Tankar om Minsk, men även lite annat...

Minsk är den absolut renaste stad jag besökt. Skräp är typ inte existerande på gatorna, och graffiti med mera är högst ovanligt. Detta ska tydligen bero på att den som har en affär eller dylikt måste åta sig att städa X antal meter utanför sin rörelse. Om inte det görs så blir det böter, och det verkar fungera alldeles utmärkt.
 
Det var svårt att se någon direkt fattigdom i Minsk. Någon enstaka tiggare såg vi kanske, men jag kan inte minnas någon på rak arm. Även alla byggnader är i gott skick, vilket även verkar vara fallet i förorterna. Även om mycket av arkitekuren är tråkig så tror jag inte kvaliten är sämre än i exempelvis Sverige.
 
Det är väldigt mycket öppna ytor runt diverse större byggnader i Minsk. Ytorna verkar inte heller användas till så mycket mer än just öppen yta eller trottoar. Det var således aldrig trångt någonstans. Om detta beror på att privat ägande är ovanligt vet jag inte, men är säkerligen en god tanke.
 
Enligt guiden på vår rundtur så tjänar en vanlig arbetare i Minsk ungefär 250-350 euro i månaden, men jobbar en inom teknologi så är lönerna snarare uppåt 2-3000 euro i månaden, och det lät som att det var mycket enligt guiden. Jag fick dock inte känslan av att folk generellt verkade fattiga. Det var relativit mycket folk där vi käkade mat och folk såg även välklädda ut på "stan" osv.
 
Demokratin i Vitryssland verkade enligt de vi pratade med inte vara så stark, och det verkade inte populärt att kritisera styret, men de vi pratade med verkade inte särskilt ängsliga att öppet kritisera styret i landet. Under rundturen var exempelvis guiden öppet kritisk mot styret i landet.
 
Folk var även väldigt trevliga, hjälpsamma och nyfikna. På minst ett par restauranger undrade servitriserna var vi varifrån osv. Engelska fungerade hyggligt, och det var bara på ett ställe vi inte lyckades göra oss förstådda.
 
Vanlig kriminalitet verkar inte existera i någon större utsträckning och att ställa en öl ensam på en krog verkade vara norm. Vi såg inga "gäng" eller dylikt på "stan" heller. Allt kändes väldigt tryggt.
 
En kul detalj var att alla matställen hade en garderob där en var tvungen att hänga in sina kläder, vilket var gratis. En annan kul detalj var att det fanns flera flaskor med sprit i minibaren på hotellrummet. Hur ofta är det så :-)? Förvisso ska vitryssarna dricka mest alkohol i världen, så kanske inte så konstigt.
 
Jag låter nog lite som Jan Myrdal i det här inlägget, och jag vet inte vad som finns under ytan, men jag har inte så mycket dåligt att säga om Minsk.
 
I övrigt har jag renoverat mitt Nintendo under kvällen och under dagen köpt en ny "så funkar det-bok". Som barn på nytt.
 
Det ser även ut som min dator håller på att lagas när jag följer händelse-loggen. Vore inte så dumt att få tillbaka den snart.

Tillbaka från Minsk

Vi får se vad jag hinner med nu, det kan därmed bli ytterligare ett inlägg gällande Minsk.
 
Efter att jag skrivit klart det förra inlägget blev det en middag på en restaurang vid namn Kuchmeister, och som visade sig servera utmärkt mat. Förutom att det serverades traditionell vitrysk mat så bjöds det även på levande dragspel och grejer.
Det andra instrumentet vet jag dessvärre inte namnet på.
 
Efter ett besök till en mataffär, där det fanns både bar och småkakor på lösvikt, så blev det inte så mycket mer denna kväll. Vi var alla trötta, och Robert och Grens hade typ inte sovit någonting natten innan eftersom de åkte buss upp till Arlanda under natten innan. Jag hade inte heller någon direkt lust att göra något mer heller under kvällen.
 
Dagen efter blev vår upptäckardag i Minsk. Vi startade dagen med en rejäl frukost på det utmärkta Union Coffee innan vi letade upp en "free walking tour". Turen var inte lika lång som "de" brukar, men vi knallade runt i det inte så omfattande centrala Minsk under ca 90 minuter. Fint väder var det men väldigt kallt. Kylan kan också ha gjort sitt till att turen inte blev så lång. Förutom att guiden pratade lite tyst så var turen riktigt bra. Istället för att ösa på med mängder av historiska fakta så berättade guiden en mängd egna anekdoter, men även information om att ryska inte har några dialekter och att Lee Harvey Oswald hade bott i Minsk en period innan mordet på JFK. Vi fick även see Oswalds gamla lägenhet utifrån.
Minsk med floden Svislach.
Jag på Victory Square i Minsk.
 
