Nej, jag vill inte ha det så! ...och Gott Nytt År till alla!

Facebook "svämmar" över av bilder och inlägg från olika soliga platser här på jorden. I ett försök att inte verka bitter, konspiratorisk eller bara gnällig så vill jag bara förmedla min känsla över det hela. Jag förstår givetvis att det är smidigt att ta en semester i Thailand, eller något annat varmt land, det här året i och med att det är så många lediga dagar, vilket gör att inte alla semesterdagar försvinner. Precis som jag kan tänka mig att ett och annat inlägg i stil med "satan i helvete vad bra vi har det här på en kobbe i 30 graders värme, och lämna Sverige är det bästa jag gjort" (sarkasm), inte behöver betyda mer än att diverse människor tycker att de har det bra för tillfället och bara vill förmedla detta till omvärlden. Min lilla poäng och känsla är bara den att, "Nej, jag har ingen som helst lust att vara i ett alldeles för varmt land, där det bara går att leva på nätterna så här års". Ok, slask plask som det är nu värderar jag inte speciellt högt heller, men jul, nyår, kyla, ljus, mörker, mänsklig värme och allt som Sverige leverar vid den här tiden på året vill jag verkligen inte vara utan. Min jul i Kap Verde var den sämsta någonsin, och det berodde inte på Kap Verde i sig utan på att jag inte var i Sverige. Så summa summarum; jag älskar den här tiden, och åker tusen gånger hellre utomlands under skitmånader som februari och november.
 
...en sak till - GOTT NYTT ÅR!!!
 
Imorgon, om jag orkar, så kommer en årssummering.

Film!

Ibland är det inte så dumt att få vara lite ledig och se de där filmerna man tänkt se ett tag men inte riktigt hunnit med.
 
Varken i fredags eller lördags kväll förtärde jag några större mängder alkohol eller var uppe väldigt sent, så således har jag gått upp rätt tidigt morgnarna efter och slagit på en morgonfilm. Inte allt för dumt att se film när man är pigg och alert istället för när man är trött och mest längtar efter att filmen ska ta slut så att man kan lägga sig :-).
 
The Iron Lady
 
Filmen om Margaret Thatchers liv. Av någon underlig anledning, men faktiskt i mitt tycke ett rätt underhållande grepp, så fokuserar filmen mycket på Thatchers demens med medföljande hallucinationer, och inte endast på Thatchers verk och gärningar som premiärminister för Storbritannien. Genom tillbakablickar skildrar dock filmen bl. a. Falklandskriget, 80-talets finansiella boom med mera. Jag hade dock förväntat mig mer av en dokumentärliknande film än en film med en dement tant som tänker tillbaka på sina gärningar genom demens... Hursomhelst tycker jag resultatet är förvånansvärt bra och Meryl Streep är skicklig som vanligt, så filmen får 4 plus av 5. ...och att filmen inte är 3 timmar lång, vilket det gärna blir med biografier höjer bara betyget.
 
An Enemy to Die For (En fiende att dö för)
 
En film med spännande grepp regisserad av Peter Dalle. Filmen handlar om en expedition till Svalbard med mål att bevisa Pangea-teorin precis när Andra Världskriget bryter ut. Expeditionen innehåller deltagare från Tyskland, England, Sverige, Norge och Ryssland och över radion får de reda på att England förklarat krig mot Tyskland med allt vad det innebär av vänskap osv. Som sagt ett intressant grepp och idén räddar smådåliga effekter och halvbra skådespeleri. Lite rörigt med så många olika språk också. Underhållande, 3 av 5.
 
Shutter 2004 (thailändsk version) SPOILER ALERT!!!
 
