Sex dagar i Barcelona med omgivning

21 juni 2015
 
Efter att ha varit hemma i Hallsberg för att skriva ut boarding-passet körde jag iväg till Skavsta i den gamla Clion som jag hade fått låna av mina föräldrar. Resan gick bra. Parkeringen Skavstalund, där jag alltid parkerar numera, var dock nästan full, vilket den inte varit tidigare. Flygresan spenderade jag med att läsa en biografi om Franco. Framme i Barcelona tog jag bussen till Plaça de la Universitat där jag i närheten fått förmånen att bo tillsammans med vänner från lokalbefolkningen :-).
 
Efter en massa spansk skinka, korv och ost var det dags för bingen.
 
22 juni 2015
 
Med anledning av att jag varit i Barcelona ett par gånger tidigare ville jag denna gång gärna se lite annat än bara staden, så det blev som så att kosan styrdes mot den pittoreska byn Cadaqués norr om Barcelona. Bilturen blev lite komplicerad eftersom GPS saknades i bilen, och kostade en del extra förutom bensin med anledning av alla vägtullar. Efter ett par smärre omvägar och efter att nästan ha hämnat i Frankrike så lyckades vi hitta fram till Cadaqués :-).
På en stor parkering i Cadaqués hade en fransk-registrerad bil lyckats köra upp på en betong-grej. Hur det gått till är dock ett mysterum :-)? Det var dock en stor begivenhet, och jag var inte den enda som tog bilder på eländet :-).
 
Sedan blev det lite mer typisk spansk mat i form av gazpacho, flan och några småfiskar stekta i mjöl. Lite senare blev det även ett dopp i Hotel Mistys pool där vi bodde.
Namnet på maträtten på bilden är Boquerones rebozados. Jag ser att jag lyckats med en sydeuropeisk knäppning av skjortan också, det gäller att anpassa sig till den lokala kulturen ;-).
 
Förutom att Cadaqués är en vacker by är det även så att Salvador Dali spenderade en stor del av sitt liv i ett hus i utkanten av Cadaqués som heter Portlligat. Huset som numera är museum är konstruerat av Salvador Dali vilket gör det väldigt speciellt och surrealistiskt, med konstverk lite överallt, och där ägget är väldigt framträdande. Inte för att jag är enormt konstintresserad men det här huset var mycket intressant att gå runt i, och jag känner numera att jag gärna skulle vilja ha någon Dali-kopia hemma :-):
Känd byggnad i anslutning till Dalis hus med ett ägg på taket.
Dalis atelje. Han satt alltid ned och målade.
Ett foto av Dali med sin mustasch.
Ho ho :-).
 
Senare blev det pizza i centrala Cadaqués på restaurangen Plaza.
 
23 juni 2015
 
Efter en frukost med vitt bröd, Nutella, sylt och annan skit-mat, så blev det en promenad till de gamla delarna av Cadaqués. Det blev bland annat ett kort besök till kyrkan Church of St. Mary.
Bild tagen över Cadaqués från Church of St. Mary.
Två kända och en okänd :-).
 
Tanken med dagen var dock inte att spendera mer tid i Cadaqués utan resan gick istället vidare till Salvador Dalis födelsestad Figueres där ett museum med hans verk återfinns - Dalí Theatre and Museum.
 
Först blev det dock mat i centrala Figueres på restautangen Astoria, och denna gång provade jag en kombination av skinka och melon, vilket utgjorde en överraskande bra kombination.
Jamón con melón.
 
Det var varmt denna dag och jag trodde jag skulle brinna upp i kön till museumet som var rätt lång och säkerligen tog en 45 minuter.
Jag glömde att ta bilder på museumets exteriör, så denna bild har jag lånat från internet.
 
Museumet är det museum som har mest konst av Dali i världen. Beroende på hur intresserad en är av Dalis konst varierar det nog antagligen hur lång tid en spenderar i museumet, men det är inte väldigt stort och ett par timmars besök räcker nog för de flesta. Det var dock en hel del folk när vi var där, så det gick inte att springa runt i museumet :-).
Inifrån museumet.
 