Efter turen stannade vi till för lite fika och en öl på andra sidan av detta torg.
 
På Grens begäran, och till min glädje, fortsatte vi sedan att flanera runt i Minsk på egen hand för att kika på lite statyer och dylikt som inte kommit med under turen. Vi hann även med att besöka ett köpcentrum och där äta lite mat innan vi gick tillbaka till vårt hotell för lite vila.
 
Under kvällen hade vi funderingar på att gå på ett pub crawl, men när vi satt och åt på en restaurang som jag tror heter Renässans kände vi att det skulle bli lite väl stressigt så vi bestämde oss för att genomföra vår egna barrunda. Restaurangen var för övrigt rätt märklig, med väldigt små rätter, levande pianomusik och vid ett tillfälle gick det runt en kvinna med ett fejkat leende och sålde rosor. Jag får väl anta att restaurangen hade som mål at appellera till par, men vi var absolut inte de enda som inte var där för en romantisk middag.
 
Efter ett par mellanlandningar på ett par barer så spenderade vi sedan lejonparten av kvällen på TNT Rock Club där det var ett cover-band som spelade hela kvällen. Vi hade riktigt kul och det blev en förhållandevis blöt och sen kväll.
 
Dagen efter blev därmed ganska lugn. Vi försökte äta frukost på ett ställe vid namn My English Granny, men märkligt nog visade sig det stället vara det enda vi var på under resan där det bara fanns menyer på kyriliska och ingen som kunde prata engelska. Dessutom gick det inte att betala med kort, så vi gick därifrån och hamnade på News Café istället. Där pratade servitrisen bättre engelska än oss och jag tror att vi alla käkade en stor engelsk frukost med korv, bönor med mera. Bra bakfyllemat :-).
 
Så väldigt mycket mer blev det inte av denna dag. Jag hade gärna åkt på någon tur utanför Minsk, men eftersom vi hade vaknat så sent och var rätt slitna så blev det en lugn dag, där jag spenderade en del tid med att spela dataspel på hotellrummet. Lite onödigt kanske, men samtidigt är det rätt skönt att få vara ledig också, och inte planera för mycket.
 
På kvällen hade vi planerat att gå till restaurangen Bistro De Luxe, men där visade det sig vara fullt, så vi hamnade på en väldigt lyxig restaurang vid namn Grand Café istället. Där käkade vi trerätters som bland annat innehöll sniglar, vilket jag tror var första gången jag provade.
 
...och det var det, för något mer orkade vi inte göra. Så det blev ganska tidigt i säng.
 
Igår var det främst resa hem som gällde. De andra hade inte checkat in på nätet innan så de hade lite problem på flygplatsen med incheckningen, men det löste sig, och vi kom tillbaka till Sverige utan problem efter ett byte i Riga.
 
Jag tänker att jag skriver lite tankar gällande besöket imorgon, och att det här inlägget endast får vara som det är, rent dokumentärt över våra förehavanden. 

Framme i Minsk

Nu är vi incheckade på Hotel President i Minsk. Resan hit har gått bra med ett byte i Warszawa.
 
Förvisso tappade jag nästan bort mitt pass när jag skulle gå av planet i Warszawa, men en uppmärksam medresenär uppmärksammade mig på att mitt pass låg under ett säte, så det ordnade sig.
 
Jag har varit lite orolig huruvida vi skulle komma in i Vitryssland eller inte, men det har gått bra. Grensman och Bias blev förvisso stoppade i passkontrollen för att de inte hade någon försäkring, men det gick att ordna på plats, så det löste sig.
 
Även taxiresan från flygplatsen in till Minsk gick bra, och blev billigare än vad vi hade förväntat oss.
 
Hittills har även de som jobbat i passkontrollen och här på hotellet pratat engelska, så även det har gått bra.
 
Grädde på moset är även att jag och Bias fick ett bättre rum än det vi bokat :-).
 
Nu är det tänkt att vi ska hitta något att äta och även kika lite i stan.
 
