Någon slags summering?

2013 har snart förflutit och jag har suttit idag och igår med att gå igenom årets bilder, och uppenbarligen har mycket hunnits med under året, och med stor tydlighet har en och annan alkoholhaltig dryck gått ner... 
 
Men annars då? Jo året har varit mycket bra, det har mest rullat på, och jag har uppenbarligen utnyttjat det faktum att jag haft rätt bra med pengar under året. Många kortare resor har det blivit. Året har inte inneburit några direkta svårigheter eller direkta framgångar. Jag har under en kort period försökt hitta arbete i Sthlm, dock utan framgång, men hade jag gjort det så hade livet varit annorlunda än vad det är nu, dock svårt att säga om det varit till det bättre eller till det sämre...? Man har ju en tendens att trivas med det man för tillfället har, så antagligen hade jag sett det som positivt om jag flyttat. Jag har dock bytt arbetsuppgifter ett par gånger för att bredda mitt kunnande på det arbete jag har, men att arbeta i Lindesberg har inte många fördelar. Livet handlar främst om helger, för resterande tid spenderas antingen på jobbet eller på väg dit eller hem... Lönen har dock höjts även om den fortfarande är för låg.
 
Jag har även rest en del mer eller mindre på egen hand, och det har fungerat bra i år, vilket är kul, och det är säkerligen något jag kommer fortsätta med nästa år.
 
Årets låt? Det borde vara NoNoNo - Pumpin' blood, svår att inte bli glad av och svår att tröttna på, men det skulle även kunna vara Capital Cities - Safe and Sound, med samma motivering.
 
Årets film? Vet inte... Gravity kanske.
 
Slutklämmen på året? Den har tillbringats som resterande del av året med en del fest, filmtittande osv. Kikade på "Känn ingen sorg..." häromdagen, och den filmen var väl ändå lite av en besvikelse? Var filmmakarna verkligen tvungna att göra vissa saker så väldigt fåniga? Tittade även på "Indiana Jones and the Temple of Doom" igår, och det var väl även det en film som försökte slå rekord i fånighet, men där är väl målgruppen barn, så det kan jag leva med.
 
En sväng till Harrys igen i lördags med Tobias och Lundmark, och det var inte alls så tokigt. 
 
I övrigt har det väl inte varit ett speciellt bra år för världen? Religionen tenderar att förstöra för många människor och länder som Irak, Afghanistan, Sydsudan, Nigeria, halva Nordafrika, Syrien, Centralafrikanska Republiken har, eller fortgår att vara, i åtminstone delar, rena skithål på jorden. Rädslan för att det inom sinom tid kommer bli mer kaos även i Europa känns inte som en omöjlighet. Kanske är bättre att ta sitt pick och pack och flytta till staterna...

En ofrivillig tjuv

Igår var jag på Maxi för att köpa mat och som vanligt körde jag med självscanning. När jag sedan skulle betala var det dags för kontroll. Det händer ibland, och är alltid lika irriterande för att man självscannar ju för att det ska gå fortare, samt att man packat ner allt i påsar redan och då måste packa upp allt igen. När kontrollen var genomförd upptäcktes det att jag glömt scannat 2 kg kyckling... Antagligen hade jag glömt det för att jag inte fick plats med kycklingen i någon påse, eller så var det så att det blev fel på scanningen just med kycklingen, det har hänt förut, och då kommer det upp ett meddelande om att "varan inte finns". Men, men spelar mindre roll, jag fick ju känna mig som en tjuv ändå. Det är en sak om man har försökt ta någonting, det kan man ju leva med, men nu blev det förskräckligt pinsamt, speciellt med anledning av att det var 2 kg kyckling jag misat och som är rätt dyr. Känns som det är det som människor försöker mygla med. Ja, ja nu ska jag tydligen bli kontrollerad oftare, och det gör ju att jag inte vill gå tillbaka till Maxi, för kontrollerna tar tid och jag vill inte "åka dit" igen :-).
 
