Störd sömn

Det blev en underlig natt. Jag gick och lade mig rätt tidigt, men vid 1-2-tiden fick jag för mig att någon sköt på mig, och innan jag visste ordet av låg jag på golvet i hallen med mitt täcke och sökte skydd. Ungefär då förstod jag att ingen sköt på mig, utan att jag fått ett av dessa oregelbundet förekommande nattliga ryck av sömngång. Det var bara att somna om, men vid 3-tiden blev jag istället väckt av ett jävla dunkande av musik. Jag hörde att det inte kom från min alkis-granne, utan det kom någon annanstans ifrån. Jag orkade inte ta reda på varifrån, och gick upp och kikade på ett avsnitt "Game of Thrones" istället, och när avsnittet var slut var det tyst. Min plan var att idag skriva en arg lapp och sätta upp i trapphuset, men så såg jag att det smög ut ett helt gäng hårdrocks-grabbar från grannen bredvid, och då kände jag att det får gå för den här gången. Han lär få ta en och annan skit härifrån nämligen :-).
 
Jaja, i fredags var det whisky- och öl-mässa här i Örebro där jag var med pappa, Erik och Peter. Jag föredrar vin-mässan, men den här mässan är också trevlig, men blir lite dyrare eftersom whisky är dyrt. Det som överraskade mest positivt var dock en Ron Zacapa-rom, vilket kanske främst berodde på att jag sällan dricker rom.
 
Vi gick sedan vidare till Pitchers för en öl, och efter det gav pappa och Erik upp medan jag och Peter mötte upp lite annat folk, och blev övertalade att gå till Ritz. Där betalade vi inträde, men insåg omgående vilket enormt misstag det var med tanke på att medelålden var runt 18. Vi gick tillbaka ut utan att vi ens lämnat av oss jackorna :-). Istället gick vi till Stora Örebro för en öl till och sedan blev det hem. Fint för Ritz med de extra pengarna, men onödig utgift för oss.
 
Gårdagen innebar att jag kikade på en rätt intressant dokumentär om Iran på Dox - "De Som Sade Nej", som handlar om en rad avrättningar som skedde under Khomeinis tid i Iran på 80-talet. Många blev avrättade för att de inte ansåg sig vara muslimer. Det går igen...
 
Annars har det blivit mycket kikande på den sista säsongen av "Game of Thrones" under helgen, och sedan har jag även sett klart Coppolas "Dracula". Jag blev inspirerad av Dracula efter resan till Rumänien.
 
Imorgon ska jag till Mora och arbeta, och det verkar som att jag kommer att bli kvar där tills minst onsdag.
 
Nu hoppas vi att Liverpool kan köra över Swansea, så att det blir lite häng på toppen.

Hycklarna vid skampålen

Jag vill inte vara politiker i den svenska regeringen för tillfället, för de beslut de måste ta är inte lätta, men det är ändå det de är folkvalda för. Tyvärr är de svenska politikerna oftast ett gäng tränade hycklare. Det är tragikomiskt att se dem bli intervjuade, för det enda de levererar är lögner och floskler, med visst undantag för SD, vars sympatisörer, kommunvalda och smygreligiösa framtoning dock skrämmer på ett annat sätt. Idag kom alltså ytterligare ett utspel från regeringen om ålderstester, försvårad anknytningsinvandring och krav på id-handlingar för att kunna åka båt och tåg till Sverige osv. Allt för att minska den invandring som bara för några månader sedan inte hade något tak. Nu står istället Åsa Romson och gråter i TV (svårt att veta om det beror på att hon förstått att hennes parti gjort bort sig under flera år, eller om det är för att hon och hennes parti verkligen tycker att de nya överenskommelserna är så svåra) när hon implicit meddelar att hon och hennes parti varit några av de största hycklarna. Sjöstedt står sedan i Aktuellt och opponerar sig över överenskommelsen, vilket är så verklighetsfrånvänt att klockorna stannar, men kanske lite ärligare trots allt... 
 
