Gravity

Såg nyss Uppdrag Gransknings reportage om vilka som får förtur till friskolor och inte. Att skolorna hellre har duktiga elever än tvärtom var inte direkt överraskande. Att den ansvariga för någon friskole-organisation inte förstod vad friskolorna skulle kunna tjäna på att välja sina elever, var antingen en stor lögn, eller bara osannolikt korkat. Stark rektor från Täby, som gjorde "fel" när hon antog en duktig elev till sin skola och ratade en annan, men sedan stod för det framför kameran. Inga bortförklaringar, de hade gjort fel punkt slut. Respekt! ...och hon var ju knappast ensam om att ha gjort ett sådant fel. Den manliga rektorn som intervjuades gjorde dock bort sig, försökte komma undan genom att ljuga, vilket alltid är pinsamt, dock tyckte jag att det mesta han sa i den smygfilmade intervjun var rätt i sak. Han verkade dock ha tagit sitt ansvar och sålt skolan efteråt.
 
Jag känner mig en aning risig, så därför hoppade jag träningen idag och hängde med Bias på bio och såg filmen "Gravity". Biografen var nästan full, trots att det var en onsdag kl 18:00. Det var dock förståeligt eftersom filmen var bland det läckraste som gjorts. Den var i 3D, och för en gångs skull tyckte jag detta var positivt. Rekommenderas varmt. 

Så jävla mycket höst helt plötsligt

Något "ljushuvud" (ha, ha) har för många många år sedan bestämt att vi ska ha olika tid på sommaren och vintern i det här landet. Vi kallar det sommar- och vintertid, medan det i andra länder kallas för "spara-ljus-tid" typ. I ytterligare andra länder kanske det även kallas något tredje och något fjärde, men det är mer än jag vet... I alla fall... Vad ger då detta i landet Sverige? Jo för en vanlig knegare som jag, så betyder vintertid att det inte blir någon dag för mig överhuvudtaget, bara mörkt, mörkt, mörkt. När jag går upp vid 06:30 är det mörkt, och när jag åker hem från jobbet efter 16:00 är det mörkt. Om vi hade behållt sommartiden hade det åtminstone varit lite ljus när jag lämnade arbetet. ...och vem fan tjänar på att det är lite ljusare 06:00 på morgonen?
 
Tyckte den här dagen började riktigt bra också, pigg och glad imorse, men lite lätt stressad av att jag visste att det var mycket på jobbet, men det var ändå någon sorts positiv stress. Det rullade på bra på morgonen, men så trillade det in ett mail att jag inte fick jobbet på ID-enheten. Hade jag haft kaffe så hade jag verkligen satt det i halsen. Jag var ju övertygad om att jag skulle få det jobbet, eller något av de jobben. Så nu har jag inte alls samma goda förhandlingsläge som jag hade tänkt att ha inför nya lönen på det arbetat jag har nu. På sätt och vis är det dock skönt att slippa tänka på att flytta till Sthlm, men ändå... Jag har ju spelat högt, och nu känns det som att jag förlorat lite... ...som grädde på moset har jag fastnat i hur jag ska formulera ett beslut, vilket också stör mig. Vill att det ska rulla på inte stanna upp.

Bakfullt betraktande

 - Efter att ha förlorat en fråga mot Lundmark på Quizkampen angående filmen "Dirty Dancing" var jag tvungen att se filmen. Hade bara sett delar av den när jag var barn innan. Man blir absolut sugen på att börja dansa när man ser den :-). Annars mest underhållande trams. Äcklig moral! ...och frågan på Quizkampen var "Vad hette Johnnys första danspartner?". Svar: "Penny".
 
- Bianca Jagger i Skavlan igår. Jag hade knappt någon koll på henne alls innan, och intervjun gjorde det inte bättre. Mig gav den bara någon aversion mot Bianca. Något som måste berott på att det inte framgick vad hon egentligen har gjort förutom att visa upp sig när det gäller diverse mänskliga rättigheter osv. Har lite svårt för kombinationen uppenbart svinrik och "hjälpande". Jag har säkert fel, men det kändes mycket snack och lite verkstad.
 
