Uppdatering!

Dagens löpning slutade med tiden 23. 52 ala fem kilometer. Av någon anledning putsade jag sommarens tidigare rekord med ca 40 sekunder. Hur i hela fridens namn det gick till vettitusan!?

Sämre mage inatt igen. Trodde det var på väg att bli bättre :-(. Eventuellt var det popcornen igår kväll som jävlades... Just nu känns det bra dock!

Unforgiven

Kikade denna moderna Clintan-klassiker igår kväll. Western, prisjägare och en cool Clintan = bra film. Filmen når upp till fyra plus av fem.

Funderingar

Varför heter det ambitiös? Betyder inte ambi dubbel i någon bemärkelse, som i typ ambivalent eller ambidextriös? Är det något dubbelt i ambitiös? Skumt...

Vad är meningen med att ha en longboard när man går på stan? Kommer man fram lättare, går det fortare, går det göra något kul med den? Alla svar är nej. Är den en het innepryl? Svar: Tydligen...

...

Först måste jag utse Robert till hipster, grabben har ju köpt Starcraft :-).

Annars känner jag mig inte speciellt kreativ i mitt skrivande för dagen. Igår tog vi ytterligare ett steg närmare resan genom att spruta i oss lite olika sjukdomar. För mig var det bara gula febern som behövde injeceras, men det var värre för de andra grabbarna och Bias var det nästan lite illa för ett tag.

Blev en öl hos ett par polare till Robert efter jobbet. Jag lanserade min fundering om vad som händer om droger var mer legala. Kan inte påstå att tanken föll i någon god jord. Största argumentet emot var som vanligt att vi människor inte klarar av att ta hand om oss själva utan måste ha lagar som håller oss ifrån olika dumheter. Känns rätt naivt tänkt, men jag kan ju inte direkt bevisa motsatsen. En rätt bra disskusion ialf!

Är det bra med självbehärskning, eller blir livet bara tråkigt då?

Hipster!

Soft program om vad en hipster är på P3 nyss :-). Ni vet det där lite för fräna folket med mustasch som ser så jääävla inne ut. Ett kul citat om det hela hittade jag på Wikipedia; "alla hipsters uppfattar sig själva som speciella och unika. De bara råkar manifestera sin exklusivitet genom att bete och klä sig på exakt samma sätt". Visst är det slående :-)?


Dyspepsi!

Grummpff... Det är uppenbart att jag stundom lider av magkatarr, eller dyspepsi som det tydligen egentligen borde kallas.

Enligt vårdguiden finns det ett antal symptom som tyder på dyspepsi, och jag har nu eller har genom åren haft dessa tre:

- Smärta eller obehag i övre delen av magen

- Tidig mättnadskänsla när du äter

- Hungersugningar i magtrakten

Det vore smidigt om det fanns någon enkel logik bakom varför jag får dyspepsi, men det sklijer sig uppenbarligen från gång till gång. Första gången uppstod det som en efterverkning av en magsjuka. Då var mest symtomen av arten tidig mättnadskänsla och svullen mage. Genom att sänka laktosintaget tyckte jag att det blev bättre den gången. Andra gången uppstod problemen efter alldeles för stort fiberintag kombinerat med kaffe. Denna gång löste jag problemet genom att helt enkelt äta mindre fibrer och försöka minska kaffekomsumptionen. Nu den tredje gången uppstår problemen istället efter att jag ätit "rå" ingefära i en wok. Jävla skitmage helt enkelt. Kan den inte bara bestämma sig för att ogilla en sak istället för massa olika helt skiljda saker? Det enda som verkligen verkar hjälpa denna gång är att äta kokt mat. Jag testade wok utan ingefära och det blev inte bra. Ska jag leva resten av mitt liv med kokt mat??? Då kanske jag blir en "hårdkokt" jäkel på köpet iofs ho ho!!!


Polanski!

Då kör vi lite filmrecensioner igen med specialtema Roman Polanski. Att jag tidigare inte sett något regisserat av Polanski är väl även det som tidigare påpekats beroende på mitt tidigare låga kulturnyttjande. Nu har jag dock kikat igenom tre av Polanskis bästa och mest bekanta filmer.