När vi kände oss klara styrde vi kosan mot Barcelona igen, och den här gången körde vi inte fel, vilket gjorde att det tog avsevärt kortare tid att åka streckan denna gång. Målet var att fira San Juan i kuststaden El Masnou ett par mil utanför Barcelona. San Juan är ungefär som Midsommar här i Sverige, och det eldas, äts, sups och smälls smällare hela natten lång.
Det var en trevlig kväll med mycket mat och en del alkohol.
 
Sedan blev det bilfärd tillbaka till Barcelona, och nog tusan hade chauffören druckit en del under kvällen? 
 
24 juni 2015
 
Detta blev en lugn dag där vi promenerade runt i stadsdelen El Raval lite på dagen. El Raval är en central stadesdel i Barcelona där många utlänningar bor osv, och där det således är en stor blandning av kulturer.
Fernando Boteros El Gato på Rambla del Raval i Barcelona. Boteros konst finns överallt runt i världen, allt från i New York till Kävlinge :-).
 
På kvällen när det blivit lite svalare vandrade vi istället runt i El Barri Gotic där det gamla Barcelona återfinns. Vi stannade även på ett ställe för att dricka chocklad med en massa grädde och med churros till. 
Suizo med churros. Kanske inte toknyttigt...
En lämning av en akvedukt, och med katedralen i bakgrunden.
 
I de här kvarteren är det även väldigt tydligt att många av Barcelona-borna är trötta på alla turister som stör på nätterna osv, för från en mängd balkonger hänger det budskap om att de vill kunna sova osv.
Jag förstår dem.
 
Innan vi gick hem blev det lite mexikansk mat på en restaurang vid namn La Hacienda.
 
25 juni 2015
 
Denna dag nyttjades inte till speciellt mycket vettigt. På förmiddagen följde jag med till "vårdcentralen" för en halsundersökning på grund av halsont. På kliniken tog de inte något halsprov, utan de kikade bara i halsen osv. Det behövdes inte bokas någon tid, utan det var bara att gå dit, och det gick rätt snabbt att träffa sjuksköterska och läkare. Resultatet blev att det antagligen var en virus-infektion.
 
På dagen sedan efter lite sushi-intag satt jag och arbetade en del, och började skriva det här blogginlägget.
 
För att inte missa någon av de spanska läckerheterna gick vi senare på eftermiddagen iväg till bageriet Mistral för att äta mer gottigottgott :-).
Ensalmada de cabello de angel, mums!
 
Framåt kvällskvisten tog vi tunnelbanan till Placa Espanya för att kika lite på den till köpcentrum ombyggda gamla tjurfäktningsarenan. Det går även att gå upp på taket på köpcentrumet för att kika på utsikten, vilket vi gjorde.
Utsikt från toppen av köpcentrumet. I bakgrunden syns Montjuïc och vid foten Magic Fountain (Font Màgica de Montjuïc) som vid skymningen brukar lysas upp i olika färger.
 
Efter det tog vi bussen upp på Montjuïc för att snabbt få en titt på Olympiastadion (Estadi Olímpic Lluís Companys) och fortet på toppen. Tyvärr skulle fortet stänga för dagen när vi kom så vi fick inte möjlighet att gå in. Utsikten över Barcelonas hamn var dock cool från bergets topp.
Fortet på toppen av Montjuïc.
Marginellt större än oljehamnen i Örebro...
 
Under kvällen bjöd jag mina gästvänliga vänner på middag på ett lokalt ställe i El Reval. Restaurangen (El Fernández) var riktigt bohemisk och väldigt charmig, speciellt med tanke på att de som arbetade där kom och satte sig ned vid borden när de tog upp beställningarna. Det kostade mig 600 kronor för tre huvudrätter och en flaska rioja-vin, inte svinbilligt, men prisvärt. Gå dit om ni får chansen!
 
26 juni 2015
 
Dagen för hemfärd, men flyget gick rätt sent på kvällen, vilket gjorde att jag hade möjlighet att hitta på en hel del under dagen.
 
