Tarragona, Coma Ruga och Sitges

28 september 2015
 
Efter lite frukost och lite TV-tittande angående valresultatet så tog vi oss iväg till en av tågstationerna här för att kunna ta tåget till staden Tarragona några mil söderut. Tarragona är, förutom att vara en choklad-kaka, även den stad som var Romarrikets viktigaste på den Iberiska halvön. Det betyder att det finns väldigt mycket ruiner osv. från den tiden i den gamla delen av Tarragona, och det var därför vi åkte dit.
 
Tågresan till Tarragona var trevlig och rälsen går längs havet, ibland precis längs med vattnet, vilket är lite ovanligt i mina ögon. Det är även en mängd tunnlar osv, så på det hela taget var det en fin resa, och även tågen, som körs av Renfe, är av bra kvalité.
 
Framme i Tarragona började vi med att äta lunch, och det blev trerätters med lite olika rätter, vilket är vanligt på restaurangerna här nere.
Av musslor, risblandningar, boquerones m.m., som det bjöds på, var den här efterrätten en klar favorit. Den kallas crema catalana och påminner om crème brûlée, men är inte riktigt samma sak. Det är baserat på mjölk, äggulor, socker och redning, och har vanligvis en karamelliserad yta av socker. Smaskens!
 
Sedan blev det att gå runt några timmar i Tarragona. Vädret var perfekt, och det var inte speciellt många turister i staden, så det var lugnt och trivsamt att knalla runt och titta på alla gamla ruiner och dylikt, och det hade säkert varit ännu mer intressant om jag varit bättre påläst på romartiden. Några av höjdpunkterna är katedralen, en hyggligt bevarad amfiteater, murarna runt gamla staden och utsikten över havet.
Del av stadsmueren som omger den gamla delen av Tarragona. I vissa delar av muren är det även bostäder inbyggt i muren.
Den gamla amfiteatern i Tarragona som byggdes på 200-talet och kunde ta upp till 15 000 besökare.
Havsutsikt!
...och en kunde köpa äkta svenskt lösgodis på den nya La Ramblan i Tarragona. Kom tydligen ett lass med godis från Sverige varannan vecka :-).
 
Nu kände vi oss rätt nöjda med Tarragona, och det blev att ta tåget till den lilla strandstaden Coma Ruga där Rosers familj har en av alla sina hus och lägenheter, och där vi skulle sova över. Efter att ha köpt lite tillagad mat i en matbutik blev det att kika lite på TV-kanalen Paramount som visade storfilmerna "Super Man 3" och "Death Wish 4", varav den senare kanske inte är den bästa film som någonsin producerats. 
 
29 september 2015
 
Dagen började med en promenad längs stranden i Coma Ruga, men hela Coma Ruga var övergivet så här års. Skön att slippa en massa turister, men här var det faktiskt för lite människor över lag :-). Vi kikade lite på en naturlig källa med sötvatten som rinner ut i havet, och som även används som spa-vatten på några av hotellen i staden.
Det påstås vara livligare på sommaren. En tisdagsförmiddag i september är det dock ganska lugnt på strandpromenaden i Coma Ruga.
Vatten från källan med sötvatten som ska vara bra för diverse hudåkommor, som alla sådana här källor påstås vara.
 
Innan vi åkte vidare mot Sitges så stannade vi på ett bageri och köpte lite coca, vilket är ett platt och avlångt bakverk som kan ha diverse topping. Jag glömde ta bild på det, så ni får väl googla om ni vill veta hur det ser ut.
 
Ja sedan blev det alltså som så att vi tog tåget till Sitges; en stad som är känd för fest och en stor gay-community, samt en film-festival.
 
Vi var rätt hungriga och vår plan var att äta något innan vi utforskade staden. Vi hade kollat upp tre olika restauranger som skulle vara bra, men när vi väl hittade dem visade det sig att alla var stängda under dagen. Till slut blev det att vi käkade på en italiensk restaurang vid namn Charla.
 
