Vidgade vyer

När jag växte upp var Hallsberg mitt allt. Jag tänkte nog inte att världen var så mycket mer spännande än så, och det är den kanske inte heller. Örebro var en metropol, Sthlm var livsfarligt. Jag minns gatuvåldet och allt skit som verkade hända i Sthlm. ...och att behöva åka bil på E6:an var som att underteckna en dödsdom. Krigen i världen kändes så otroligt långt borta. Nog fanns det några invandrare, men det var inte många, och det var aldrig någon som egentligen förklarade hur, eller varför, de kommit hit. Jag har ett minne över att jag i lågstadiet skrev i någon bok att jag tyckte om att titta på nyheterna, det kanske är förvanskat, men vem vet. Får barn titta på nyheterna nuförtiden? Är det bra att hålla bort barn från verkligheten? Vad vet jag, det kanske leder till att de växer upp till att tro att världen är simpel? Något jag slogs av när jag var i USA var att nationalparker var något speciellt. Som ett naturfenomen som inte längre finns någon annanstans. Växer en upp i Hallsberg är allt som en nationalpark. Orörd skog är runt knuten. Så är det ju inte överallt. Är det på något sätt rimligt att världens befolkning vuxit från typ 3 miljarder 1960 till 7,5 miljarder idag. Med klimatproblemen och alla andra problem i världen förstår jag inte hur det är tänkt att det här ska kunna fungera så länge till? Det är ju fullständig kaos i Europa och USA nu på grund av invandring, och det lär ju inte bli bättre. Hade det blivit krig i Syrien 1960 hade det varit 4,5 miljoner människor att ta hand om, nu blev det istället 22 miljoner. De rika borde dela med sig, men kommer det någonsin att hända? Bill Gates kanske, men den stora "rika" massan, kommer de någonsin vilja få det sämre för att hjälpa de som har det sämre? Tänk om det utbrutit fullskaligt krig i Turkiet eller Egypen? 80 miljoner människor i Turkiet, och själva låset till Europa för de som vill hit. Har jag varit ordentligt rädd för världen var det vik kuppförsöket i juli. Nu behöver ju inte kuppförsök leda till krig, men ändå. Nu blir det väl rätt sällan krig numera i länder där folkgrupperna är någorlunda lika? Men i Turkiet bor det flera miljoner kurder. Min värld har blivit så otroligt mycket mindre och därmed mycket farligare, trots att jag inte är lika rädd att gå runt på "stan" i Sverige. Jag tror verkligen att våldsamheterna generellt gått ned i Sverige. Jag är iofs mycket äldre nu, men är sällan jag ser bråk. Folk super mindre, och det är väl bra. Men det är otroligt kul att vara med glada fulla människor. Speciellt när alla är från olika länder. Det är otroligt intressant.
 
Det finns ingen röd tråd, bara en massa tankar i huvudet.

1 Rum & Kök

Nej jag var inte friskare idag vilket jag trodde att jag skulle vara. Halsen har under dagen istället varit avsevärt sämre, men det går över...
 
Som jag antar att jag skrev häromdagen så tränar jag inte när jag är sjuk, och då blir jag uttråkad av att bara sitta hemma efter jobbet. Därav hamnade jag och Bias ikväll lite av en slump på restaurangen 1 Rum & Kök på nedre delen av Stortorget. Jag beställde lammracks och ett glas rött vin och blev helt betagen av maten. Det var riktigt gott! Så där gott att jag hasplade ur mig att det här måste varit det bästa sedan jag var på Drängen. Bias rättade mig dock och sa att jag nog tyckte Umami förra våren var rätt bra, och det hade han ju rätt i, så bäst sedan Umami :-).
 
Så trots halsen så tycker jag att det varit en bra dag. 
 
Lillasyster fyller 30 år idag också, hurra hurra!!!

Något bättre

Jag har gått runt med en Bengt Magnusson-röst de senaste dagarna, men känner att det är bättre nu. Träningen har dock uteblivit och nu känner jag mig trött och uttråkad.
 
Det är tydligen inte bara jag som irriterat mig över stambytet i huset enligt detta utlägg som sitter uppe i trappuppgången:
Ja det är sannolikt för smått för någon av er att läsa, men ändå.

Något risig

Jag känner mig inte helt hundra. Det kan ha att göra med den första riktiga fyllan sedan Nyår och omställning av klockan samtidigt? ...eller så är det bara att några andra är småsjuka på jobbet och att jag fått en släng av det. 
 
Beställde ett par skor från Adidas idag. På hemsidan kunde en välja en personlig prägel på skorna, och jag var så "fånig" att jag såg till att Oxelgren ska skrivas på skorna :-). Jag beställde även ytterligare ett par tavlor igår.
 
