Åter en arbetsvecka har förflutit...

Så var det fredag igen, och idag fick jag sluta tidigare beroende på att det är dag före storhelg, dvs, allahelgonahelgen. Med anledning av att jag slutade tidigt känns det nu som den här dagen har varit hur lång som helst... Nu sitter jag och tar en St. Eriks IPA och har det bra.
 
Jag har fått några roliga kommentarer i veckan:
 
- "Du är den som säger saker som många andra inte vågar". En kommentar som jag uppskattar enormt, men jag hoppas att beteendet upplevs som smått irriterande och tankeväckande och inte besserwisser-aktigt.
 
- "Min fru tyckte att du såg smart ut, och verkar vara en som kan mycket". Långt ifrån hela sanningen i många delar, men kan en få en mer positiv kommentar? 
 
- "Är det något mer du ogillar än tjocka människor, fula etiketter, och Quorn-mat?". En kommentar, eller kanske mer än fråga, som givetvis kan härledas till den första kommentaren, men som ställdes av en helt annan person. Inte så positivt alla gånger, men rätt kul :-).
 
Till något helt annat...
 
Först och främst är jag på regeringens sida när det gäller att erkänna Palestina som stat. Hamas är en terrorist-organisation, och det är nog rätt och riktigt, men jag tror även erkännandet av Palestina av den svenska regeringen är rätt och riktigt. Att visa en svaghet, dvs att ge med sig lite, är inte alltid av ondo. Det som jag dock inte riktigt förstår är huruvida detta måste beslutas i riksdagen, och om det kan tagas tillbaka?
 
Veckans andra snackis har varit de 22 svenska städerna med stora problem med kriminalitet i diverse områden. Jag antar och förutsätter att detta inte var fallet för 20 år sedan, utan att kolla upp någon statistik. Att orsaken främst beror på en hög invandring till Sverige är knappast en högoddsare, i och med att Sverige som en "humanitär stormakt" i helt enorma skaror importerar främst lågutbildade personer helt utan anknytning till den svenska kulturen och till det svenska samhället till landet. Att tro att detta inte leder till problem, eller att se problemen, men att inte låtsas om dem är ju ett par aningar oförståeligt för oss vanliga Svenssons.
 
Vad kan göras åt problemen då? Välbetalda arbeten till alla hade väl varit det bästa, men det fungerar ju inte riktigt så... Så det finns knappast några enkla lösningar, men en kombination av starka polisstyrkor i dessa områden med fotpatrullerande dialogpoliser, vilket borde vara fallet överallt, som i exempelvis New York, samt ordentliga åtgärder för de som vill försöka ändra sin livsstil är nog en bra start. Ytterligare en bra åtgärd är säkerligen att legalisera cannabis för att dra ner en del av de kriminellas intäkter. Huvudgrejen är dock att det inte ska vara värt att begå brott, vilket det är nu, och att polisen ska vara så pass synlig att de blir en del av allas liv, och inte upplevs som skrämmande eller som motståndare, samt att det finns möjligheter att bryta sin dåliga bana. När det gäller vittnen så kommer folk vittna om de känner att andra gör det och att de själva känner sig säkra när de vittnar, vilket de givetvis inte gör nu.
 
Det var det...
 

Klas Ingesson :-(

Det gick så där med inköpet av Trelleborgs-aktierna, Riksbanken sänkte ju räntan och hela börsen lekte raket, så mitt bud blev för lågt. Det är bara att ta nya tag :-).
 
Idag var jag på en föreläsning om Eritrea, rätt intressant även om föreläsarna var mer "det här är min story" än att de verkade ha någon generell koll. På många plan kändes det som en själv hade bättre koll :-).
 
Nu har jag fått och även installerat mitt Playsation 4. Har spelat lite igår och idag, och det verkar rätt kul, men jag måste skaffa en dosa till och lite sport- och bilspel.
 
Jag har råkat sett filmen "Dear John" i veckan också, och det är inget jag rekommenderar någon annan att se. Riktig kletig orimlig romantik. Hallström som regisserat, men där misslyckades han kapitalt.
 