Sitges är en trevlig liten stad med mysiga gränder och fina hus, och med direkt närhet till strand och hamn, men samtidigt kändes det knappt som en var i Spanien när en gick runt i staden. Trots att det inte är högsäsong för turism just nu så var många av de människor en såg i Sitges inte spanjorer, vilket gjorde att det kändes som att vara lite var som helst egentligen. Så mitt intryck av Sitges blev väl att det är en charmig stad utan egentlig charm, om ni förstår hur jag menar.
En av de smala och mysiga gränderna i Sitges där flaggorna för självständighet är tydliga.
Försök till posering, i övrigt hamn och strand i Sitges.
 
Sedan blev det tåget tillbaka till Barcelona, och där blev det sushi samt att se Champions League matchen mellan Barcelona och Leverkusen, dock inte på plats denna gång. Innan läggdags blev det även att kika på "Requiem for a Dream" som åter var ett stycke mycket bra film.
 
30 september 2015
 
Idag blir det nog inte så mycket, utan mest njuta av sista dagen av ledighet, samt att åka hem till Sverige.

Självständighet!

Det är parlamentsval i Katalonien idag, men vilket i praktiken betyder att det är ett val som handlar om Katalonien ska bli självständigt eller inte, och de första rapporterna lutar åt att de partier som driver självständighetsfrågan har vunnit, men vi börjar med lite annat.
De här afte-såren började jag få när jag bet mig själv förra söndagen, sedan har det nu blivit överjävligt, och igår och idag har det inte alls varit särskilt härligt att äta. Det här lägger en viss sordi på en annars alldeles utmärkt tillvaro.
 
26 september 2015
 
Ja, ja till det lite mer roliga istället! Igår blev det vermouth som jag skrev, och det var inte alls tokigt. Jag hade nog bara druckit torr Martini Bianco vermouth tidigare, men det vi drack nu var en sötare röd variant med is som var rejält kryddad och riktigt god. Till det blev det även någon slags blandning av potatismos och torsk :-).
 
Riktigt fint faktiskt, och jag slutar aldrig förvånas över hur mycket mat- och drycktraditioner de har i det här landet.
 
Sedan var det så dags för dagens riktiga begivenhet; matchen på Nou Camp mellan Barcelona och Las Palmas. Min lilla oro att det skulle kunna bli problem att komma in eftersom vi hade säsongs-kort var helt obefogad, och korten scannades bara, och det var ingen som kollade namn eller bild på dem. Platserna vi hade var placerade lite snett bakom ena målet och ganska långt ned på läktaren och således väldigt bra.
Här satt vi!
Dessvärre blev det så här efter en 10 minuter eller något. Messi var tvungen att gå av på grund av en knäskada efter ett ihopslag några minuter tidigare.
Men Barcelona har ju ett par andra spelare som inte heller är helt dåliga; Neymar Jr exempelvis.
Eller Suarez som gärna vill hålla någon i handen nu när han inte känner sig lika hemma efter att ha lämnat laget i hans hjärta Liverpool. Suarez gjorde för övrigt båda Barcelonas mål i matchen, medan Neymar Jr missade en straff.
 
I övrigt spelade även spelare som; Mascherano, Pique, Rakitic osv, så det var ingen B-uppställning Barcelona ställde upp med. Matchen slutade med en 2-1 seger till Barcelona.
Utanför Camp Nou efter matchen.
 
I övrigt var det inte så mycket fylla bland supportrar osv. trots att det var en lördagseftermiddag, och farhågorna och ryktena om att det inte skulle vara någon jättestämning inne på arenan besannades. Det är helt klart annorlunda att gå på fotboll i Italien och Spanien i jämförelse med England, Tyskland och Sverige.
 
Sedan tog vi en rätt trång stadsbuss för att komma hem igen, men det blev inte mycket rast och vila, för ganska snart efter att vi kommit hem blev det en promenad bort till Magic Fountain, eller Font Màgica de Montjuïc, om en ska vara petig och som namnet påtalar ligger vid foten av berget Montjuïc i Barcelona. Detta är en fontän där det under vissa tider blir lite mer speciellt med vatten- och ljusshow komponerat med musik. Jag har tänkt att gå och kika på den ett par gånger förut när jag varit i Barcelona, men det var först nu det blev av, och det var faktiskt roligare än vad det låter.
Det kan se ut ungefär så här :-).
 
Sedan bar det hemåt, och så blev det lite film på någon spansk TV-kanal, och filmen vi såg var den rätt spännande men väldigt implausibla filmen "Unknown".
 
