Koh Ma!

Nu har vi forflyttat oss till den nordvastra delen av Koh Phangan och det till ett stalle som ligger precis vid Koh Ma som ar en o eller halvo. Det beror lite pa hur man ser det for om det ar rejalt med tidvatten sa blir det nog en o men annars sitter den ihop med Koh Phangan genom en liten strandremsa. Vi hoppas nu pa en eller ett par dagar med bra vader sa att vi kan aka ut och snorkla lite. Vadret har pa Koh Phangan har annars varit ganska daligt forutom igar da det var sol under princip hela dagen.

Det blev lite fest for oss aven pa lordagen, dagen efter fullmoonpartyt, men da var det inte sa mycket manniskor kvar. Det var ganska overraskande. Verkar verkligen som flera 1000 manniskor aker till Koh Phangan en eller tva dagar bara for partyt och sedan aker harifran. Lite skumt.

Igar var vi pa en bar och kikade pa Liverpool - Arsenal. Det blev ett oavgjort resultat vilket jag ar valdigt nojd med. Det marks att Arsenal ar ett klart battre lag an Liverpool pa det offensiva spelet. De har en helt annan snabbhet an Liverpool vilket marks lite for tydligt. Crouch fick spela en halvlek och var efter Macheranoo Liverpools basta spelare. Jag kan inte forsta att han inte far spela mer... Pa en halvlek skapade han mer an Kuyt och Voronin gjort pa hela sasongen.

Ikvall blir det nog lugnt for oss och nu foljer lite bilder.
image85
Borta vid traden ligger var bungalow.
image86
Koma...?

Fullmoon party!

Idag har det varit lite segt efter en tuff gardagskvall :-). Fullmoonspartyn har man hort mycket gott om fran olika manniskor och absolut det var en trevlig tillstallning. Jag blev minst sagt overraskad over att det var sa mycket folk som var pa partyt. Stranden var verkligen proppad av partyglada manniskor. Vattenbrynet utgjorde toalett sa jag antar att det fylldes pa med ratt mycket vatska i havet igar :-). Det luktade hursomhelst inte sa jattegott vid vattnet ialf :-). Jag och Nisse knallade fram och tillbaka langs stranden och pratade med en massa folk och hade en allmant smatrevlig kvall utan att for den delen ha en extremt kul kvall. Nastan sa att det var lite for mycket folk faktiskt. Daremot havdade en glad brasilianare som bor vid samma resort som oss att han hade haft sitt basta party nagonsin och att han lyckats med inte mindre an tre erovringar under samma kvall :-).
Runt klockan 2-3 nagon gang bestamde vi oss for att forsoka ta oss hemat till resorten eftersom att det hade blivit lite val snurrigt under fotterna och for att vi var ratt slitna efter en natts resande natten innan. Nar vi satt oss i jeeptaxin kom vi pa att vi inte hade en aning om var vi bodde... Eller vi visste ialf inte namnet pa var resort. Snacka om nyborjarmisstag :-). Efter lite overvagande blev vi till slut korda till nagot stalle som ialf lag at ratt hall mot var resort. Vi hade alltsa lite koll at vilket vaderstreck var resort lag men inte riktigt var. Nar vi blivit avslappta dar borjade vi leta efter vart boende utan att hitta det. Vi tankte da att det maste ligga annu langre norrut och hoppade in i en annan taxi. Den har gangen akte vi tydligen forbi var resort utan att vi kande igen den och hamnade i hamnstaden dar vi hoppade av for att forsoka komma tillbaka igen :-). Vi hade precis borjat knalla soderut nar en tjej pa "moped" stannade och undrade om vi ville ha skjuts. Vi tackade ja och hoppade upp bak pa 125an. Efter en kort stunds akande upptackte jag en bekant ADSL-skylt och hoppade av for att se om vi bodde i narheten. I samma veva fragade Nisse tjejen om hon visste nagot stalle i narheten som hette nagot med paradise och det gjorde hon tydligen. Hon havdade till och med att hon bodde dar i krokarna vilket verkade stamma for hon korde raka vagen till var resort och slappte av oss. Pengar ville hon inte ha utan hon hjalpte oss av ren valvilja :-). Det finns hopp for manskligheten :-).
Nu idag har vi ialf lart oss vad vart stalle heter sa det ska inte bli lika svart att ta sig hem ikvall. Grejen var aven den att vi i princip visste vad resorten hette men bara att det var nagot med Paradise Village. Det finns uppenbarligen tva stallen till som heter nagot med paradise pa den har on vilket forvirrade taxichaufforerna. Var resort heter Field Paradise Village vilket vi nu vet :-).
image84
Nisse var som vanligt i farten...