- Malala Yousafzai intervjuades i samma program. Mycket intressant intervju, och Malala känns väldigt äkta, och klok. Funderar dock på om skottet i huvudet sabbat hennes konsekvens-tänkande? Förhoppningsvis inte, för det hon säger är i stort mycket klokt, men när hon snöar in på Allah och grejer tappar man lite förtroende för henne. Som sagt, det kanske har med skottet i huvudet att göra, men det är konstigt att höra någon som verkar så klok, samtidigt vara så korkad.
 
- Kristian Anttila på Satin igår, efter mat, vin, Doobidoo och Skavlan hos Lundmark. Tack för maten! Satin har en app där man kan skriva upp sig på en lista för att komma in gratis innan 23:00. Konstigt nog stod kön typ still mellan 22:30 och 23:00, men efter 23:00 gick det fort. Underligt det där... Kristian Anttila såg jag tyvärr inte så mycket av, liten lokal och låg scen, men det lät ändå ok. Var säkert rätt bra med andra ord. Sedan var väl tanken att det skulle vara någon slags popklubb efteråt, vilket var så där. Varannan låt var hygglig pop, nästan uteslutande Håkan Hellström och Kent, och resten var av någon anledning modern hip-hop-skit. När det kommer bra låtar är det dock överjävligt kul att svänga runt på dansgolvet. Blev tjafs i pissoaren med någon somalier. Lundmark undrade om han var från Angered, vilket han var och tyckte var kul, medan jag undrade om han var från Somalia, vilket han var men tyckte var mindre kul. Idiot! 

...

Kan inte lite fler människor vara som Leif GW Persson. Det är så befriande att titta på Veckans Brott och höra karlns helt franka analyser över romer och gängmord. Inga krusiduller, utan bara ren och skär verklighet. I övrigt är ju även karln väldigt komisk också.
 
Idag blev jag mer eller mindre förskräckt på jobbet. En person hade fått permanent uppehållstillstånd utifrån ett protokoll på två sidor, och i ett ärende där inga handlingar hade lämnats in. Nog att peronen talade ett ovanligt språk, men dock vanligt i regionen där personen kommer ifrån. Det är väl billigt och bra i korta loppet att beslut tas snabbt, men tanken är inte att människor ska kunna komma hit bara för att det är bättre här än där.
 
Annars var det inte så mycket mer idag.

Krakow

Krakow levererade.
 
Men vi börjar lite i en annan ända. Onsdagens musik-quiz på Harrys gick ok för mig och mina kamrater från Migrationsverket, men räckte dock inte på långa vägar till någon pallplats. 
 
I torsdags började dock äventyret i Krakow, dock gick flyget inte förrän efter 18:00 på kvällen, och således hade jag nästan en hel ledig dag att spendera först här i Örebro. Den tiden utnyttjade jag till att skicka iväg lite referenser för jobbet där jag var på intervju i tisdags, träning samt att se skräckfilmen The Conjuring, en i raden av, och en av de bättre av, de här skräckfilmer som inte är blodiga, men väldigt skrämmnde ändå.
 
Sedan bar det av med bil till Skavsta för mig för att möta upp Amir, hans flickvän och en till kompis till dom. Efter en kort flygtur var vi framme i Krakow, och jag checkade in på mitt Hostel, och resterande sällskap installerade sig i den lägenhet de hade hyrt för resan, och turligt nog låg boendena bara 5 minuters promenad från varandra. Sedan blev det fest... Eftersom både Amir och hans flickvän bott nere i Krakow så känner de massa fölk som bor där, och det gjorde att vi mötte upp ett par lokala förmågor för att sedan gå ut. Efter en kebab för 25 kr och ett gäng rena vodka-shots för lite mindre än 10 kr styck var man igång, och kvällen blev lyckad. Till sist tror jag vi hamnade på ett ställe vid namn "Spolem" där de spelade Depeche Mode och annan 80-talsmusik, så jag var ju allt annat än ledsen över det :-).
 