27 september 2015
 
Det är alltså idag det är parlamentsval här i Katalonien, och dagen började således med att vi knallade iväg och röstade. Först blev det en röstning vid universitetet här i Barcelona, men sedan även en sväng till El Masnou för röstning där också. Det märks i Barcelona att självständighetskampen är stark genom flaggor som hänger ut ifrån fönster och balkonger och som visar att de som bor där är för självständighet.
Självständighetsflaggan ser för övrigt ut så här, men som statlig svensk tjänsteman tar jag givetvis inte ställning i denna något infekterade fråga.
 
När allt röstande var klart och en kopp kaffe var uppdrucken i El Masnou bar det av till Montserrat som är ett berg- och naturskyddsområde några mil nordväst om Barcelona. Det är ett berg med ett sågtandat utseende och där det finns ett gammalt benedektiner-kloster vid namn Santa Maria de Montserrat. Till det här klostret vallfärdar människor för att se en gammal mörkhyad träskulptur av Jungru Maria, och legenden hävdar att det är själva evangelisten Lucas som tillverkat skulpturen, vilket kanske inte är helt rimligt, men ändå.
 
För oss mer verklighetsbundna människor så kan det absolut vara intressant med en gammal skulptur, men det som främst fascinerar är utsikten som bjuds på, den fina naturen, och att klostret är byggt som det är. Det var troligtvis ganska stökigt att bygga klostret här på berget från början när det begav sig år 888 efter år noll.
Jag med flera tycker att den här utsikten över berget och klostret är rätt läcker.
De två topparna som ser ut som en elefant och en apa.
Jungfru Maria-skulpturen inne i klosterkyrkan.
 
Det blev en del promenerande upp och ned med anledning av att parkeringen var borta vid klostret, så vi var rätt trötta på hemvägen, och jag somnade till i bilen.
 
Tillbaka i Barcelona blev det inte så väldigt mycket mer än att följa valet på TV, samt att se filmen "Half Nelson". Nu verkar det som att hela världen är överens om att de partier som vill ha självständighet har vunnit, men enligt media här verkar det inte riktigt så enkelt.
 
Idag bär det iväg mot Tarragona.

Framme i Barcelona

Nu är jag framme i Barcelona för tredje gången i år. Jag landade igår kväll, och förutom lite tapas och ett par öl blev det inte så mycket mer.
 
Idag är tanken att vi ska gå och se Barcelona - Las Palmas på Nou Camp. Roser har fixat säsongs-biljetter, men de är med namn och foto på, så jag hoppas vi kommer in.
 
Nee nu måste jag göra mig i ordning, ska tydligen dricka lite vermouth och äta lite tilltugg, vilket är en helg-tradition här. Det ska helst ske på söndagar dock, men går tydligen bra idag med.

Sista dagen i Lindesberg?

Igår arbetade jag sista dagen i Lindesberg, åtminstone för ett år, sedan får vi se hur det blir, men antagligen var det sista dagen. Det blev ett riktigt tårtkalas eftersom jag köpt både smörgåstårtor och en princesstårta för hutlösa pengar, men det var det värt. Som avskedspresent fick jag ägg, apelsiner (för att jag alltid äter det till frukost) och 50 euro som fickpengar till den stundande Katalonien-resan som startar idag. Det allra roligaste var dock att mina arbetskamrater skrivit ett bistånds-beslut med en motivering till pengarna, vilket var otroligt charmigt, och som jag nog måste rama in :-). När jag kände att det var dags att åka hem och jag sade hej då till alla kom nästan tårarna. Jag brukar inte vara blödig, men det säger nog mer om de som arbetar där än om mig själv, alltså att de är bra människor, och att jag trivts riktigt bra, trots vissa rejäla konstigheter, men det kan knappast dagens personal lastas för. Det känns även både skönt och lite oschysst att lämna nu när det råder kaos på mottagningsområdet, och att det inte ser ut som att det direkt kommer att bli bättre heller.
 
 

Glädje!

Igår vann ÖSK mot Elfsborg med 4-2 efter en härlig tillställning. Det var inte så att ÖSK var avsevärt mycket bättre än Elfsborg, men med lite tur och ett bra anfallsspel gick det vägen. Jag fick även en gratis biljett av en okänd snubbe när jag skulle köpa biljett för att gå in, så det var en väldigt lyckad kväll :-). Kul att se matchen med ett gäng vänner och bekanta också. 
 