Går det ha något som helst förtroende för svenska politiker efter detta? Alla, förutom typ SD och V, har nämligen nu erkänt att de ljugit och gjort allt för att föra svenska folket bakom ljuset. Det är skrämmande på riktigt!

Varmt i Bukarest

Vi är nu hemma från Bukarest, och det är slitet så slitet.
 
20 november 2015
 
Klockan 04.50 ringde klockan på morgonen/natten eftersom flyget gick från Skavsta 08.30. Tidig morgon alltså. Det första som hände var att Robert hörde av sig och informerade om att han inte kom in bilen på grund av att det snöat och låset frusit. Det blev några minuters irriterad trött panik innan han åter hörde av sig och uppgav att han löst problemet. Vi kom således iväg, och det i ungefär planerad tid. Bilen hade sommardäck, vilket oroade oss lite, men det gick bra, trots att det nog stundtals var halt.
 
På Skavsta träffade vi ett par bekanta till Robert, Robert känner iofs halva Sverige, men vilket ändå var överraskande :-). Det var sedan Wizz Air som tog oss ned till Bukarest, och det tog nog dryga två timmar att flyga dit. Jag spenderade flygtiden med att läsa en Ingmar Bergman-biografi.
 
Nere på Henri Coanda Airport i Bukarest var det rörigt. En ganska liten flygplats med mycket folk. Av någon anledning är taxi-systemet som så att en ska ta en biljett i en automat, och sedan vänta in den taxi en fått bokad, istället för en vanlig taxi-kö där en bara tar den taxi som står längst fram. Detta system låter kanske inte så dumt, men när inte alla riktigt vet hur det fungerar, eller att någon bokar ett par olika taxis, eller hoppar in i en taxi som inte är bokad, faller hela systemet. På vår biljett stod det att vi skulle vänta i tre minuter, men vår bokade taxi verkade inte dyka upp, så vi tog en annan till åtminstone en rumäns stora bestörtning, och förstörde säkert för någon som hade bokat den taxin vi tog. En himla röra var det! 
Allt folk som väntade på just sin bokade taxi.
 
Efter en 30-40 minuters taxi-färd som kostade omkring 60 svenska kronor var vi framme vid hotellet (Europa Royale), och det visade sig vara ett både fint och lugnt hotell precis i utkanten av gamla stan i Bukarest. 
 
Hungriga var vi nu, och med tanke på att klockan är en timme före i Bukarest i jämförelse med Sverige så hade det hunnit blivit eftermiddag. Vi valde att gå till en lokal restaurang i gamla stan vid namn Taverna Covaci. Det var en alldeles utmärkt restaurang med traditionell mat, vilket oftast innebär rätter med rött kött.
 
Vi ansåg nu att vi kunde behöva en power-nap så att vi skulle orka med kvällen efter den tidiga morgonen. Något mer utvilade blev det sedan baluns. Jag tror vi hann med fem olika barer, och en panik-attack, innan vi till slut avslutade kvällen på en klubb med hård house-musik vid namn Control. Med tanke på att ölen kostade ungefär 20 kronor styck och drinkarna 40 kronor styck, så var det inte speciellt belastande för plånboken att vara runt på diverse olika ställen.
Tröja är onödigt som DJ. Det var alltså "live-DJ's" som spelade sin egen musik.
På klubben träffade vi människor från världens alla hörn, här med lite lokala förmågor.
 
Generellt brukar jag inte gilla den här sortens musik, men jag måste nog revidera det lite granna, för den här klubben var bra.
 
Vi avslutade kvällen med kebab runt 6-7 på morgonen, så det blev en lång dag/natt.
 
21 november 2015
 
Den här dagen började lite senare än dagen innan, och började först med en längre promenad, och sedan en "free walking-tour" vid start klockan 15.00. Turen var bra, men det var överraskande mycket deltagare, vilket inte gjorde den så gemytlig som sådana här turer ibland är. Guiden var dock riktigt bra, och vi gick främst runt i gamla stan i Bukarest.
Parlamentspalatset som Ceaucescu tyckte var bra att uppföra istället för att lägga pengarna på något vettigare. Världens näst största adminstrativa byggnad efter Pentagon. De andra byggnaderna i förgrunden är rätt typiska för Bukarest, betong-klossar med reklamskyltar på.
Vlad III Dracula som är modellen för Bram Stokers Greve Dracula. Främst en härskare som kämpade mot Osmanska Rikets expansion, och som hade en förkärlek för att tortera folk. Favoriten var att sätta människor på pålar längs vägar. Jag är osäker på om han har någon egentlig koppling till Bukarest, eller varför den här statyn stod här, men det finns säkert någon bra förklaring :-).
 