Chinatown

Film med Jack Nicholson som privatdetektiv i ett tidigt 1900-tals Los Angeles, och anses av många vara Polanskis bästa film. Storyn är ganska invecklad och berör mord och vattenförsörjning. Problematiken med vattenförsörjningen bygger på verkliga händelser, medan morddelen är uppdiktad efter vad jag förstått. Att den här filmen fått så extremt bra kritik kan jag inte riktigt köpa. Det är bra skådespeleri och allmänt välproducerat, men filmen är som så många andra sådana här "kritikerfilmer" rätt seg. Jag blir inte helt underhållen och får inga större känsloyttringar, vilket omöjliggör att jag kan hålla med den enade kritikerkåren. I mina ögon är det här en film i mängden som man absolut kan se, men man blir inte speciellt berörd. En typisk två 1/2 tre-plusare av fem möjliga.

Rosemary's baby

En riktig skräck/thriller-klassiker där ett yngre par flyttar in i ett hus med märklig historia och speciella grannar. Handlingen spelar mycket på att man inte riktigt vet vem som är galen egentligen, och sånt gillar jag :-). Det är dock lite svårt att sätta betyg på den här filmen. Jag är liksom lite biased på grund av att jag gillar den här sortens film, och jag kan inte säga att jag blev speciellt känslomässigt berörd under filmens gång. Det sista gör att det inte blir full pott, men fyra plus blir det ialf. Trots att denna film bara får ett plus mer än Chinatown tycker jag egentligen att den är rätt mycket bättre. Alltid så svårt att sätta betyg :-)!!!

The Pianist

Om jag klagat på att jag inte blivit känslomässigt berörd av de tidigare två filmerna så blev jag det så det vägde upp rejält med denna film. The Pianist handlar om en judisk pianist i Polen under andra världskriget och hur han behandlas under denna förskräckliga tid. Filmen känns flerbottnad med både personporträtt och histiorielektion i ett. De filmer som behandlar andra världskriget som jag tidigare sett har mestadels handlat om olika soldater och inte i lika stor omfattning handlat om de vanliga människorna, vilket denna film gör magnifikt. Det här är en film som alla bör se. Inte bara för att den är bra, utan även för att påminna om vilket lidande krig för med sig. Filmen kan inte få annat än högsta betyg, dvs. fem plus av fem möjliga.

Igår gick det så där...

Gårdagskvällen var inte den absolut bästa i mitt liv. På "extrajobbet" blev det självskadebeteende deluxe efter att jag antagligen varit lite för diktatorisk. Det är en tunn lina mellan att bestämma för lite och för mycket. Bra blev det ialf inte.

Efter jobbet var tanken att jag skulle med Robert, Rikard och några andra på Ritz för att se Oskar Linnros, men så blev det inte... Det var alldeles för lång kö och vakterna trodde inte vi skulle komma in. Det fick bli Strömpis istället, vilket iofs var rätt underhållande, men spelningen hade varit kul att se.

Idag har hittills det mesta av dagen spenderats åt att försöka boka Inkaleden.

Krångelmage!

Magen är ur balans... IGEN! Den här gången började det efter en wok av kyckling, broccoli och ingefära... Det är suget i magen som är tillbaka, som ett obehagligt hungersug ungefär. Svårt att förklara, men jobbigt är det.

Annars är allt toppen!

Sagt det förut och säger det igen...

Det finns väldigt många ord som jag tror mig förstå, men när jag väl slår upp dem märker att jag inte alls förstod :-). Pekoral är ett sådant ord till exempel. Jag har hört det massa gånger men inte tänkt på att jag inte förtstått dess innebörd. Det betyder typ att en text som har en allvarlig innebörd är så dåligt skriven att den blir komisk istället. Otroligt bra ord, kan nog till och med segla upp som ett av mina favoritord precis som spröjs och pretentiös. Spröjs är sällan användbart men otroligt härligt att uttala. Det är nog lite som ett vuxet bajs. Små barn älskar att säga bajs, kanske mer för vad det är än att det är härligt att säga, men det bortser vi ifrån :-). Vi säger att barn säger bajs för att det är ett härligt ord att ta i munnen och samma känsla har jag av spröjs. Skönt ord bara :-). Nu gled jag ifrån topic men men...

