Läs!

I eftermiddag blir det pling-shots hos Lundmark :-).
 
Apropå utbildning bland invandrare. Det kommer med jämna mellanrum information om att syrierna är mer utbildade än svenskarna, och att det kryllar av läkare osv. bland Sveriges taxichaufförer. Efter att ha arbetat några år på Migrationsverket har jag dock börjat anse denna information som lite underlig, eftersom jag kanske träffat 2-3 läkare (inklusive tandläkare) under flera års möten med asylsökande. Däremot har de flesta syrier jag träffat åtminstonne gått i någon form av konventionell skola, och en del har även påbörjat universitetsstudier, även om många inte blivit klara på grund av kriget, eller studerat arabisk litteratur eller det arabiska språket. Bland eritreaner, afghaner, somalier, som är de andra större grupperna, är högre studier i princip obefintliga.
 
Jag har väl försökt se det som så att jag i mina möten med asylsökande haft oturen att träffa lågutbildade, men nu har Tino Sanandaji skrivit om det här, och det verkar som att mina upplevelser stämmer med verkligheten.
 
http://www.realtid.se/ArticlePages/201502/26/20150226114945_Realtid675/20150226114945_Realtid675.dbp.asp
 
LÄS!

Framförandeteknik

Jag har varit på en 2-dagars utbildning i framförandeteknik i Norrköping, alltså hur en ska och inte ska göra när en håller föredrag, och utbildningen gick jag för att jag ska bli någon slags regions-lärare på jobbet. Jag kan inte påstå att jag är världens stabilaste föreläsare, utan jag kan bli rätt nervös osv, men utbildningen gick bra och jag är nöjd. Något jag fick öva på var att hålla korta presentationer utan något manus alls, och det har jag aldrig gjort förut, men det gick bra :-).
 
I övrigt blev det lite mat igår kväll med några andra kursdeltagare på ett hyggligt indiskt ställe vid namn Indra.
 
Liverpool blev precis utslagna ur Europa League. Några av de bättre spelarna var borta, men det var ändå en rätt dålig insats.
 
Jag har även köpt ett gäng böcker på bokrean idag :-).

Fundersam...

Imorgon ska jag till Norrköping och stanna kvar där ett par dagar.
 
Nog tusan spelade Veckans Brott upp en vinklad sammanfattning av larmsamtalet från Norrahammar? Varför gjorde de det?
 
Jag har inte kikat i alla tidningar, men Aftonbladet har inte gjort en grej av att Joakim Ruist kommit fram till att delar av invandringen kostar 50 miljarder per år. Jag har inte läst Ruist original-rapport, bara sett en artikel på DIs internetsida om den, men är den inte jätteintressant?
 
Usch känns som att jag blivit paranoid, hoppas jag har fel, att rapporten egentligen är helt ointressant, eller att den skrivits om överallt och att jag har missat det, och att jag hörde fel angående Veckans Brott.

Helg!

Igår var det reunion med PFC. Några av oss gamlingar spelade mot de som spelar nu. Jag tror att vårt lag förlorade med 8 eller 9-3, men det var skoj ändå, och det gick, trots många insläppta mål, helt ok för mig ;-). Smolk i bägaren var att en grabb från det nya PFC började bråka med en medspelare, och blev utvisad, och när han skulle gå av planen ansåg han att han blev annorlunda behandlad med anledning av att han är invandrare... En konstig invändning eftersom båda tränarna i PFC har utländsk härkomst, samt halva laget... Att dra upp det kortet är tyvärr väldigt vanligt, och gör få lyckliga...
 
Senare blev det mat på Bells och sedan vidare till Lundmark. Det hela slutade sedan på Strömpis, där jag måste ha varit en aning äldre än de flesta andra...
 
Helgen har även inneburit att jag sett filmerna Annabelle och Black and White Cat. Annabelle var rätt bra, och tydligen ska den vara baserad på en docka som existerar i verkligheten. Dockan finns att beskåda i Connecticut, så det kan bli att jag åker och tittar på den om någon dryg månad.
 