Dagen efter tog jag en längre promenad runt i Krakows gamla stad. Krakow är till skillnad från många andra polska och tyska städer väldigt välbevarad eftersom staden, av någon anledning, inte bombades sönder under Andra världskriget. Jag hade varit i Krakow tidigare, men som jag trodde kom jag inte ihåg så där jättemycket, men några minnesbilder av torget i gamla stan och av det McDonalds där mitt pass försvann sist jag var där kom jag ihåg.
Kyrkan på torget i gamla stan i Krakow.
Slottet i utkanten av gamla stan i Krakow. Här tror jag att jag var inne sist jag var i Krakow, för man ska kunna gå in och kika på gamla gravar från kungar osv, och något sådant har jag för mig att jag gjorde sist. Denna gång nöjde jag mig dock med att ta en promenad runt slottet bara.
 
Det bästa med min promenad var dock att jag hittade en Cottonfield-butik där i princip halva sortimentet var nedsatt till halva priset, och det redan på ett billigare pris än vad som är brukligt i Sverige. Så det blev ett par byxor, fyra tröjor och en skjorta inköpta till garderoben.
 
På kvällen blev det middag på en halvfin, och vad det verkade, lite mer traditionell polsk restaurang. Vi blev ett ganska stort gäng med folk från lite olika länder, och polska, svenska och engelska blandades i en salig blandning under kvällen. De flesta beställde anka, men den var tyvärr inte så speciell, lite torr, men förrätten med polska små piroger med köttfärs inuti var mumma.
Potatis, anka och något äpple med sylt inuti, vilket jag dock aldrig smakade på.
Middagssällskapet. Vid kameran står Marioz vår barguide, och som verkade känna till varenda bar i hela Krakow.
 
Efter middagen blev det åter några 10 kr vodka-shots m.m., samt att vi mötte upp ytterligare folk. Något som var lite trist, och som jag i efterhand inte riktigt förstår hur vi tänkte, var att en som var med i gänget rekommenderade oss att gå till ett lite mer "posh" ställe, men där räknade två polackeri sällskapet, Marioz bland annat, att de inte skulle komma in för att de hade gymaskor och var polacker. Ändå skulle vi gå till det här stället, men väl där gick vi aldrig in för att de skulle ta 60 kr i inträde för oss istället för brukliga 20 kr. Det var en princip-sak för Amir och hans tjej bland annat att inte gå in då... Det kan jag dock förstå mera, men att vi lämnade Marioz och den andra polacken gillar jag inte, trots att jag vet att jag var pådrivande att gå till det här stället efter att ha fått höra bra recensioner om det av andra i sällskapet. Nu hamnade vi på ett ställe där vi betalade 40 kr för att gå in, så det enda det här gav var att vi tappade Marioz för kvällen som verkade vara en mycket härlig snubbe. Lite onödigt, men på fyllan tänks det inte alltid klart. Jag hade kul ialf och stället där vi gick in till slut var helt ok.
 
På lördagen vaknade jag klockan 13:00... Det var bara springa iväg till en sport-bar för en öl, mat och fotboll; Newcastle - Liverpool, men tyvärr lyckades Liverpool bara nå oavgjort trots en man mer i mer än halva matchen. Sedan blev det mer fotboll på en annan bar, och var jag mötte fler av Amirs gamla Krakow-kompisar. De skulle ha någon slags överrasknings-fest för ytterligare en kompis senare, men den bangade jag med anledning av att jag skulle köra hem från Skavsta idag, samt att det nog var roligast för dom att bara vara de gamla grabbarna. Sedan vet jag inte, men man blir lite socialt trött efter att behöva lära känna fler och fler i ett rätt sammansvetsat gäng, så jag gick hem till hostelet och lade mig vid 22:00 för att sedan gå upp 06:00. Det blev en tidig morgon med anledning av att vi flög hem med Wizz Air från Katowice istället för från Krakow.
 
