Tar det imorgon...

Jag tänkte skriva något om året som gått, men det är ju trots allt några timmar kvar, så jag sparar det tills imorgon.
 
Jag ska snart iväg till Lundmark för lite förfest innan vi ska vidare till Lilla Örebro för middag.
 
För att få dagen att gå har jag bland annat sett filmen: Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford. Inte så tokig. Inte så dum gestaltning av Jesse James av Brad Pitt heller. Om nu Jesse James var så psykopatisk som han verkar i filmen så lyckas Brad Pitt fånga det bra, och en känner ju till personligheten från sin egna historiska vardag.

Historien går igen...

Jag nämnde häromdagen något om att det brukar sägas att historien går igen, och det märkte jag igår och idag när jag kikade på en dokumentärserie om punken i Sverige på slutet av 70-talet. Utan att nämna några explicita likheter så var det väldigt mycket med människorna som var väldigt likt hur jag upplevde slutet på indievågen i slutet av 90-talet och början av 00-talet. Antagligen finns uttrycksättet alltid där men att det tar sig olika stilar.
 
Jag har även under dagen börjat titta på en dokumentärserie om kriget i Vietnam, alltid intressant.
 
I övrigt var det andra gången den här säsongen som Liverpool lyckas vinna utan att imponera enormt. Klart bättre, men hamnade ändå i underläge, men lyckades till slut vända mot Leicester efter två mål av Salah.
 
Jag har nu även bokat en resa till Minsk i mitten av mars och en resa till Berlin under påsk. Våren börjar ta sig.

Tio minuter över

Jag tvättar... 
 
Måste säga att filmen War Horse var riktigt bra, tårarna kom.
 
Monica Lewinsky var 22 år när hon hade sin "romans" med Bill Clinton. Förutom att det är märkligt att det ens kan hända är jag ändå mest fascinerad över hur det känns att vara 22 år och ha en romans med världens mäktigaste man. Måste ha varit svårt för hennes kompisar att tro på det :-).
 
Lyssnade idag på P3 dokumentär om morden i Arboga, vilket var mycket gripande. Tillbaka till tankarna om hur det känns, för att hitta sin tjej och hennes barn nerhamrade måste även det vara en mycket märklig känsla. Det känns som att det inte kan hända när en tänker på det, som att det är fiktion. Något som ofta brukar sägas av historiker är att verkligheten oftast slår fiktionen, men det är som att en inte vill förstå det.
 
Det ska inte spela någon roll vad en har på sig, en ska inte bli kommenterad, påhoppad osv för det. Det håller väl alla med om? Men om jag vill gå runt naken på jobbet osv, varför ska jag inte kunna få göra det? Är det någon egentlig skillnad?

Små notiser

Liverpool gjorde idag klart med Van Dijk och det är ett tecken på att klubben menar allvar med att seriöst kunna utmana om ligatiteln. Ett par mittfältare till och en bättre målvakt så ser det riktigt bra ut, men det lär dröja till nästa säsong. Får satsa på att klara Champions League i år.
 
På julafton spelade jag något spel med barnen som gick ut på att inte få äta äckliga jellybeans, och de jellybeans som smakade äckligt smakade verkligen äckligt på allvar.
 
Säkert oerhört sen på bollen, men jag upptäckte igår att det går att streama mycket film i bra kvalité direkt från nätet. https://gomovies.sc/ är ett bra exempel. Laggade något idag, men igår gick det alldeles utmärkt.
 
Det ligger nära till hands att det blir resor till Minsk och Bilbao i år.

Inte varit utanför dörren idag...

Idag har jag spenderat hela dagen i min lägenhet. Jag hade en tanke på att ta en promenad men jag bangade... 
 
Efter lutfisken i Hallsberg igår mötte jag upp Nils och Bias för ett par öl och sedermera en sväng till Harrys. Harrys ska lägga ned så igår var allting nedsatt i baren, vilket gjorde det till en ovanligt billig kväll. Trots det var det inte proppat inne på Harrys, utan kändes som att det var den mängd folk som brukade vara där förr om åren. Helt ok kväll, men jag fick nog vad jag tror var runt halv 2. Idag har jag mått bra, så det blev nog inte så mycket alkohol igår.
 
