Som att äga en bil...

Jag hämtade ut min cykel från reparatören idag, och för att få ut cykeln behövde jag betala drygt 1000 kr. Jag lagade inte bilen, jag lagade cykeln :-). I priset ingick ett påsvetsat stöd, lite nya ekrar och nytt framdäck. Kanske borde gjort det själv :-).
 
Intressant dokumentär om Erdogan finns nu på SVT Play, borde alla se.
 
Wolfmother på torsdag och Sthlm i helgen.
 
R.I.P, - Chapecoense

Kort helg

Vi vann quizen i torsdags på Stora Örebro. Mycket årtalsfrågor på filmer osv, inte min starka sida. Kände väl inte att det var mitt deltagande som gjorde att vi vann, men svaret om de ekologiska äggen kunde jag nog ensam bidra med. Vinsten var 200 kr att handla för på Stora Örebro. Det fick de andra dela på :-).
 
Köpte en Håkan biljett av Tobias, kostade 595 kronor, fånigt dyrt. ...och nej det var inte att Tobias tog ett högre pris.
 
Igår var det jobb, rätt segt, och det gjorde helgen väldigt kort. Direkt efter jobbet for jag iväg till Henrik för middag. Thomas körde och Joar åkte med. Trevlig kväll som vanligt, och god mat! Kul att träffa Adis igen!
 
Idag tog jag en promenad för att häma cykeln på jobbet. Stannade och pumpade däcken på vägen tillbaka hem, men det var kanske dumt för det blev punktering ganska direkt, iofs inte oväntat eftersom det varit en utbuktning på framdäcket innan. Det blir att lämna in imorgon och promenad eller buss till jobbet.
 
Nu ikväll har jag, Saga och Lisa spelat TV-spel hela kvällen och ätit sushi, trevligt.
 
Det var den helgen...

Sicken vecka...

Jag lämnade blod i tisdags och det gick väl bra rent praktiskt. Mitt HB-värde hade dock sjunkit från 154 till 142, låter inte så bra. Iofs brukar jag ligga mellan 145 och 150, men varför är det svajigare nu? Hursomhelst är det förknippat med ångest att lämna blod numera.
 
Idag var jag och föreläste på Betelkyrkan här i Örebro för politiker, gode män, lärare och massa annat folk. Det var ordnat av Röda Korset, och Henrik hade värvat mig för att prata lite om "nya lagen", dock upptäcke jag igår att det var anknytningsfrågor de typ var mest intresserade av, vilket jag inte kan mycket om. När jag och Henrik väl kom dit var det typ 100 personer också, vilket iofs spelar mindre roll, men de flesta var pensionärer, så det var inte så hetsigt :-). Jag tror dock jag lyckades sköta mig hyggligt, och blev inte tokigt nervös, vilket jag var lite rädd för eftersom jag inte helt kunde materialet. Fick tala i mic också, hur gör en det? Tror dock det blev bra :-). Alltid spännande att stå som hin håle himself på scen i en kyrka och försöka förklara, men men det var en trevlig publik som tur var.
 
Jag råkade häckla chefen och teamledarna på jobbet idag, fick höra att jag är långsint, allt i skämtsam ton, men de har rätt :-).
 
Övertid på lördag och sedan middag hos Henrik. 

Konsert-helg!

Helgen börjar lida mot sitt slut och det har varit en väldigt bra helg. Det här inlägget blir även tills sin innebörd fullständigt väsenskilt mot det jag skrev i fredags :-).
 
Efter lite funderade hängde jag på Robert och en kompis till honom till Frimis i fredags för att se Lustans Lakejer. Ett band jag tidigare hade hört typ en låt av och inte var/är speciellt insatt i. Jag lyssnade dock lite på Spotify innan och jag tyckte att det över lag lät bra. Det var mycket äldre folk på konserten och det märktes att det var mycket gamla fans vilket var kul. Vidare visade sig Johan Kinde vare en riktig scen-personlighet och det blev en mycket bra konsert.
Johan Kinde och Lustans Lakejer.
 
Nu när jag har läst på lite i efterhand har det visat sig att Lustans Lakejer sannolikt har haft större inverkan på svensk musik än vad jag hade förstått innan. I efterhand är jag väldigt glad över att jag gick dit.
 