Turen tog dryga två timmar, och när den var över var det kväll igen. Vi hade bestämt att vi skulle möta upp Roberts bekanta, och sagt och gjort så hamnade vi på en libanesisk restaurang vid namn Finikia. Vi delade på en grilltallrik. 
 
Vi gick sedan till ett par olika barer varav en hade det intressanta namnet Finnish, och en finsk flagga på utsidan. Om det egentligen fanns någon annan finsk koppling är svårt att säga :-). Vi gick sedan tillbaka till vårt hotell för att bland annat fråga om tips på klubbar i Bukarest. Vi blev rekommenderade en klubb vid namn Bamboo Club. Det visade sig vara en mycket speciell klubb, där jag tror att till och med klubbarna i Las Vegas har svårt att hävda sig. Tyvärr var inte klubben så mycket för oss med anledning av att det mest verkade handla om att visa hur mycket pengar en har, och helst sitta i någon av alla mängder av soffor med ett helrör och juice. Som grädde på moset var det även kvinnliga dansare som dansade på piedestaler :-). Men annars var klubben grymt läcker med skärmar till väggar och en extrem ljus-show.
Intressant ställe som antagligen tilldrar sig en hel del skumma typer... Vi blev inte så väldigt långvariga dock eftersom det inte riktigt var vårt typ av ställe.
 
Vi tog istället en taxi för 20 kronor till klubben Control där vi var kvällen innan.
Några aningar mindre flashigt men mycket bättre på Control.
 
Vi var dock rätt sega, och när jag efter att ha kommit på mig med att försöka kissa i handfatet, som såg likadant ut som pissoaren, kände jag att nu behöver jag sova och gick hem med ett kebab-stop på vägen. Robert oh Tobias stannade dock kvar lite längre. De är yngre och starkare :-).
 
22 och 23 november 2015
 
Jag vaknade av att städerskan ville städa vårt rum omkring 14.30, så det blev alltså inte så väldigt mycket av den här dagen. Vi bestämde oss ialf för att gå ut och äta. Vi hamnade på ett nyöppnat ställe vid namn Trattoria Sicilia, där de tillagade diverse kött i vedugn. Bra mat, men en underlig servitris :-). Antagligen var det en del språkförbistringar, men hon hade lite svårt att förstå våra beställningar, och som det verkade fick Robert exempelvis inte beställa bröd till sin mat eftersom han hade polenta till sin maträtt :-). Hon hällde även upp vatten till kanten av glasen :-). 
 
Vi flanerade sedan runt i ett köpcentrum, men köpte inget, och gick sedan vidare till ett franskt café för att äta ostkaka, eller vad det nu var? Robert hade någon utläggning som jag inte förstod om skillnaden mellan cheese-cake och ostkaka :-). Det var dock inte slut på ätandet där, utan vi gick sedan vidare till en pub för att kika på derbyt mellan Dinamo och Steaua Bukarest, som Dinamo sedermera vann, till många av pubens besökares förtjusning.
Jag tror dock att det slutade 3-1.
 
Sedan gick vi tillbaka till hotellet, för dagen efter gick flyget hem till Sverige 06.10 på morgonen, så det var bara att stiga upp 03.50 imorse. Som ni förstår har sömnen blivit lidande under den här resan, och just nu är jag inte en stark människa :-). Med tanke på den tidiga flygtiden var vi dock tillbaka i Örebro rätt tidigt på dagen idag, vilket var skönt, men det betyder inte att jag gjort väldigt mycket vettigt idag.
 
Resan hem gick trots kyla, snö, trötthet och sommardäck alldeles utmärkt.
 