Ett annat ord jag tänkte ta upp var plattityd, men det glömde jag, eller jag kom på det sen, dvs nu. Hursomhelst betyder det ungefär att man pladdrar på om självklarheter eller för ämnet helt meningslösa saker.

Bokrecension; Läckberg.

Jag lovade både er och mig själv i ett svagt ögonblick för några månader sedan att börja recensera alla dessa böcker jag lyssnar igenom. Det började ju med några recensioner av några av John Ajvide Lindqvist böcker, men nu tänkte jag istället hålla mig till Camilla Läckbergs serie om polisen Patrik Hedström och författaren Erika Falk nere i Fjällbacka i Bohuslän.

Historier blir ju alltid lite mer spännande när man känner till omgivningarna där de utspelar sig, vilket för mig är fallet när det gäller Läckbergs deckarromaner. Dessa utspelas i trakterna Tanumshede, Grebbestad, Fjällbacka osv i Bohuslän där jag spenderat lite tid beroende på att både släkt och vänner har sommarstugor i trakterna. Må vara totalt oväsentligt för en recension men ändå :-). Tanken med det här var att jag eventuellt skulle kunna bli lite biased i mitt recensionsutövande...

Till böckerna istället... Vid dagens datum har det kommit ut sju böcker i serien om Patrik Hedström och Erika Falk, och eftersom jag har tagit mig igenom alla tänkte jag ge en överblick över alla böcker än enskilda recensioner. Böckerna är deckare men har även en rätt stor portion av vardagsproblem och relationer, vilket ger känslan av att de är skrivna lite mer för kvinnor än för män. Historierna är ofta rätt avancerade, invecklade och har i princip alltid en historisk bakgrund. Detta berättarsätt kan göra det lite likartat efter hand och även lite väl extremt för att kännas troligt efter några böcker. Detta gör dock att gåtans lösning sällan är speciellt enkel att lista ut på egen hand. Till det mer positiva hör att böckerna är lätta att följa med i och sällan tråkiga. I min mening är Läckbergs böcker simpel fördriva tid läsning. Man lär sig ingenting av det men man underhålls, som en hygglig såpa på TV ungefär.

Frisk!

Jag fick brev från Läkargruppen igår där det stod att jag inte hade någon hudcancer i den leverfläck som farbror doktorn tyckte skulle undersökas. Inte speciellt överraskande, men ändå en glad nyhet :-).

Robert och Bias på väg ner till Nisse på Västkusten nu, kanske till och med redan där. Själv blev man tvungen att stanna hemma för att jobba. USCH!!! Sedan jag kom hem från London har jag gjort ingenting utöver att vara här i Örebro.

Littorin

Sven-Otto Littorin avgår som minister pga problem med före detta frun och att han antagligen blivit avslöjad för att ha köpt sex. Det hela ses som världens största katastrof och skandal i svensk media. Men hur allvarligt är det egentligen? Nog att sexhandel i många fall leder till en jävla massa problem, men borde det inte vara varje människas eget val att göra det eller inte?

För att göra någon slags sammanfattning av det jag försöker få fram har jag saxat ett par meningar från en debattartikel på Aftonbladet idag som jag tycker fångar ämnet väldigt bra.

"Det råder en smaklös moralpanik i Sverige. Att köpa sex är fult. Att vilja sälja sex är otänkbart. Att som kvinna ha många sexpartners, utan att ta betalt, är däremot ett tecken på kvinnlig frigörelse."

Om ni vill läsa hela artikeln; http://www.aftonbladet.se/debatt/article7459033.ab

Lite pinsamt...

