Vad har hänt med Uppdrag Granskning?

Ja vad har hänt med med Uppdrag Granskning egentligen? Har de påverkats av anti-PK-maffian och börjat ifrågasätta tyngre ämnen helt plötsligt? Förut tycker jag att det ständigt granskades ämnen som var rätt  tacksamma, typ; köttfärs, socialtanter och annat småfusk, men nu är det "riktiga" ämnen. Jag var tokimponerad över avslöjandet om hur barnfattigdoms-begreppet används av diverse hjälporganisationer, och nu idag gör de ett bra reportage om hur islam fungerar. De gjorde ett liknande program förra året, men då tyckte jag de fokuserade fel, men den här gången var det huvudet på spiken. Att vara troende är ju att leva i förnekelse av hela verkligheten, vilket säkert i många lägen är rätt skönt för de som är det, men samtidigt väldigt otäckt att så mänga människor är så övertygande om något som inte har något stöd någonstans. Jämför det med att tro på asar, grekiska gudar osv... Med det sagt ska jag nu spekulera lite kring islam och kristendomen. I och med att jag tyvärr inte är så intresserad av fabler, sagor, fantasy osv, så är jag inte heller så där väldigt påläst om religion, så därför blir det lite spekulation. Det är rätt uppenbart att jag inte år så förtjust i religion överhuvudtaget, men religion som är underutvecklad, typ islam, blir dock ännu värre. Egentligen tror jag inte det spelat någon roll om det varit kristendom som var mer underutvecklad, men kristendomen har utvecklats på ett annat sätt. Det är det jag tycker är så bra med Uppdrag Gransknings senaste program, de hymlar inte med att islam är en religion vars utövare inte verkar ha för stor lust att utveckla religionen, vilket givetvis blir ett större störningsmoment i ett modernt samhälle än vad den mer moderna kristendomen gör. 
 
Fast egentligen, få ha flera fruar, aldrig bli nekad sex av dem och kunna få ge dem en liten smäll om de inte gör som jag vill kanske inte är så dumt? Jag tror jag konverterar från agnostiker till muslim när jag tänker efter. Är ju trots allt inte så ovanligt att göra det nuförtiden.

När motivation slår klass

När motivation slår klass är det inte alltid endast motivationen som är det avgörande... Det kan även vara ett mål som tilldömts trots mycket tveksamt nedtryckande av back, tveksamt bortdömt offsidemål, en pinsam målvaktstavla, en usel matchotränad mittback och tväruselt väder. Det gjorde ialf, inklusive motivationen, att Liverpool åkte ut mot Oldham i FA-cupen idag på bortaplan. Pinsamt!
 
Hypnotisören (filmen)
 
Bättre skådespeleri, men annars ungefär lika "bra" som generell Beck-rulle. Boken var riktigt bra, och filmen följde inte direkt boken efter de första morden. Varför i hela friden följde Bark och Simone med polisen till det ställe där deras son satt kidnappad?

Saturday night

Nu har jag skaffat Spotify Premium, alltså efter många många år har jag slutligen övergett Winamp och MP3or. Känns lite ledsamt ;-). Funktionen där man kan lyssna på liknande musik som man själv gillar fick jag presenterad för mig förra helgen, och det var inte så dumt. Mycket trevligt att kunna lyssna på musik som är bra och där man inte känner till alla låtar.
 
Jag var ute och shoppade på rean förut. Kom hem med ett par skjortor, ett etui, en näsduk och ett par ull-brallor. De senare är väldigt sköna, men efter att ha provat lite kläd-kombinationer här hemma vet jag inte riktigt vad jag ska kunna ha brallorna till? Ska det få bli så att jag måste köpa en ull-kavaj, för att ha något till? En annan möjlighet är ju att lämna tillbaka brallorna, men det vill jag inte göra. Skjortorna inköptes på Johnells, en affär jag aldrig satt min fot i tidigare, men med åldern så blir sådana affärer intressanta, och nog hade de många snygga skjortor och kavajer.
 
Jag tycker att jag borde gå ut och roa mig nu, men jag har liksom ingen lust...
 
Det var lite varmare idag, och ska förhoppningsvis bli lite varmare i veckan. Man vill ju inte gå ut när det varit så kallt som det varit de senaste två veckorna.
 
Nee blir nog en tidig kväll ikväll, försöka sova ikapp lite.