Thailändsk skräckis som, som alla andra asiatiska skräckfilmer, även gjorts i en amerikansk version. Några foton och en bilolycka gör (?) att ett spöke börjar hemsöka ett par. Varför det hela börjar ger filmen ett, redan från början, rätt klart svar på, men vad fotona och bilolyckan egentligen kommer in i bilden är svårt att förstå. Sedan hur det ligger till med att förvara lik hemma i Thailand vet jag inte, men det verkar inte vara något konstigt enligt filmen, och varför spöken skulle sitta på axlarna och få någon att väga mer är också totalt oförståeligt!?
Det som är bra med filmen är att den är skrämmande, och det är väl det man vill ha ut av en skräckfilm, sedan att den, som ni märkt, är rätt värdelös annars får man väl ha överseende med. Knappt 3 av 5 får filmen, och det relativt höga betyget beror på att man som tittare får det man är ute efter, lite rädsla.
 
Gränsen
 
Svensk krigsfilm! Det kan inte finnas så där extremt många svenska krigsfilmer, och då får man ta det lite efter vad det är, men jag tycker de lyckas rätt bra med denna film. Under Andra Världskriget råkar några svenska soldater i Värmland hamna inne i det av tyskarna ockuperade Norge, och de förföljs sedermera av både tyskar och andra svenskar. Utan att säga för mycket så blir det lite av en "Saving Private Ryan" fast helt utan glorifiering av modiga soldater. Gränsen gestaltar de svenska soldaterna som helt psykiskt nedbrutna, vilket jag tycker lyfter filmen. Det är ju inga erfarna krigsveteraner det handlar om. Skådespeleriet är inte klockrent, men amatörmässigheten vad gäller strid osv. tror jag inte är så långt från verkligheten när det gäller oerfarna soldater. Jag blev positivt överraskad och ger filmen en svag 4 av 5. 
 
Kan nog bli någon mer film senare idag, och lite fotboll. Sedan ett par öl på stan med Linus med flera förhoppningsvis.

Uttråkad...

Det är lite lattjo, för förra lördagen när jag satt hemma och tog det lugnt tyckte jag det var otroligt skönt, men idag känner jag mig bara uttråkad, och då har jag ändå inte varit hemma så mycket efter lite vininköp och träning. Men, men svårt att förstå sig på sig själv ibland.
 
På Spåret var svårt idag igen, men de tävlande var inte så bra heller, så jag kände mig inte helt kass :-).
 
Såg filmen Hysteria igår om hysteri-vågen under typ 1800-talet bland kvinnor och hur vibratorn uppfanns på grund av detta. Filmen var smårolig och värd att se.
 
Nee vad ska jag göra nu? Film eller sova?

Annandag Jul

Ganska precis vaknat Annandag Jul 2012, och är inte bakfull. Det blev att stanna hemma igår, vilket just nu känns alldeles förträffligt, men som kan ha gjort att jag missat något kul eller annorlunda under natten.
 
Julaftonen var lugn och trevlig och spenderades hemma hos mor och far tillsammans med dem och lillasyster. Det är nästan lite för lugnt nu på Julafton när inte storasysters familj finns på plats. Lite hets vill jag allt ha, samt lite väntan på att åka någonstans eller att några ska komma och hälsa på. Men det är väl mitt och lillsyrrans fel, i och med att vi inte skaffat några partners eller familjer, även om syrran verkar arbeta på det lite mer än jag ;-).
 
Så julaftonen gled fram i sakta mak med mat, Kalle Anka, ett Astrid Lindgren ihopklipp (grymt bra) och James Bond-film tills det äntligen var dags för julklappsutdelning. Däremellan hann jag även med att lägga upp en parodiserande bild på mig på Facebook med klappar och tomtar. Det uppkom i någon sorts irritation av att alla föräldrar envisas med att lägga upp sina barn på Facebook, med diverse julkommentarer till. Jag tyckte att det var bra med en bild på en 30-årig man som omväxling, och jag tror inte det gick fram helt, men jag hade roligt åt det :-).
 
...och apropå Kalle Anka, så var det ännu mer som var bortklippt än vad som framkommit tidigare, var var "say mama" dockan exempelvis?
 