Jag var ju ute en sväng i lördags med Bias, Dunder och Salle bland annat, vilket jag redan nämnt, och det var ju som sagt en trevlig kväll. Hursomhelst skulle jag hämta cykeln hos Salle igår när jag med ganska stor ledsamhet upptäckte att min cykel inte stod utanför hans lägenhet. Så jävla typiskt att den ska bli stulen när jag precis lagt ner massa pengar på den tänkte jag. Väl inne hos Salle, skulle hämta lite andra saker också, berättade jag detta faktum för honom... Han tittade lite konstigt tillbaka och ponerade att jag, Bias och Dunder cyklat till Bias en sväng först innan krogen, vilket jag inte riktigt hade så bra koll på. Inte väldigt men ändå lite pinsamt att inte komma ihåg detta :-). Jag kommer ju ihåg själva förflyttningen mellan Salle och Bias, men inte att den gjordes på cykel :-). Ja, ja ibland blir det tydligen lite, lite för mycket av det goda...

Söndag!

Jag firade Saga igår på hennes 7-årsdag. Hon hade fått ett Nintendo DS, vilket var väldigt underhållande :-). Av mig fick hon en skiva med Eric Saade istället, inte lika underhållande kanske :-). Innan jag lämnade paketet sa hon att hon visste vad hon skulle få! "För jag får alltid en skiva av dig". Humm... Man verkar vara en påhittig morbror :-).

Utgång blev det igår också, en sväng till Strömpis. Trevligt var det, och väldigt mycket folk. Träffade till och med på lillasyster som hade lyckats tagits sig in där. Träffade Linus efter krogen också... Världen är liten, ellerhur Linus :-)?


Humm...

600 kr blev det för cykelreparationen. Känns faktiskt värt. På köpet så limmade de fast mina lössittande styrhandtag. Bra, bra!

Köpte dåliga apelsiner för 8kr styck idag, inte lika bra...

Resan är betald och klar nu :-). Det är riktigt bra.

Imorgon är jag ledig, vilket också är bra. Ska bara ta mig igenom ett antagligen rätt segt pass på extrajobbet jag fick.

Det är fortfarande varmt... Så varmt att jag inte orkar träna något innan jobbet nu. Det får bli dubbel dos imorgon istället. Kanske bra, kanske dåligt.

Verkar ändå som det är mer bra än dåligt idag :-)!!!

Vaaarmt!!!

Tyckte att jag skulle skriva att det var varmt för er som inte märkt det själva... För framtida minnen är det ialf tropisk värme i Örebro för tillfället. Det går således inte göra något vettigt på dagarna, förutom att typ sola och bada.

Jobb och partaj med Friskis folk igår organiserad av Linda. Trevlig förtillställning måste jag säga. Det är underligt det där med hur människor är. Ibland blir man som en i gänget direkt, som igår, och ibland ska det behöva ta en himla tid innan människor accepterar en. Det blev senare även en sväng till Ritz där det var ganska knapert med folk. Något mycket roligt hände på vägen dit. Först bör sägas att de flesta i vårt sällskap var omkring 30. Några grabbar gapade någonting och jag tror någon i vårt gäng svarade, vilket senare grabbarna svarade på med "jaha, är ni på väg till Harrys eller?". Fy fan i vissas ögon är man tydligen gammal :-).

Idag har det, förutom en långsam löprunda, tagits det väldigt lugnt med liten lankes :-).

Film 4, en kortis...

Solstorm

Svensk thriller baserad på Åsa Larssons bok med samma namn. Grymt bra uppsättning av svenska skådespelare som Scorupco, Persbrandt, Reuter och Henrikssson. Handlingen berör ett mord i frikyrkokretsar och utspelar sig i och utanför Kiruna. Filmen är faktiskt riktigt bra och välproducerad. Den känns inte lika stressigt gjord som mycket annan svensk film baserad på böcker eller karaktärer ur böcker, speciellt tänker jag på Wallander-filmerna och filmatiseringarna av Läckbergs böcker. Solstorm är istället bra och spännande, men skiljer sig dock en del från boken, så det kan rekommenderas att läsa boken också. 3, 5 plus av 5 ger jag till denna film.