Blir sakert partaj ikvall med men lite lugnare an igar antar jag. Alltid latt att saga pa forhand iofs he he...

For ovrigt maste jag saga att Stieg Larssons bocker ar valdigt bra. Har snart lyssnat klart pa Man som hatar kvinnor och ar de andra tva bockerna i serien halften sa bra som den har sa ar de helt klart varda att lyssna pa eller lasa. Ett litet tips bara.


Fan Liverpool!!!

Finns inte sa mycket att rapportera fran den pagaende resan for tillfallet. Iofs en sak och det ar att Nisse har hittat hit till Bangkok nu och att ensamresandet for denna gang ar over. Annars har det inte hant sa mycket... Igar lag jag vid poolen hela dagen och vantade pa Nisse typ. Idag kommer det ocksa mest att bli en lang vantan och det pa att nattbussen till Kho Pha-Ngan ska avga. Det ar fullmoon-party pa Kho Pha-Ngan om ett par dagar sa det kommer nog bli en del fest dar borta :-). Det verkar aven som vadret har blivit battre har i Thailand sa forhoppningsvis blir det nagra lata dagar pa stranden ocksa :-).

Liverpool fick stryk i Champions League igen... Och det av Besiktas. Jag tror aldrig jag varit med om att Liverpool fatt en sadan enkel grupp i CL men anda ligger de for tillfallet sist. Katastrof! Det finns ett par ganska sa uppenbara anledningar till att det inte gar sa bra och det ar att andre tranaren i Liverpool sade upp sig for ett par veckor sedan och att Xabi Alonso, Fernando Torres och Daniel Agger ar skadade. Det ar de storsta anledningarna men det finns ett par till. Det storsta av dem ar att Sissoko far spela manga matcher vilket ar helt obegripligt. Sedan ar det bara att inse att Liverpool har nagra spelare som ar ok men som inte racker pa hogsta niva... Exempelvis Riise som inte klarar av sa mycket mer an att skjuta utanfor fran halva plan. Ett annat problem ar att Benitez bankar Crouch och spelar med Voronin och Kuyt pa topp mest hela tiden. Speciellt nar Torres ar skadad. Det basta anfallsparet i dagens Liverpool ar helt klart Crouch och Torres pga av att de andra tva ar pa tok for sega for att kunna avgora matcher pa egen hand. Varfor Crouch far spela sa lite ar en gata...


Bangkok en svang till...

Nu har jag kommit tillbaka till Bangkok igen. Det blev lite strul pa flygplatsen i Saigon for att jag inte hade nagon biljett ut ur Thailand vilket inte ar nodvandigt. De vid incheckningen insisterade dock pa det och till slut fick jag skriva pa ett papper om att Vietnam Airlines sade ifran sig all skuld om det skulle bli nagot strul med mig vid passkontrollen i Bangkok. Nar jag kom fram till Bangkok blev det sa klart inget strul utan det var bara att knalla in i landet som alltid. Man tycker att de borde veta sadant i Vietnam.

Jag har checkat in pa ett annat hotell an det jag brukar checka in pa har i Bangkok ocksa. Det andra var lite dyrt for att bo sjalv i. Det har ar det forsta som de rekommenderar i Lonely Planet och ar faktiskt bade billigare och battre an det stallet jag brukar bo pa.

Eventuellt drar jag soderut redan imorgon kvall men det beror lite pa andra omstandigheter, bland annat Nisses forehavanden.

Saigon igen en kortis...

Idag har jag kommit tillbaka till Saigon en snabbis för att imorgon förmiddag ta ett flyg till Bangkok.

Jag läste precis Nisses dagboksinlägg och det var verkligen ingen trevlig läsning. Fy fan säger jag bara... Ni som vill veta mer detaljer kan gå in och kika i hans resedagbok. Aliaset är "niiils".