Annars har jag kikat en del film, bland annat fortsatt med Marvels filmserie om Iron Man, Thor, Captain America med flera. Det är en serie som hänger ihop även om filmerna kan ses en och en. Jag har alltid låga förväntningar inför sådana här filmer, men blir nästan alltid positivt överraskad, precis som jag blev med Spider-man och Batman. Hursomhelst, både Iron Man-filmerna och första filmen om Thor var mycket bra, och det är även grymma skådespelare med, dock var Captain America lite sämre, mest beroende på storyn. ...och om ni får för er att se igenom serien, se dem i rätt ordning, det blir lite lättare att förstå hur allt hänger ihop då.
 
Jag har även sett Shakespeare in Love, inte min typ av film, och Proof, vilken var rätt bra.

Nu har julen varit

Ja nu är julen över för denna gången. Julaftonen tillbringades i ett lugnt tempo hemma hos päronen med mat och julklappar. Syrran hade med Peter under julklappsutdelningen vilket gjorde kvällen lite roligare. Jag fick en del bra grejer där ett lyxigt strykjärn från Bosch utmärker sig.
 
Igår på juldagen var jag tvungen att arbeta några timmar, men när det var avklarat blev det lutfisk hemma hos familjen, och det är bra smarrigt med lutfisk. Efter maten fick jag skjuts av pappa hem till Örebro, och sedan gick jag hem till Lundmarks familj och där blev jag bjuden på mat igen! Jag har således varit rejält bortskämd under denna julhelg. 
 
Tanken hos mig var inte att köra en hård utekväll, men Lundmark och Acke ville annorlunda, och så när det var kö för att komma in till Stora Örebro gick vi till Ritz direkt, och jag var inte riktigt i mood för det så det blev väl lite så där.
 
Idag har jag varit ute på rean och införskaffat mig en jacka. 

Dagen före dagen

Imorgon är det Julafton, och alla klappar är nu inköpta.
 
Manifestationen i Kärrtorp mot rasism och nazism verkar ha blivit lyckad om man ser till antalet deltagare men samtidigt rejält misslyckad med uppmanande till våld på sedvanligt extremvänstermanér. Efter vad jag förstått så hölls det tal som var allt annat än fredliga, dock antar jag att de flesta deltagarna var där i goda avsikter, och säkert ovetande att de samtidigt deltog i våldsam vänsterpropaganda. Efter förra helgens sammandrabbning mellan demonstranter och SMR, verkar det vara en SMR-medlem som blev knivskuren. Är inte osannolikt att SMR-medlemmen hade något tillhygge, men det var vääldigt länge tyst i media om detta. Sedan kan man ju fråga sig hur många människor i Sverige som verkligen ser sig själva som rasister, dvs, i princip hatar andra människor för att de ser annorlunda ut? Säkert inte många fler än de som är medlemmar i SMR, och liknande grupper.
 
Jag har väldigt svårt för ytterligheter sedan om de finns på vänster- eller högerkanten spelar mindre roll, cirkeln sluts och de är lika korkade.
 
Nu är det snart dags att ta sig hem till Hallsberg för lite julemat.

Ledigt

Nu är det snart jul, och eftersom julafton är en tisdag detta år så är jag ledig i nästan två veckor. Skönt som bara den, men lite drygt med anledning av att det kommer bli mycket att göra när jag väl kommer tillbaka till jobbet.
 
Ledigheten firades in med matlagning hos Nisse, även om jag inte deltog så där jättemycket i själva lagandet, men gott var det. Det var någon sorts fiskgryta som Nisses mamma rekommenderat om jag minns det rätt. Nisse, Bias och jag var det som käkade, och sedan kikade vi På Spåret. På Spåret var ingen succé för mig denna gång och jag kunde rätt få frågor. Det blev även utgång på det, Harrys, och det var väl helt ok, trevligt sällskap om inte annat.
 
Suarez fortsätter göra mål för Liverpool, och just precis nu är Liverpool i topp av Premier League, vilket inte hör till vanligheterna.
 
Kikade på filmen "Killing Fields" i veckan, som handlar om Röda Khemererna och deras övertagande av makten i Kambodja. Blev en del flash-backs från när jag och Nisse var i Kambodja back in the days. Bra film i övrigt.
 