Eftersom jag är risig blir det ingen träning och då får det istället bli lite städning.

Vilket härligt väder

Våren är på väg eller kanske redan här!? Det är ialf väldigt soligt och skönt ute. Lite blåsigt kanske om en ska gnälla en aning.
 
En väldigt trevlig helg har det varit med återföreningsfest med PFC. Jag kände väl inte igen så där väldigt många, men det var trevligt. Själva festen var i lokalen på Grankotten och sedan hade de ordnat så att vi kom in gratis på Ritz. Just nu lockar dock inte klubbsvängen överhuvudtaget, så jag gick hem rätt tidigt...
 
Jag har även fixat ordning i lägenheten, för jag antar att de är klara nu. Garderoben har dock blivit väldigt mycket mindre än förut så det har inte blivit så bra.

Det var ju en riktig skitdag att lägga till handlingarna...

Först och främst allt gnäll på jobbet om att vi producerar för lite. Jag kan väl ha viss förståelse för gnället, men endast viss förståelse, verkligen inte mer än så. Allt ska stressas på så att stämningen blir skit. Tråkigt när det är en klar majoritet bra människor och ett väldigt intressant arbete. Blir väl snart att jag tappar tålamodet med att vara folk till lags. 
 
För att "fira" terrordåden i Bryssel utfördes ett nytt terrordåd i London. Jag skulle vilja ha tid och ork att sätta mig in i islam, och på något sätt förstå vad det är som driver alla dessa människor till dessa terrordåd.
 
Sven-Erik Magnusson dog också. Jag skulle tro att Sven-Ingvars var ett av de absolut första banden jag kunde namnet på. Som jag minns det var det ett par kassettband med Sven-Ingvars och Streaplers som gick varma i vår bil när jag var barn, när det inte var radio.
 
Jag börjar mer och mer fundera på om jag inte som ung borde lagt ned handbollen och bara läst en massa intressanta böcker istället... Det känns som att det är så himla mycket som jag inte kan och som jag borde ha ett humm om, utilitarismen exempelvis.

Odessa

I juni blir det typ en vecka i Odessa för mig och några till. Förhoppningsvis kan det även då bli en liten sväng till Moldavien.
 
Jag är fortfarande glad över de nya arbetskamraterna. Idag kändes som att det var första gången någonsin i Örebro som jag kunde ha en intressant diskussion med fler än en person under en rast. Lite gamla Lindesberg-vibbar över det :-).
 
Såg klart på Sorans Krig idag. Mycket bra serie, men synd att Soran inte riktigt vill förstå mekanismerna kring migration. Efter att han frågat två personer i ett flyktingläger drog han slutsatsen att inga vill emigrera till Sverige. Jag har svårt att tro att någon som är en del av en sådan bra serie samtidigt kan vara så korkad...
 
I övrigt hade jag missuppfattat kvittning i aktievärlden, men nu vet jag bättre...

Förvirrande, vad gäller?

Efter att nästan ha blivit påkörd idag i en korsning undrar jag vad som gäller vid följande korsning?
Som alla vet gäller väjningsplikten vid skylten och inte vid de målade trekanterna i vägen, men vad gäller för cykelvägen här när det sitter väjningspliktsskyltar på båda sidorna om cykelvägen?
 
Jag mailade Örebro kommun förut och förhoppningsvis får jag svar.

Söndag igen

Igår var det inflyttningsfest hos Gustav och Johanna i Ekeby-Almby. De har flyttat in i ett nybyggt trevligt kedjehus i utkanten av Ekeby-Almby. Ekeby-Almby är dock ett märkligt ställe på många sätt utan butiker eller service trots att det lär bo rätt mycket människor där. Det hela blir Amerika-likt och att äga en bil eller två är nog mer eller mindre ett måste om en ska bo där, även om vi faktiskt åkte buss fram och tillbaka igår. Jag har givetvis full förståelse för önskan om att få bo med en liten trädgård osv, vilket är svårt i en stad, men jag har ändå någon slags aversion emot dessa bilbaserade villa-förstäder.
 
Själva festen var, som vanligt när det arrangeras av Gustav och Johanna, väldigt trevlig och välordnad. Gustav hade gjort egna hamburgare som han grillade och vilka smakade väldigt bra. Det bjöds även på någon form av tjockare "pepparkakor" till efterrätt som jag åt upp majoriteten av :-). Magiskt goda!
 