Krakow leverade som sagt, och som partystad är det nog en av Europas bättre. Billigt, sällan några inträden att prata om, korta avstånd, massor av ställen, en bra blandning av turister och lokalbefolkning. Jag märkte av mycket fylla, men inga bråk, och lokalbefolkningen, gav till skillnad från i Prag, en mer glad och intresserad framtoning, samt pratade i regel engelska.
 
Summa summarum, jag åker gärna tillbaka till Krakow, och ett tack till Amir, Joana, Marioz och ni andra som gjorde resan så bra.
 
 
 
 
 

Grubbleri

Igår var jag uppe i Sthlm på intervju för ett arbete på Migrationsverkets ID-enhet, och jag tror att sannolikheten är överhängande att jag kommer bli erbjuden arbete. Egentligen vill jag inte byta arbete just nu med anledning av att det händer rätt mycket intressanta saker på nuvarande jobbet just nu, samt att det jag arbetar med där nu är utmanande.
 
Om jag ska flytta till Sthlm, hur ska jag göra det? Orkar jag bo hursomhelst? Jag vet inte...
 
Käkade på en mycket god tapas-restaurang med en jobbarkompis i Sthlm igår också, som heter Café Tabac. Helt ok priser och sagolik mat. Var länge sedan jag käkade något så gott. Rekommenderas varmt.
 
I söndags spenderade jag dagen med att se ett par filmer och med att formatera hårddisken på datorn. Filmerna jag såg var "The Beach" och "Interview with the vampire". "The Beach" är verkligen en svindålig film, men underhållande. Pretentionerna är knappast sådana med filmen, men trots sin enorma fånighet är den underhållande. "Interview with the vampire" tyckte jag dock var rätt bra, och Kristen Dunst var fantastisk. En sak fick mig att tänka till; om man inte kan dö av matbrist och sedan blir inlåst någonstans trångt, måste vara högsta sortens tortyr. När ingen vet att man ligger där, och så dör man aldrig, usch.
 
Nee nu är det mat och musicquiz på Harrys på schemat.

Äran i behåll, men vem jävlades med oss?

Nu efter att ha haft stora skälvan några dagar så är matchen mot Öfvre Adolfsberg färdigspelad, och tyvärr slutade det med förlust med 3-4. Vi, ja jag säger vi jag var ju trots allt med och spelade hela matchen, började strålande och vi tog ledningen med 2-0 direkt. Sedan hostade Öfvre upp sig och jag kom in i matchen lite genom att få läppen spräckt, boxa bort en boll och göra en skön räddning, men sedan började raset för oss. Öfvre hade en hörnvariant som gick ut på att ställa massor av spelare vid första stolpen, och sedan slå en flack hörna in i gröten, medan vi inte anpassade oss till detta utan försvarade oss med zonmarkering. Deras första hörna lyckades vi få bort ok trots allt, men sedan vann de andra bollen vid straffområdeslinjen och kunde rätt enkelt, med en jävla tur dock, skjuta in bollen med hjälp av stolpen. Vi ryckte upp oss och radade upp chanser, utan att göra mål, men så fick Öfvre en hörna till och denna gång gick en skarv retsamt in i mål från första stolpen. Mitt agerande har jag svårt att bedöma, jag står i mitten av målet, hårt trängd, och kommer inte ut på bollen, och ärligt talat vet jag inte om det är möjligt för mig att göra det heller, kanske om jag bara mosar rakt in i gröten. Ialf 2-2 i halvlek, vilket var helt orättvist.
 