Under lördagen var det Hurula som gällde, och även det på Frimis. Efter ett par öl på Saluhallen fortsatte vi till Frimis. Vi stötte på någon lattjo ljusshow vid teatern på vägen. Många verkade väldigt intresserade av det, men det verkade inte så där vääldigt intressant...
 
Hurula är något helt annat än Lustans Lakejer. Mycket mer ungdomligt och på intet sätt nydanande. Mycket lät likt Broder Daniel till exempel, men vad gör det, för hur mycket sådan musik får en höra nuföritden? Robert Hurula och hans band kunde inte mäta sig med Lustans Lakejer i utstrålning och pondus men det var riktigt bra ändå med hög volym. Det var även mycket folk i publiken som hoppade upp på scenen och stagediveade, vilket var lite roande. Är väl iofs kutym på Hurulas konserter i Örebro :-).
Hurula.
 
Det var för övrigt två lugna kvällar, så ingen bakfylla. Idag blev det även en sväng hem till Hallsberg för att fira lite försenad Fars dag. Hittade massa gamla bilder som jag blev fascinerad av bland annat! Trevligt besök.

Jag måste vara dum i huvudet på riktigt...

Världen går inte åt rätt håll, och vad det beror på tvista de lärde? De flesta verkar dock någorlunda överens om att det delvis beror på politiker som inte vågar säga vad de tycker och problem i världen som leder till flyktingströmmar som i sin tur utmanar de tidigare populationerna. Inte så märkligt kanske.
 
Trump väljs bland annat därför till president i USA och världen förfasas, antagligen till stor del med rätta. I den svenska allmänheten förfasas vi dock främst för att han talat nedsättande om kvinnor och vill bygga en mur mot Mexiko, men det är väl snarare hans tankar om klimathotet osv som är det stora problemet?
 
Den här muren mot Mexiko finns ju redan till stor del... http://fokus.dn.se/muren-mot-mexiko/, och i Europa byggs murar till höger och vänster, eller mest till höger iofs, till vänster har vi ju Atlanten; http://www.etc.se/utrikes/har-byggs-de-nya-murarna-runt-eu, http://www.aftonbladet.se/nyheter/utrikes/article23463147.ab
 
Jag kommer aldrig kunna bli (eller vill jag ens?) bli politiker eftersom jag har väldigt svårt att förstå människors värdering av etik och moral. Om Trump säger att kvinnor är billiga, och det i synnerhet mot män som är framgångsrika, är han den värsta människa som finns på jorden. Så får en inte säga, fy fy Trump!!! Snarare är det väl att så bör en inte säga, men är det ett felaktigt påstående? Delmon Haffo kallar skämtsamt Annika Strandhäll för hora efter att hon skojat om att män i USA inte borde ha rösträtt. Han får sparken omgående, Strandhäll får en notis. Här har jag ett stooort problem att förstå hur Haffos uttalande anses vara så otroligt mycket värre än Strandhälls? ...och jag får bara inse att jag är dum i huvudet som inte fattar detta. Att Haffo skulle få möjligheten att be om ursäkt kom aldrig på fråga. Löfven kallade alla som sympatiserar med SD för nazister, inga problem...
 
Jag går till skampålen, jag är dum i huvudet, jag förstår uppenbarligen inte värderingen av orden. Ta mig aldrig mer på allvar.
 
Det kommer knappast bli öppnare i den svenska politiken nu, och jag håller käften, för jag förstår tydligen ingenting.

Dublin

Nu sitter jag på bussen hem från Arlanda och ska se om jag kan få lite skrivet under vägen.
 
12 november 2016
 
Nettbuss tog mig utan problem upp till Arlanda, men jag kom dit lite väl tidigt. Jag blev en aning överraskad över att jag var tvungen att visa pass för att komma vidare på Arlanda. Antar att Irland inte är med i Schengen, vilket jag borde veta...?
 
Några asiatiska dumplings blev det under väntetiden och flera Värvet-intervjuer. Jag delar tydligen en hel del tankar med Mårten Andersson vilket överraskade mig.
 
