Musikintresseinfluenser :-)

Musik är något jag ofta diskuterar i den här bloggen och då ofta med betoning på en lätt inre avsky mot allt som kallas för "indie"... Bara själva grejen med att sätta ett kännetecken som "indie" för musik som egentligen inte har någonting med hur musiken egentligen låter känns VÄLDIGT onödigt. Nog om det för idag för det var inte det jag hade tänkt att skriva om denna gången :-). Nej idag tänkte jag skriva om från vilka vänner och bekanta jag fått influenser och inspiration för den musiken jag lyssnar på idag. Jag ska försöka gå i någon slags kronologisk ordning för att försöka påvisa hur jag har fått den musiksmak som jag faktiskt har.

Det hela började i barndomshemmet precis som för de flesta andra skulle jag tro... För mig kom den största inspirationskällan till musik från min storasyster Juliana. Hon har väl aldrig varit extremt musikintresserad men köpte mycket skivor och lyssnade mycket på musik under den tiden hon bodde hemma hos familjen under min uppväxt. Det absolut största avtrycket i min musiksmak från henne är utan konkurrens den engelska "popbögduon" Erasure :-). Hon hade deras Wonderland album på kasett och spelade den så att jag hörde det och jag blev helt fast :-). Således blev Erasure lite av ett idolband och det hänger kvar fortfarande. Det är ett av få band vars nya skivor jag brukar lyssna genom helt och hållet, dock är de inte lika bra nu som förr :-(. Mitt första riktiga album var även det en kasett med Erasure's bästa låtar som jag fick av storasyster i julklapp :-). Säger man album om kasetter förresten? Måste man väl göra de finns ju som skivor också. Andra influenser från storasyster var så klart eurotechnon och annan för den tiden populär innemusik och icke att förglömma lånet av Appetite For Destruction skivan av en av hennes killar :-).
Från mina föräldrar tror jag inte jag fått några influenser överhuvudtaget... Min far har väl inget gediget musikintresse och lyssnade mest på dansband när jag var liten vilket jag iofs tyckte var rätt bra då men som inte riktigt har följt med upp i vuxen ålder, dock är väl Sven-Ingvars undantaget som bekräftar den regeln :-). Min mor däremot har alltid varit intresserad av musik men jag kan inte minnas att hon spelade några skivor när jag var liten utan det är mer nuförtiden.

Det var inte bara intresset för synthmusik som föddes i barndomen utan även den för rocken och hårdrocken. Sha-Boom, Europe och Helloween är ganska så signifikativa för rockband jag lyssnade på då. De två första banden tror jag att jag upptäckte själv och det tredje blev jag väl halvt tvingad av Gabbe att börja lyssna på :-). Gabbe har alltid varit väldigt musikintresserad och är säkert det nu med men från att ha lyssnat på bra musik i sin yngre barndom skenade det iväg rejält och blev mest väldigt mörk och hård rockmusik för hans del. Om han lyssnar på det nu vet jag dock inte. Hursomhelst är det många hårdrocksband jag både lärt mig namnet på och lyssnat på hemma hos honom. Några exempel är AC/DC, Accept, Metallica, Dio, Iron Maiden, Alice In Chains, Entombed och tidigare nämnda Helloween.

De enda hårdrocksskivor jag själv skaffade var bara några LPs med Europe. Annars innehöll min CD-samling mest massa samlingsskivor som Absolute Music och liknande... Det är dock något som fortfarande hänger kvar att jag inte bryr mig om en artist eller grupps bredd utan bara intresserar mig för topparna. Musiken kommer till mig och inte jag till den i de flesta fall. Några undantag från samlingsskivorna var bland annat Magnus Uggla, Kiss, Depeche Mode och Europe.

Framåt senare delen av mellanstadiet och på högstadiet fortsatte mitt musikintresse att mest innefatta den musiken som hördes mycket på TV och radio, dock med en ganska stark betoning mot snabbare musik. Jag ogillade verkligen band som Oasis och annan musik som man inte kunde hoppa och studsa till :-). Således blev det mycket Scooter och den tidens dansmusik som präglade intresset. Jag började även under denna tid att intressera mig för äldre musik som inte var populär för tillfället och 80'talet faschinerade mest... Inte så konstigt kanske i och med det tidiga intresset för Erasure och Europe. Detta intresse hänger fortfarande starkt kvar och jag blir alltid lika glad och faschinerad när jag upptäcker en bra gammal låt som jag inte tidigare hört :-). Det bryter av lite från trycket av ny musik som ofta låter ganska likartad.

Sedan under gymnasietiden kom väl det bredare intresset för musik och det mycket tack vare Svensson. Jag upptäckte tidigt smidighten med Mp3or och införskaffade mig en brännare och de program man behövde för att göra Mp3or relativit tidigt. Detta ledde till att jag och kompisarna ofta satt hemma hos mig och brände och lyssnade på musik och det var där Svensson kom in. Hans far är ett stort fan av musik och då speciellt The Beatles vilket uppenbarligen har påverkat hans musikintresse till att mest handla om brittisk pop. Bandet som Svensson avgudar är dock inte The Beatles utan tidigare nämnda Oasis. Där blev det givetvis en rätt tvär krock mellan äldre och dansant musik och brittpop. Det tog många hårda och oändliga diskussioner innan jag till slut började acceptera Oasis som bra. Jag hade dock innan börjat lyssna lite på Blur, Pulp och Suede, som är lite trallvänligare, men inte på Oasis. Nuförtiden tycker jag hursomhelst att Oasis är ett rätt så bra band och allt det beror nog på lille herr Svensson. Andra band som han tvingat på mig eller fått mig att upptäcka är Bad Cash Quartet, bob hund, Eskobar, Whyte Seeds, Mercury Rev, Sverige med många flera... Den stora saken med Svensson är att han är nog den som fått mig att svänga över från att mest gilla dansmusik till att numera föredra pop och rock. Amir hade nog viss inverkan på den här svängningen också men hjärnan bakom Amirs musikintresse stavas SVENSSON så därför har jag bara tagit upp Svensson här :-).

Nuförtiden lyssnar jag således mest på rock, pop och synth-musik i alla dess härliga former :-).

Ett urval av vilka band och artister som jag tycker om som olika personer fått mig att upptäcka eller lyssna mer intensivt på:

Nils:

The Killers
The Cranberries
Saint-Etienne
Tori Amos

Tobias:

Wolfmother
Devo

Linda:

Loveninjas
Bright Eyes

Robert:

Lo-Fi-Fnk
The Tough Alliance
Timo Räisänen
Peggy Lejonhjärta

Ulrika:

Snow Patrol
The Postal Service
The Kooks

Pelle:

3 Doors Down

Karro:

Ozzy Osbourne

Zandrah:

Scott Stapp
Takida

Det var några exempel på människor som har influerat mig och det mest på senaste tiden. Väldigt svårt att komma ihåg precis var man har hört någon artist eller låt för första gången.

Kommentarer
Postat av: lina

mig har du inte overtygat an med din musiksmak.

2007-01-24 @ 12:25:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0