EU ska fördela 120 000 asyl-migranter som redan finns inom EU mellan länderna i unionen. För det första är det en droppe i havet, för det andra är det ett stort hån mot alla flyktingar som inte är i Europa, för det tredje blir det bara ytterligare en pull-factor och för det fjärde kan en undra hur nöjda de asyl-migranter blir som hamnar i EU:s fattiga länder dit de inte ens vill från början. Jag undrar om detta ens kommer ha någon "positiv" effekt, om det nu blir någon verklighet av detta?

Bara pinsamt utan perspektiv...

...men vi börjar med lite mer allmänna händelser :-).
 
Eftersom det är mer eller mindre kaos i Sverige för tillfället med anledning av den höga inströmningen av immigranter till Sverige, så blev det arbete för mig till kl 21.00 i fredags, så således hände de inte så mycket annat för mig under den kvällen.
 
Igår hann jag dock med lite saker. Först kikade jag lite kort på ActionRun som var här i Örebro, och vilket såg riktigt roligt ut, och jag blev rätt sugen på att vara med nästa gång det sker. På kvällen var jag och Tobias en sväng till Stora Örebro, och en sväng till Harrys. Var ganska lugnt och rätt skoj. En tjej på Harrys undrade vad jag hade för agenda för kvällen? Vad är det för jävla fråga? Alla som gör något har väl en agenda oavsett om det är att ha kul, dansa, supa, ligga eller allt i kombination. Folk tänker för mycket... Skit i andra och gör det du känner för är väl ett rimligt motto att leva efter?
 
Jag har sett filmerna "Dog Day Afternoon" och "Wolf of Wall Street", och båda var bättre än jag trodde att de skulle vara.
 
Så till rubriken. Malena Ernman är ständigt igång med överhumanistiska inlägg om hur dumma alla rika länder är mot alla migranter, och hur hemskt det är att människor drunknar på Medelhavet. Vänner jag har på Facebook länkar skiten, så att jag råkar se och läsa det. Nu var det tydligen någon mer båt som kapsejsat och några fler migranter hade drunknat, och av dem var några barn, och det tog Malena Ernman upp med frågan (fritt refererad) "när ska vi få ett slut på det här"? Det finns knappast en människa på denna jord som tycker det är bra att barn drunknar, men vår kära Malena Ernman måste dock vidga vyerna lite. Vad vill hon? Att hela Medelhavet ska vara övervakat av båtar? Att alla som vill komma till Europa ska transporteras hit? Jag ska vidga perspektiven lite för henne nu med lite siffror. Omkring 3500 migranter drunknade på Medelhavet förra året, och i år har omkring 2500 migranter drunknat hittills. Givetvis hemskt, men i Sverige drunknar omkring 100 människor varje år, och i världen drunknar omkring 300 000 människor varje år och hälften av dem är barn under 15 år. Frågan är var pengarna ska gå? Till att lära fattiga människor att simma eller patrullera Medelhavet efter folk som själva valt att sätta sig i överfulla båtar, och i många fall utan flytvästar. En annan siffra i sammanhanget är att det dör en si så där 500 000 till 1 000 000 människor i malaria varje år, varav flest barn. Malaria kan vara svårt att skydda sig helt emot, men det går att göra en enorm skillnad med resurser. Så ni så kallade humansiter där ute med Malena Ernman i spetsen, vad ska pengarna läggas på?

Flyktingkatastrofen

Utan att lägga några värderingar i det hela anser jag dock ändå att det är viktigt att förstå att allt inte är som det framstår i media. I Sverige och Europa är det för tillfället kaosartat beroende på flyktingströmmarna som försiggår. I media framstår det som att det främst är syrier som flyr kriget i Syrien som denna ström består av, men så enkelt är det verkligen inte, vilket borde framgå bättre.
 