Till slut var det dock dags att borda SAS rätt gamla Gisla Viking för att flyga till Dublin. Ett par timmar senare var jag framme i Dublin.
Blir ju inte jättebra bilder genom ett flygplans-fönster, men jag satt dock och funderade på varför så många människor vill förstöra den här ofta otroligt vackra världen?
 
Framme på flygplatsen i Dublin beställde jag den första av flera Guinness-öl under resan medan jag väntade in mitt resesällskap. Sedan blev det Uber-taxi till Cassidy's Hotel inne i Dublin. Uber i Dublin var dock vanliga taxi-bilar, så jag vet inte om det var billigare än vanlig taxi.
 
Nu hade klockan börjat smyga fram till riktig kväll, så det var bara att checka in för att sedan gå ut och äta. Middag blev det nere i Dublins partaj-kvarter, Temple Bar. I Temple Bar finns det hur mycket barer och pubar som helst och är väldigt passande för de som vill ha en party-helg och bara hänga på en ganska liten yta för att inte tappa bort sig :-).
 
Vår middag inmundigades på Quays Irish Restaurant. Denna lördagskväll var det väldigt mycket folk där och ganska rörigt. Jag beställde in någon köttbit som jag fick medium rare. Helt ok, men inget utöver det vanliga. Det mest intressanta med restaurangen var just att det var trångt och rörigt.
 
Sedan gick vi vidare för att hitta något ställe där de serverade Irish coffee, men där vi hamnade fanns det inte, så det fick bli whisky sour istället. Sedan avslutade vi kvällen på något danshak där det mest spännande var att de spelade massa gamla klassiker, bland annat Cut'n'Move. Vi gick dock hem rätt tidigt.
 
13 november 2016
 
För att fortsätta på den inslagna och rätt ohälsosamma vägen blev det en riktig irländsk frukost på den till hotellet närliggande puben Murray's. Gott, men antagligen otroligt onyttigt. Säkert bra för mina järnvärden dock :-).
Färgglatt...
 
Sedan blev det en liten rundtur i centrala Dublin. Dublin är inte så stort vad det verkar, så en kommer rätt långt genom att bara knalla genom staden.
Floden Liffey som rinner genom Dublin och Ha'penny-bridge som är Dublins mest kända bro skulle jag tro.
 
En muffin senare var det dags för en walking-tour med Sandemans, och den här var riktigt bra. Många gånger leds de här turerna av någon inflyttad "turist", eller någon som pratar lika knagglig engelska som jag, men vi hade turen att få gå med en riktig irländare i 50-årsåldern. Under turen fick en som vanligt otroligt mycket information och vi passerade bland annat slottet, puben där U2 slog igenom och Trinity college.
Jag och slottet i Dublin. Här någonstans blev bland annat Irland självständigt :-).
 
När turen var klar och jag hade gett guiden ovanligt mycket dricks och berättat för honom att han var den bästa guide jag haft på dessa turer gick vi tillbaka till hotellet en sväng innan det var dags för nästa äventyr, en trerätters middag där musik och information om Irlands mer vidskepliga historia ingick. 
 
Detta skedde på restaurangen The Brazen Head och vi fick dela bord med ett amerikanskt par och några engelsmän. Amerikanerna var inte helt tillfreds med valet av Trump. De var för övrigt från den gamla svenskbygden Minnesota. Engelsmännen var från Nottingham, och de satt lite längre bort så de pratade jag inte så mycket med.
 
Hela grejen gick alltså ut på att vi åt under tiden som en gubbe berättade om en massa folklore från Irland. Både bra, intressant och lite annorlunda. Vid ett tillfälle kom det även in ett par gubbar och spelade lite gamla traditionella irländska låtar där vi fick klappa med.
 
Det här var en söndag, så när det var klart så gick vi hem för att sova.
 
14 november 2016
 
Nu hade jag skrivit en del, men det blev något fel... Det är bara att göra om.
 
Dagen började med en mer nyttig frukost denna gång. Det blev en sallad och kaffe på Esquires Coffee, men sedan blev dagen mer onyttig, för det var dags för ett besök till Guinness Storehouse. För att komma dit beställde vi en Uber, och denna gång var det en ugandier vid namn Moses som körde, och vi hade en hel del att prata om :-). Jag missade dock att swahili var huvudspråket i Uganda, vilket jag borde kunna.
 