Det roligaste med julafton är ju julklappsutdelningen, även om "roligheten" gjort en 90-graders sväng numera och det roliga inte längre är att få paket utan att ge bort paket. Av det jag hade önskat mig tycker jag att jag fick det mesta plus ett par riktiga överraskningar som vantar man kan använda till mobilen och boken "En dåres försvarstal" som jag råkade slarva bort i GBG.
 
Sedan blev det tidigt i säng och juldag dagen efter.
 
Juldagen innebar traditionsenlig lutfisk, en himla massa snö och lite film.
 
Apropå Bond, som jag nämnde tidigare i inlägget, så hade jag införskaffat Casiono Royale och Quantum of Solace för att undersöka om Skyfalls förträfflighet var en ovanlig slump, eller om alla filmer i Daniel Craig serien är bra? Casino Royale hade jag sett förut och inte tyckt varit så värst, nu när jag såg om den tyckte jag väl att den var bra, men fortfarande inte så värst :-). Quantum of Solace trodde jag mer på i och med att Marc Forster regisserat, men filmen var ett magplask och borde passat bättre som ett avsnitt i Top Gear eller något liknande med alla dessa "jakter" på vägar och i luften. Handlingen verkade inte så viktig...
 
Jag kikade även på Indecent Proposal, en sexuellt laddad film om möjligheterna eller svårigheterna med att köpa kärlek. Ur ett filosofiskt perspektiv himla intressant.
 

Dan före dan!

Imorgon är det julafton, och jag är klar med de flesta julbestyren. Det är väl en storstädning som jag borde ta mig för, men det är ju lättare tänkt än gjort...
 
Jorden gick inte under i torsdags som det var tänkt enligt en och annan. Var säkert närmare nu än många gånger förut p.g.a. media-hypen, vilket i sin tur gärna leder till självuppfyllande profetior. Det är dock rätt svårt att få jorden att gå under, så diverse sekt- eller terrorgrupper som eventuellt tyckte det var ett lämpligt tillfälle för att förstöra Jorden, hade med största sannolikhet inte möjligheten. Men tanken for nog igenom mer än en fundamentalistisk, hjärntvättad, religiös idiot. Själv vaknade jag natten till torsdagen och fick, för en kort stund, känslan av att något var på g när, vad jag tror var en plogbil, fick det att låta och blinka mitt i natten.
 
Veckan i sig har inte inneburit så mycket mer än arbete och träning. Iofs några filmer; Rain Man, The Station Agent och Trading Places, varav de två första var bättre än förväntat och den tredje en aning sämre.
 
I fredags var det Nisses kök igen, med tillägget krök, ialf för mig och Bias. Det var Bias som stod för maten, en välsmakande pastaanrättning, Nisse för vinet, med namnet V, vilket jag inte riktigt fastnade för, dock drack jag öl till samtidigt, så smakupplevelsen kan ju ha störts. Själv valde jag kvällens skiva, vilken blev Tame Impalas senaste, vilken jag valde på grund av att de var populära i Australien samt att skivan fått bra betyg.
 
Under kvällen kikade vi på På Spåret, och för en gångs skull denna säsong, kändes det som att jag hängde med i poängskörden. Nu hade jag ju hjälp av Nisse och Bias också, men främst tror jag det berodde på att de tävlande inte var så vassa denna gången.
 
Jag och Bias fortsatte senare till Harrys och hade i min mening en väldigt trevlig kväll.

Upplopp och hobbitar

Upplopp i Göteborg efter att ungdomar blivit uthängda som horor på Instagram. Vad det verkar blev ett gäng invandrare upprörda, antagligen för att de, precis som islam, har en, enligt svensk kultur, förlegad syn på sexualitet och kvinnor. Vad leder det här till? Antagligen ett ytterligare uppsving för SD.
 
