Mästaren och Margarita

För dryga två år sedan var jag, Robert och Bias i Kiev. En mycket trevlig resa. I Kiev gick vi ett par olika walking-tours och under den ena visade guiden oss en gata som hade något med Michail Bulgakov att göra. Jag minns inte exakt vad det var, men antagligen var han född där eller att han hade bott där under en period. Det ena utesluter förvisso inte alltid det andra, men sak samma... Jag hade dock inte en aning om vem denna person var. Robert och Malin Siwe hade dock bra koll på Bulgakov. Någon av dem sa att han hade skrivit en bok vid namn Mästaren och Margarita, och som var väldigt känd. Jag tror till och med Robert hade ett ex av boken i sin ägo. Det sade dock inte mig något mer. Summa summarum, jag hade aldrig hört talas om varken Bulgakov eller Mästaren och Margarita innan. Ialf inte vad jag kunde minnas då eller nu efteråt. Hemkommen från Kiev dök dock boken upp lite här och var, eller jag lade märke till den när någon pratade om den. Tror det exempelvis kan ha varit i ett par Värvet-intervjuer. Det gjorde att jag till slut införskaffade boken, och nu har jag läst den.
 
Mycket annorlunda bok. Något rörig och flera karaktärer som bara dyker upp en kort period för att sedan försvinna ur handlingen. Även svårt att greppa vad tanken är med boken, men ändå så underhållande. En märklig upplevelse att läsa. Jag sögs stundtals in i boken. Den påverkade mig på djupet, utan att jag kan förklara hur. En känsla av att jag kan ha sett vissa delar av handlingen på TV eller något har även fastnat i mig, men jag är långt ifrån säker på att det verkligen är fallet.
 
Det som jag dock egentligen vill säga med detta är hur slumpen kan påverka ens liv. Hade jag aldrig varit i Kiev så hade jag sannolikt aldrig läst boken, eller ens känt till den. Inte för att det spelar någon större roll för det stora hela, men nu kommer boken alltid att vara en liten del av mig. Det är på ett metafysiskt sätt ändå intressant.
 
I övrigt har jag haft en lärorik dag här i Göteborg och jag tror att jag numera mer konkret kommer kunna förklara vissa saker.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0