Den här länken leder till statistik från Migrationsverket över vilka länder de som sökt asyl i Sverige i år kommer ifrån.
 
http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Statistik/Asylsokande---de-storsta-landerna.html
 
14 716 påstår sig komma ifrån Syrien, men summan är egentligen en aning mindre utan att gå in på detaljer. Det har även kommit 2734 statslösa, vilka främst består av palestinier, varav majoriteten säkerligen bott i Syrien. Låt säga att det kommit 16 000 människor från Syrien i år till Sverige för att ansöka om asyl. Det ska även påpekas att de här siffrorna är fram till och med augusti i år, och det är först under de sista veckorna det ökat enormt med ansökningar från främst syrier. Men ialf, jag utgår från den statistik som finns nu för att visa min poäng.
 
Om vi tittar på statistiken så har totalt 48 774 stycken människor sökt asyl i Sverige i år varav över 4000 är från Balkan (om jag räknar med Makedonien och Bosnien), drygt 6000 från Eritrea, Etiopen och Sudan, och knappt 10 000 från diverse andra länder där det är långt ifrån en sådan situation som det är i Syrien. Ett inte litet antal är till och med från länder dit vi gärna åker och turistar (Marocko, Mongoliet osv). Saken är alltså den att inte ens en tredjedel av de som ansökt om asyl i Sverige i år är från Syrien, trots att mediarapporteringen får det att framstå som att hela "flyktingkatastrofen" beror på flyende syrier. Med det inte sagt att de som lämnat sina hemländer inte gör det på grund av att de anser sig vara förföljda, men någon slags ordning tycker jag att det bör vara i medierapporteringen.

Umit Dag

Igår hamnade jag lite av en slump på East West och stand-up. Jag tror att det var Ackes flickvän Kristin som kände för att äta på East West och sedan se stand-upen samtidigt. Av någon anledning blev jag och Robert tillfrågade att hänga på, och så blev det. På scen stod Umit Dag, som jag aldrig hade hört talas om innan, men som väckte mitt intresse när jag googlade honom och såg att hans uppträdanden handlade om integration osv. Jag och Kristin delade på en omakase-meny, vilket som vanligt på East West var fantastiskt gott. Nästan så att jag hade glömt hur mycket bättre sushin är på East West i jämförelse med mer snabbmats-inriktade sushi-restauranger.
 
Innan det var dags för Umit Dag var det en snubbe från Vingåker som körde lite stand-up i form av melankoliskt ordvrängeri, och det var intellektuellt, men väldigt ocharmigt framfört. Det varierade mellan skämskudde och "ändå rätt påhittigt".
 
Umit Dag öppnade sin föreställning med att alla inte kommer att hålla med honom osv., och han hade rätt många poänger i sitt framförande som många ser som kontroversiella. Några av de poängerna var att kungahuset borde vara kvar med anledning av att det är svensk historia (något jag faktiskt inte reflekterat över själv tidigare av någon anledning), att innebörden av rasism urholkas när media tramsar om plåster, namn på glassar osv. och att det oftast inte är invandrarna som bestämmer detta, utan svenskarna själva. Han tog även upp idiot-citat från Mona Sahlin om att Sverige inte har någon kultur osv. Summeringen av allt detta var att det leder till polarisering i samhället, och således gör att SD växer. Han pratade även kring själva integrations-aspekten, att invandrare inte genomgående vill bli svenskar eftersom många av dem har lämnat sina ursprungsländer på grund av tryck på att ändra sin kultur, och det har vi svårt att förstå här i Sverige, för här ska alla vara svenskar. Klart människor kan bo i Sverige utan att vilja känna sig som svenskar, sedan får de problem som uppstår på grund av det diskuteras på ett vettigt sätt. Han tog även upp att det inte finns någon anledning att poliser ska ha sombrero, slöja, turban eller liknande, om det inte ingår i uniformen, vilket egentligen borde vara självklart.
 
Fem plus av fem möjliga till Umit Dag. Det här var det bästa uppträdandet jag sett sedan vi var med jobbet på Club 700 och såg Jörgen Oom.
 
I övrigt har helgen inneburit födelsedags-kalas för Erik i Åsbro, Liverpools förlust mot Man Utd och filmerna; "Harold and Kumar Going to White Castle", "Searching for Sugar Man" och "Skammen".
 
Senare blir det att åka till Hallsberg för att kika på ÖSK och för att låna en bil.

Nytt jobb

Egentligen vill jag skriva ett inlägg om allt hyckleri som försiggår i flyktingfrågan nu, men jag orkar inte.
 