Sist men inte minst, ett hugg i hjärtat idag, Klas Ingesson är avliden :-(. Det är otäckt att det kan gå så fort, det var ju typ bara ett par veckor sedan en såg honom uttala sig i TV efter ÖSKs vinst över Elfsborg.

Hoppsan Kerstin!

Jag råkade köpa ett Playstation 4 igår, eller åtminstone beställa ett, framtiden får utvisa om det kommer, men det borde det göra :-). Himla skoj med TV-spel.
 
Idag har jag lagt en order för att försöka utöka mitt aktieinnehav, och morgondagen får utvisa om det blir några aktier köpta eller inte. Mitt bud kan ju teoretiskt bli för lågt, har ju hänt förut. Ordern lade jag på Trelleborg.
 
Idag har jag även gått tillbaka i träning efter en veckas frånvaro på grund av halsont, men nu är jag frisk och fit-for-fight igen.
 
Dagens smolk var att jag fick reda på att det nya teamet på jobbet verkar ha blivit ett boende-team utan handläggare. Tycker nog det låter rätt bra för enhetens skull, men det gjorde dock för min del att någon eventuell teamledar-roll gick om intet. Så nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra, om jag ska försöka hitta något annat arbete, eller om det är värt att vara kvar. Jag trivs på jobbet, men varför inte försöka få det ännu bättre om det går, och eventuellt slippa pendla?

Det blev en lugn helg

Nej det blev inte så mycket av större intresse gjort denna helg.
 
Fredagen spenderades med att titta på Skavlan och filmen "United 93". Pamela Anderson var gäst hos Skavlan, och hon lyckades väl mest skämma ut sig genom att tydligt visa att hon inte hade någon aning om huruvida det är speciellt farligt att äta valkött eller inte. Hon är tydligen involverad i någon kampanj om att minska/förbjuda valjakt på Färöarna, men hon verkar mer vara ett ansikte utåt, som säkert tjänar en del pengar på det, än att hon verkligen har koll på saker och ting. I övrigt var det rätt kul när Roy Andersson kritiserade Bergman :-).
 
"United 93" är en film om händelserna på det flyg under 9/11 som inte flög in i någon byggnad, utan som istället hamnade på en åker i Pennsylvania tack vare några passagerares rådiga ingripande. Mycket bra film.
 
Lördagen innebar mat på stan med Nils, och frustrerande matchbild mellan Liverpool och Hull där Liverpool var klasser bättre, men bara lyckades få 0-0. Under kvällen blev det vegetarisk mat och filmen "Lars and the Real Girl", som också den var bra, men lite långsam.
 
Idag har jag satt in pengar på mitt konto som jag fick när jag sålde bilen, samt kikat på ÖSKs förlust mot Norrköping, och även kikat på "Ett Anständigt Liv" ur "Mods-trilogin". Mycket bra, och visar att heroinister behöver hjälp.

Börjar nog ordna upp sig

Halsen är fortfarande inte bra, men det är bättre, så snart är jag väl symptomfri. Med anledning av halsen blir det dock en väldigt lugn fredag utan några utsvävningar överhuvudtaget. Det är åtminstone så det ser ut nu.
 
Annars har väl mest Liverpool helt rättvist förlorat med 0-3 mot Real Madrid i veckan.
 
Nu får det bli en whisky.

Ont i Hallsberg

Ont i Hallsberg, det var så en sa förr när en hade ont i halsen, och det är just det jag har nu, så ini helvete också. Jag klagade på mina ögon i söndags, och jag började även känna av halsen i början av veckan, men igår kväll blev det rejält irriterande, och så har det fortsatt hela dagen, även om jag tycker att det blivit en aning bättre nu. Eftersom jag inte varit "sjuk" på många många år så försöker jag även hålla det och vägrar således stanna hemma från jobbet. Jag är bara hemma om jag har rejäl feber eller mår illa, och inget av det är faktumet just nu, men det är ändå på gnällen att jag känner för att kasta in handduken.
 