Nu kikar jag på Liverpool, och hoppas att de kan hålla ledningen mot Southampton matchen igenom.

Hur blir det en stor grej???

Hur i helvete går det till??? Hur kan det bli en stor grej av att en larmoperatör frågar om var en person befinner sig? Hur personen är skadad??? ...och sedan blir lite irriterad när hon får höra att hon är en idiot, men direkt finner sig och sköter samtalet bra. Även när jag lyssnar om och om igen så har jag svårt att höra vad personen säger... Förstår inte hela jävla mediasverige att det rings något så ini helvete i onödan till 112? Sedan är det helt normalt att larmoperatören fortsätter prata med personen, så att samtalet tagit lång tid är inga konstigheter.
 
Allt kan göras bättre, men att det här skulle vara något extremt är bara fånigt.
 
Min "vän" Oisin skrev ett rent pinsamt inlägg i den lilla debatt som uppstått!
 
Jag blir så irriterad!!!

Kort summering

Jag är tillbaka i Örebro igen, och jag är frisk igen, om jag bortser ifrån att jag är ett litet uns bakis.
 
En natt har spenderats på hotellet Hellstens Malmgård på Söder i Stockholm, och hotellet har kanske inte det bästa läget i Stockholm, dock är det väldigt mysigt och trevligt. Rekommenderas!
 
Det blev ett besök till restaurangen/pizzerian Pane Vino, där jag även var i somras när jag och några till hälsade på Fischer över en helg. När jag skrev om det där och då kom jag dock inte ihåg namnet på restaurangen/pizzerian, vilket jag dock gör nu :-). Det var dock en slump att jag hamnade där nu igen, fick en rekommendation på hotellet, och förstod först när jag gått in att det var samma ställe... Vi satt nämligen på uteserveringen i somras, som givetvis inte fanns kvar nu. Mycket gott, och ett besök rekommenderas.
 
I måndags blev det en lång promenad runt i Sthlm, och ett besök till Fotografiska. Det var två intressanta utställningar av Herb Ritts och Adi Nes foton. Speciellt Herb RItts blev jag fascinerad av, och jag har blivit mycket mer betagen av foto och konst på senare år. När jag var yngre gav det mig väldigt lite. Det blev sedan vegetarisk mat på Hermitage, och vegetariskt är nyttigt, men inte alltid så väldans gott... Sedan var det dags för mitt besök att åka hem, vilket var ett trevligt besök!
 
För mig blev det sedan ett besök till biografen Sergel, och där kikade jag på den utmärkta filmen "American Sniper".
 
Jag sov sedan kvar en natt till i Sthlm, för igår var det samordningsmöte igen. En bra första dag tycker jag, även om jag var lite trött.
 
Sedan checkade jag in på Amaranten, och fick ett rum som var i storlek med min lägenhet, med två toaletter och vardagsrum. Tack för det!
 
På kvällen blev det mat med en kollega. Ett besök till Caliente Tapas Bar för en flaska Rioja och lite tapas. En öl blev det sedan på El Cielo som ligger bredvid. El Cielo kändes även mysigare än Caliente Tapas Bar, så vi borde kanske valt den restaurangen istället. Av den här anledningen så har jag varit en aning bakis idag, men det var det värt :-).
 
Ytterligare en dag i samordningsgruppen, och så här i efterhand känner jag att det är ett par småsaker jag måste ta tag i imorgon, som jag nog inte tror blir/blivit så bra.
 
 

Lite risig och så där

Jag är lite risig, så där typiskt Andreas-risig när jag inte vet om jag är sjuk eller inte. Lätt feber som kommer och går.
 
Jag har lite besök från Barcelona, så det är ju lite opassande, men paracetamol gör det ändå ok.
 