I andra halvlek är Öfvre lite bättre, eller vi lite sämre, och de får åter en hörna, som vi lyckas nicka bort efter att jag styrt om lite i försvaret. Men denna gång går den åter igen ut till straffområdeslinjen och en Öfvre spelare får på en kalasträff på halvvolley rakt upp i krysset, och det skottet var till och med otagbart för Mignolet skulle jag tro. Så hittills hade de gjort tre mål på tre hörnor, vilket är sjukt i sig. Vi spelade upp oss en aning, och lyckades kvittera. Sedan fick Öfvre åter en hörna, och trots att jag stuvat om försvaret, så skarvades bollen från första stolpen till en kille som kunde nicka in den i nästan öppet mål, jag var på bollen, men trots det inte riktigt nära att ta den. Samma där, skulle jag in och gröta med överhängande risk att gå bort mig helt, eller skulle jag stått kvar på linjen? Svårt att säga. Således var det inga tavlor av mig, och jag tror få målvakter hade gjort det bättre i dessa situationer, men det tåls att diskutera vad som kunde gjorts annorlunda. Summa summarum, Öfvre gjorde 4a mål på 4a hörnor, vilket är statistiskt omöjligt i min värld :-).
 
Däremellan hade jag inte mycket att göra och det jag skulle ta tog jag. Så det är godkänt för mig, och äran i behåll men inte mer än så. 
 
Nu blir det att fira pappa i Hallsberg, och kanske något mer ikväll.
  

Hur ska det här gå?

Imorgon ska jag tydligen stå i mål i ett fotbollskval upp till division 4, och det är nervöst. Jag stod ett par matcher i division 7 förra året, och har högst i mitt liv i seriesammanhang spelat kval till division 5, och då hade jag tränat innan. Senast jag stod i mål på allvar i fotboll måste vara 4-5 år sedan, men nu har Pars ingen målvakt och då ringde de mig, vilket de även gjort tidigare under säsongen. Jag har, mest för deras skull, försökt få dem att ordna en målvakt som vill, och tycker det är kul att stå i mål, vilket de lyckats med rätt bra, men tydligen inte till denna helt avgörande kvalmatch. Jag gjorde en träning igår, och det gick väl ok, vare sig mer eller mindre, ett par misstag några hyggliga saker. Kan jag bara hålla nervositeten på en låg nivå, och hålla ett någorlunda fokus, borde jag kunna klara av uppgiften godkänt. Vi får se.
 
Annars inte så jättemycket att säga. Såg klassikern Midnight Cowboy i veckan, och det var en riktigt bra film.

Högtflygande planer landade i Krakow

Under några veckor har jag gått runt och kuckilurat på var nästa resa ska ta vägen, och spännande platser som Toscana, Lissabon, Amsterdam och Sydostasien har avhandlats i mitt huvud, det hela har dock för tillfället slutat i Krakow :-). Tror nog till och med jag nämnt det förut, att jag tidigare pratat med Amir om att åka till Krakow. Karln har ju bott där. Det hade dock fallit i glömska, men efter att jag kontaktade honom i helgen så kom det fram att han och hans flickvän, och någon mer tror jag, bokat resa till Krakow mellan 17-20 oktober, så det var bara för mig att hänga på. Vi kommer dock inte bo tillsammans, utan jag bor på ett hostel och de i någon lägenhet.
 
Jag var faktiskt i Krakow för ungefär 15 år sedan, när jag reste runt med Röda Korset för att lära mig lite mer om antisemitismen. Jag antar dock att jag kommer ihåg just ingenting av Krakow sedan då, samt att det lär ha hänt en hel del i standen under alla dessa år.

För att få vara lite tacksam och fånig

Helgen har inneburit fotbolls-tittande, filmtittande, ett besök till Stora Örebro, ett annat till Bishop, och ett besök till Harrys. Inget utöver det ordinära således, men väldigt trivsamt. 
 
Filmerna som beskådats är "Three Kings" och "The Way Back". "Three Kings" är en totalt orealistisk film som utspelar sig strax efter Kuwait-kriget, men dock väldigt bra. "The Way Back" var väl en aning tråkigare, men intressant på sitt sätt, med fångar som flyr från Gulag i Sibirien. ...och trots att vissa inte håller med mig, Linus, så måste jag säga att enligt min mening går Colin Farrell från klarhet till klarhet i sitt skådespelande.
 
Tanken med det här inlägget var dock mest att vara lite "fånig" och tacka alla härliga människor som jag har omkring mig för att de gör livet så levnadsvärt. 
 