Annars blev det vegetarisk lasagne igår, och jag fick lära mig att göra en ordentlig béchamelsås. De jag gjort tidigare har blivit så där, men nu blev det bra, fast berodde nog mest på att det inte var jag som gjorde såsen :-).
 
Jag har även sett filmen "Captain Phillips" och den kan jag varmt rekommendera.
 
Nu är det bara att hålla tummarna för Liverpool ikväll mot Real Madrid.

Ögonknas

Imorse vaknade jag av att ögonen var kladdiga! En himla massa ögongojs var det, samt lätt svidande ögon. Antar att jag fått någon sorts ögoninflammation, vilket jag inte haft på år och dagar. Annars är det just inget större fel på mig.
 
Igår firade vi pappas 65-års dag och det bjöds på potatissallad, tårta, massa whisky och exotiska frukter. Inte dumt alls! 
 
QPR - Liverpool spelade precis klart, och Liverpool lyckades vinna med 2-3, i en nästan pinsam match. QPR var bättre men kunde inte göra mål, och Liverpool var bara skit tills dess att Coutinho kom in då det blev lite bättre. Att Liverpool vann var som sagt inte rättvist, och QPR hjälpte till med två klockrena självmål, varav det ena gjordes av Dunne, som måste ha något slags rekord i självmål. Balotelli? Verkar springa rätt, men när han har bollen blir det bara fel, fel, fel...

Makeriet

Förr om åren brukade jag, lite överdrivet att jag brukade kanske, recensera olika resturanger jag besökt i Örebro, och nu tänkte jag att jag skulle göra det igen. Igår vad jag med sällskap på Makeriet här i Örebro, och Makeriet är ett relativt nyöppnat ställe i gamla Björnstugans lokaler, och stället är uppbyggt genom att ha en bardel och en restaurangdel. Det konceptet gör att det blir lite stirrigare än vad det skulle vara på en vanlig restaurang, men samtidigt kan det vara trevligt om en vill mingla runt efter maten. En lyxig detalj i sammanhanget var att det var bemannad garderob, vilket inte är det vanligaste i Örebro när det gäller restauranger.
 
Matdelen kallas "Grill", och det är nog grillat kött som de rekommenderar, och då även lokalt kött. Personligen försöker jag inte äta så mycket rött kött så jag beställde fisk, grillad röding. Till den serverades det hasselbacks-potatis, och svartrot i smält messmör. Det var lyxigt upplagt och rödingen var utsökt medan svartroten i smält messmör blev lite väl söt. Till det drack jag ett glas ripasso-vin, vilket var gott som vanligt. Efterrätten bestod av en liten osttallrik som var mycket god, och då speciellt en grillad kittost. Maten var det således inget fel på, och skulle på en betygskala få rätt bra betyg. Servicen däremot var lite underlig! När vi kom dit fick vi information om att vi skulle serveras av en person, och han var den som kom och rekommenderade mat och som vi beställde av, men det var inte han som serverade, och totalt var det nog en 3-4 personer som var framme vid bordet och lämnade och tog saker, lite oprofesionellt. Personalen var dock trevlig, men de borde tänka på att inte göra det för rörigt för sina gäster. Sedan var det lite väl livat för att vara en "upper-class" restaurang, med tanke på bardelen, sorlet från bardelen hördes rätt mycket. Priserna var överkomliga, typ 500 kr för huvudrätt, efterätt och ett glas vin.
 
Sammanfattningsvis får Makeriet betyget 3 av 5.

Hemma från Vilnius

I söndags kom jag hem från Vilnius, men jag lyckades göra mig själv väldigt upptagen både under söndags- och måndagskvällen, vilket gjort att jag inte kunnat uppdatera bloggen som brukligt efter att jag varit ute och rest!
 
9 oktober 2014
 
Flyget var en aning försenat från Arlanda så jag kom fram lite senare till Vilnius än vad det var tänkt. Det blev således inte mycket gjort denna kväll, utan jag tog en taxi från flygplatsen till hostelet (som kostade mig mycket mer än vad den borde ha gjort) checkade in och gick sedan rätt snart till en restaurang och käkade en sallad. Sedan fick det bli rätt tidigt i säng, men det var svårt att sova eftersom det var lyhört på hostelet (Jimmy Jump's House) och jag glömt mina öronproppar.
 