Summering
 
- Det är billigt i Bukarest, speciellt taxi
- Service-personal verkar inte ha som mål att verka trevliga
- Rökförbudet har inte hittat dit
- Hela Bukarest verkar vara i mindre chock efter klubb-branden för några veckor sedan
- Det finns tiggare även i Bukarest, även om de främst gick omkring och tiggde (tiggeri är eventuellt förbjudet)
- I gamla stan fullständigt kryllar det av barer
- Det finns en del turister i stan, men inget en märker av något direkt
- Hus och byggnader är i många fall rätt risiga
 
Angående rubriken, så var det uppåt 15 grader när vi var där, men det skulle ändå dras på med värme inomhus, vilket gjorde det väldigt varmt överallt.
 
Generellt är jag mycket positivt överraskad av Bukarest!!!

Trafikplanering

Det är livsfarligt att cykla över city här i Örebro på dagtid. Vid Järntorget där bussarna stannar är det helt galet. Att det inte hänt någon allvarlig olycka där än är ett under. Det är ständigt trångt med bussar där och ibland är det så mycket bussar att det inte ens går att passera mellan dem när de står still. Inte en helt lyckad stadsplanering. Sedan är jag oerhört fascinerad över alla dessa idioter, som när de inte hittar någon parkeringsplats ställer sig på cykelvägen och sätter på varningsblinkers!!! Som att det är okej att stå varsomhelst bara en har på varningsblinkers? ...och nej det här är inga människor som håller på att flytta eller liknande, de är bara idioter, och de visar det också med sina varningsblinkers. En lämplig lösning vore att bilarna fraktades bort och sedan fick lösas ut mot en summa pengar, oavsett ägare till bilen. Mellan Järntorget och Järnvägsgatan råder det total trafik-anarki sedan det för några år sedan blev ok att köra bil där. Det finns INGEN anledning att ha biltrafik på den gatan. Jag lovar att näringsidkarna skulle klara sig lika dåligt med biltrafik där som utan...
 
I övrigt har jag sett dokumentären om Metallica - "Some Kind of Monster" och filmerna "A Scanner Darkly" och "Tape". 
 
...och Sverige gick till EM, något bra i den här tragiska världen.

Jag tänker inte ha någon fransk flagga i bakgrunden...

Nu har det hänt igen, dvs ett islamistiskt terrorist-dåd. Det är bara ett i raden av mängder den senaste tiden från bland annt Libanon, Turkiet, Nigeria, Ryssland, Australien, USA, Kanada, Belgien, Kenya, Danmark osv osv... Förklaringar till varför finns det många, men det tänker jag inte gå in på nu, utan det är bättre att ni lyssnar på Wolfgang Hansson eller Magnus Norell, vilka vet mycket mer än jag angående det hela och vilka båda är bra på att ge en verklighetsförankrad bild. Jag tänkte snarare lite kort diskutera all idioti och respektlöshet som uppkommer på Facebook efter sådana här dåd. 
 
Om jag förstått det rätt så har Facebook fixat en möjlighet att ändra profil-bilden till en transparent fransk flagga, och det kan givetvis ifrågasättas om det nu bara är möjligt med en fransk flagga. Själv vill jag inte prova, för jag vill inte vara en del av det. Till saken! Oavsett om Facebook endast ger möjlighet till en fransk flagga så är det upp till var och en att ha exempelvis en kenyansk-, nigeriansk-, belgisk- eller rysk-flagga för att visa att en tar ställning mot meningslöst våld. Tyvärr är det dock så att diverse nyttiga idioter, istället för att fördöma våldet, eller diskutera problemen, ser det som ett större problem att folk tar ställning emot meningslöst våld, och sedan uttrycker det på Facebook. Det är extremt respektlöst dagen efter ett vedervärdigt terroristbrott med mer än 100 döda. Ofta är det även åtföljt av någon länk till någon extremist-sida som far med den ena lögnen värre än den andra. Det är för många viktigare att visa att de är duktiga humanister än att låta folk sörja och visa medmänsklighet. Jag är inte emot en diskussion om att alla dåd borde ges lika stort mediautrymme, men ha ialf ett uns av kunskap innan du/ni lägger ut massa skit på Facebook. Förstå bland annat att det här är det värsta terrordåd som skett i Västeuropa sedan jag vet inte när. Det är även helt naturligt, och helt ok, att som europé känna att ett terrordåd i Paris i fredstid är värre än en bombning i Bagdad eller Kabul, och det är lika ok att de som bor i Bagdad och Kabul känner precis tvärtom, sluta bara vara så himla inbillat humanistiska i en svår stund.
 