Jag blev biten av hunden Mimi på hotellet idag. Jag gosade massor med henne när jag var här för några dagar sedan och hon viftade på svansen när jag kom tillbaka. Hon verkade dock lite trött och frånvarande idag och när jag skulle klappa henne lite bet hon mig i tummen. Självklart blir hypokondriker Andreas livrädd för att ha fått rabies nu. Den risken är nog ytterst liten men jag kommer kanske söka upp en läkare i Bangkok imorgon och be familjen här kontakta mig om Mimi skulle bli riktigt dålig. En helt klart förmildrande omnständighet är att det knappt gick hål på mitt skinn heller. Bara väldigt lite.

Snart dax att lamna Nha Trang!

Nu ar det snart dax att lamna Nha Trang och aka tillbaka till Saigon for att forsoka hitta en flight till Bangkok. Jag hade tankt att boka ett flyg idag med Pacific Airlines men det var fullt pa det flyget tyvarr sa nu far man nog betala lite mer men det blir antagligen ett battre flygplan pa kopet :-). Jag bestamde mig for att aka harifran nagon dag tidigare an beraknat bara for att det verkar smidigare att boka flyg fran Saigon an harifran.

Min tid har i Nha Trang har nog blivit lite battre an vad jag hade raknat med forutom vadret. Det har varit molningt hela tiden och regnat fran och till. Lite oflyt for forra veckan verkade det ha varit ratt sa bra vader har men nu ar regnperioden pa stark ingang sa da regnar det uppenbarligen varje dag mer eller mindre.

Igar var jag ivag pa en battur till nagra oar har i havet med en massa manniskor och det var riktigt trevligt. Trippen inneholl snorkling, vattenbar, fotboll och beachvolley. Det var riktigt gott att fa rora pa sig lite grand for det var fruktansvart lange sedan :-).
vattenbarvolley
"Baren" i vattnet och den multikulturella beachvolleyn :-).

Pa kvallen blev det aven lite fest. Forst satt jag och tittade pa nar Liverpool nagot turligt lyckades vinna Merseyside-derbyt mot Everton. Det var riktigt gott med en sadan vinst efter nagra knackiga insatser. Senare pa kvallen lyckades jag leta upp nagra svenska tjejer som jag spelade biljard mot och jag fick stryk. De maste haft en himla tur for nagot annat kan det val knappast ha berott pa :-). Efter biljarden blev det disco och grejer. En over lag trevlig dag. Aven kvallen innan hittade jag nagra svenska killar som jag foljde med ut och drack nagra ol med. Ocksa det en trevlig kvall.
bijard
Jag ser duktigare ut än vad jag i själva verket är :-).

Idag har jag som sagt tidigare inte gjort sa jattemycket forutom att forsoka hitta en flight till Bangkok och misslyckats :-). Ikvall blir det kanske lite fest igen med nagra finlandare, en indier och en japan.

Nha Trang!

Nu har jag hittat fram till Nha Trang efter en drygt tio timmars bussresa, eller jag kom iofs fram igår kväll. Jag checkade in på det hotellet där bussen stannade utanför. Det är ett helt ok hotell och jag har ett eget dubbelrum som jag betalar 8 USD för. Det priset var jag väldigt nöjd med tills jag frågade en fransyska vad hon betalade för sitt och fick till svar att hon betalade 5 USD :-). Får la hoppas att hennes är mindre eller något sådant :-).

Idag har jag legat på stranden en stund och varit till marknaden och köpt en väska. Tyvärr är inte vädret så bra här idag utan det är molningt och ganska blåsigt. Det kanske inte är så mycket tyvärr förresten för jag föredrar nästan när det är lite sådant väder istället för stekande sol. Det är ju fortfarande väldigt varmt och så slipper man bränna sig också :-).
nha trang
Jag på stranden i Nah Trang.

Imorgon har jag tänkt att hänga med på en båttur där man kan snorkla och åka lite vattenscooter. Jag hade ju tänkt att försöka fiska lite här någon dag också men det verkar svårt. Alla vietnameser säger att fiskarna är så små och att fisketurer är så dyra så att det inte är värt att åka på en sådan tur.

Jag kände av magsjuka igen när jag skulle lägga mig igår... Det blev att skicka i sig ett par imodium och så blev det bättre. Nu går det dock inte att skita alls men men :-). Hellre det än att man måste göra det hela tiden :-).

Tillfriskningar och förbluffande möten...