Den rätt slöa dagen idag har innefattat Henrik Schyfferts serie om kött. Inte så mycket ny information för mig, men intressant att se hur det fungerar på slakterierna. Annars har det blivit lite Wolfenstein och Duolingo och nu kollar jag på Liverpool.
 
Jobb imorgon!

Dagen efter dagen

Det blev en relativt lång men alltigenom trevlig Julafton igår. Redan vid 12.00 var vi hos familjen Wåke och käkade risgrynsgröt. Jag fick inte helt otippat mandeln i gröten... :-). Sedan hade vi lite julklappsutdelning innan resten av folket skulle komma, vilket jag tycker fungerade ganska bra trots allt. Personligen fick jag bland annat ett skärp, träningshandskar, strumpor och en bok. Bra grejer! Mitt antagande att jag hade råkat köpa samma sak som förra året till Juliana infriades tyvärr, men å andra sidan lär hon kunna byta till sig något "bättre" nu när reorna börjat. Expediten på Carlings hade även rört ihop det med mössorna till Saga och Lisa, men det löste sig bra ändå. Förutom dessa intermezzon tror jag att de julklappar jag köpt föll i god jord.
 
Efter hand trillade flera familjer Wåkear in och när den riktiga julmaten serverades var vi nog 17 personer. Jag trodde nog att det skulle bli "rörigare" än vad det blev med diverse barn. Det var istället väldigt trevligt. Jag fick åter göra ett något oinspirerat inhopp som tomte, men jag tror ändå det var hyggligt uppskattat och jag fick Sines nappar :-).
 
Idag ska jag hem till mor och far och äta traditionsenlig lutfisk, sedan får vi se om det blir något galej senare ikväll, vilket inte sker så ofta nuförtiden.

Dagen före dagen...

Julafton imorgon, och det ser ut att bli rätt mycket folk under aftonen. Blir säkert trevligt, även om jag inbillar mig att jag föredrar något färre folk på julafton.
 
Det har varit en lugn och skön kväll igår och dag idag. Jag spenderade bland annat gårdagskvällen med att se Arsenal - Liverpool. Matchen slutade 3-3, och det börjar bli smärtsamt att se Liverpool tappa ledningar och poäng genom slarv i matcher där de är helt överlägsna. Jag tycker synd om Klopp. Liverpool är tydligen extremt "bra" på att tappa ledningar enligt statistiken, vilket tyvärr märks.
 
Jag har kommit rätt långt i serien Tolv ting om Finland, och jag tycker det är väldigt intressant. Annars har dagen spenderats med radiodokumentärer om "Fotbollskriget" och Monica Lewinsky-affären. Jag har även sett filmen Elizabeth efter inspiration från Historiepodden. Bra film! Det har även blivit lite spelande av Wolfenstein - The New Order.
 
Jag läste ut en bok om filosofi genom tiderna igår, och jag ljuger om jag säger att jag förstod allt... En annan "filosofisk" tanke i dagarna är hur svårt det är att tänka utanför sina egna ramar.

2017-12-21

Kort och relativt lugn arbetsvecka. Hade lunch med vår före detta sambandsman i Kabul igår, vilket var intressant med anledning av att det är ganska få svenskar som bott i Kabul.
 
Jag har börjat planera min vår. Jag tror att jobbet kommer bli "bättre" i vår med anledning av att jag är mer erfaren och att mina kollegor är mer erfarna. Det gör att jag nog kommer att kunna slappna av lite mer och njuta lite mer av livet. Förhoppningsvis känner jag då att jag kan ta lite mer ledigt och då har jag som plan att i vår besöka; Helsingfors, Berlin/Wittenberg, Jordanien och London/Stonehenge. Jag kommer att ha omkring 60 semesterdagar nästa år plus en veckas inarbetad tid, så möjligheter till ledighet finns. Gärna även något mer och gärna något varje månad som förr :-).
 