...och ni som postar om Beirut, Syrien osv, ni missade några dåd...
 
Terrordåd 2015 - https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_terrorist_incidents,_2015#October
 
...och i övrigt "Pray for Paris" "Pray for the World", vilket trams. Vi kan känna medlidande utan att blanda in tomtar och troll.

En vecka av band-dokumentärer

Efter att jag såg dokumentärerna om The Clash förra veckan så har jag fått dille på dokumentärer om band och artister och sett fyra till denna vecka.
 
Jag började med dokumentären om Pulp; "Pulp: a Film About Life, Death & Supermarkets" som var fantastiskt bra. Jarvis Cocker och bandet gav en väldigt genuin och trevlig känsla, och sedan är ju musiken bara underbar.
 
Nästa dokumentär blev "The Stone Roses: Made of Stone" som var lite annorlunda. Här verkar tanken främst vara att visa hur utomordentligt bra och coola The Stone Roses är, vilket de även delvis är. De uppträder dock rätt fånigt, och verkar i alla intervjuer vara stenade, vilket för en tonåring kan framstå som rätt fräckt, men som i en vuxens ögon blir lite fånigt. Musiken är dock väldigt bra och slutklämmen på dokumentären med låten "Made of Stone" ger gåshud.
 
Dokumentär tre blev klassikern "In Bed With Madonna". Låtmässigt rätt tafatt, men intressant att se hur radikal hon var kring sexualitet, eller snarare att det i början av 90-talet fortfarande var rätt konservativt i västvärlden. I Toronto hade polisen tänkt arrerstera Madonna för typ omoraliskt beteende :-). Nu blev det inte så, men ändå rätt intressant.
 
Idag såg jag kanske den bästa av dokumentärerna för veckan; "Lemmy". Jag är inget fan av Motörhead, men jag läste Lemmys biografi för några år sedan och tyckte att den var väldigt underhållande. Det som är bäst med dokumentären är alla andra musiker som intervjuas. Det är Slash, Metallica, Dave Grohl, Jarvis Cocker med många flera. Sedan är Lemmys stil grymt härlig, väldigt osmaklig, men obrydd på ett coolt sätt. Naturligt cool så att säga :-).

Gränskontroller

Nu blir det gränskontroller vad det verkar, men jag undrar vad det innebär i praktiken? Ska människor skickas tillbaka till Danmark och Tyskland med vändande tåg och båt? Ska vi följa Dublinförordningen så borde det vara det enda rimliga. Blir det så kommer asylansökningarna rasa till väldigt låga nivårer, men sedan kommer vi nog få lite båtflyktingar efter hand, men knappast i några större volymer.
 
Främst är jag dock bara så jävla irriterad på alla falska idioter till politiker och dumhuvuden till människor i det här landet som snackar skit i frågan eller inte förstår.
 
Malena Ernman ska ringa in nyåret, kunde de gjort ett sämre val?
 
Varför i helvete åker SD till Lesbos och lämnar ut flygblad där vissa påståenden är felaktiga? Vill de få färre röster? Hade de gjort likadant men försökt hålla sig till en någorlunda sanning hade de säkert fått fler röster.

The Clash

Under resan i Wien och Bratislava läste jag ut en biografi om bandet The Clash. Ett band jag lyssnat lite på men inte så där väldigt mycket, och som jag inte hade någon större kunskap om innan. Efter att ha läst biografin såg jag även två dokumentärer om bandet; "The Clash: Westway to the World" och "The Rise and Fall of The Clash". Biografin var mer eller mindre en kopia av vad som sades under intervjuerna i den första dokumentären. Är väl ett bra sätt att tjäna lite extra pengar på en bok :-). Annars var det intressant att basisten Paul Simonon knappast var någon stjärna på bas när han började spela i bandet, och att Joe Strummer verkade ha varit en rätt speciell person.
 
