag var där och det var riktigt bra. Väl värt 195 kronor. Det enda som är "negativt" är att jag känner igen en massa folk som jag inte sett på många många år och inte riktigt vet om jag ska prata med eller inte, men det var kul att träffa några gamla släktingar :-).
 
I övrigt har jag varit trött idag och kroppen värker efter träning. Kroppen blir uppenbart äldre.

När försvinner historien

Det är väldigt vanligt att anklaga SD för att de är nazister och fascister. Det är säkert så i många fall, men när ska diverse partier försökta utestänga VPK som först blev intresserade av politisk demokrati på 60-talet eller Centerpartiet som i sitt grundprogram 1933 inte ville ha inblandning av mindervärdiga utländska raselement i den svenska folkstammen? När normaliserades VPK och Centerpartiet undrar jag?

Mitt i veckan

Det har känts helt ok att komma tillbaka till jobbet, men det är bara ett kort gästspel innan det är semester igen :-).
 
Jag är lite hes idag, och Valle tyckte att jag såg sjuk ut, så det är lika bra att vila idag. Jag känner mig inte sjuk, men jag är lite jet-laggad. Vaknar tidigt, så jag har varit på jobbet runt 07.00 igår och idag, men det gör inget. Mitt huvud är väldigt mycket piggare och bättre på morgonen än på eftermiddagen.
 
Det verkar som en bokbeställning jag gjort från Bokus har försvunnit. Nu verkar det som att de skickar nya böcker utan kostnad ialf, men märkligt.
 
Dubbelmord i Örebro imorse. Har jag varit med om det förut? Tror inte det... Är jag förvånad, nej, och det är ändå lite skrämmande.
 
Under resan läste jag ut Johan Ripås "Forever Young". Bra bok om det Sverige som var.

Kvartsfinal

Det var första hela matchen jag såg i detta VM och Sverige vann. Helt galet att Sverige är i kvartsfinal i VM, det trodde jag verkligen inte på förhand. Matchen sågs på Dannes med Bias. Det var fullt på Frimis. Första gången på Dannes, och ja de hade ett bra ölutbud.
 
...och väldigt mycket gula tröjor på stan. Har det varit så här förut?
 
En trevlig dag på jobbet, så alltigenom en förträfflig dag. Skönt att även den andra delen av 2018 börjar på ett bra sätt efter att första delen varit till stor belåtenhet :-).

Hemma

Valles sjuklighet ordnade upp sig efter att först ha blivit lite sämre. Tur det, annars vet jag inte om vi hade kommit hem.
 
Efter att vi checkat ut från hotellet i Manila åkte vi till Mall of Asia, men vi handlade inget och Valle mådde mest dåligt.
 
Det blev sedan en lurifax-taxi till flygplatsen NAIA, och nu till terminal 1, så det slutade med att vi var på tre olika terminaler under tiden i Manila. Det är inte bara tre olika terminaler utan tre olika byggnader som inte verkar ligga i direkt närhet till varandra. Rörigt! Terminal 1 visade sig dessutom vara en liten och trång terminal.
 
Vi hängde rätt länge på flygplatsen och efter lite förseningar tog Thai Airways oss till Sverige med ett par olika Boeing 777. Lite trångt på planet till Arlanda, men fint med gratis mat osv. Det hade jag nästan glömt bort hur det är :-). Jag läste förresten att inget trafikflygplan har störtat på grund av turbulens och att alla plan som flyger över vatten ska kunna flyta så länge som det behövs för alla att komma av. Det ska även gå att gildflyga 20 mil från marchhöjd.
 
I övrigt en otroligt jävla bra resa!
 
Dagen har främst inneburit tvätt.
 
Jag gjorde även två olika valkompasser och fick olika resultat. Det som står ut är att jag är långt ifrån VPK vilket inte gör någonting...
 
Imorgon jobb!

En trilla i Manila...

Jag har dock inte trillat i Manila, men har funderat på om jag kan hitta på något fyndigt med referens i klassikern "Thrilla in Manila" mellan Ali och Frazier. Jag har väl inte lyckats...
 
Hursomhelst är vi i Manila nu en dag innan vi flyger hem till Sverige efter en mellanlandning på Suvarnabhumi i Bangkok.
 
Efter det senaste inlägget har vi hunnit surfa ett par gånger till, och det kändes i kroppen på slutet. Det är jobbigt att surfa och en får en massa sår som jag tidigare pratat om, så jag är rätt sliten nu. Janne tyckte att jag skulle komma tillbaka minst en månad nästa år för att lära mig surfa lite mer avancerat, men annars verkade han rätt nöjd med min balans och att jag kan svänga. Paddlingen måste jag dock förbättra. Jag funderar starkt på att ta en kurs i crawl när jag är tillbaka i Örebro. Det borde hjälpa och jag har länge tänkt att jag borde kunna crawla ordentligt. Nu plaskar det mest och går otroligt långsamt.
 
Flygresan till Manila gick rätt bra förutom en massa cirklande över Manila innan vi fick landa vilket gjorde mig ängslig. Jag började tänka på vilket jävla öde det skulle vara att landa på vattnet och sedan inte komma ut ur flygplanset och drunkna. Fy fan! Jag får ta reda på om flygplan flyter generellt. Borde de ju göra om de håller ihop. Gick ju bra på Hudson River för några år sedan.
 
Nu har vi inte sett just någonting av Manila förutom flygplatsen och några hotell men det finns väldigt mycket skyskrapor här, vilket kanske förvånar någon. Att flyga in över Manila känns ungefär som att flyga in över New York.
 
Just nu befinner vi oss i området Intramuros i Manila vilket borde vara typ gamla stan. Hotellet heter Bayleaf Intramuros och är bra hittills. Valle är lite risig, men det ordnar nog upp sig. Eftersom Valle är lite risig så finns det en risk att vi inte hittar på så mycket idag, men det är skitsamma. Huvudsaken är att hon blir bättre och att vi lyckas komma hem.
 
Nästa inlägg blir från Sverige :-).

RSS 2.0