Centern gör som MP gjort tidigare uttalar sig inom ett område de inte har koll på, dvs invandringen. Lite kort så verkar inte Centern fatta att människor med utbildning inte kommer söka sig till Sverige om det blir fri invandring, snarare massor MASSOR fattiga människor. ...och vilka kommer betala för dem, jo de som tjänar mest. ...och kommer de som har möjlighet att tjäna mycket pengar vilja bo i ett land som i det läget måste höja skatterna ytterligare? Knappast skulle jag tro. Sedan kan man tycka att vi ska sänka vår välfärd för att fattiga människor ska kunna få det lite bättre, enligt vårt sätt att se på vad som är bra, och i förlängnignen få bo i ett mer och mer otryggt land, och det sätter jag mig egentligen inte emot.
Jag kan inte veta om det skulle bli så här, men verkar mer än rimligt.
 
Efter negerbollar, pepparkakor, tintin-böcker, kina-puffar osv, var det dags för en kärring att känna sig kränkt och klaga över att hennes efternamn, eller det liknande hennes efternamn, "tilldelats" en figur i Hobbit-filmen. ...och efter vad jag förstått så hade figuren haft hennes efternamn långt innan henne, så det är kanske snarare figuren som borde känna sig kränkt.
 
Kanske borde starta Facebook-grupperna; "unga kränkta invandrare" och "gamla kränkta kärringar" som substitut till gruppen "vita kränkta män". De där grupperna kanske redan finns, men det är mer än jag vet och orkar ta reda på.
 
 
 
 
 
 

Ibland är inte jobbet så tokigt

Måndag - Curling, mat, lekar och julklapp. Curling var riktigt skoj. Det var första gången jag provade curling, och som med mycket annat var jag inte en naturbegåvning, men efter att ha förstärkt ett annat lag i finalen så blev det faktiskt så att jag kom med i det laget som vann alltihop :-).
Curling med jobbet i Lindesberg.
 
Fredag - Halkkörning i Kvarntorp. Halkkörning är ju något de flesta provar på en gång i livet som en del i körkortsutbildningen. Att nu få prova det igen 12 år senare var himla kul, och med minibuss dessutom. Att vi gör detta med jobbet beror på att vi kör runt med mycket folk och material i jobbet. Främst är det boendegruppen som gör detta, men det händer att vi handläggare rycker in och hjälper till, därav fick alla som ville hänga med till halkbanan. Det var som förväntat väldigt skoj, men som van förare av Volvo 740 var jag lite ovan med ABS-bromsar och således kunna svänga även med bromsen i botten. Bra att veta att det går bra nu när man har bil med ABS-bromsar dock.
Dags för undanmanöver!!!
 
Mindre idiotiska inlägg angående pepparkaks-debatten fortsätter. Nu senast var det dock någon som tyckte att det inte var så mycket debatt i och med att ingen debatterade emot, vilket jag tycker var en vettig tanke, men vidare hävdade samma person att faschister exploaterade det hela osv, vilket säkert är sant men rätt irrelevant... Andra, något vettigare, inlägg handlar om att vi bryr oss mer om pepparkaksgubbar än gamla nazister i kommunfullmäktige. Vad alla glömmer bort är dock varför folk reagerar, och varför gamla nazister helt plötsligt hamnar på kommunstolar?
 
Fatal Attraction - En film som klockrent definierar alla farhågor man tenderar att få efter att ha haft ett trevlig möte utan att vilja förlänga detta ytterligare.
 
Kramer vs. Kramer - Det är nog inte alltid så lätt att vara förälder, speciellt om man blir lämnad med ett barn. Spännande porträtt av samhällsutvecklingen också. Till det bättre?

Bilstrul

Jag kan inte stänga en av bakdörrarna på bilen. Mekanismen, för jag tror det är en mekanism, som ser till att dörren fastnar i bilen fungerar inte, utan dörren sitter bara löst. Nu har jag dock "löst" problemet med lite julklappssnöre, så att dörren inte åker upp hela tiden under körning :-).
 