I eftermiddag bär det av till Stockholm, och sedan blir jag kvar där tills onsdag eftermiddag, så det blir säkert tyst här några dagar.
 
Det finns olika sätt att fira Alla Hjärtans Dag på... Vissa firar genom att skjuta ihjäl oskyldiga männsikor, medan andra firar mer normalt med middagar osv. Alla har sina favoritsätt att fira på...

Inte lätt på jobbet...

Nog att jag tyckt att jag blivit felaktigt behandlad nyligen på jobbet, men nu är jag mobbad, eller vad jag ska kalla det, också ;-). För den här skrämmande bilden mötte mig på mitt kontor idag, riktigt otäckt...
 
Annars har det varit en intressant dag på jobbet idag eftersom det kom en högre chef som behövde tala med oss om en mängd inkomna klagomål mot den förra enhetschefen. Inget jag varit inblandad i, men som jag nog har full förståelse för. Det blev ett bra samtal och jag tycker nog att den lite dåliga stämningen på enheten fick pysa ut lite, dock är mycket av skadorna redan gjorda, så det är långt ifrån tip-top. Det verkar även som att jag ska bli lärare för nya medarbetare i regionen nu också...
 

Varför ljuga?

Först och främst har jag ätit årets första semlor nu :-).
Kul att det blev ett höjt långfinger också, inte för att det var meningen, men passar rätt bra just nu, ett långfinger mot tycka-synd-om-Sverige!
 
Som ni alla sett så publicerades det igår en mobil-film där en, eventuellt 9-årig, pojke hålls fast av en vakt i Malmö. Av någon anledning står det i diverse rubriker och texter typ att "vakt dunkar barns huvud i marken flera gånger". Jag har kikat på filmen ett tiotal gånger och ser inget dunkande, dock så ser jag en vakt som håller ner en rabiat bitandes och fräsandes unge mot golvet. Jag ser även att vakten håller fast ungen genom att sitta grensle över honom, vilket är logiskt med tanke på att det är folk runtikring och antagligen för att inte skada ungen genom att trycka ner ett knä i ryggen och dylikt. Andra människor verkar dock se något helt annorlunda? Jag vet inte hur, men på något sätt ser andra människor en man som misshandlar ett barn. Det är möjligt att det hänt värre saker innan filmen, men det kan jag inte uttala mig om, och få andra också.
 
I tillägg så har tydligen ungen även rymt från ett hem för ensamkommande asylsökande "barn", och var således efterlyst, samt plankat på tåget, och högst troligtvis betett sig väldigt illa när han skulle omhändertagas för detta. Jag antar bara detta eftersom jag på andra filmer från händelsen, som inte visats på Aftonbladet, sett när ungen sparkar vakten efteråt och där även en annan inblandad unge ser ut att attackera den andra vakten. Vad det verkar så har vakterna även fått information om att hålla kvar ungarna till polisen kommer. 
 
Personligen vet jag inte hur vakterna skulle kunna löst det hela annorlunda? Släppt dem? Är det några jag tycker synd om i det här "dramat" så är det vakterna, för de kommer få ett helvete efter detta, och de har bara gjort sitt jobb vad det verkar. 
 
Jag har knappt ord för hur förvånad jag är över folks reaktioner över detta, jag förstår om diskussionen hade varit att; "vakterna borde nog kunnat agerat annorlunda, men de måste ju kunna utföra sitt arbete", men det har direkt gått till att vakterna medvetet velat misshandla barnen, och till någon slags rasism-debatt. Jag ar sagt det förut, men jag är orolig för det här landets framtid, det har ju verkligen brunnit i huvudet på folk.