Den typiska kommentaren av mig efter att ha tillfrisknat från någon sjukdom är väl nästan alltid "att det är värt att vara sjuk ibland för att verkligen känna hur skönt det är att vara frisk". Nu är det som så att jag har kurerat mig från den magåkomma som förstörde ett par dagar för mig här i Saigon. Man blir rätt så irriterad på att man ska bli sjuk när man är bortrest så här och har ett ganska så pressat tidsschema. Ett par förlorade dagar här och där kan göra att man inte får tid att besöka någon plats man hade tänkt besöka innan. Men men man får nog helt enkelt räkna med några sjukdagar när man reser så här.
Nils verkar också ha kurerat sig hyggligt nu. Vi hade samma symptom med diaréer, magkramper och feber men Nisse drabbades lite hårdare än mig. Ialf med diaréerna och toalettbesöken. Han hade ett par fruktansvärda nätter stackaren. Men nu är vi i princip friska igen och allt är frid och fröjd igen :-).

Vi tillfrisknade redan igår faktiskt så då passade vi pa att åka till Cu Chi tunnlarna där Vietkongsoldater under Vietnamkriget gömde sig och varifrån de även kontrollerade ett stort område i Sydvietnam. Vi tog en bussresa dit med guide och grejer vilket kanske inte var det bästa att göra. Det blev väldigt stressigt och svårt att höra vad guiden sa när det var massor av människor osv... Det gick att ta en privat resa till tunnlarna med egen guide men det var så mycket dyrare att vi hoppade det plus att vi trodde att bussresan bara innebar resa dit och hem och inte en massa stressat springande efter en guide. Vi tappade t.o.m. bort vår guide och grupp en gång och fick ett något småargt mottagande när vi hittade dem igen väntandes på oss.

Är man väldigt intresserad av Vietnamkriget och tunnlarna så kan jag dock rekommendera att man tar en privat resa och ser till att få en guide som pratar bra engelska.

Annars var det intressant att gå i tunnlarna och se alla fällor som vietnameserna använde. Jag måste erkänna att jag ganska starkt kände av min klaustrofobi nere i tunnlarna. Stackars de som behövde vara där mer än 10 minuter :-). Det fanns även en shooting range vid Cu Chi området så jag provade att skjuta lite AK 47 (mer känd som Kalasnjikov eller hur man nu stavar det). Det var dock också lite av en besvikelse för vapnet satt på en ställning, fick eldavbrott hela tiden och att man var tvungen att stressa iväg skotten för att det var ont om tid.

image77
En bambufälla som vietnameserna använde mot amerikanerna.
35234-79
Jag nere i Cu Chi tunnlarna.

Nu till det mest förbluffande med dagen... Vi delade kupé med ett par svenskar i vår ålder mellan Mongoliet och Kina som vi bara snabbt sa hej då till på perrongen i Beijing utan att ha gått in något längre på deras senare tänkta reseplaner. Så igår när vi satt och tittade på en informationsvideo om tunnlarna i Cu Chi så träffar vi på samma människor igen :-). Den statistiska möjligheten måste vara väldigt liten :-). Världen är väldigt liten ibland :-).
35234-78
Björn och Cissi, svenskarna vi nu träffat två gånger på vår resa :-).

Imorgon bär det av till Nha Trang för mig om allt går som planerat. Det blir antagligen så att jag och Nisse splittar våra vägar i knappt ett par veckor. Nisse är väldigt sugen på Fillipinerna och åker nog dit en sväng medan jag utforskar Vietnam lite mer. Jag vill gärna se lite mer av Vietnam än bara Saigon och det känns som det blir svårt att hinna med det om man skulle ta en tripp över till Fillipinerna.


Lite risiga...

Idag har det varit en ganska så jobbig dag för oss i Saigon och detta till största sannolikhet beroende på en inte allt för skonsam gårdag :-). Igår var det nämligen rejält med fest och en och annan för kroppen dålig substans kanske intogs lite för mycket :-). Vi är dock lite fundersamma över om det verkligen är alkoholen osv som är boven utan det känns lite mer som att det kan bero på någon taskig mat eller is vi åt av... Det vill liksom ut jox lite för mycket och lite för ofta där bak :-). Men men så är det ibland och det är bara att ta nya tag :-).

Förutom att vara risig idag har jag dock hunnit med att gå till en marknad och senare till en sportaffär där en Liverpooltröja med tillhörande shorts införskaffades för den nätta summan av 6 USD. Nu är väl det här kitet knappast 100% äkta men ser det likadant ut som det äkta gör det inte mig någonting. Nu finns det väl en och annan som tycker det är dåligt att inte köpa Liverpoolkläder direkt av klubben men det känns faktiskt som pengarna gör mer nytta för en fattig vietnames än för en redan stormrik fotbollsklubb.