Tiden är två timmar mer här än hemma, vilket ialf är en timme mer än vad jag hade räknat med.

Udda boende

Just nu sitter jag i en säng i en gammal 747 utanför Arlanda, Jumbo Stay. Ett rätt udda boende, men lite kul. Att jag är här beror på att jag och några till har som mål att komma till Minsk imorgon, och det borde väl gå bra. Planet går 07.55.
 
Jag var och såg Tårtgeneralen häromkvällen, och den var inte så dum. Mycket nostalgi, men även mycket humor.
 
Jag blir lite mörkrädd när jag nu hör från flera håll att det ska börja censureras på nätet.
 
Förhoppningsvis blir det ett inlägg från Minsk imorgon!

Spelnörd

Jag upptäckte igår att Internet Archive har en himla massa gamla Amigaspel uppladdade, och jag blev sugen på att spela några, men jag hann inte. Det som mest intresserar mig är att försöka spela igenom några spel som jag inte klarade som barn :-).
 
Jag har även hämtat mitt gamla NES hos mina föräldrar idag. Det fungerar alldeles utmärkt förutom att kontrollerna var lite sega, men det beror nog på dåliga gummin, så nu har jag beställt nya. Även det ser jag fram emot att spela lite.
 
Jag har blivit så nostalgisk :-).
 
Även en bra helg i övrigt med mat på Wongs igår.

Idioti och okunskap

Igår var det TV-spel med mera med Saga, Lisa och Valentina, vilket var mycket trevligt. Saga och Lisa började till slut gnälla på att de fick ont i fingrarna efter allt spelande :-).
 
Tidigare idag förlorade Liverpool mot Man Utd med 2-1, och det är inte så mycket att sura över, men det är sättet som är irriterande. Utd lyckades göra två mål genom långbollar som skarvades vidare av Lukaku och som till slut hittade fram till Rashford som kunde göra mål. Det var förvisso dåligt försvarsspel av Liverpool, men samtidigt går det inte blunda för att det är en typisk och effektiv Mourinho-taktik. Det var inga slumpartade mål på det sättet, utan Mourinho ville ha det så, och det lyckades. Tråkigt, frustrerande och allting, men ändå enligt plan... I övrigt borde väl Liverpool ha fått ett par straffar och Rashford borde kanske ha blivit utvisad, men det spelar liksom ingen roll. Frustrationen är att Mourinhos tradiga taktik fungerade.
 
Jag läste precis ut en bok om koder och krypton med mera. I boken tas det upp allt från Enigma-maskinen till påstådda meddelanden från utomjordningar. Det förbluffande är hur vi människor tar så många bedragare på allvar. Vi vill inte tro att folk ljuger, och ser det ibland som att vi kränker de som ljuger när vi vill avslöja dem så gott det går. Vilka är det vi kränker när vi medvetet låter oss luras? Jag ser det då som att vi kränker dem som inte försöker lura oss. Jag var nära att krevera på grund av detta igår, men det gäller att bita sig i tungan! Men det gäller också att förstå att det mesta är väldigt komplext, och jag förstår det som att både jag och de flesta andra, gärna tror sig veta mer om saker än vad vi egentligen gör.
 
Det finns en oerhört känd bok som heter "Omgiven av idioter" som jag beställt och snart ska läsa, men i min värld är en nog själv den största idioten när en ser omgivningen som fylld av idioter.

Torsdag

Nu har jag äntligen skickat iväg datorn för reparation. Alltså, jag hoppas att få den reparerad.
 
Jag märker på jobbet att jag använder onödiga småord som typ "så". Jag tror att det beror på att jag här föredrar att inte ha ett speciellt formellt språk, men på jobbet är det ju bra med ett formellt språk :-). I övrigt måste jag lära mig att se smärre misstag som lärorika och inte som att jag är värdelös. Borde inte vara såå svårt att ändra det mind-set:et, men tydligen.
 
Jag tror att mitt testosteron gått ned betydligt de senaste åren. Lite tråkigt ibland, men främst rätt skönt. Jag tror dock att testosteronets inverkan är något som kvinnor i många sammanhang kan ha svårt att förstå.
 