Guinness Storehouse är väl någon form av museum över det mesta som har med Guinness att göra. En får information om hur Guinness tillverkar sina ganska få ölsorter, men det är även information om företagets reklam osv. Hela rundturen går ut på att en börjar i botten av huset och går uppåt. På översta våningen ingår en väldigt färsk Guinness-öl på tapp i priset.
Utanför Guinness Storehouse, och det var inte bara jag som tog en sådan här bild :-).
En riktigt färsk Guinness-öl med lite utsikt över Dublin i bakgrunden.
 
Guinness Storehouse är inte ett besök i själva bryggeriet om någon trodde det. En får inte se något av den riktiga bryggningen så att säga, vilket en får på andra bryggerier. Det var också ganska mycket folk där trots att vi var där en måndag i november. Högst uppe i baren var det därmed svårt att få en sittplats. Jag tycker dock det var ett trevligt besök, och det är inte överjävligt med information som gör att det blir svårt att greppa det hela. Besöket tog för oss drygt två timmar. Ett alldeles utmärkt besök för den som vill lära sig om öl och Guinness som märke.
 
Efter besöket blev det lite mexikansk mat på Cafe Azteca innan vi fortsatte till Irish Whiskey Museum. Mexikansk ägare från Mexiko City, kändes genuint :-).
 
Irish Whiskey Museum är ett ganska nytt museum där en inte helt överraskande får lära sig om irländsk whisky genom en rundtur med en guide. Här är det bra om en har lite förkunskaper om whisky för att en ska få ut något av det. Något jag lärde mig var att ordet whisky kommer från det gäliska ordet "uisce beatha" och att det finns något som heter grainwhisky och pot still-whisky. Även att ordet "whiskey" med ett extra e från början var en kvalitétsstämpel på att whiskyn var från Dublin.
På slutet fick vi prova några irländska whisky-sorter. Powers har tydligen länge varit Irlands mest populära whisky men nu har Jameson gått om efter en reklamkampanj. En fick även ett litet glas på köpet.
 
Snubben som ledde provsmakningen verkade för övrigt lite dragen själv :-). Det var ju sent på eftermiddagen...
 
Det här besöket tog ungefär en timme och var trevligt, men ger absolut mest til den som är whisky-intresserad. Det är alltså inte ett besök till något av destillerierna utan bara ett vanligt museum.
 
På kvällen sedan blev det ett besök till den oerhört charmiga fisk- och skaldjurs-restaurangen Klaw. Här beställde vi bland annat ostron. Jag tror inte jag hade ätit ostron förut, och det var lite annorlunda. Vi fick information om att vi skulle prova att äta dem precis som de var utan något på ostronen. Det smakade främst salt och nästan lite äckligt. Väldigt mycket smak av hav. Vi provade dock ändå till slut med lite citron i och då smakade det väldigt mycket bättre :-).
Ostron.
Första gången jag äter ostron i mitt liv :-).
 
Restaurangen var väldigt liten och det spelades härlig gammal amerikansk musik. Absolut värt ett besök. När vi ätit klart blev det tillbaka för en sista natt i Dublin.
 
15 november 2016 
 
Våra flyg gick vid lunchtid så det var ingen stress imorse. Efter en Uber-resa till flygplatsen och en lugn flygresa hem är jag nu hemma igen.
 
Vad tycker jag om Dublin då? Det är en av de fulare och rent utseendemässigt tråkiga städerna jag varit i skulle jag tro. En går inte och imponeras av arkitektur eller annat i staden. Det är till och med värre än Düsseldorf :-). I Temple Bar-området var det som jag tidigare nämnt mycket pubar och bra fest, så ska en partaja är nog Dublin riktigt bra. Inte jättebilligt med alkohol, men klart billigare än i Sverige. Annars var nog mat bara marginellt billigare, eller lika, med Sverige. Ett par saker överraskade, det första var att det var väldigt mycket hemlösa unga vita män i Dublin, precis som i USA. Det var även otroligt mycket utlänningar i centrala Dublin. Då pratar vi inte afrikaner och människor från mellanöstern, vilket är mer vanligt här, utan i Dublin är det européer från diverse länder. Jag hörde otroligt mycket spanska bland annat. Summa summarum så tror jag att Irland är mer intressant utanför Dublin, och två-tre dagar är ganska lagom för att göra allt av intresse i Dublin.