Vi hade tänkt att åka till några av Vietkongs grottor imorgon men på grund av risiga magar så har vi bestämt oss för att skjuta upp det till övermorgon. Ett par dagar till i Saigon gör absolut ingenting för den här staden har verkligen överraskat positivt.

Saigon!!!

Igår kom vi fram till Saigon efter en ganska så ok bussresa för en gångs skull. När vi kom fram så spöregnade det och gatorna svämmade över så det första vi fick göra var att sitta och vänta på att regnet skulle sluta vid en resebyrå. Lite taskig start så att säga :-). Regnet ville dock inte sluta så vi bestämde oss för att springa iväg och försöka hitta ett hotell vi kollat upp i Lonely Planet. Vi hittade det men det var fullbelagt igår kväll så det var bara att leta vidare för oss. Fortsatt dålig start med andra ord men snart vände det rejält. Efter det negativa svaret sprang vi in i en gränd för att en argentinare sa att det fanns billiga hotell där inne. Väl inne i gränden såg Nisse en skylt om hotell och vi trillade in på ett litet ställe som mest liknade ett vanligt privat boende. Så var det dock inte utan de hade rum på övervåningen vilka var väldigt fina och billiga så det var ett lätt val för oss att vi skulle bo där. Grädde på moset är att vi lyckats sno en internetuppkoppling här också :-). Vi har även blivit bra vänner med familjen som bor här och sitter ofta och snackar skit med dem nere i receptionen och de tipsar oss om sevärdheter och bjuder på bananer :-). Således är det riktigt bra här.
image76
Nils med familjen.

Idag har vi haft en sightseeingdag. Först var vi vid Reunification Palace där Saigon slutligen gav upp mot kommunisterna 1975. En kul grej var att Nisse hade köpt en boll innan vi gick dit och när vi kommit fram blev vi tvärtemot vad man kan tro ombedda att sparka boll på det fina gräset utanför. Tror inte att det brukar vara så populärt att medföra bollar på sadana här ställen annars och speciellt inte att använda den extremt fina gräsmattan i trädården för fotbollsspelande. Inte nog med det... Typ 3-4 vietnameser har velat att vi skulle passa bollen till dem och alla har passat tillbaka den. Till och med en vakt utanför palatset ville känna på bollen :-). Det roligaste var när Nisse passade en snubbe som ville känna på bollen och denne får felträff när han ska passa tillbaka så att bollen skulle hamnat i trafiken om inte en annan vietnames som råkade befinna sig precis vid vägen uppfattat situationen och passat tillbaka bollen med en perfekt volleypass till Nisse :-). Väldigt rolig situation :-). Speciellt tack vare att vietnamesen vid vägen inte reagerade mer på oss förutom att passa tillbaka bollen :-).
image73
Utanför palatset med gräset där de tyckte vi skulle spela fotboll i förgrunden.

Vi har även varit vid War Remnants Museum idag. Det är ett museum med massa saker och information om Vietnamkriget. Väldigt intressant och sorgligt. Det är massor med bilder från tortyr och lemlästade människor. Man blir lika förvånad varje gång att människor kan vara så grymma mot varandra som de uppenbarligen kan.
image74
image75
Finns inte så mycket att tillägga.

Mot Saigon!

Imorgon lamnar vi Kambodja for Vietnam och Saigon. Helt arligt tycker jag att det ska bli ratt sa skont att lamna Kambodja nu. Det kanns som man traffat pa tillrackligt manga tiggare och sett det man behover se nu. Tiggeri har sa klart sin grund i fattigdom men det ar valdigt jobbigt att standigt bli pahoppad av tiggare bara for att man har ett vasterlandskt utseende.