Isprinsessan

Filmatisering av Camilla Läckbergs roman med samma namn. Det här är en TV-produktion, och det märks, för filmen är ganska dålig. I TV sändes den i två entimmes-avsnitt, vilket säkerligen är lite bättre än att se den som en hel film. Den blir väldigt lång för att vara ett halvtaskigt deckar/kriminaldrama. Skådespelarinsatserna är oftast även helt usla, men i botten finns det en ganska intressant historia vilket räddar filmen från totalt fiasko. Jag rekommenderar verkligen att läsa boken i det här fallet, för den är mycket bättre. Svag 2a av 5 blir betyget.

Day of the Dead (2008)

Lite av en remake av den tidigare filmen med samma namn. Zombie-action med ungdomar till 100 %. Bra tempo, snyggt smink, rätt kass historia och lite fjortisvarning på hela upplägget. Gillar man zombies och tycker om tankelös underhållning är det här en bra film, annars inget man minns så mycket av. 2 av 5 blir betyget.

Easy Rider

Blev lite extra aktuell i och med att Dennis Hopper gick och dog :-(. Att jag inte hade sett den tidigare är ju lite av "tjänstefel", men jag skyller på mina ganska okulturella tonår. Hursomhelst en härlig rulle om frihet och vad det kan innebära. Hippies, knark, sex och motorcyklar! Kan tänka mig att det är mer än en ung parvel som försökt tagit efter de två grabbarna i filmen, och då kanske speciellt Peter Fondas karaktär. Jag tycker att det är riktigt bra trots att det kan bli lite väl fånfränt ibland. 4 av 5 plus blir betyget, en film alla bör ha sett.

Blade Runner

Ridley Scotts klassiker om ett samhälle med robotar som ser ut precis som människor. Det är mörkt, mörkt och så lite mer mörkt. Antagligen regnar det hela tiden också, men är inget jag kan minnas just nu. På en liten TV gör sig den här filmen rätt dåligt, men med bra ljud och bra bild blir det antagligen en rätt hisnande upplevelse. Påkostat och snyggt är det! Jag tänker inte bedöma denna film förrän jag sett den "ordentligt".

Sherlock Holmes

Det här var inte alls som jag hade tänkt. Jag trodde det skulle var en stillsam film i klassisk kostymdrametappning, men där hade jag helt fel. Här är det action och slagsmål mest hela tiden. När jag sedan såg att det var Guy Ritchie som regisserat förstod jag lite bättre varför det var så :-). Var det en dålig överraskning? Som gammal Sherlock-fantast kändes det så klart lite överdrivet med all action, men samtidigt var det ganska underhållande. Hursomhelst var det ingen toppfilm, men helt ok. Snygga effekter osv., men till syvende och sist skulle jag ha föredragit en lite mer normal och analytisk Sherlock än en MA-fightandes och stirrig som den i filmen. 3 av 5 plus blir det.

Once Upon a Time in the West

Sergio Leone! Det här är bra, riktigt bra till och med. Jag var inte så jätteförtjust i "den onde, den gode, den fule" så hade inte så höga förväntningar på den här filmen, men att bli positivt överraskad är aldrig fel och det blev jag verkligen. Handlar om förvecklingar kring ett nytt järnvägsbygge. Gillar man western så älskar man det här. 5 plus av 5.

Bläiga cykel!

Skitcykel! Idag sa cykeln ifrån helt. Det går helt enkelt inte trampa längre utan att kedjan hoppar av, vilket beror på att några kullager eller något i veven är trasiga så att det knakar, låter och är helt skevt när man cyklar. Låtit, knakat och varit skev har cykeln gjort och varit ett tag, men nu idag pajade den helt utanför Behrn arena, så det var bara knalla in på Lindells och be dem laga cykeln. 700-800 kr någonstans antog de att de skulle behöva ha för besväret... Kanske lika gärna borde köpt en ny cykel!? Jag har dock lagt ner så mycket pengar på virear, däck och annat senaste åren på den här cykeln så jag försöker intala mig själv att jag gör rätt som reparerar cykeln istället för att kassera den och köpa en ny.

RSS 2.0