Helgens låt blir; Amason - Went to war, rekommenderad av Linus.

En morot, spenat och ett glas rött

En alldeles utmärkt fredagskväll... Efter att ha kommit hem från jobbet, satte jag mig, i princip, och stirrade in i väggen en timme medan jag överlade med mig själv om vad jag borde göra med denna kväll. Det ledde till att prova om låret skulle hålla för lunkning i fem kilometer, vilket det gjorde. Nu någon dryg timme senare, efter att ha kollat runt med lite folk vad som händer ikväll, har jag kommit till att äta en morot, lite spenat och dricka ett glas rött australiensiskt rödvin.
 
Nu börjar det dock plinga lite i telefonen, så det kanske blir något mer än att sitta hemma och glo.
 
Läste en i raden av värdelösa ledare i Aftonbladet nyss också; http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/danielswedin/article17600500.ab
 
"volymer" - Vad är felet med att prata om faktum, att de flesta som ansökte om asyl i Sverige, innan det gick helt åt helvete i Syrien, var från balkan, och med all största tydlighet endast utnyttjade asylrätten. Det kan vara hur synd om fattiga människor som helst, men det är inte ett asylskäl att vara fattig.
 
"utnyttjar sina barn" - Det är helt uppenbart att apatiska flyktingbarn är ett "kultur-fenomen", sedan vilken anledning som är den mest plausibla till fenomenet har alla rätt att ha sin åsikt om. Att familjer "utnyttjar" sina barn för att få ett bättre liv själva är inget konstigt i andra sammanhang. Exempelvis när det kommer till att skicka en son över halva Asien och Europa för en bättre inkomst i Sverige, vilket i sin tur gör livet bättre för familjen. Att "afghanska" "flyktingpojkar" åker tillbaka till IRAN efter permanent uppehållstillstånd är inget unikt som exempel.
 
"att papperslösa ska ha rätt till gymnasieutbildning" - Barnkonventionen får säga vad den vill, men det är inte superlogiskt att i princip alla världens barn ska kunna gå i en svensk skattefinansierad skola. Nu vill väl iofs ingen gå där för att skolan är så jävla dålig pga att alla pengar går till annat... Men att diskutera kring denna fråga, och speciellt fundera kring var gränsen ska gå för hur mycket utbildning Sveriges skattebetalare ska ge till all världens människor är inget konstigt. Varför ska inte alla få gå gratis på våra universitet och få bidrag till det?
 
Resterande del av artikeln är förvisso mer vettig, men en bättre Migrationsminister än Billström blir svårt att hitta för Sverige.
 
 
 

Trasigt lår

Idag tränade jag lite handboll, och jag tyckte det gick rätt hyggligt, men så när det var 10 minuter kvar av träningen sprang jag på en kontring, och skulle försöka gå förbi en motspelare när något gick sönder i baksidan av låret. Det gör inte speciellt ont och jag har svårt att hitta en ställning där jag kan känna att det gör ont, men det går inte så värst bra att springa, blir liksom haltande istället. Antagligen är det en lätt bristning, som inte ska störa för länge, men skador i baksida lår är inte bra...
 
Annars har veckan varit vädligt skön. Jobb, träning och film. Jag är svag för det förfarandet av en dag. Jobba lite, gå och träna en stund och sedan slappa i soffan ett par timmar med en film och ett glas rött vin. Det är väldigt skön livskvalité.
 
Filmerna jag sett är gamla "klassiker"; The Marathon Man och The Fury. Den första är med Dustin Hoffman, och han gör det väldigt bra, men annars är filmen rätt fånig och för orealistisk för min smak. När jag menar orealistisk så betyder det ofta att det är en film som ska vara realistisk men som inte är det, alltså inte en övernaturlig film, en sådan kan vara hur orealistisk som helst utan att det stör mig. The Fury, en De Palma-film, var väl inte heller den något vidare.
 
Imorgon är det fredag, och en helg utan planer.

RSS 2.0