Vecko-update

Förra torsdagen brann det i tvättstugan. När jag kom hem från gymmet var det fullt pådrag utanför huset, fyra brandbilar och rökdykare. Exakt vad det var som brann vet jag inte, men var säkert någon torktumlare. Det verkar dock inte varit så allvarligt, men det luktar lite illa i huset fortfarande. Tur att det inte hände på natten, men då får man inte tvätta, men jag har tjuvtvättat på natten så det lär ju andra göra ibland också. Dags att sätta i nytt batteri i brandvarnaren så att den fungerar kanske?  Lite som en fortsättning på detta hade vi brandutbildning på jobbet i tisdags, vilket var intressant.
 
Annars då? Broccoli-soppa i fredags och lite fest på Ritz i lördags, och båda två var mycket trevliga!  En extra "krydda" att träffa Mats och Svensson på Ritz...
 
Snabba Cash II sågs under förra veckan. Nog att jag inte förstod storheten i filmen Bobby av Babak Najaf men Snabba Cash II var riktigt bra, blir en svag 4 i betyg faktiskt. Under helgen sågs även Max Manus och Pelle Erövraren. Max blir även den en 4 och Pelle får en klar 5. Max Von Sydow är fullkomligt strålande i Pelle Erövraren.
 
Eric Clapton-biografin är även den utläst. Intressant och läsvärd bok. Att Eric Clapton var långt nere i alkohol- och knarkträsket var för mig lite oväntat.
 
Hobbit då?
 
Njae... Jag hade missat att det var en trilogi. ...och en trilogi innebär ibland, som i exempelvis Sagan Om Ringen, att första delen inte är så himla spännande. Filmen var lite långdragen och innehöll lite för många tydliga dataanimeringar, mer än i Sagan Om Ringen-filmerna skulle jag tro, så jag blev lite besviken och kan bara ge filmen en svag 3, men i sitt sammanhang med de två andra filmerna blir det kanske bra i slutändan.

Hobbit

Ikväll blir det Hobbit och popcorn. Recension kommer kanske imorgon om jag har tid och ork.

Lite fel och lite rätt

Ibland har jag rätt och ibland har jag fel.
 
Uppdrag Granskning var precis lika intressant och bra som jag hade hoppats. Det är klart det är ihopklippt och vinklat som vanligt, men att diverse hjälporganisationer inte riktigt vetat vad de pratat om var uppenbart. Givetvis har en debatt startat efter detta, vilket är bra, dock är mycket av kritiken som vanligt usel. Det är nästan lite roligt när det är rubriker som "Sanningen bakom Josefssons program", och innehållet är ungefär detsamma som Josefsson och Uppdrag Granskning tog upp. Typ att inga barn går hungriga och utan vinterskor, men mycket väl kan ha det lite svårt med inköpet av den senaste I-Phonen. Eller det superdåliga motargumentet som Susanna Alakoski, och tror det var Lars Ohly framfört - angående att många föräldrar super eller röker bort sina pengar istället för att ge dem till barnen - och att det kanske är det enda som ger dem något i livet typ, och inte ska tas med i beräkningen av den anledningen... Att argumentera att man inte kan vara utan vissa saker för att slippa ge mer till sina barn är ju helt sinnessjukt. Man skulle i det fallet kunna skylla på rökning, sprit, resor, kläder, bilar eller vadsomhelst, för att slippa lägga pengar på sina barn.
 
Jag är oerhört glad över att Uppdrag Granskning och Janne Josefsson äntligen vågade göra ett bra program.
 
Även Laila Bagge har hamnat i blåsväder för att ha uttryckt att en tiggare antagligen inte var fattig. Jag har ingen aning om hur det ligger till, men kan hon inte ha rätt att det försiggår en del fuffens i tiggeriet? Borde inte det bli diskussionen istället för massa hån? ...och är det verkligen konstigt att någon reagerar på att en tiggare har en ny telefon? Även om en telefon inte behöver vara superdyr, samt att en telefon kan vara väldigt viktig för en tiggare, så kanske det inte är helt orimligt att sälja den dyra telefonen för att få pengar och köpa en billigare. Kanske kan vara nästa granskning för Janne Josefsson.
 
Att jag hade fel angår att kvinnan som stal tåget i STHLM, kanske bara råkade få det i rullning, vilket jag dock tycker låter orimligt, men det behöver inte vara osant för det, och att Mårten Tammiharjus polare vid rånet i Täby verkar vara svenska lirare med svenska namn. Skönt att ha fel ibland :-).

Ska Uppdrag Granskning äntligen via något bra?