Hur har denna dagen spenderats da? Jo vi har bland annat varit pa en marknad och pa ett barnhem. Det forsta ar inte sa mycket att orda om men det andra kan man skriva lite om. Det var val kanadicken som var mest sugen pa att se ett barnhem och jag och Nisse tyckte val ocksa det kunde vara en bra ide sa det blev sa att vi letade upp ett idag. Jag tyckte dock inte det blev sa trevligt och bra som det kankse kunnat och det mest beroende pa en sak... Vi hade tankt att kopa lite kritor och papper till barnen men tyvarr hittade vi inget sadant innan, sa vi kom till barnhemmet tomhanta. Vi hade sakert kunnat kopt en fotboll eller vadsomhelst istallet men det blev bara inte sa. Detta ledde da till att jag mest kande mig som en dryg och snal vasterlanning som bara ville komma och se hur javla illa vissa barn kan ha det i Kambodja. Ungefar som att aka och titta pa manniskor pa ett zoo. Turligt nog hade Nisse med ett anteckningshafte och jag en penna som vi gav till barnen och det lindrade mina problem nagot. Annars var barnhemmet valdigt frasht och rent dock verkade det inte som barnen hade sa mycket saker att leka med :-(.
image71
Nisse kommer att bli en bra pappa :-).

Igar partajade vi lite eller vi drack val mest alkohol. Sa mycket partaj enligt min definition blev det val inte men det var kul anda. Vi spelade kort och snackade skit. Blev mycket diskussioner om prostitution och sex bland annat. Det kanns alltid som jag hamnar pa den omoraliska sidan och de andra pa den duktiga sidan i sadana diskussioner aven att jag sakerligen ar minst lika moralisk som alla andra. Jag tror dock det mest beror pa att jag kan ha lite svart att uttrycka vad jag menar och det typiska for manga manniskor att de alltid vill framsta i battre dager... Tva exempel om jag nu minns ratt ar tva killar som menade pa att de ar helt ointresserade av one night stands men varav den ena var med en hora forra veckan och den andra nyss satt pa nagon lokal tjej och nu var radd for HIV. Det gar liksom inte riktigt ihop sig.
De mer trevliga diskussionerna uppkom efter att Nisse och kanadicken gatt och lagt sig. Da hamnade jag tilsammans med tva danskar, en norrman, en engelska och en skotte. Bland annat planerade vi skandos, som skotten kallade oss for, hur vi skulle ena Norden och ta over Europa :-). Riktigt roligt fyllesnack hehe... Britterna tyckte for ovrigt att det var valdigt roligt att se nordbor fran tre olika lander prata engelska med varandra :-).

Jag har glomt att skriva en sak kom jag pa nu... Vi traffade Matz bror av en handelse i Siem Reap. Han och hans tjej gick forbi restaurangen dar vi satt sa det blev att vi spenderade en kvall med dem. Blir nog att traffa dem i Kuala Lumpur sen ocksa.
image72
Henke med flickvan.

Phnom Penh!

Nu ar vi framme i Kambodjas huvudstad och vi kommer nog fa vara kvar har nagon dag langre an tankt for att vi missade att soka visum till Vietnam idag. Vi trodde aven att vi inte skulle behova nagot visum till Vietnam men i och med att vi inte vet nar vi ska aka fran Vietnam eller var vi ska efterat sa var vi tvungna att soka visum.

Innan vi kom hit till Phnom Penh sa var vi och halsade pa en lokal familj utanfor Siem Reap och sag hur de bodde. De verkade inte ha det sa jattebra men inte heller katastrofdaligt. Taskigt hus hade de och bodde ganska trangt men bade en TV och DVD fanns i hushallet och ingen verkade svalta. Det var snubben som korde runt oss i City of Angkors familj. Sa inget charterjippo har inte.
image67
Huset dar han och hans familj bodde ute pa landet.
image69
Snubben i egen hog person :-).

Idag har jag och kanadensaren varit och kikat pa Killing Fields utanfor staden har (det verkar finnas flera) och pa fangelset S-21.  Nisse kande sig lite risig sa han stannade hemma men han verkar piggare nu. Riktigt otacka inrattningar med dodskallar lite har och var och hemska skildringar om hur livet var for de som vistades har. Ungefar som Auswitsch fanns lite mindre.
image68
Inte sa trevligt det har inte... Killing FIelds
image70
En skalle efter en person som skjutits i huvudet i S-21.

Siem Reap! (Var tydligen inte raderat)

Nu har vi tagits oss till Siem Reap i Kambodja och det mestadels for sightseeing. For i den har staden ligger ett av varldens mest faschinerande skapelser, namligen The City of Angkor. Det ar ett enormt omrade med flera olika tempelruiner. Bland annat spelades delar av en av Tom Raider filmerna in har. Idag har vi saledes varit dar hela dagen i den pressande varmen. Tyvarr ar man val inte den som ar mest intresserad av gamla tempelruiner men det var anda ganska intressant och valdigt kul att man har varit dar. Far se om uppkopplingen ar tillrackligt snabb har for att nagra bilder ska kunna laddas upp fran dagen.