Helgen innebar arbete igår, samt att jag och Bias tog några öl och fastnade på Makeriet. Jag hade aldrig tidigare varit där en hel kväll, men det blev rätt kul eftersom de tog bort en del bord så att det blev ett dansgolv senare på kvällen.
 
Idag har jag varit hemma i Hallsberg och firat Fars dag.

Nu börjar det fallera...

Nu har asylsökande fått börja sova till höger och vänster i Sverige, inga vanliga boenden finns kvar. Att det ändå har funnits, eller snarare gått att hitta platser, ända fram till nu är jag dock imponerad över. Nu går det dock inte längre. Det kommer fortfarande runt 10 000 asylsökande i veckan till Sverige, och det finns inget som tyder på att det kommer att minska. Både Tyskland och Finland har lovat hårdare regler, men inte Sverige, så det rimliga är att det kommer bli ännu fler framöver. Tanken är nu att vanliga medborgare ska få 2000 kr för att inhysa asylsökande i sina hem. Tanken är att 20 000 platser ska gå att få fram då... Hehe... Ja ni ser det löjliga i matematiken själva. Det mest roande är dock att Billström blev rejält kritiserad när han pratade om volymer 2013, men nu är det tyst. HYCKLARE, IDIOTER är små ord i sammanhanget samtidigt som jag förstår att det är svårt att förstå när en inte har kunskapen utan endast läser exempelvis Aftonbladet. Vad kommer hända om en månad eller två?

Hemma från Wien och Bratislava

29 oktober 2015
 
Efter att ha checkat ut från det lite otäckt religiösa hotellet knallade vi iväg för att hitta den lägenhet vi nu skulle spendera två nätter i. Det var inga större problem och efter att vi lämnat våra väskor så blev det en lång promenad genom WIen. Robert kände att han ville handla lite kläder, så promenaden fick ha som mål att hitta något slags köpcentrum, vilket vi även gjorde, och innebar även att vi gick fram och tillbaka längs Liechtensteinstraße. Inte väldigt spännande, men vi passerade ialf den svenska ambassaden, och vi fick oss även en matbit på Kaffee Alt Win. För mig blev det att prova apfelstrudel till efterrätt, vilket är ett österrikiskt bakverk av smördeg med äppelfyllning. Inte så tokigt! Robert fick tag i ett par skor och lite kläder på H&M (orginellt). Det blev således en lyckad utflykt även om vi inte direkt såg så mycket sevärdheter under vår promenad :-).
 
Väl tillbaka i lägenheten väntade vi in vårt resesällskap för att sedan gå och äta middag på Gasthaus Wickerl som är en traditionell österrikisk restaurang. Jag åt karp (äter man det i Sverige?) och de andra åt bland annat Cordon Bleu. Efteråt köpte vi några öl och snacks, i en kombinerad affär och kebaberia, och gick tillbaka till lägenheten. Robert ville ut i Wien-natten, men vi andra var inte lika ivriga och röstade för sängen istället :-).
Utanför Leo's korvkiosk i krokarna av vår lägenhet.
 
30 oktober 2015
 
En resa med tunnelbanan tog oss denna dag till Karlzplatz som start för en mer ingående utforskning av Wien. I princip var det första som hände att vi möttes av väldigt många poliser utanför Hotel Imperial eftersom John Kerry bodde där, eller om det var för att det var där han och flera andra politiker hade möte om krisen i Syrien, jag förstod aldrig vilket. Jag kanske skulle gett dem några goda råd...
Polis och press utanför Hotel Imperial i WIen.
 
Vi käkade en rejäl frukost mittemot hotellet på Cafe Schwarzenberg tillsammans med nyhetsreportrar från hela världen. Det franska TV-teamet fick maka på sig lite så att vi skuille få plats :-).
 