Hatets paradox

Jag såg filmen "Katyn" igår om massakern i Katyn på typ alla officerare i den polska armén som ryssarna utförde under andra världskriget, fast de skyllde på tyskarna... Efter att ha sett den filmen har inte min avsky blivit mindre mot kommunister, och det känns som jag har börjat ogilla de flesta typer av människor; nazister, fascister, religiösa, white trash, tjocka osv... Jag anser de vara så jävla korkade bara, hela högen, och att någon borde lära dem att vara mer som mig, för jag själv är ju perfekt med mina demokratiska och liberala värderingar, samt med mitt någorlunda nyttiga matintag.... Kontentan med denna väldigt raljerande, ironiska och sarkastiska starten på dagens inlägg är att det är väldigt svårt att vara inkluderande, även om en anser sig vara det. Idioterna som stödjer ISIS, vanliga verkligehetsfrånvända religiösa, kommunister osv., ser det ju likadant, att det är de som VET rätt, och att det således är deras plikt att omvända oss andra, och det gör de ju inte för att vara elaka, utan för att de tror att deras värderingar är bäst. Fast de är fel, men ni fattar...?
 
Igår blev det fotboll, sushi och Harrys med Robban och Lundmark. Jag tog det rätt lugnt med alkoholen, men hade ändå en ritkigt bra kväll. Egoboost med Harrys.
 
Förutom "Katyn" har jag även sett filmerna "Hotell", "Zozo" och "Purpurfärgen" idag, och "Hotell" var riktigt bra, förutom Alicia Vikanders roll som bara var fel! 
 
Jag har även lärt mig ett grymt coolt ord idag; pokulera, och det betyder typ supa och rumla runt. Igår pokulerade jag tillsammans med några vänner, är ju oslagbart.

Det är bättre att prata om det en må ha lite insikt om...

Veckan har varit rätt monoton, och jag har således inte gjort så mycket spektakulärt. Jag såg iofs filmen "God Afton Herr Wallenberg" som inte helt oväntat handlade om Raoul Wallenberg. Det gjorde mig lite intresserad av att lära mig mer om Raoul Wallenberg, men det var svårt att få tag i dokumentärer. Jag hittade dock en radiodokumentär som jag ska försöka lyssna igenom någon dag.
 
Igår blev det tacos och "På Spåret" hos Per, trevligt, trevligt, även om ingen av oss imponerade nämnvärt gällande frågorna. Peter lyckades iofs rätt bra på Kuba, men annars var vi inte så mycket att hurra för denna gång.
 
Ja, till det jag tänkte kommentera med dagens inlägg! Henrik Schyffert har jag generellt stort förtroende för och är säkerligen mycket smartare än vad gemene man tror. Nu har han dock skrivit ett Facebook-inlägg, i all välmening, om migration, och det har fått enorm spridning. Tyvärr är det han skriver inte så korrekt, om jag ska uttrycka det milt, och jag skulle föredra att de som har koll på ämnet får mer utrymme i media. Jag anser att ämnet diskuteras mer nu, vilket är bra, men efterlyser ändå en mer sansad och sanningstrogen debatt.
 
Ja, till själva inlägget...
 
- Det första och största felet är att Schyffert citerar ur en OECD-rapport som hävdar att invandring ur en ekonomisk synvinkel är positiv för Sverige, och det är det till viss del om endast invandring från andra EU-länder räknas med, det är dock inte det folk ser som problematiskt generellt, och tas den delen bort blir resultatet det omvända. Sedan tar inte rapporten upp kostnader för rättsväsende, infrastruktur osv, men ännu värre är att rapporten inte heller räknat med själva kostnaden för asylhanteringen. Således blir det mest fånigt att ens referera till den här rapporten. Detta är nog knappast Schyfferts fel för han vet säkerligen inte om bristerna i den här rapporten skulle jag tro, eftersom dessa inte diskuteras direkt flitigt i svensk media. Källa; http://www.tino.us/
 
- Hur Schyffert får fram siffran att Sverige hade 40 000 invandrare förra året är en aning obegriplig? Eventuellt har han räknat på de som kom på familjeanknytning vilka var 42 000 stycken, eller på nettoinvandringen som var 65 000 personer 2013, någon statistik från 2014 kan jag inte hitta (dock lär den vara ännu högre än 2013, så det verkar inte heller rimligt), oavsett har han räknat alldeles galet. Om en vill vara mer noga med statistiken så beviljades drygt 110 000 uppehållstillstånd 2014, på det ligger också ett enormt mörkertal av invandrare utan tillstånd som befinner sig i Sverige ändå.
 