Jag "lider" nog nästan varje natt av någon slags sömnparalys. Inte att jag blir paralyserad, men att diverse ljus och skuggor får andra former med mera när jag halvsover. På det sättet har det varit under hela mitt liv, jag minns att jag som barn såg diverse skuggor som gjorde mig livrädd, men jag tolkade det aldrig som något annat än just inbillning. Däremot tror jag att många andra har det svårt att ta det lika värdsligt som jag.
 
Imorgon blir det TV-spel med Saga, Lisa och förhoppningsvis Valentina, yey!
 
Jag tycker fortfarande det här året har varit ovanligt bra hittills, och ska försöka hålla det positiva moodet.

Småtrevlig vecka

Det har varit en trevlig vecka så långt. Liverpool gick vidare igår och jag har kommit igång med träning igen, vilket känns i kroppen.
 
Jag gjorde ett test nyss som jag snappade upp från Hanif Bali. En svarar på en mängd frågor och sedan får en ett resultat om en är liberal, konservativ osv. https://8values.github.io
 
Jag blev socialliberal, inte helt överraskande, det är ju det jag är :-). Men som jag påpekat förut, i väldigt många sammanhang känns det som att jag påklistras en mer konservativ uppfattning.
 
Nu blir det lite AW.

Val och avgång

Det har varit val i Italien och det kommer bli väldigt spännande att se hur de ska göra för att få ihop en regering, men det löste sig ju i Tyskland, så det borde gå i Italien också. Tänk er en koalition mellan Lega och Femstjärnerörelsen :-D. 
 
Det har även varit mycket liv om en friande dom i ett misshandelsfall. Ett par nämndemän från Centerpartiet hade inte riktigt fått till det i i sin argumentation. Det var till den tilltalades fördel att denne kom från en finare familj än den målsägande. Kanske inte den bästa motiveringen jag hört, men det är sannerligen inte lätt att motivera att någon inte är tillförlitlig. Inte allt för sällan ser jag sådana bedömningar som är ett par aningar godtyckliga.
 
Jag fixade min cykel i fredags, och nu går den som ett skott :-).
 
Annars en lugn kväll där en dokumentär om Toini Gustafsson har bevittnats.

Perspektiv och referenser

Det blev inget Sarah Klang för mig och Bias igår, det var slutsålt. Vi gick ändå till Mono för att se om vi kunde komma in ändå, men det gick inte. Det känns inte som en jättestor förlust för mig, och jag får en ny chans att se Sarah Klang på Way Out West i augusti, som jag köpte biljett till under veckan.
 
Istället gick vi och tog en öl på Ölhallen på Järntorget. Även om namnet i min mening är något missvisande så var det ändå ett härligt sorl där inne och ett hyggligt utbud av öl. Strax efter 12 fick det dock räcka.
 
Under kvällen fick Bias höra mig älta mina nyfunna perspektiv och referenser på livet. Att jag numera känner mig vuxen och har lättare att relatera till problem hos olika makthavare med mera.
 
Nu är det snart dags för den nya rutinen, söndagspizza med Valentina :-).

Före detta politiker i fokus

Jag är frisk nu, det gick fort :-). Så det blev lite löpning på gymmet tidigare idag för att få igång kroppen lite.
 
Under veckan och idag har jag roat mig med att se dokumentärerna om Thorbjörn Fälldin och Göran Persson. Den om Göran Persson är rätt gammal och jag har nog sett klipp från den tidigare, och även om den har dryga tio år på nacken så fann jag den fortfarande väldigt intressant. Jag blev nästan lite irriterad på att jag inte sett hela tidigare. Fälldin gav ett väldigt härligt och ärligt intryck tyckte jag. Göran Persson har jag ju mer egna minnen ifrån, även om jag inte riktigt kan komma ihåg vad jag egentligen tyckt, men han har en rättframhet som är svår att ogilla. Även om jag gärna sett dokumentären om Göran Persson tidigare i livet så hade jag nog inte förstått den på samma sätt då, så det kanske var lika bra att vänta tills nu.
 
Dagtinga var ju även ett skojigt ord.
 
Ikväll är tanken att det blir Klubb Mono en sväng.

Överjävligt förkyld

Det är synd om mig, jag är förkyld.
 
Lyssnade på P3 Dokumentär idag om utvecklingen av atombomben. Det är en ältad självklarhet, men en blir en aning fundersam när en tänker vad som skulle kunna hända om en sådan bomb kom i fel händer.
 
Men men, jag ville mest gnälla lite över min förkylning.

RSS 2.0