Humöret i balans igen

Efter en ilsken natt mellan onsdag och torsdag och någon dryg dags gnällande på jobbet så är nu humöret i balans igen. Jag kan ändå tycka att det är rätt skönt att gå runt och vara förbannad eftersom det för mig är en rätt ovanlig känsla, men det är ju inte speciellt härligt för någon annan :-).
 
Ialf... Onsdagskvällen spenderades med trevligt sällskap på East West för att se Mattias Alkberg spela låtar och läsa poesi. En för mig rätt udda kombination. Det var rätt få som letat sig till East West och Mattias började sitt uppträdande rätt nonchalant med att läsa från ett papper om vad som var ok att göra under uppträdandet, men sedan var det riktigt familjärt och gemytligt rakt igenom. Jag kände till och med igen några av låtarna han spelade, trots att han inte bjöd på den moderna klassikern "Fyllskalle".
Så här såg det ut.
 
Ikväll blev det åter en sväng till Videobiljarden. Märkligt ändå, förut hade jag inte varit där överhuvudtaget, men nu har jag varit där två helger i rad i olika konstellationer, och det utan att det varit min idé. Den här gången var det med två gamla sovjeter och Henrik, och givetvis blev det att shotta vodka ;-).
 
Imorgon bär det av till Dublin om allt går som det ska :-).

Vilken vecka...

Veckan började typ i söndags med ett väldigt dåligt besked. Jag har ätit linfrön, både hela och krossade, i säkert 7-8 år varje morgon. Jag har haft lite grand i min morgongröt. Redan när jag började ha lite linfrön i gröten var jag medveten om att de i större mängder kunde vara farliga, men jag tog det inte så allvarligt. Sedan har jag bara låtit det rulla på som ett tillskott till gröten. I söndags satt jag och kollade på nyheterna när det kom upp att krossade linfrön ska en absolut inte äta, och speciellt inte råa, vilket jag har gjort i åratal. Panik!!! Jag googlade vad det kunde leda till och kom väl fram till att det inte var riktigt klart... Bara att det sannolikt var dåligt. Min återkommande magkatarr kan ju vara ett tecken på detta, och jag har även de senaste åren känt mig mer illamående vid träning än vad jag tyckt tidigare. Hursomhelst... Jag verkar ha klarat mig rätt bra under dessa år ialf, och hoppas att det inte bara är en illusion. Nu har jag givetvis slutat äta linfrön och förhoppningsvis kommer jag numera bara må bättre. Svårt att släppa dock... Är en av mina värsta mardrömmar att jag under längre tid hållit på med något som är farligt.
 
Idag vann Trump valet i USA. Jag är inte lika orolig som alla andra, men jag hade tyckt det hade varit bra med en kvinna för sakens skull. Börsen reagerade dock bra, vilket gick emot alla prognoser. Det är även det som är grejen, att alla redan bestämt sig för att Trump är en idiot utan att ha en aning om vad han kan uträtta. 
 
Till råga på allt fick jag höra på jobbet idag att vissa handläggare tycker att vissa beslut som går igenom mig tar för lång tid och att jag är otydlig. Det gör mig främst förbannad och förbluffad, men samtidigt måste jag se till att det inte upplevs så. Den främsta förklaringen är dock att jag fått till mig att krångligare beslut ska skjutas upp om det finns andra beslut att ta. Jag har låg förståelse för varför en inte säger till mig om en inte förstått någonting osv?

Söndag

Liverpool ser fantastiska ut för tillfället och en mängd spelare gör mål. Ensam serieledning nu!
 
Det blev endast en sväng till Robert igår för något glas vin med honom, Grens och Madde. De två senare visade hur jag kunde rensa avloppet till mitt handfat. Jag felanmälde det förra söndagen, men hade till dags datum inte fått det avhjälpt. Det var dock tydligen bara skruva loss vattenlåset och göra rent, så nu har jag fixat det själv, men jag hade nog inte förstått att jag kunde göra det själv utan Grens och Maddes hjälp. Tack!
 
Om ni vill få en ännu sämre bild av världen kan ni se dokumentärerna på SVT Play om Ku Klux Klan och homofoberna i Ryssland. Helt galna människor i olika färger och kön i de dokumentärerna.
 