Jag hade nästan fått för mig att den organiserade nazismen hade försvunnit från Sverige, för jag kan inte komma ihåg när jag hörde något om det senast. Nu verkar dock Svenska Motståndsrörelsen suktat efter lite publicitet och attackerat en demonstration mot rasism i Kärrtorp. Uschligt är bara förnamnet. Jag kan absolut försvara SDs tankegångar i mycket, men de här mupparna i Svenska Motståndsrörelsen verkar inte riktigt ha alla hästar i stallet, ungefär som AFA och alla andra idiotiska sammanslutningar.
 
Snart dags att gå ut och käka lite med Nisse och Bias.

Budapest

Ja fredagen har jag ju redan skrivit om tidigare, men resten kommer nu.
 
14 december 2013
 
Turligt nog vaknade jag upp denna dag och var mer eller mindre frisk, ingen feber eller liknande hade jag ialf. Jag hade bestämt mig för att jag skulle börja Budapest-äventyret med en "walking-tour", och efter att ha diskuterat saken med en spanjor på hostelet så blev det som så att han och jag knallade bort till uppsamlingsplatsen för turen. Det var kallt i Budapest och temperaturen låg runt 0 grader, men det kändes betydligt kallare än när det är 0 grader i Sverige. Efter att turen pågått någon timme pallade inte spanjoren kylan längre och kilade hemåt, medan jag hängde kvar. Det blev en promenad som tog mig både till Buda och Pest sidan av staden och över Kedjebron och upp till slottet osv. En bra start för att bekanta sig med staden.
Bild tagen från slotts-området med Kedjebron och Pest-sidan i bakgrunden. Som synes var inte vädret klockrent.
 
Efter denna kalla men rätt intressanta gångtur käkade jag någon panerad fisk och såg Man City krossa Arsenal. Sedan knallade jag iväg till "House of Terror", där både nazister och kommunister haft sina högkvarter under deras ockupationer av Ungern. Det finns även lite svensk anknytning, och det är att Raoul Wallenberg tydligen suttit fängslad där ett tag. Museumet visade den terror som dessa regimer plågat Ungern med, och man förstår verkligen att ungrare är lite nationalistiska. Det sades inte en gång att Ungern varit ockuperade tills 1989... Tråkigt nog var museumet lite dåligt planerat och någon röd tråd fanns inte, samtidigt som all information som fanns var på vanliga A4 papper och inte i direkt anslutning till utställningarna.
House of Terror-byggnaden.
 
På kvällen blev det fest. Spanjoren jag nämnde tidigare kände till lite folk från en Couchsurfing community som skulle mötas upp för lite mat och fest, och undrade om jag ville hänga på, och givetvis gjorde jag det. Det var en salig blandning av folk; egyptier, italienare, brassar, amerikaner, ukrainare osv. En av ukrainarna, en tjej dessutom, ville att Ukraina skulle närma sig EU, och att någon skulle döda Janukovytj. Var liksom inte tal om att avsätta honom, utan det var lika bra att slå ihjäl honom tydligen... Jaja, men förutom det vanliga politiska snacket, så blev det ju även lite fest. Vi gick till en "ruin bar" vid namn Instant. Ruin-barer finns överallt i Budapest och är lite kort en gammal övergiven byggnad som fått blivit bar eller klubb med anledning av att byggnaden är i så dåligt skick att den inte passar sig för något annat. Det är långt ifrån svenska ställen kan man säga. Det var himla skoj, och en kul blandning av människor, och jag tror jag och spanjoren ramlade hem till hostelet vid 06 på morgonen.
 
15 december 2013 
 
Efter alldeles för lite sömn var jag vaken igen. Jag kände inte att jag skulle orka göra så mycket denna dag, så då passade det bra med bad. Jag och spanjoren stack iväg till Széchenyi-badet för några timmars slappande. När vi kom dig köpte jag mig även en timmes massage. Det finns flera bad i Budapest, och är tydligen någon gammal rest från turkarnas ockupation av landet. Széchenyi-badet ligger i en väldigt vacker byggnad, och är en aning slitet, men charmigt, och det finns en mängd olika bassänger både ute och inne med olika temperaturer i vattnet. Det är inget äventyrsbad direkt, men ett måste i Budapest.
Széchenyi-badet.
Jag i badet. En mycket trevlig upplevelse att bada varmt ute när det är minusgrader i luften, men mindre trevligt när det är dags at byta bassäng...
 