10 oktober 2014
 
Denna fredag började med våffel-frukost på hostelet, och det var det en fick där, inget annat förutom sylt. Jag hade sedan bestämt att gå en "walking-tour", men jag började med en liten egen promenad i Vilnius.
"Gate of Dawn", en del av den gamla muren runt Vilnius, men som nu mest är känd för en sådan där Maria-grej igen, och Påven hade tydligen varit där någon gång.
 
Sedan blev det "walking-tour" och den höll på i ungefär 150 minuter och tog mig och några andra runt i Vilnius.
Bland annat gick vi genom Vilnius eget Christiania som kallas för Uzupio, och där bor det en hel del konstnärer osv, och det är viktigt att le och inte köra bil för fort där enligt skylten. De har tydligen egna ambassadörer för olika teman också.
Stolar på taken i Uzupio.
 
Turen gick sedan vidare och avslutades med lite litauisk mat.
...och den kan se ut så här, och ser inte så aptitlig ut, men det var den.
 
När turen sedan var slut och maten uppäten gick jag, två amerikaner, två tjeckiskor och en est iväg för att kika närmare på två av Vilnius stora landmärken, och som ligger på kullar i utkanten av Gamla Stan.
Gediminas Tower.
Three Crosses, på en lite högre kulle bredvid Gediminas Tower. Ryssarna sprängde bort korsen 1950, kommunister gillar ju inte religion, ungefär som jag, men de byggdes upp igen 1989, och står nu och överblickar Vilnius som Jungru Maria i Rio de Janeiro ungefär.
 
Nu hade klockan blivit sen eftermiddag och jag bestämde mig för att gå tillbaka till hostelet för en power-nap med tanke på att jag inte sovit så bra under natten.
På vägen hem hittade jag Sveriges ambassad :-).
 
När jag sovit klart gick jag till Rimi och köpte mig några öl och gick och satte mig i det allmänna rummet på hostelet, och där träffade jag en mängd roliga människor. Först var det några polacker och en sloven, varvav polackerna bjöd mig på den inhemska spriten/likören "999", som påminner lite om Jägermeister, och jag blev snart på ett riktigt bra humör. Efter hand hade jag även "kompisar" från Vitryssland, Frankrike, Australien och USA, och vi gick sedan i samlad trupp ut för att uppleva Vilnius nattliv. Vi besökte flera olika pubar, men eftersom jag var bra i gasen, så kommer jag inte ihåg namnet på någon av dem, men roligt hade jag :-).
Polacker fårn Poznan och jag, alla ser dock inte ut att vara lika glada över att vara med på bild :-).
 
Sedan blev det hemrullande genom Vilnius gator, med ett stopp på Subway, och sedan läggdags.
 
11 oktober 2014
 
Vet inte hur många timmars sömn det blev, men några för få, och någon gång under förmiddagen var jag uppe och intog ytterligare en våffel-frukost med sylt. Planen för dagen var att besöka KGB-museumet i staden, vilket verkar vara ett av de mer spännande, eller enda spännande kanske, museumet i Vilnius. KGB-museum kanske är fel att säga, eftersom det snarare är ett folkmords-museum i KGBs gamla lokaler i Vilnius. Museumet är inte så stort och spänner över 1900-talet och alla problem Litauen fått gått igenom med tyska och ryska ockupationer.
Lite siffror på dödade och deporterade människor utförda av tyskar och ryssar. Tyvärr hamnade blixten i vägen, men det går rätt bra att se ändå.
 
I museumets källare återfanns det mest intressanta och otäcka, själva fängelset, med diverse tortyrceller och avrättningsrum. Några celler hade fodrade väggar för att tortyren skulle höras lite mindre, medan andra var så små att en inte skulle kunna ligga inuti dem.
Cell-korridoren.
 
Det fanns dock lite andra finare faciliteter som inhängnad rastgård osv...
Nee, det är helt klart trevligare på andra platser.
 