Vagen hit var inte av denna varld... Den kallas boulevard of broken backsides for att den inte ar asfalterad och extremt dalig over lag. Det var lite av en upplevelse kan man saga... Till raga pa allt gick bussen "sonder"... Eller det visade sig att bensinen var slut men antagligen ville de bara sinka ner tiden en aning sa att man kom fram senare till Siam Reap och saledes tog en natt eller tva pa det hotellet man blev avslappt vid. Det ar inte helt ovanligt att de gor sa har nere. Annars var resan ganska trevlig med bra resekamrater. Bland annat en kanadick som vi aven umgatts med idag under vistelsen i Angkor. Det ar bra att vara tvungen att prata engelska hela tiden.

Vi vet inte riktigt hur lange vi stannar har men det blir sakert bara ett par dagar till men den som lever far se. Det beror sa klart en del pa hur kul det ar och vad som finns att gora. Enligt Kambodjanerna finns det sa klart massor att gora har :-).

Kambodja!

Jag gillar verkligen att ta ordet Kambodja i min mun. Det later verkligen coolt nar man uttalar det :-).

Nu tankte jag forsoka skriva om det jag hade skrivit igar och som sedermera blev raderat pa grund av en helt klart undermalig dator. Gardagen spenderades i The City of Angkor under en ganska sa pressande sol. Jag har under flera ar velat aka till Angkor men det har inte funnits nagon direkt mojlighet till det. Nu har jag dock varit dar och jag tror inte jag har nagon speciell anledning att aka tillbaka dit heller :-). Jag ar lite sadan att jag garna vill se och prova pa allt en gang men nar jag val har gjort det sa behover jag oftast inte gora det igen :-). Angkor ar precis som man forestallt sig, en himla massa tempelruiner. En av dem ar riktigt cool och det ar den dar en av Tomb Raider filmerna spelades in. I det templet har inte alla trad som vuxit in i och runt stenarna rensats bort utan natur och manniskoverk utfor en lang kamp om herravaldet som naturen en dag kommer att vinna. Ska man summera tempelruinerna o The City of Angkor sa maste man nog vara lite av en tempelentesuiast for att verkligen uppskatta det hela. Vi andra vanliga dodliga tycker det ar vart besoket men inte mer :-). Hettan bidrar aven till att upplevelsen blir lite mer negativ. Vill man fa ut det mesta och det basta av The City of Angkor ska man nog ta flera dagar dar och bara vara dar under morgonen och kvallen da det ar lite svalare.

image64

Utanfor Angkor Wat.

image65

Tomb Raider templet som har ett annat namn vilket jag dock inte kommer ihag.


Vi akte buss mellan Koh Chang och Siem Reap och den resan kommer jag aldrig att glomma. Man hade last om att vagen mellan gransstationen i Thailand och Siem Reap skulle vara dalig men sa dalig som det faktiskt var var svart att forestalla sig. Vagen var en grusvag med stora gropar i overallt :-). Till raga pa allt gick bussen sonder eller den fick soppatorsk... Antagligen var det bara ett forsok till forsening for att vi skulle komma fram senare till Siem Reap och checka in pa det hotellet som man blev avslappt vid. Sadana grejer kor de med har nere pga att resebolagen samarbetar med hotellen. Hursomhelst var resan en speciell upplevelse. Att vagen ar sa dalig som den ar verkar bero pa att ett flygbolag mutar regeringen i Kambodja sa att de inte bygger om vagen vilket leder tilll att folk tar flyget istallet for bussen till Siem Reap.
Pa bussen traffade vi aven ett par trevliga lakare fran Sverige och en kanadensisk snubbe varav den senare vi umgatts mycket med har i Kambodja. Det ar valdigt bra traning for engelskan att fa prata sa frekvent som man far om man umgas med nagon.

image66

Bussproblemen och den fina vagen...


Idag har vi ocksa gjort lite saker. Bland annat har vi varit ute med en bat och tittat pa en by som lag i vattnet. Skolor, polishus, sjukhus med mera lag pa pramar i vattnet. Ratt frackt :-). Aven en titt pa en krokodolfarm ingick. Om jag sett nagra krokodiler forut sa maste det ha varit valdigt lange sedan. Vi hamnade ocksa mitt i en rejal regnskur ute i baten och blev ganska blota :-).