Jag har tydligen fått min första parkeringsbot också, efter att ha kommit undan minst ett par gånger innan. Nu verkar det dock kört, och 600 kr ska tydligen betalas in till Örebro kommun. Jag tror även att jag är skyldig... ...och det dumma är att jag flyttade bilen till ett ställe jag trodde var ok, men där jag tydligen glömt bort vilken dag det stod på skylten. I min värld stod det onsdag på skylten, men nu i efterhand har jag sett att det står torsdag. För att vara lite trotsig undrar jag om det här med datumparkering verkligen är så vettigt under hela året? Förstår ju på vintern, men när det inte är någon snö? Är säkert för att vi människor är så korkade att vi inte kan komma ihåg vilket datum, om det exempelvis bara var parkeringsförbud en gång i månaden under sommaren.
 
Summa summarum är ägande av bil ett jävla skit.
 
Eländet med rasism- och invandringsrapporteringen fortsätter. Aftonbladet gör någon "välkommen till Sverige grej" och Ekot undersöker Migrationsverkets boenden. Resultatet med klagande invandrare gör ju knappast SD-sfären mindre.
 
Inga foton på luciatåg, för att det är integritetskränkande för barnen tydligen. Vem kom på det? Den stora anledningen måste väl ändå vara någon annan...
 
Gränspolisen får inte leta efter "papperslösa" i STHLMS tunnelbana... Papperslös, ett annat jävla påhitt. Individ om befinner sig olagligen på svenskt territorium är det egentliga namnet. Sedan får man ju tycka vad man vill om gränser, och att Sveriges 9 000 000 skattebetalare borde betala för alla världens människor eller inte.
 
Och en sak till. Svenska elevers kunskaper sjunker. Förstatliga skolan så att alla skolor har lika stora resurser så blir det nog ordning och reda.

(I affekt) Vad söker vi, ett nytt apartheid?

Vad håller vi på med? Var har idiotin kommit ifrån? Hur lyckas vi hitta alla jävla kränkningar överallt? Hur kan man ens få in tanken i huvudet att en pepparkaksgubbe och tillhörande sång är, eller ska tolkas som, kränkande? Att någon ens tänker tanken att detta skulle kunna tänkas vara kränkande får mig att vilja lämna det här landet. (Tur att det finns massa annat bra i det här landet, som en vettig sekulär kultur osv.) ...och påföljande dumma Facebook-inlägg gör ju inte saken bättre... Varför bry sig, det finns andra problem i världen bla bla... Ja men det är ju helt irrelevant att folk reagarar på de här dumheterna, det förskräckliga är att dumheterna kommit upp från första början.
 
Vad är det vi eftersträvar? Ett nytt apartheid? Att alla ska se exakt likadana ut, tycka likadant och helst inte få säga någonting till varandra.

Hemma!!!

Nu är jag hemma i lägenheten i Örebro igen, kom hem redan igår eftermiddag om jag ska vara noggrann.
 
Flyget till Köpenhamn var av någon anledning framme typ 90 minuter tidigare än planerat, därför såg jag till att ta ett tidigare flyg till STHLM, för att tjäna lite tid, men tji fick jag när bagaget ändå kom till Arlanda med det senare flyget, trots att de lovade att fixa det i Köpenhamn.
 
Tåget sedan till Örebro var givetvis försenat, och jag tror inte det var beroende på stulen koppartråd den här gången, utan den mer acceptabla anledningen som kallas snö. Angående snö och skottning var det debatt igår i just programet Debatt om eländet. Robert Collin, eller vad han nu heter, motorjournalisten från Aftonbladet tyckte att skottningen av vägar osv. var katastrofal. Det kanske är så, men om det snöar en halvmeter under en dag, går det verkligen hålla vägarna fria från snö då? Jag är av den uppfattningen att allt går att förbättra, men att snö ställer till problem får vi nog leva med ialf. I övrigt debatterades de svenska skolorna och Björklund fullständigt pulvriserade någon stackare från VPK angående skolpolitiken. Björkan verkar ha koll på läget, bara hoppas att han gör, eller kan göra, som han vill med förstatligande av skolorna osv.
 