En dag kvar, sedan är det jul :-).

Planeringsdagar

Jag är relativt nyss hemkommen från ett par väldigt trevliga planeringsdagar i Loka Brunn. Det verkade som alla var nöjda. Vi fick bland annat lite information om säkerhet och det är väl knappast rekommenderat i min position att ha den här bloggen, vilket jag är medveten om, men men... Jag höll i ett quiz på kvällen som blev ganska lyckat, möjligen något svårt för vissa, men svårt att få det bra för en grupp som är så blandad. Jag träffade Grek där av en slump idag också, kul! Summa summarum så är jag ovanligt nöjd efter att ha kommit hem från planeringsdagar.
 
Helgen som gick då? Jag gjorde väl egentligen inte så mycket. En del tid gick åt till att fixa med quizet som jag skrev om, men annars hängde jag mest med Valentina.
 
Tre arbetsdagar sedan är det typ jul!

Sådär...

Mina aktier gick ned över 4 % idag främst beroende på ras i både H&M och Skanska. Förvisso inga pengar som jag tänkt använda i dagsläget, men ändå surt. Liverpool lyckades åter inte vinna mot ett skitlag på hemmaplan i onsdags, kanske främst beroende på att laget inte har någon stor och stark anfallare som kan vinna nickdueller mot lag som backar hem. Övertid igår till kl 20.00. Bra med lite extra pengar, men såå roligt är det faktiskt inte att vara på jobbet. När slutet på veckan nu har varit så där så borde väl helgen kunna bli ganska bra?

Inte alla, men många...

Ekot avslöjade idag att det förekommer många köpta asylberättelser och att de kan kosta uppåt 60 000 kronor. Priset förvånade mig en aning, men annars var det ingen nyhet för mig, och antagligen inte för någon annan heller. Bra att det belyses dock!
 
Porto för Liverpool i CL, sicken guldlottning.
 
Nu efter att ha lyssnat lite mer på Historiepodden tycker jag att det blivit riktigt bra. De två som gör podden har inte alltid rätt i det de säger, men det är nog för det mesta rätt, och den oseriösa framtoningen gör det kul att lyssna på. 
 
Det är väl den podden jag varvar med P3-dokumentär. Lyssnade på dokumentären om Utöya idag, mycket bra. Historiepoddens avsnitt om Marie Curie var inte så tokigt det heller.

Inga större utsvävningar

Det blev en trevlig middag i fredags hos Erik och Juliana, tack, tack.
 
Den påföljande lördagen var sedan väldigt lugn. Jag passade på att se filmen 300 om slaget vid Thermopyle. Bättre än förväntat och annorlunda gjord än vad jag hade förväntat mig. Jag passade även på att börja se filmen 1984, utkom även 1984, eftersom jag nyss läst ut boken. Den var också bra, men hade nog varit svår att hänga med i om jag inte läst boken innan. Jag passade även på att tvätta och träna igår.
 
Idag såg jag klart filmen 1984 på morgonen. Jag var uppe redan vid 07.00 :-). Jag började även med julklappsinköpen, som i år har blivit lite knepigare eftersom jag blivit tillsagd att inte lägga ned lika mycket pengar på julklapparna. Det finns till och med en risk att jag råkat köpa samma sak som jag gjort något annat år, men jag hoppas att så inte är fallet. 
 
Att Atlantis skulle kunna ha varit en civilisation på Santorini och att det var omkring 70 000 finska barn som skickades till Sverige under Andra världskriget har jag lärt mig under helgen.
 
Liverpool kryssade mot Everton idag i en mycket märklig match. Det blev 1-1 trots att Everton egentligen inte hade ett enda anfall. De fick en något tveksam straff som de gjorde mål på. 

Koncentrationssvårigheter

Jag vet inte om jag inbillar mig, men ofta känner jag att jag har svårt att hänga med vid föreläsningar. Jag tänker gärna på annat. Det är något jag känner är lite problematiskt på jobbet när jag inte alltid är "där" jag borde vara, utan koncentrationen är på något annat. Jag har för mig att mor min trodde att jag hade "damp" som liten, kan det finnas något där? Men jag inbillar mig nog bara...
 
