Film 2

Så mycket film har inte hunnits med senaste tiden, men tre stycken filmer har jag ialf lyckats ta mig igenom.

Elephant Man

En film regisserad av David Lynch och baserad på Joseph Merricks liv. Merrick var för övrigt en kraftigt vanställd snubbe som levde på 1800-talet. Filmen är helt i svartvitt och har inget av det sexuellt explicita eller mystiska som kännetecknar många av Lynchs andra filmer. Detta upplever jag som tråkigt och förtar en del av förväntningarna av filmen. Å andra sidan är filmen mer lättförstådd än mycket annat regisserat av Lynch vilket säkerligen kan tilltala många. Filmen följer Merricks sista del av livet och följer hur denne först utnyttjas i "freakshows" för att sedan tas om hand av sjukvården, men där han egentligen också bara visas upp på grund av sitt annorlunda utseende. Det hela är en ganska sorglig historia men slutar, utan att avslöja alldeles för mycket av handlingen, förhållandevis lyckligt. Om jag ska summera det hela så tycker jag inte Elephant Man är så bra som den anses och får av mig 3 plus av 5.

The Chair

Lågbudget-skräckis från Kanada. En psyskist instabil kvinna flyttar till ett hus som är hemsökt på grund av att en hypnotisör har experimenterat med en mördare under dennes dödsögonblick. Kvinnan får givetvis kontakt med denne mördare och blir till slut "possessed" av densamma. Allt i filmen är egentligen rätt dåligt... Dåliga skådespelarinsatser och stundtals för mycket kamerafokus på skådespelarnas urringningar, dock är den ganska underhållande och ger således den spänning man som tittare är ute efter. Betyget blir dock bara 2 av 5. Det är lite som en Wallander-film, inte speciellt välgjort men ändå underhållande.

The Hurt Locker

Förra årets Oscars-vinnare för bästa film. Handlar om ett bombdesarmerings-team i Irak och all den psykiska påfrestning de ställs inför. Filmen är grymt snygg, välgjord, välspelad och stundtals även rätt macho-kul. Om något ska anses negativt med filmen så är det enligt mig att det är väldigt långa scener. Detta gör att det egentligen inte händer så värst mycket i filmen och blir således stundtals lite tråkig. Över lag är det dock en mycket bra film som på ett realistiskt sätt skildrar livet för soldater under stark stress. Det är verkligen ingen romantisering av krig eller ett porträtt av en nästintill oslagbar hjälte. Betyget blir 4a av 5.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0