Nu ikvall blir det fest :-).


Siem Reap!

Jag skrev nyss ett langt inlagg om att vi ar i Kambodja, hade en taskig bussresa hit och att vi idag varit vid tempelruinerna i Angkor men webblasaren dog och allt forsvann trots att jag hade kopierat det... Bajsrov!

Bada i vattenfall!

Idag har Nisse och jag varit ute pa ytterliggare lite trekking. Nu ar val trekking ett ganska sa starkt ord for att ha varit ute i djungeln nagra timmar varje dag men det later coolt sa jag anvander det :-). Efter att ha radgjort med hotellpersonalen om vad som fanns att gora pa Koh Chang blev vi rekommenderade att aka och titta pa ett vattenfall i en nationalpark i djungeln. Det mesta andra som man brukar kunna gora har pa on ar tydligen inte tillgangligt just nu for att det ar lagsasong och pa tok for stormigt ute till havs. Vi tankte val att vattenfall har man sett forut men nagot maste vi hitta pa sa vi bestamde oss for att kila ivag. For att ta oss dig var vi tvugna att hyra varsin vespa. Jag tror faktiskt inte att jag akt just vespa forut men det var ganska kul. Det var inte mopeder direkt utan de spann pa ratt bra och komma upp i over 100 kmh var inga problem. Jag har ju lite vana av att kora MC men att kora sa fort i shorts och t-shirt ar man inte sa van med... Val framme vid nationalparken upptackte vi att det kostade 400 baht bara for att fa betrada parken. Helt sjukt mycket pengar har nere... Vi gick sa klart in anda och knallade bort mot vattenfallet. Pa vagen dit blev jag ordentligt radd nar det brakade till i djungeln bredvid mig men vad det var hann vi aldrig se. Sakert en laskig orm :-). Till slut kom vi dock fram till vattenfallet och det var riktigt ballt. Man kunde bada i det klara och stromma vattnet under vattenallet vilket var valdigt trevligt :-). Sa det blev en del bad och korttagande under tiden vid vattenfallet.
35234-63
Lite vadande till en battre position...
hoppa i
Hopp in i det blota :-).
35234-61
Bad vid vattenfallet.
vespa
Ok da... En Suzuki TL 1000 ar val nagot coolare men hjalmen ar snygg...

Nar vi sedan puttrade tillbaka till hotellet rakade bade jag och Nisse kora pa fel sida av vagen till en borjan. Jag lyckades dock upptacka det i tid men Nisse hamnade i en hogst prekar situation med en motanade thailandare men som tur var undveks en kollision.

Imorgon bar det av till Kambodja och Siam Reap for ett par dagars rejal sightseeing. Resan dit ar inte kand for att vara bra pa nagot satt. Saledes ar morgondagen inget jag ser fram emot.

Elefantridning!

Idag har vi varit pa en kortare trekkingtur i djugeln med nagra elefanter. Varken jag eller Nils hade ridit pa nagra elefanter tidigare i vara liv sa vi tyckte att det var stor tid att gora det nu nar vi hade chansen. Det hela var aven ganska roande :-). Det var val lite som man kunde forvanta sig att man satt hogt uppe pa en elefantrygg. Man fick kanske inte nagra storre kanslosvall men trevligt var det. Att se djungeln och hoppas pa att inte bli biten av nagon busig orm var aven det lite spannande.
Efter sjalva ridturen fick vi aven mata elefanterna med bananer som de villigt at av :-). Det roligaste intraffade dock pa slutet da vi fick bada med elefanterna :-). Det var riktigt skojsigt och sakert inte sa manga manniskor som har gjort heller.

image57
Elefantridningen.
image58
Elefantmatningen.
image59
Elefantbadningen.

Imorgon funderar vi pa att aka ivag och se och bada med nagra delfiner. Det ar dock en heldag och man ar ratt seg pa morgonen sa vi far se hur det blir.

Annars flyter resan pa riktigt bra forutom att vadret ar lite si sa dar och att en och annan dysterhet infaller ibland. Att vadret ar som det ar tycker jag iofs mest ar positivt. Dysterhet ar en del av livet och ar inte sa mycket att gora at. Det gar over.

RSS 2.0