- Att invandringen sedan endast skulle kosta 6 000 000 000 kronor per år är också en siffra som jag undrar var han fått ifrån? Hittat på kanske? Regeringen har anslagit 17 000 000 000 kronor till migrationsområdet 2015, vilket är en aning mer, och då räknas inte belastningar på den del av rättsväsendet som inte har med själva asylprocessen in samt massa andra poster. Att Schyffert har fel är således inte så mycket att bråka om, men här är han ändå rätt fiffig och har i sitt exempel räknat upp siffran på 6 000 000 000 kr 20 gånger bara för att visa att hans argument ändå skulle stå starka i ett extrem-scenario. Vad kostar då invandringen? Det är en fråga som jag absolut inte kan svara på, och det finns siffror från 40 000 000 000 kr per år upp till 250 000 000 000 kronor, och allt beror på hur en räknar. Jag konstaterar bara att Schyffert har fel. Så oavsett att Schyffert i sitt extrem-exempel säger att kostnaderna aldrig kan bli så stora, så kan de eventuellt redan vara dubbelt så stora...
 
- Slutklämen är sedan att i Schyfferts normala exempel kostar invandringen varje svensk 600 kr per år och i hans extrema exempel skulle det bli 12 000 kr per år och svensk, och att det oavsett skulle vara värt pengarna. Jag förstår att 12 000 kr för Henrik Schyffert är småpoatis, men för de flesta andra är det väldigt mycket pengar. Jag köper dock till viss del argumentet, att vi borde hjälpa de i nöd, och att vi har råd att göra det istället för att åka på "lakritsprovning i Norge". Personligen anser jag det dock då vara intressant att även ta i beaktning att det lever 1 000 000 000 människor i fattigdom i världen, 50 000 000 på flykt, och bara av intresse för er som inte vet, den tredje största gruppen av asylsökande till Sverige är från Balkan...
 
Jag har fortfarande inget emot Henrik Schyffert och jag tror att han skrivit det här inlägget i naiv välmening, men jag aktar mig från att göra inlägg angående politiken i Angola eftersom jag inte har någon insikt i den, och jag anser att Henrik Schyffert borde tänka lite likadant...

Skopje

Nu har jag och Tobias bokat resa till Skopje i mars. Flygresan gick på 312 kronor, vilket är överkomligt... 
 
Annars då, bilen går bra? Joråsåatte... Bla, bla, bla... Hade liksom inte så mycket mer att säga. Får väl hoppas att Liverpool vinner ikväll, och det ser ut som att jag får besök om ett par veckor!

Snö, snö, snö!!!

Det snöar och det snöar, och det gjorde, åtminstone borde det bero på det, att både tåget till och från jobbet var inställt idag. Känns också som en väldigt bra anlednig till att inte arbeta i Lindesberg längre än nödvändigt.
 
Lördagen innebar trevligt baluns hos Lundmark, och sedermera Ritz. Det blev även typ efterfest, så jag var trött i söndags.
 
Skönt iofs när en bara behöver ligga i soffan och äta popcorn och dricka kaffe. Efter Robert på jobbets rekommendation såg jag klassikern "A Room With A View" och den var förvånansvärt bra, speciellt gällande kritiken av "ha någonting långt upp i röven-stilen" som en och annan verkade leva efter i 1900-talets början i England. Det blev även en dokumentär från Dox om koncentrationslägren i Tyskland. Sedan avslutae jag med "Fast Food Nation", som kanske var lite rörig.
 
Varför inte dra till med ett gammalt musiktips också; Yazoo - Situation.

RSS 2.0