Jag började dagen med att göra en riktig Barcelona-klassiker - att besöka det av Gaudi designade huset Casa Batlló. Det är ett flera våningar högt lägenhetshus där Gaudi fått gått bananas. Det finns inga raka vinklar, och fönster lite här och var. Rätt häftigt, men frågan är om det är dryga 20 euros häftigt om en inte är arkitekt själv? Audioguide ingår i entrépriset och den finns på flera språk och är bra. Det tar sedan 1-2 timmar att gå runt i huset om en inte blir helt betagen av huset.
Inifrån Casa Batllo.
 
Sedan knallade jag runt lite i Barcelona. Jag gick bland annat ned till triumfbågen som finns i staden, förbi Mirador de Colom med Columbus på toppen, och uppför Las Ramblas. Var väl trevligt, men främst blev jag lack på alla turister och trängseln här i krokarna. Bo någon annanstans om ni åker till Barcelona.
Triumfbågen i Barcelona.
Mirador de Colom från Las Ramblas-hållet.
 
Efter lite gazpacho på tetra-pak var det sedan dags att ta den 20 minuter långa (korta) bussturen till flygplatsen El Prat för att åka tillbaka till Sverige. Planet avgick senare på grund av mycket trafik eller något, men det var en behaglig flygresa när vi väl kom iväg. Efter en bilresa från Skavsta var jag sedan hemma i Örebro natten mellan fredag och lördag.
 
MUCHAS GRAZIAS!!!

Status-uppdatering

Det blev en sväng till Sthlm i onsdags för lite extra-arbete. Lång dag med andra ord, från 08.00 till 22.00. Jag ska hoppa in som teamledare ett par veckor i sommar, och jag fick se vad jag får i lön under den tiden i torsdags, typ 6000 kronor mer än min grundlön. Första tanken är ju "vad trevligt", men efter ett par sekunders eftertanke blossar mest irritation upp över att jag inte har haft det jobbet och lönen sedan början av året. Kan iofs bli bra i längden det här ändå, men irritationen gnager ständigt.
 
Trevligt midsommarfirande igår hos Lundmark och Maria. Bra ordnat rakt igenom, och ett mycket bra gäng.
 
Imorgon bär det av till Barcelona, och jag är tillbaka på fredag. 
 
Nu har jag även sett alla Shrek-filmer och även Jerry Maguire.
 
Saga, Lisa och lillasyster var här förut och spelade TV-spel och käkade pizza, trevligt!

I en Kia till Hedemora

Idag har jag varit i Hedemora, och fordonet som tog mig dit var en hyrd Kia Ceed. Överraskande stabil bil faktiskt. Anledningen till att jag var i Hedemora var för att jag skulle utbilda lite nyanställda i utlänningsrättens värdegrund, och lite annat. Visst låter det spännande ;-)? Tanken är att jag ska göra det själv, men eftersom jag inte hade gjort det förut, så fick jag hjälp av en annan lärare, eller vi hjälpte snarare varandra. Det hela rullade på rätt bra. Det stora elddopet kommer i Gävle efter semestern, när jag ska utbilda i tre olika pass på två dagar. Får se hur det går :-)? Jag ska dock sluta vara lärare i höst eftersom jag har så mycket annat att göra.

Turist i min egen stad

Jag har haft besök denna helg och det har inneburit en del sightseeing i Örebro. Mycket standard med Svampen, Hjälmaren, Wadköping osv, men även Open Art som är ett härligt inslag i stadsbilden. Det går säkert att diskutera om kommunen borde satsa på ett par till anställda i äldrevården eller dylikt istället för att betala en mängd konstnärer, men om vi bortser från den aspekten så är Open Art superkul. Det livar verkligen upp Örebro, och gör den redan vackra staden även kulturellt intressant.
 
Det blev ett besök till restaurang Drängen på öster igår kväll, och förutom att kalaset gick på 700 kr för en person (tre rätters med en flaska vin) så var allt toppen. Trevlig personal som informerade om maten, mycket mat och smak, samt en enkel och trevlig inredning. Inte blev det sämre av att personalen höll med om att Makeriet i Örebro hittills varit en flopp :-). Hjälmar-gös blev det som huvudrätt, och är det något en bör äta i Örebro så är det väl det :-).
 
