A real hero?

Gårdagens Uppdrag Granskning handlade mest om näthat, men avslutningsvis var det ett kort pekoral om ensamkommande "flyktingbarn". Att ordet hamnar inom citationstecken beror på att det varken är flyktingar, det blir ett fåtal först när Sverige eller något annat land bestämt att de uppnår kraven för klassningen flykting, och barn är de definitionsmässigt omkring hälften av gångerna. Detta är säkerligen för de flesta ganska känt nu, men för er få som läser denna blogg och vill lära er något nytt ska jag försöka göra ämnet lite mer nyanserat.
 
Inslaget behandlade en god man och hans hjälteroll som god man för ensamkommande "flyktingbarn" ackompanjerat men den helt fantastiska låten "A real Hero" av College & Electric Youth. Nog kan det behövas fler gode män än vad det finns, men arbetet handlar i de flesta fall inte om att ta hand om en stackars 13-åring utan krav, verkligheten är oftast väldigt annorlunda, så jag förstår att de gode männen inte står på kö. Ingen ont om inslagets gode man, trots att han tyckte det var bra att gömma folk som vägrar respektera svenska lagar osv, men om han är "A real hero" eller bara en utnyttjad gubbe är nog hårfint?
 
Ett par fritt citerade utdrag ur Merit Wagers blogg i ämnet;
 
-Efter att Norge och Finland infört ålderstester på ensamkommande barn visade det sig att mer än hälften var äldre än 18. Nu kanske många inte tycker det spelar någon roll, vilket det kanske inte heller gör, men det är viktigt att vi pratar om det vi pratar om.
 
-Enligt en säker källa var av 27 påstått minderåriga, som även påstod sig vara från Afghanistan,  25 inte från Afghanistan utan från Iran. Nu är läget i Iran inte förstklassigt, men samma här vi måste prata om det vi pratar om.
 
-I övrigt får 95 % av alla minderåriga sökanden uppehållstillstånd i Sverige.
 
Detta inlägg är, åter, bara ett försök att se alla sidor av tärningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0