Köpte en biljett till Wolfmothers konsert på Frimis och kan bli att köpa en till Hurulas också.
 
Varför kände jag inte till The Chills på Primavera?
 
Har även fortsatt att scanna in lite bilder. Gillar den här :-D!
Hade ostyrigt hår redan när jag var fyra år :-).

Shuffleboard

Igår var det bara halvdag på jobbet så jag var hemma tidigt. Det blev en liten tupplur och sedan en sväng till gymmet. Sedan hörde Robert av sig och undrade om jag ville möte upp på Videobiljarden? Ett ställe där jag aldrig varit och som jag nog främst tänkt som ett fjortisställe. Det kanske det är förvisso, men vi hade riktigt trevligt där igår. Vi spelade något som kallas för Shuffleboard. Ett bowling-liknande spel fast ändå väldigt olikt :-). Enkelt och kul!
Peter in Shuffleboard-action!!!
 
Efter någon timmes spel och en öl fick det dock räcka för mig och jag gick hem.
 
Idag har det blivit en sväng till Glanshammar för att tända ett ljus för mormor och morfar.
Glanshammars kyrka i passande Alla Helgons-väder.
 
Ikväll får vi se vad det blir.

She loves u yeah yeah!!!

Igår kom jag iväg till Filmstaden för att se "The Beatles - Eight Days a Week". En dokumentär av storheten Ron Howard om The Beatles. 
 
Innan blev det pizza på Paolo's mittemot, och jag håller deras pizzor som Örebros överlägset bästa fortfarande. Otroligt gott!
 
Jag har inte läst på något om Beatles-filmen jag såg, så det kan vara så att jag far med osanning i en del av det jag skriver :-). Jag har nog aldrig haft någon större koll på The Beatles innan, förutom deras musik då, men jag tror inte jag sett någon tidigare dokumentär om dem eller läst någon bok eller liknande. I min värld har de varit lite av ett hippie-band, vilket delvis visade sig vara fel. Som det verkar så har Ron Howard och hans mannar färglagt och restaurerat mycket av filmmaterialet till dokumentären, och det var väldigt coolt att se The Beatles uppträda och få känslan av att det skulle kunna vara idag. De gav också ett väldigt skämtsamt och charmigt intryck. Något som förvånade mig var att de uppträdde i kostymer till en början och framstod ganska mycket som ett dansband, men det var kanske tidens anda :-). Så småningom blev de dock ett hippie-band och mer färggranna. Nu vet jag inte om det endast är extramaterial eller om det ingår i filmen, men efter själva dokumentären ingick en halvtimme live-konsert från Shea Stadium i New York. Det ska vara den första arena-spelningen någonsin, men ändå spelade de bara i 30 minuter. Jag har därmed blivit fundersam till om det alltid var så att de spelade så kort? Nog att låtarna var kortare på den tiden, men The Beatles hade vid den tiden släppt en mängd skivor redan. Fem plus, riktigt bra dokumentär och trevlig kväll!!!

Nu är dom på mitt blod igen!!!

Nu måste jag lämna blod igen!!! Nej jag är inte tvingad, men jag ser det lite som en skyldighet. Jag fick en lapp för någon vecka sedan som jag ignorerade, men nu ringde dom, och jag hade inte mage att tacka nej. Jag fick ialf information om mina dassiga ferritin-värden under samtalet. De hade gått upp en aning sedan den förförra blodgivningen, och det var väl bra? Jag hade dock hoppats att värdena hade gått upp mycket mer eftersom jag under en period käkade både järntabletter och blodpudding. Om jag inte är dödssjuk, vilket jag inte tror att jag är, så kanske jag borde börja äta mer rött kött... Får skylla på det, "jag själv är ju egentligen vegetarian men min kropp pallar inte, så jag måste äta rött kött, tufft liv". 
 
Igår såg jag ÖSK - Östersund och 1-5 slutade det. Var lite kronan på verket av ÖSK:s miserabla höstsäsong. Vad är grejen med att spela med Astrit, Besara och Nordin samtidigt? Spelet fungerar ju inte då, ser inte Axén det?
 
Annars är det ett jävla skitväder ute.

RSS 2.0