Att vara hemma i Sverige är ju som vanligt både bra och dåligt. Det bästa är ju som vanligt att jag får tid att stänga in mig, lyssna på musik, göra Asperger-aktiga saker som att sortera massa bilder, ha tid å träna, träffa vänner osv, medan det dåliga är att det inte alls är lika spännande att vara på hemmaplan som att vara på bortaplan. Men just att få vara ensam och sköta sitt eget, det saknar jag nog mest när jag är borta.
 
Andra bra saker med att vara tillbaka i Sverige är vädret, ha ja det är sant. Jag kom hem till massa snö och minusgrader, plus massa lampor överallt på det. Hur mysigt är inte det?
 
Måste passa på att tacka familjen Wåke för att de orkade ha mig hos dem nästan en hel månad. Jag tror aldrig jag skulle palla att ha någon boendes i mitt hus så länge, och som till på köpet bara orkar hjälpa till lite lagom med vardagssysslorna :-). Hade halvpension med lagad kvällsmat varje dag, en aaaaning mer än vad jag någonsin kommer lyckas ge tillbaka till dem. Får försöka intala mig att jag är en lillebror som måste tas hand om :-).
 

Delfin-flopp?

Idag har jag "simmat" med delfiner. Det var dock inte hälften så roligt som jag hade hoppats på. Är man en enorm djurvän, som man givetvis bör vara, men vilket jag inte på något överdrivet sätt är, så var nog den här turen exemplarisk. Turen bestod i att ca 40 personer, plus en hel del guider och personal, åkte ut i en rätt stor båt i havet utanför Rockingham för att bada och simma med delfiner. Jag hade läst innan att man inte fick röra delfinerna, och det tyckte jag väl var rimligt, men jag trodde ändå någonstans att det skulle vara delfiner överallt runt båten och att vi skulle simma själva med dem runtikring oss. Verkligheten var dock en annan, vilket jag iofs inte kan garantera är så under alla turer. Hursomhelst så delades vi upp i grupper om ca 5-10 personer med en guide som ledare. När guiderna hittat lite delfiner så fick några av grupperna gå ner i vattnet på rad med guiden längst fram och vi andra efter genom att hålla i varandras skärp som vi fått. Alltså man fick INTE somma omkring själv med delfinerna. Varje gång vi gick ner i vattnet var det kanske en tre fyra delfiner på plats, men vilka var några meter framför oss i princip hela tiden, vilket gjorde att man inte såg mycket av dem. Hade vi tur, och vilket hände för mig en gång, så simmade en delfin under en. Lite kul, men inte suuuper-duuper-spännande. Sikten i vattnet var även riktigt usel i havsmått sett, och var kanske 3-4 meter, vilket knappast gjorde saken roligare. Det som jag tyckte var roligast med delfinerna var när de lekte i vågorna efter båten, men det är ju något som inte är en once in a lifetime-upplevelse direkt. Det som var roligast med turen var istället att prata med folk och gissa var de kom ifrån osv., vilket kanske inte var syftet med turen :-).
Gänget som var med på turen. Jag står lite bakom uppe till vänster.
Det här är ganska slående över hur det var och såg ut, en delfin lite framför alla, och i vågskvalpet i vattnet var det rätt svårt att se något överhuvudtaget.
Det här är vackert, men efter några resor till delfin-vatten är det inte speciellt fascinerande längre. 
 