Sedan blev det tillbaka till hostelet för att se Liverpool krossa Tottenham och för att sova lite. Kvällen blev sedan rätt lugn med ett kort besök till "ruin-baren" Szimpla, och som var ännu coolare än Instant, för att möta upp lite av folket från kvällen innan. Det blev dock rätt tidigt i säng denna kväll.
 
16 december 2013
 
Denna dag började jag med att knalla upp till citadellet på Gellért Hill för att titta på utsikten. Tanken var att jag skulle gjort det kvällen innan för att se alla ljus i Budapest och så, men jag orkade inte då, så det fick bli mitt på dagen istället. Det blev dock inte så lyckat för det var en väldigt dimmig dag.
Det var toppen till höger jag klättrade upp till, för där ligger citadellet, men det syns just inte alls på denna bild på grund av all dimma. På toppen står även en frihetsstaty, lite som i Rio De Janeiro.
Mer spännande än så här blev det inte... Bron som syns är en bro där det är populärt att sätta fast ett hänglås och sedan kasta nycklarna i Donau som bevis på kärleken. Nu var det inte så många lås på bron som man kunde tro, så jag vet inte, kanske inte är så mycket kärlek i Budapest!?
 
När jag knallat ner från kullen gick jag bort till ett museum som kallas för "Hospital in the Rock", och det är precis som det låter, ett gammalt militärsjukhus inne i berget. Är ju smidigt när det är krig osv. När Andra Världskriget var slut gjorde de även sjukhuset säkert för radioaktiv strålning. Det mest spännande med det hela är att sjukhuset är byggt eftersom det fanns så många grottor och grejer i berget. Sjukhuset ligger under slottet och det finns tydligen hur mycket grottor och gångar som helst där nere.
Ingången till sjukhuset. Var tidigare en ingång för ambulanserna till sjukhuset.
 
På vägen tillbaka till hostelet gick jag förbi monumentet "Shoes" som är skor som bars av judar under förintelsen, och det återfinns precis vid Donaus strand.
Skorna.
 
Sedan var det dags att flyga hem, och landningen var rätt skakig med anledning av vind. Nu är det snart dags att sova för att jag ska orka arbeta imorgon...
 
 
 
 

Framme i Budapest

Nu har jag varit i Budapest några timmar i en lätt feberdimma. Jag fick nämligen lite lattjo symtom i lördags, och igår kväll hade jag feber. Jag ringde VC i veckan och bokade en tid tills idag. När jag kom fram till Tybble VC så missade jag att man var tvungen att anmäla sig i receptionen, så jag satte mig och väntade, främst för att det fanns flera skyltar med texten "om ni väntat i mer än 15 minuter på er tid säg till i receptionen". När jag sa till 8 minuter efter min tid varit och undrade vad som hände kom en läkare och sa till tjejerna i receptionen att han inte längre hade tid med mig... Bra information, bra doktor och bra flexibilitet... Jag bytte givetvis VC efter det. Jag klandrar inte direkt tjejerna i receptionen, även om det säkert indirekt är de som slarvat med informationen, men läkaren som jag inte vet namnet på, men var en mellanöstern-snubbe med fult stylat skägg kan ju dra åt helvete. Detta är mest en varning till andra som går hos Tybble VC. Ialf... Nu är jag i Budapest och allt har varit toppen här än så länge, bra hostel osv. Ett par småsaker som visar enorm gästvänlighet hittills:
 
- Jag har fått en öl och billigare boende för att jag blev tvungen att byta hostel, vilket jag fick reda på innan jag åkte, att jag skulle få byta hostel alltså.
 
- De har några Bodaborg-liknande spel här som jag vill prova, men man behöver tydligen vara några stycken. När jag frågade hostel-personalen om det, sa de att de kanske skulle kunna hänga med på det.
 
- När jag var ute och åt frågade restaurang-personalen om jag bodde på ett hostel, och när jag svarade ja fick jag 10% rabatt. Nu är det bara hoppas jag blir bättre så att jag kan njuta av resan ordentligt.

Mycket dumt är det...