Sedan vandrade vi vidare emot marknaden Naschmarkt, och passerade bland annat Wiener Staatsoper och Hotel Sacher (vi köpte dock ingen sacher-tårta) på vägen. Vi passerade även Wiener Sezessions utställningsbyggnad. Wiener Sezession var en sammanslutning av konstnärer som företrädde den österrikiska varianten av jugend-stilen. Gustav Klimt ingick där bland annat.
Wiener Staatsoper.
 
Besöket på Naschmarkt som inte varade så där väldigt länge blev inte så lyckat. Efter att jag och Robert hade köpt glögg så snodde någon dummis Roberts plånbok innehållandes id-kort, bankkort osv. Vi gick runt och letade lite, men vi hittade inte plånboken någonstans, utan istället gick vi till polisen för att göra en polisanmälan.
En kanske inte lika lycklig Robert som han ser ut med sin polisanmälan. Efter detta lilla intermezzo fick jag agera bank under resten av resan :-).
 
Vi promenerade sedan vidare bland annat förbi Stefansdomen, och tog även ett pit-stop på Starbucks för en frappuccino för min del.
Stefansdomen.
 
Nu var det dags för ett besök till Schloss Belvedere för att kika på konstsamlingen som återfinns där av den för sin tid något kontroversielle Gustav Klimt. 
Jag och en kopia av en Gustav Klimt tavla. Originalen fick en inte ta bild på.
 
Gustav Klimts konst var rätt fascinerande även om jag var både hungrig och trött vid det här laget. Det fanns även en hel del annan konst av andra stora konstnärer, men som i mina ögon inte var lika intressant.
 
Efteråt gick vi och köpte frukost till morgondagen samt käkade indisk mat på restaurangen Demi Tass som hade fått bra recensioner på Tripadvisor. Sedan åkte vi tillbaka till lägenheten för att ta någon öl och vänta in ytterligare resesällskap :-). Åter tror jag Robert fick ge sig för övermakten vad gällde att gå ut ytterligare en gång istället för att gå till sängs.
 
31 oktober 2015 
 
Dagen för Bratislava! Efter att vi inmundigat en ganska rejäl frukost tog vi tunnelbanan till en tågstation för att försöka ta oss vidade med tåg till Bratislava. Dessvärre var vi på fel tågstation, och vi blev hänvisade till en annan station. På båda stationerna såg jag immigranter, men jag hade inte tid att undersöka om det var någorlunda kontrollerat. Det fanns dock Wi-Fi som kallades för "refugee-Wi-Fi", och det var en del människor där som såg ut att vara volontärer. Hursomhelst kom vi till rätt tågstation efter en spårvagnsfärd.
Glada inför avresa till Bratislava; Roser, Vida, Robert, Alicia och jag. 
 
Tågresan tog någon dryg timme och var bekväm. Väl framme i Bratislava försökte vi få ordning på var vi hade vårt boende, vilket inte var helt enkelt när det var klart färre som pratade engelska i Slovakien än i Österrike. Genom GPS och en vänlig slovakisk gubbe lyckades jag dock leda styrkorna rätt :-). 
 
Vi var nog framme i boendet som åter var en lägenhet runt 16-tiden och var så klart hungriga, så det blev att leta restauranger på Tripadvisor igen. Det jag hittade var den italiensk-inspirerade restaurangen Zelen Rodrigéz som visade sig servera alldeles utmärkt mat.
 
När vi ätit klart hade det mörknat och vi gick ned till gamla stan i Bratislava som visade sig vara väldigt lugn och mysig. Vi knallade runt en sväng innan vi bestämde oss för att åka upp i UFO-restaurangen på UFO-bron i Bratislava. En väldigt udda bro!
Lite betong och graffiti, precis så en vill ha det i Östeuropa, och i bakgrunden syns UFO-restaurangen.
 
Det kostade några euro att åka upp till restaurangen, men det var det nog värt, även om det inte serverades ett väldigt stort urval av drinkar i restaurangens bar.
En något blåstplågad jag med det vackra Bratislava slott i bakgrunden.
 