Nu får vi väl hoppas att Sverige kan slå Montenegro lite senare ikväll.

Varför, varför, varför!!!

Henrik Schyffert, som jag normalt ser upp till, gjorde bort sig med ett ogenomtänkt och okunnigt Facebook-inlägg om invandringen för något halvår sedan, och nu är det Fredrik Wikingssons tur. Igår hade han ett inslag i "Breaking News" om Somar Al Nahers rasistiska krönika i Aftonbladet och Tobias Billströms rimliga kommentar på densamma. För de som besitter en aning kunskap i ämnet blev Wikingssons inslag populistiskt pinsamt. Sverige följer FN:s flyktingkonvention, och går lååångt över den vad gäller att bevilja uppehållstillstånd, men oavsett, så måste du ha skäl. Det räcker inte med att bara säga "att jag behöver bo i Sverige" för att reglerna i konventionen ska gälla, vilket Fredrik med redaktion verkar tro. Somar skriver inte heller att hon hade fem års helvete i Sverige, utan att det tog fem år innan hon fick svenskt medborgarskap. Det är möjligt att Wikingsson vet att Somar anser hela sitt liv i Sverige vara ett rent helvete, men jag tror inte det är fallet, utan antagligen vet han inte att det är skillnad på uppehållstillstånd och medborgarskap. Det är sorgligt att Wikingsson, som jag annars gillar starkt, måste göra bort sig så.

Summering

I fredags besökte jag mottagningsenheten i Örebro för att försöka agera som lärare/expert gällande mottagningsfrågor. Tanken var att en annan person skulle åka dit, som bör vara kunnigare än mig på området, men han kunde inte, så då fick jag åka. Inte så lätt att försöka agera lärare och expert när de som en gör det inför i många fall har mer erfarenhet av ämnet :-). Således var jag lite stressad inför detta, men det gick hyggligt. Vet inte om någon blev så mycket klokare, men det blev inget debacle ialf :-).
 
Sedan blev det lite vin och en drink på Makeriet, som fortfarande inte imponerar.
 
I lördags var det den svenska nationaldagen, och det föregicks bland annat med en krönika i Aftonbladet, av Somar Al Naher, och är något av det mest rasistiska jag läst i en "vanlig" tidning. Handlade om att "svenskar" inte vill ha invandrare i Sverige, och att svenskarna bör be om ursäkt för detta. Säkerligen skriven för att provocera, och det gillar jag, men att Aftonbladet publicerar det är otäckt med tanke på hur de brukar agera i ämnet.
 
Annars var jag ute och sprang, eftersom gymmet var stängt. Jag tryckte på lite, och lyckades springa 5 km på 24 minuter, vilket inte är en supertid, men var det jag siktade på, och säkerligen ungefär vad jag klarar av för tillfället utan att vara helt förstörd efteråt.
 
Under kvällen var det fest hos storasyster med familj med massor av folk! Trevlig tillställning, men det var mycket barn där, vilket ledde till att många tog det lugnt, så det var en lugnare tillställning än vad jag hade räknat med.
 
"The Sessions" - Fantastisk film om möjlighet till sexuellt umgänge för funktionshindrade. Bör alla se!

Onsdag

Ett par dagar i Sthlm nu, och vi diskuterar en framtid som jag tror är en god tanke, men jag är rädd att det inte blir så bra i slutändan.
 
Det blev middag på Sthlm Tapas på Kungsholmen, vilket inte var så dumt, och mycket folk var det där.
 
Jag lyckades även låsa in nyckeln på hotell-rummet och fick säga till om det i receptionen :-).
 
Det har tydligen blivit debatt över ett gammalt Nile City-inslag där de gör sig lite roliga över asiater. Är väl bra att det inte bara är muslimer det reageras på, men i mitt samhälle får en göra sig rolig över allt och alla. Sedan är det alltid jobbigare att vara i minoritet, men jag tror på ett öppet samhälle över ett förtryckt.

RSS 2.0