Summa summarum vad gäller "bada/simma med delfiner utanför Rockingham" är att det är rätt skoj om man aldrig sett delfiner förut, men knappast värt 1400 sek, och det ger säkert mer att bada med dem i en pool, eller att bara se en delfinshow. Angående det här senare, och vilket jag även nämnde i början av inlägget, så är grejen med den här turen att man får bada med delfiner som är "vilda", och således inte i fångenskap. Det är det jag menar med att djurvänner säkerligen uppskattar den här turen mer än en sådan som mig. Delfiner lever tydligen dubbelt så länge fritt än i fångenskap osv., men jag tror man får mer kontakt med delfiner om man badar med dem i fångenskap, vilket i min mening hade varit roligare.
 
Nu ikväll har vi varit på en fransk/italiensk restaurang vid namn L'Hermitage där jag har försökt bjuda tillbaka lite av den enorma gästfrihet jag fått ta del av under den här månaden hos familjen Wåke.
 
Igår var det en rätt lugn dag. Jag och syrran var iväg till Scarborough-beach en sväng för lite bad. Det har nämligen blivit riktigt varmt här nere nu, så sol och bad passar alldeles utmärkt för den som tycker om det.
 
Imorgon är det dags att åka tillbaka till kalla Sverige igen... Skönt på vissa sätt, rätt skittrist på andra

Mellanspel

Chefer på McDonalds säljer arbetstillstånd till invandrare. Att McDonalds gör det må vara en nyhet, men att detta förekommer i stor utsträckning är ingen nyhet bara ytterligare en stor katastrof vad gäller Sveriges usla bedömning och kontroll på området invandring.
 
Vi måste få tänka, uttrycka, säga, inte hjälpa alla, förstå i det här landet utan att bli kallade det ena och det andra. Det finns sällan solklara rätt och fel, men "moraliskt" fel behöver inte vara fel och förbjudet att prata om.
 
Imorgon ska jag simma med delfiner, tjoho!

Swan Valley och Lancelin

Igår blev det en tur till vindistriktet här utanför Perth, Swan Valley. Erik fick det otacksamma jobbet att vara chaufför, eller skipper som det kallas här, så inget vin för honom. Jag och Juliana kunde dock njuta av vin utan begränsningar :-). Det är rätt charmigt att som förfest, helgnöje, eller bara för att, kunna sätta sig i en bil i 20 minuter för att sedan ha möjligheten att besöka 33 olika vingårdar med många många olika sorters viner. Under den här turen besökte vi i tur och ordning vingårdarna; Windy Creek, Lamont's, Henley Park Wines, Fishtail Wines och till sist Ambrook Wines. Vi var även förbi Lancaster Wines men där var det så oerhört mycket folk så att vi tröttnade och åkte därifrån. Det är inte helt svårt att bli lite rund under fötterna under ett sådant här äventyr eftersom att man på varje vingård säkerligen kan provdricka ett 10-tal viner om man känner för det, och det oftast gratis. Nu blir det nog för de flesta en rätt dyr historia ialf i och med att man gärna köper minst en flaska vid varje vingård, och mitt facit den här gången blev; en verdelho, en skumpa, en merlot och en mix av merlot/cabernet/shiraz samt att jag antagligen kommer köpa en flaska av syrran men där producenten vägrar avslöja vad det är för druva eller druvor. Förutom vingårdarna hann vi även med att besöka en chokladfabrik.
Vinrankor, famijen Wåke-medlemmar och allmänt fin natur vid Lancaster Winery i Swan Valley, Perth.
 
Tillbaka i Perth blev det en kort vila för att sedan svida om för att gå på en hej då-fest för några svenskar som varit här nere ett tag och nu skulle åka tillbaka till Sverige. Festen var nere vid Swan River i South Perth och hade alla förutsättningar att bli väldigt trevlig, men vädret gjorde allt för att ställa till det med ovanligt kylig temperatur och kalla vindar. Maten var dock god och sällskapet trevligt. Efteråt hängde jag med en av deltagarna ut på lite nattliv i Perth. Det blev besök till några trevliga uteställen, bevittnande av ett slagsmål och många överförfriskade dräggiga aussisar, men i slutändan var det ändå en riktigt trevlig kväll.
 