En rolig detalj med restaurangen, där vi sedan tog en drink, var att den skakade, vilket var lite kittlande olustigt. Om det berodde på vinden, eller om det berodde på hissen lyckades vi inte utröna, men otäckt var det.
 
Vi gick sedan tillbaka ner i gamla stan och tog en öl på ett ställe, där en trubadur spelade alldeles för högt, innan vi åter gick och käkade, och denna gång valde vi restaurangen Verdict. Det var väl inget särskilt med den restaurangen, men besöket utvecklades ändå väldigt roande. Det med anledning av att Robert först beställde en margarita, men innan han hann dricka upp den beställde han även en öl, så han hade både en öl och en margarita på bordet. Inte sensationellt, men efter att han av misstag slängt i sig en habanero, eller vad det var, och tvingats att även beställa mjölk blev det en rätt rolig kombination av drycker :-). När servitrisen senare undrade om "do u want another glass of, ehhh - milk?" blev det en hel del skratt :-).
En tagen Robert precis efter habaneron.
En något udda dryckes-kombination.
 
Det ska även tilläggas att habanero är typ världens starkaste chili-frukt, så det var rätt synd om Robert vid det här laget, även om jag tyckte att det var ett ovanligt korkat beslut att äta hela frukten på en gång...
 
Det blev inte så mycket mer denna kväll, utan vi vandrade hem med känslan av att Bratislava verkar vara en väldigt mysig och trevlig liten stad.
 
1 november 2015
 
En frukost och en utcheckning senare tog vi oss an vår andra dag i Bratislava, och denna gången blev det en upplevelse i dagsljus. Vi började med att ta en närmare titt på slottet varifrån en även fick en fin utsikt över Bratislava. Bratislava slott är inte väldigt utsmyckat, men den enkla arkitekturen gör det väldigt läckert.
Bratislava slott med omgivning.
Utsikt över Donau och den rätt udda UFO-bron.
 
Vi gick sedan ner till gamla stan igen för att hitta något att äta, och efter att ha frågat efter restaurang-tips i någon slags new age-affär så hamnade vi på en cool restaurang i en gammal kyrka. Det blev dock inte så mycket lugn och ro i ätandet eftersom vi var tvungna att hämta upp våra väskor som vi lämnat hos den person vi hyrt lägenheten av. Robert offrade dock sig och gick före oss andra för att hämta väskorna. Mycket gentilt!
 
När vi fått tillbaka väskorna tog vi vårt pick och pack och traskade bort till tågstationen för att åka tillbaka till Wien. Det tåg vi tänkt ta var inställt (händer alltså inte bara i Sverige) så vi fick vänta en timme extra på stationen. Väl framme i Wien fortsatte Vida till Salzburg och vi andra till hotel/hostelet Meininger för det fjärde boendet under resans fem nätter. Det här Meininger hotellet/hostelet var lika fräscht som de andra jag bott på, och kan således rekommenderas för de som söker billigt och bra boende i Europa. Vi checkade in och gick sedan till en pizzeria vid namn Pizza Mari som låg i närheten och som hade fått bra betyg på Tripadvisor. Det var goda pizzor!
 
Tillbaka från pizzerian var det läggdags för det var revelj 05.55 dagen efter för att hinna med planet hem till Sverige.
 
2 november 2015
 
Vi kom upp i tid och hann med planet utan problem. På vägen hem åkte vi i ett Niki-plan som var klart trängre än det Air Berlin-plan vi åkte med på vägen ner. Jag hamnade bredvid en ung syrier som ställde en mängd frågor om asylprocessen. Bland annat hur det skulle gå för hans kompis som hade permanent uppehållstillstånd i Italien men ändå ansökt om asyl i Sverige? Efter en svajig inflygning och en lyxig Bus4You resa hem till Örebro senare var även detta äventyr slut.
 
Som summering har det varit en lugn resa som inneburit mer god mat än fylla, och mycket trevligt sällskap. Kanske delvis för trevligt? Wien var nog ungefär som förväntat, fast större, och Bratislava överraskade mycket positivt. 

RSS 2.0