Uppdrag Granskning har de senaste åren inte imponerat nämnvärt på mig, men idag hoppas jag innerligt att de har lyckats. De ska granska Rädda Barnen och deras siffror på barnfattigdomen i Sverige, som alltid har verkat så offantligt hög, så att man aldrig har trott på den. Nu vet inte jag vad deras definition för fattigdom ligger på, men i min värld är man fattig om man typ bara har råd att köpa mat, bor i socialens lägenheter och typ inte har råd med något annat än skänkta kläder. ...och jag har aldrig känt mig själv som fattig trots att barndomen handlade mycket om begagnade kläder, skridskor och fotbollsskor, men det är lite där någonstans jag tror de har lagt sin ribba...
 
Annars har nyhetsflödet de senaste dagarna varit ovanligt roande, om man bortser från dödsfall och personskador.
 
-En tjej kapar ett tåg och kör in i ett bostadshus.
-En helikopter krockar med en kran och kraschar i London.
-En bilkrasch på typ 70 bilar i Skåne.
 
Det är lite tragikomiska världen.
 
Sedan undrar jag varför han Mårten Tamme.., någonting hängs ut med bild och namn i kvällspressen när ingen annan rånare gör det? Vad kan det ha med att göra... ...och så måste jag säga att Sebastian Stakset är lite pinsam att lyssna på. Det är lite sjunka genom golvet känsla.

Haddaway på Ritz

I fredags var det fullt upp. Först till Karlstad p.g.a. jobbet, sedan hem och ut och ta en öl med Bias på Stora Örebro. Örebro bitter blev valet, och det var en fantastiskt god öl. Inte alls så bitter som man kan tro. Sedan var det hem igen för att möta upp Linus och Nils för lite lätt förfest inför det stora eventet, Haddaway på Ritz...
 
Mina tankar inför eventet var att det skulle bli mer eller mindre proppat på Ritz och att hela kvällen skulle tillängnas eurotechnon. Nu blev det inte riktigt så, även om musiken var bättre än vanligt och det ändå får anses som det var lagom mycket folk. Konserten var dock ett magplask av stora mått, även om Haddaway bjöd till lite grand och inte tog sig själv så seriöst, men resten var mest pinsamt... Haddaway hade med sig en av de sämsta scenpersonligheterna jag någonsin bevittnat. Den blonda sångerskan såg så uttråkat bortkommen ut att det var jobbigt att titta på, och varför det var med två "sexiga?" dansare vet jag inte...? Men när jag tänker tillbaka så hade väl E-type alltid med en sådan också när det begav sig? Det kanske var standard på den tiden? Ja, ja Haddaway himself verkade ta det för vad det var och sjöng ändå rätt bra, men resterande del var nog det sämsta jag sett hittills i mitt liv. 1+ av 5 möjliga blir det. Annars var kvällen ändå rätt trevlig med trevligt sällskap.
 
Igår jobbade jag hela dagen, småbakis och trött, men det gick bra. Kikade klart på Bergmans "Scener ur ett äktenskap" på kvällen. Långa scener och extremt bra dialog (om nu någon pratat på det sättet de gör i filmen?) och skådespeleri.
 
Imorse blev det att se på Lilja 4-ever. Ryssland framstår inte som världens mysigaste land i filmen. Tragisk film som inte ger något nytt under solen, och jag hade hellre sett en dokumentär i ämnet.

Kontraster

Från Aftonbladet.
 
EXTRA!!! Ny skolskjutning i USA, två döda.
 
Precis över, lite i skymundan, 57 döda i bombdåd i Pakistan.
 
Jag förstår Aftonbladet, jag tycker det är hemskt att två personer blir dödade på en skola i USA, och det känns nästan lite nära, men att 57 personer dör i Pakistan rör mig bara lite grand, och det känns som att det hände på en planet i typ Andromeda-galaxen, trots att jag tror att det är närmare från Sverige till Pakistan än USA.
 
Kan det bero på att vi bryr oss mer om de som är lika oss själva måntro...??? The Selfish Gene...

Är det sant så är det skrämmande

En samanfattning över kriminalitet i Malmö 2012; http://verklighetenisverige.wordpress.com/2013/01/02/valdet-i-malmo-sammanfattning-for-december-och-helaret-2012/
 
Jag har ingen aning om huruvida siffrorna är riktiga, och har inte heller letat efter motsatsen. ...och inte heller vet jag den exakta definitionen för rån, eller hur många rån som är försäkringsbedrägerier, men jag tycker ändå just rån/rånförsök-siffran a la 338 stycken på ett år verkar sjukt hög.