På jobbet har vi en himla massa boenden i diverse avkrokar, och de som bor i de här boendena har det för det mesta väldigt knapert. Inte allt för sällan anser dessa människor att de borde få ett boende på annan ort, ett bättre boende, eller en taxiresa istället för att behöva gå, och inget underligt i det. Men för att det ska bli rimligt och inte kosta skattebetalarna alldeles för mycket pengar, vill inte vi att alla ska få precis som de vill, men att vi ändå försöker hjälpa till när det är angeläget. I många av dessa fall är det människor som är sjuka på olika sätt, eller åtminstone påstår sig vara sjuka, och därav vill byta boende eller få en taxiresa. I de lägena anser vi att de måste visa upp något bevis på att de har de problem de hävdar, men nu tycker sjukvården tydligen att det är jobbigt att utfärda intyg för diverse besvär... Personligen ser jag inte problemet. Kommer en person till sjukvården och säger att denne har besvär, så är det sjukvårdens uppgift att kolla upp om så är fallet, och om så är fallet skriva ett intyg på detta eller protokollföra det hela. Så tänker jag att det borde fungera ialf. Sjukvården verkar dock bara skriva ner vad personen i fråga säger i ett intyg, utan att undersöka personen? Det verkar en aning vansinnigt...
 
Det har varit ett rejält hullabaloo efter att DN hade en annons för en bok, som efter vad jag förstår, tar upp negativ fakta om invandringen. Tror även att DN gjorde faktakoll på det som stod i annonsen. I kölvattnet på det har det så klart blåst upp till storm och mindre intelligenta inlägg i debatten syns på Facebook, exempelvis detta; http://feministisktperspektiv.se/2013/12/09/rasismen-har-normaliserats/?fb_action_ids=10151785746186697&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B187256478134269%5D&action_type_map=%5B%22og.likes%22%5D&action_ref_map=%5B%5D
 
Att kalla SDs väljare för nynazister är ju i brist på bättre verklighetsfrånvänt, och inte ens jämförbart med att kalla Vs väljare för kommunister, eller KDs för bokstavstroende. Att sedan i nästa stycke anse att debatten om invandringen tagits på rasisternas vilkor gör inte saken bättre, och är helt felaktigt. Att det ser ut som det gör i Sverige beror i mångt och mycket på motsatsen till det påståendet. Det är egentlgen bättre att ni läser själva och förundras.
 
Som ni ser har jag fått ett nytt tangentbord :-).

Uppdateras dåligt

Mitt trådlösa tangentbord har pajat ihop så därför uppdateras det dåligt, men jag har beställt ett nytt, så snart blir det lite längre inlägg igen.

På Spåret fredag

En vecka till har lagts till handlingarna. Nelson Mandela har dött, och alltid lika spännande att alltid när någon dör ska det hyllas som aldrig förr. Borde man inte göra det innan? Julbord med jobbet i tisdags på Södra Vattentornet. Bra show, men att ha det på en tisdag är ju inte optimalt, så det blev väldigt lugnt för alla. "Empire of the Sun" har setts klart, och uppenbarligen var Christan Bale en jävligt bra skådis redan som barn.

En helg till...

Så har ytterligare en helg passerat revy i livet. Denna gång blev det en lugn fredag med lite vin och På Spåret. Lördagen sedan ägnades åt att gå på och öl- och whiskymässa med Lundmark, Anton och en kompis till Anton som jag aldrig träffat förut. Trevlig och, som vanligt, välfylld mässa. Jag föredrar dock ost- och vinmässan, med anledning av att på den mässan går det mesta man provar att köpa på Systemet senare. Det jag provade nu var antingen alldeles för dyrt, whisky, eller alldeles för ovanligt, massa olika konstiga ölsorter. Men trevligt var det.
 
Söndagen spenderades mestadels med resa och handbollsmatch i Åby utanför Norrköping. Vi förlorade med en boll, och jag gjorde väl en av mina bättre matcher i A-lagssammanhang i handboll, de matcher jag gjort på den nivån är ju trots allt ganska lätträknade. Det blev ialf sex mål på lika många lägen, och det med en lätt bakfylla i kroppen. 
 
Annars är det inte så himla mycket mer att förtälja.

RSS 2.0