Det blev rätt sent och var en aning tungt att gå upp kl 9 imorse för att åka iväg till Lancelin för att surfa på sanddynor. I Lancelin, som ligger 10-15 mil norr om Perth, finns stora sandlandskap där man kan surfa nerför sanddynor med hjälp av en sandboard eller vad man ska kalla det? Landskapet är fantastiskt på alla sätt, och sanden är riktigt finfördelad, men kullarna är lite för låga för att det ska bli några längre åk, och det går kanske inte riktigt så fort som man önskar. Förhållandena var även lite extra dåliga idag i och med att det blåste något oerhört, vilket gjorde att det flög sand överallt som man fick i ögonen osv. Inte så bekvämt...
Sand-surfing i ett mycket blåsigt Lancelin.
 
Nu ikväll har vi haft mysigt adventsfika med lussebullar, pepperkakor, julmust och glögg. Allt inhandlat på IKEA. Har aldrig tänkt på det förut, men IKEA är verkligen klockrent när man är utomlands.
Adventsfika hos Familjen Wåke.
 
Imorgon blir det en rätt lugn dag är tanken, och jag ska försöka sova lite mer än vad jag gjorde inatt. Jag ska även eventuellt boka en tur där man får bada med delfiner, dock inte ta på dem, men jag måste överväga saken ytterligare i och med den relativt höga kostnaden, humm...

Renässans för Fremantle

Igår blev det en sväng till Fremantle igen för att ytterligare göra ett försök att hitta shorts, samt för att kika på lite mer gamla byggnader.
 
Sist jag var i Fremantle var det festival och människor överallt, samt att jag var något jet-laggad. Detta medförde säkerligen att jag inte blev så imponerad av staden, och inte heller uppfattade staden som såå mysig som alla Perth-bor verkar anse. Nu efter att jag spenderat lite tid i det jämförelsevis moderna Australien, är lite piggare och med lite mindre folk i Fremantle ansåg även jag att staden har en viss tjusning. Staden har inte den ganska osmakliga blandningen av gamla ruckel och supermoderna byggnader, som typ Perth och Melbourne, utan mestadels upprustade äldre byggnader, vilket ger staden än mysig känsla.
 
Igår besökte vi även det första fängelset i Fremantle, Round House, vilket är den första allmäna byggnaden i hela Australien. Fängelset användes inte heller för brottslingar som transporterats från Brittiska Öarna utan endast för människor som begått diverse brott i och runt Fremantle.
Round House, Fremantle, med tillhörande julstämning :-).
...och så här kunde det gå om man varit busig...
 
Jag hittade även ett par shorts och en t-shirt, så en modevisning är på sin plats :-).
Alla kläder jag hittills köpt i Australien; t-shirt från Quiksilver, shorts från West (vad det nu är för märke?), Polaroid-brillor och låga strumpor, uttryck från försöka se fräsigast ut i stan :-). Fotograf Saga Wåke.
 
På kvällen besökte vi några skottska vänner till familjen Wåke, och jag fick träna ytterligare på engelskan. ...och det bästa av allt var att det var skottar man faktiskt förstod vad de sa :-).
 
Ord jag lärt mig under denna resa:
 
Jetty - Kaj, pir, vågbrytare
Pier - Brygga
Gaol - Fängelse, häkte
 
Pissoarerna här i Australien är en egen liten historia. Det känns som man står i sitt eget piss medan man kissar. Ni förstår när ni ser bilden nedan.
Tanken är alltså att man ska stå på de där "metallstängerna" i botten av pissoaren medan man utför sina behov. Ni kan ju bara föreställa er hur det stänker och grejar...
 
Idag är det vintur i Swan Valley!

RSS 2.0