Grattis Finland, dock en dag i efterskott. Jag kanske borde gratulera Israel också, men jag vet inte... Vilka som har "rätt" till land är inte alltid det lättaste. 
 
Jag blev kallad "lilla gubben" på Coop igår. Jag kan inte hålla mig från att fåna mig, jag ber om ursäkt, men jag kände mig inte kränkt...

Spela Shoreline!

Nu efter att ha sett den utmärkta lilla dokumentären om låten "Shoreline" på Hitlåtens historia hamnar jag i lite bryderier över hur jag borde ha spenderat min ungdom. Jag gillade aldrig det depressiva med Broder Daniel och andra indie-band, eller jag gillade musiken, men inte människorna som jag aldrig riktigt tyckte kunde ha roligt. Ibland önskar jag att jag hade varit inspirerad av denna indie-era på 90-talet, men jag lyckades inte... Det stannade vid musiken. Jag känner mig dock avsevärt mycket mer hemma där nu, men det tror jag främst beror på att dessa indie-människor vuxit upp. Det är inte lätt med det förflutna.
 
Men va fan, spela "Shoreline"!!!

Stackars matlåda...

Jag har nästan suttit och väntat på att Sofia Olsson Olsén på Aftonbladet skulle sjukskriva sig, och nu har hon gjort det. Hon kan inte ha haft det lätt nu på senaste tiden på Aftonbladet. Hälften av alla fina män har väl försvunnit från redaktionen på sista tiden?
 
Jag försökte se lördagens 19.30 Rapport-sändning igår på SVT Play, men det gick inte. Kan det ha med att göra att de råkade visa hakkors i ett reportage från Gaza? Var kanske inte så lyckat.
 
Jo, lite mer triviala händelser. Nästan varje dag köper jag mat på Coop när jag jobbar och då brukar jag ha med en egen matlåda för att spara lite på all världens plast. Jag tror att jag är den enda som gör det dessutom. Nåväl, idag när jag skulle cykla tillbaka till jobbet gick påsen där jag hade matlådan av glas sönder så att den for i marken och gick sönder. Egentligen inte jättespeciellt, men det skedde givetvis när jag korsade den "stora" vägen. Som ni förstår splittras ofta glas i många delar vilket även skedde nu. Jag fick således stå mitt i vägen och försöka samla ihop så många bitar glas som möjligt så att inte bilarna skulle få punktering. Jag vet inte om bilar får det av krossat glas, men det bör ju rimligen vara så. Det kom några bilar och körde över glaset innan jag hann få bort det mesta, och jag hoppas det gick bra för dem. När jag åkte tillbaka till Coop för att köpa ny mat fick jag dock den nya maten gratis :-). Det måste jag säga var himla fint gjort, tack Coop!

Första advent

För visst är det väl första advent idag? Jag borde ställa fram min ljusstake ialf, men det får bli i veckan någon gång.
 
Jag hinner inte med allt jag vill. Jag har gnällt om det förut och det är fortfarande relevant. Jag läste ut boken 1984 nu idag, vilket var en plan med helgen, men det leder bara till att jag känner att jag borde läsa liknande böcker av Huxley och Bradbury eftersom jag blev tagen av 1984. Det är det där med inskränkandet av yttrandefriheten och försök att få människor att tänka på ett speciellt sätt bara för att gynna något annat istället för att försöka förstå hela bilden som jag ser som intressant. Jag vet inte hur många gånger jag märkt att personer ser på mig som en idiot eftersom jag vill vidga eller problematisera bilden lite. Fast vem vet de kanske har rätt :-).
 
Gällande lite mer vardagliga saker så har jag bland annat sett en dokumentär om Stonehenge (borde åka dit), Babels torn och om alla krig i Finland under 1900-talet. Jo jag har ju klippt mig och rakat mig samt köpt biljetter till både Batra och Rheborg också.
 
Ny vecka, nya utamaningar...

RSS 2.0