Det otäckaste rummet var dock detta, själva avrättningsrummet.
Ja det är samma här att blixten förstör lite, men det går att utläsa om en är noggrann att fler än 1000 personer avrättades i det här rummet mellan 1944 och början av 1960-talet.
 
I övrigt var det en hel del svenskar på museumet, varför vet jag inte, men de var rätt högljudda och rätt irriterande. Svenskar har aldrig upplevt några problem och kan få fortsätta gnälla över skillnader mellan könen och psykiska besvär, men försök visa lite respekt för de som har haft problem på riktigt. I övrigt blev jag inte mer kommunist eller nazist efter detta besök än vad jag var tidigare...
 
Efter en sådan här upplyftande start på en dag gick jag till en asiatiskt restaurang och käkade lite pad thai. Om en i Vilnius lyckas beställa en stor stark, en huvudrätt, och en dessert, och sedan får betala mer än 100 kr har en gjort det bra. Inte Thailand-priser kanske, men riktigt billigt i Litauen.
 
Mätt och belåten gick jag iväg till ett köpcentrum för att kika om det var några reor, men det var det inte. Kikade på några märkeskläder, men de var inte extremt mycket billigare än i Sverige, så några inköp blev det inte.
Lite öststat, eller?
Inte så tokigt, och för er som hängt med Gediminas Tower i bakgrunden.
 
Sedan blev det tillbaka till hostelet för lite power-nap igen. När jag vaknade blev det öl igen, och ner till hostelets allmänna rum igen. Där mötte jag upp med australiensaren, amerikanen och fransyskan från kvällen innan och vi kilade iväg till en ljus-show som pågick i en av de större centrala parkerna i Vilnius. Det var inte så spännande, och bestod av ljus i fontäner, och på träd som då bildade mönster osv. Något som var roligt var dock detta...
Ja det är ett stort hus med det där klassiska tv-spelet på, som jag inte kommer ihåg namnet på, och det styrdes genom Kinect typ. Rätt skoj!
 
Sedan blev det tilbaka till hostelet, jag köpte några öl, medan de andra köpte "999". På hostelet var det stort pådrag med unga australiensiska pojkar som spelade beer-pong, så det var rätt livat. Efter hand lämnade jag australiensaren, amerikanen och en peruan hostelet för att gå på klubb. Peruanen hade valt ett inne-ställe, men där kom vi inte in eftersom australiensaren hade fel skor, eller om det var att vi endast var killar, men vi gick till ett annat ställe, med dansare på piedestaler och bartenders i raffset, inte så himla hett i mina ögon dock.
Vem är peruanen tro?
 
Vi stannade där ett tag, men efter hand så tröttnade vi och gick till ett annat ställe, och sedan blev det hemgång med ett besök på Hesburger. Samma som i Sverige gällde i Vilnius vad gäller att det måste vara bråk på hamburger-resturanger på helg-kvällarna, och det small rätt bra utanför entrén. Tror jag var hemma runt 06:00 någon gång, och morgonen efter var jag åter uppe alldeles för tidigt, och jag tycker att jag lider av sömnbrist fortfarande :-).
 
12 oktober 2014
 
Det rullade på hem utan större problem, ganska regnigt i Bålsta där jag bytte från buss till tåg. Kan säga att grillen vid Bålsta station kändes bra mycket mer öststat än Vilnius :-).
 
Efter dessa dagar har jag bara gått att säga om Vilnius, och ett par dagar räcker för att utforska staden, men det finns även saker runt om som exempelvis staden Trakai, som har ett slott ute på en sjö. Verkar väldigt vackert, och det var populärt att besöka, men det hann inte jag med.
 

Snart Vilnius

14:45 går tåget som tar mig till Arlanda och vilket är det första steget för min resa till Vilnius, och som kommer vara fram till söndag denna vecka. Tanken är att vandra omkring i gamla stan, och besöka ett KGB-museum, och förhoppningsvis är det även lite arrangemang på hostelet. Jag såg även att höstreor börjat här i Sverige, så med lite tur har det även startat i Vilnius, och i det fallet kan jag kanske göra lite fynd.
 