Jag har fått ett nytt jobb, ett vikariat på asylprövningen i Örebro som beslutsfattare. Det kommer bli tufft till en början, men samtidigt väldigt intressant. Det som gör det tufft är att jag måste lära mig en himla massa, vilket jag dock inte är så väldigt rädd för, för jag har nog mer koll än de flesta redan nu, men att komma till en ny enhet och vinna personalens förtroende är lite skrämmande. Det kommer säkerligen finnas de där som velat ha min tjänst, samt att det är odiskutabelt att det finns vissa som kan arbetet bättre, åtminstone till en början. På den positiva sidan så får jag antagligen sitta och grotta ned mig i olika länders problematik hela dagarna, samt får en bra mycket högre lön, och slipper pendla. Trots eventuella problem så kunde jag bara inte tacka nej, och skulle det skita sig så har jag mitt gamla arbete kvar.
 
Apropå diverse problem i världen så såg jag nyss dokumentären "Flykten från IS", vilken nog gav mer frågor än svar, men som ändå var ett stycke sevärd dokumentär med en del bilder inifrån Islamiska Staten.
 
Jag såg även klart Werner Herzogs "Grizzly Man" idag, och det var en sevärd dokumentär det. Ur psykologisk synvinkel är den enormt intressant. Den handlar om Timothy Treadwell som under flera somrar levde med grizzly-björnar i Alaska tills dess att han blev uppäten av en. Himla lustig snubbe :-).

Lite helg och översvämning osv

Det är kaosartat i Hallsberg med översvämning vilket lett till att folk fått lämna sina hus, skolor att stänga, och risk att dricksvattnet blir dåligt. Kaos ska det nog inte kallas, för de flesta verkar ta det med jämnmod. Det verkar dock vara lättare att ta sig fram med båt än med bll på många av gatorna i Hallsberg för tillfället :-).
 
I fredags ringde en chef och jag ska på ytterligare en intervju.
 
Annars innebar fredagen mat och ett par öl med arbetskamraterna på Pitchers. Trevligt, men lite för många för att det skulle bli bra. Det var först på slutet när vi var lite färre kvar som det blev mer roliga diskussioner osv :-).
 
I lördags var det överraskningsfest för Acke som fyllt 30 år. Vi var lite fundersamma på huruvida han förstått det hela, men det visade sig ordentligt att han inte visste om något när han i princip hoppade in i väggen av förvåning/skräck när han kom hem från sin fotbollsmatch och möttes av en massa människor i sin lägenhet :-). Festen var sedan väldigt trevlig med bra människor och god mat och roligt quiz. Senare blev det Strömpis som var helt ok med ialf två Håkan-låtar på dansgolvet på övervåningen. Lundmark lyckades smyga in gratis på Strömpis tillsammans med ett VIP-gäng. Helt klart snyggt hehe. Kvällen slutade med att jag fick förklara Örebros geografi.
 
Idag har jag varit trött och kikat på filmen "Deaht Proof", vilken jag dock somnade till.
 
Det blev även att boka en flygstol till Wien i slutet av oktober. Än så länge ska Robert med, men det kanske blir fler.

Skellefteå

Ganska nyss hemkommen från en jobbresa till Skellefteå. Det tog ungefär 60 minuter att flyga dit från Arlanda, vilket det ungefär tog att flyga till Polen senast. Jag vet dock inte vilket som är längst bort, utan nöjer mig med att låta er förstå att Skellefteå är långt bort. Inget nytt under solen kanske, men jag gillar ju att vidga perspektiven...
 
Det blev boende på Scandic Skellefteå, och förutom mat på hotellet blev det även dyr mat på Restaurang Nygatan 57, vilket var mer dyrt än väldigt gott, och lunch på Woknroll, som åtminstone hade ett påhittigt namn :-).
 
En kollega anser att Skellefteå är Sveriges fulaste stad, men det vet jag inte om jag håller med om. Nere vid älven var det riktigt vackert och det fanns även en liten käck rosa kyrka mitt i stan. Så mycket mer hann jag dock inte se .).
 
Jag har även hunnit med en natt på Hotell Radisson Blu Arlandia, och irritera mig på de charmlösa säkerhetskontrollanterna på Arlanda flygplats. 

RSS 2.0