Inte alls orimligt

Det här var en intressant artikel jag hittade på Aftonbladet; http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinekielos/article16025062.ab, och jag tror inte alls det är orimligt. Att islam skulle vara ett stort problem i ett modernt samhälle tror jag inte på, och inte heller att salafister och annat pack i någon större utsträckning skulle vilja, eller orka, vända den relativt stora sekualiseringen i Sverige till en islamisering. Men ju fler fattiga människor som kommer till Sverige, och vilka inte kommer i kontakt med den svenska kulturen, kommer knappast heller bli till en fördel för gemene man i Sverige.
 
Helgens fundering. Varför är så många så himla insnöade på att allt är samhällets fel? Vad har samhället gett mig? Vad kan samhället ge mig? Samhället har svikit mig bla bla... Samhället har gett dig fred, mat, bostad, egna val mm, vad har du gett samhället?
 
En lugn helg har det varit.
 
Helgens film; Moneyball (4+), PS, sista sommaren (1+), Hamilton 2 (2,5 +), Rounders (3,5 +).
 
Sturridge visade direkt vilken bra fotbollsspelare han är genom att näta efter 8a minuter i FA-cupen. Matchen i sig var dock inget för Liverpool att skryta över, trots vinst.

Pang, pang

Polisen i Södertälje gör sitt jobb och skjuter ihjäl, eller skadar, en rånare svårt under dagen. Det jag hör på radio efteråt är en intervju med polisen där den viktigaste frågan är om polisen borde skjuta i tätbebyggt område? Det är väl inte optimalt, men om poliserna blir bekjutna, ska de inte göra något då? ...och hur mår poliserna? ...hade poliserna fått något tips? ...vem är den skjutne? Nee de frågorna var inte viktiga. Sveriges journalister är ju sjukt värdelösa. I övrigt är det i mina ögon alldeles fantastiskt att någon som förstör livet för andra människor konstant äntligen åker dit, eller försvinner in i evigheten. Jag har verkligen sympati noll för rånare och annat pack.
 
Nerikes Allehanda lyckas med ett snyftreportage om ett ensamkommande barn som förhoppningsvis ska få komma hem till sin mamma igen, iofs lämnade mamman henne på ett flyg alldeles själv och tyckte inte det var lämpligt att be dottern kontakta en släkting här i Sverige, men som tur var kunde dottern numret till släktingen och tog kontakt själv, vilket spontant låter helt osannolikt. Enligt reportaget borde det dock mycket mer lämpligt att mamman kommer till Sverige. Man kan ju tycka att det är lika bra att hålla ungen borta från mamman, som inte verkar bry sig så mycket ändå. Bara ett annat sätt att se på ett mycket underligt snyftreportage.
 
Att 111 000 personer fick uppehållstillstånd i Sverige under året var inte lika viktigt. Var är snyftreportagen med de människor som är extremt oroliga pga detta? Var är reportagen om de asylsökande vars största problem verkar vara hur de bor, för det verkar vara det största problemet för många!? Inte att det är satan så skönt att äntligen få lite lugn och ro efter att ha levt i krig.
 
Det finns även de som jag tycker sjukt synd om.

2012

Det blev inte riktigt som utlovat med en liten summering av 2012 igår, jag var lite för trött...
 
Jag har dock inte så där väldigt mycket att säga om året som gått. Det som genomsyrat året för mig är arbete, ovanligt mycket pengar och början till en stabilitet i tillvaron, och att vara ganska nöjd med det.
 
Jag kan varken se några extrema höjdpunkter eller direkt negativa händelser. Det har liksom rullat på ganska bra hela tiden. Att få ett fast arbete, och det i ett arbete som är tufft men som jag trivs med, är nog det som varit mest positivt. Även att ha haft tiden och möjligheten att spendera mycket tid med nära och kära i både när och fjärran har varit en stor höjdpunkt.
 
Det som varit negativt med året är knappast något på ett personligt plan, utan mer att mycket i världen inte blivit som jag hade hoppats. Det är ekonomisk kris i stora delar av världen, och arabvåren har hittills inte riktigt gått i den riktning som jag hade hoppats. Angående det senare finns det nog hopp, även om det kommer ta tid och angående det förra blir det nog bättre snart.
 
Nyårsafton var mycket trevligt. Dunder hade ordnat till det med taco-kalas hemma hos sig även i år, vilket var trevligt och gav en go fylla. Kvällen slutade på Harrys, vilket även det var trevligt.
 
Det blir inte mer än så här.
 
"Årets" låt - James - Sit down.
 
Årets film - Ingen aning...
 

RSS 2.0