Jag sålde bilen i måndags, eller jag gav väl nästan bort den? 12 000 kr fick jag för den, kontant, och det känns så bra! Även om jag kanske gjorde en dålig affär så kommer inte bilen kosta mig något längre, och det sparar jag massor på varje år.
 
Jag har även varit i Norrköping ett par dagar på MI-utbildning. MI innebär motiverande samtal, alltså lite verktyg för att få någon att bli motiverad till att göra något. Denna utbildning var rätt roligt upplagd med flera praktiska moment, så det gjorde den roligare än många andra utbildningar jag varit på, men det roligaste, var som vanligt, att träffa kollegor från andra enheter hos Migrationsverket.
 
Jag återkommer med lite information om resan när jag kommit hem.
 
 
 

Glad!

Igår bjöd jag hit Mats, Nisse och Bias, samt lite andra som inte ville/kunde komma för lite mat och öl. Hade gärna bjudit ännu fler, men jag har tyvärr lite dåligt med sittplatser i lägenheten. Jag bjöd på vegetarisk lasagne, och det verkade uppskattat. Förutom mat och dryck så hade Tobias ordnat med minister-frågesport, som jag dock förlorade mot Mats, men himla kul påhitt. Sedan blev det tävling i likörer och spritorter mellan Mats och Tobias, men jag minns inte vem som vann, det var jämnt ialf :-). Nisse kilade hem rätt tidigt med anledning av en tennismatch dagen efter, och Tobias följde inte med ut, men det var en väldigt trevlig förfest. Grädde på moset var att Vanessa, en gammal kompis från universitet, hörde av sig och sa att hon var i stan, så jag och Mats mötte upp henne och hennes kompisar på Harrys. På Harrys var det rätt mycket folk och riktigt skoj, var länge sedan jag hade så roligt. Så en allt igenom lyckad kväll, som gör att jag mest gått runt och varit glad idag.
 
Har sett den fullständigt emminenta filmen The People vs. Larry Flynt idag också. Helt fantastisk film och det bästa jag sett på länge. 5 plus!!!
 
Grädde på moset så krossade ÖSK Elfsborg idag med 5-1 :-).

Löneförhöjning och lite så...

Igår fick jag min nya lön, och det blev 800 kr mer på kontot varje månad, vilket är lite mer än 3% i höjning av lönen. Blev väl varken sur eller speciellt glad av det. Det är ju mer än Riksbankens inflationsmål, så lite bättre borde jag få det, men beror ju även på vad den nya regeringen har tänkt sig med skatter osv. Jag försökte ta reda på vad en "normal" löneförhöjning borde ligga på, men hittade ingen bra information, dock har reallöneökningen varit på 2,4% de senaste 18 åren, och i år verkar inflationen vara väldigt låg, så det ligger väl i linje med det. Jag är ändå lite lack på att mitt arbete som samordnare inte ger någonting, samt att jag känner att jag arbetat så länge nu att jag borde ha mer än 600 kr mer än diverse nyanställda. Lite kluven...
 
Nu har jag lagat bilen för ytterligare 1673 kronor, och ikväll blir det nog lite baluns.

Nytt samordningsgruppsmöte

De senaste två dagarna har jag spenderat i Mariestad med anledning av den samordningsgrupp jag är en medlem av. Det är som jag sagt tidigare en grupp där alla är bra mycket mer erfarna på området än vad jag är, och det är på många sätt bra, men även lite dåligt, och det främst med anledning av att jag kan ha förutfattade meningar om att de är mer kunniga än vad jag är. Det är även uppenbart att det är så i vissa delar, men långt ifrån i allt. Under förra mötet lyckades jag nog irritera mina samarbetspartner en del, så den här gången var min tanke att hålla mig lite mer återhållsam. Det gjorde jag också, men det berodde även på att vi inte diskuterade så många frågor den här gången som fångade mitt direkta intresse. Det blev bara ett tjafs med juristen i gruppen om mindre ändringar av namn, där jag ville ha en bättre förklaring än att det kan bli problem... Ja, ja jag måste nog se till att lära mig lite mer grundläggande lag innan jag blir bäst på det här.

RSS 2.0