Stora delar av helgen har jag annars ägnat åt dokumentärer och information om Afghanistan, Gaza och norra Irak. Sorans Krig som finns i två korta delar på SVT Play nu är intressanta, speciellt gällande att Soran där funderar på huruvida han skulle kunna strida för Peshmerga för att skydda kurderna!? Min åsikt är att Soran Ismail är en klok person och det skulle vara intressant att se hur han skulle argumentera med en "SD-anhängare" gällande vad en invasion och skydd av land och folkgrupper innebär...

Blää!

Ingen superbra dag det här. Mina aktier gick ned rätt mycket totalt mest beroende på H&M och jag kommer sannolikt få ett ärende återförvisat från domstol, vilket jag iofs delvis räknat med, men ändå... Jag tycker även att jag slarvat lite i ett annat ärende, sedan är det även lite annat gnabb på jobbet som iofs inte berör mig så mycket. Men vackert väder ialf, och värre att heta Ylva Johansson eller Alice Bah Kuhnke :-).
 
Gårdagen var desto trevligare. Var ju en sväng till Sthlm och fick lyssna på lite korta föredrag om Afghanistan.
Hittade det här huset i Sthlm. Om jag nu heter Oxenstierna som vissa tror så är det här mitt hus :-).

Måndag

Lite Mello hos Acke och Kå i lördags, trevligt. Eventuellt en hygglig vinnarlåt, men en nästan chockerande profillös artist.
 
Annars innebar mycket av helgen läsning av boken Massutmaning. Den skulle kunna ha komprimerats en del, men generellt intressant, dock inte så mycket nytt för mig, men nyttig läsning för många andra.
 
Jag ska på föreläsning på Kungliga Myntkabinettet imorgon, och bara grejen att ha en föreläsning där känns spännande för en landsortspojk som mig :-).

Bra där Nour

Efter en rätt stressig dag på jobbet igår så var det rätt snart efter hemkomst från samma jobb dags att dra iväg för att se Nour El Refais show "En komisk depression" på Conventum Kongress här i Örebro. Efter några minuters försening, eftersom det sannolikt var lite underbemannat i garderoben, gick Nour på strax efter 19.00. 
 
Showens tema är som jag förstod det en humoristisk variant av egenterapi för Nour, vilket jag tyckte fungerade bra. Det innebar, vilket även varit typiskt för många shower under de senare åren, att skämten varierades med allvar.
 
Nu blir det jämförelser med Henrik Schyffert här eftersom jag såg honom för ett par veckor sedan. Även om Nour inte nådde upp till Henrik Schyfferts scenpersonlighet så var hennes material mycket bättre, även om det var långt ifrån lika roligt som Schyfferts. Nour skojade bland annat om Laleh, ekologisk mat och korkade svenskar som tror sig veta bättre om vad som är "bra" för invandrare än invandrare själva. På så vis var jag "hooked" :-). Vidare innehöll hennes show inte massa felaktig information vilket Schyfferts gjorde. Iofs tyckte jag att Nour rörde ihop det lite när hon stundtals menade att Sverige är hennes hemland, vilket inte alltid "svenskar" förstod, för att senare säga att Syrien är hennes hemland. I övrigt skojade Nour bland annat om katter och om hur det är att vara kvinna i Sverige.
 
Det var alltigenom en trevlig show med ett innehåll som passade mig. Någon motstridighet i materialet och lite för många liksom kanske men jag njöt. Fyra plus av fem blir det.
 
Det var jag och Bias som var på showen och efteråt gick vi och tog en öl och ett par tapas på Level. Lika trevligt som vanligt där. Måste nog vara Örebros mest underskattade ställe!?

Mycket kostnader idag

Efter att jag stal min egna cykel igår betalade jag idag 700 kr för ett nytt fastskruvat lås och borttagande av det gamla med fäste och allt. Säkert lite dyrt, men det blev bra och snubben lagade även ett par ekrar. Jag hade ju bland annat knipsat av en själv... Det är dyrt med cykel...
 
Sedan blev det 2 040 kr för biljett till Way Out West i augusti och 2 789 kr för flygresa ned till Israel över påsk.
 
Jag lämnade även in en av mina kavajer till skräddaren för att sy upp ärmarna. Första gången jag gör något sådant.
 
Uppsala imorgon och tåget går 06.07... ZzzZzz...

Upplopp och personlig cykelstöld

Upplopp i Hallsberg. Rapporterades till och med på Aftonbladet och Rapport. Spännande!? Har inte hört talas om något liknande sedan jag och Amir träffade på ett större gäng Vivalla-kids i slutet av 90-talet. Då fick iofs bara Amir en smäll, blev ingen större grej med polisen. Tiderna förändras...
 
Låset på cykeln hade frusit imorse så nyckeln gick av, så jag var nyss ute med avbitartången. Det blev en ganska snygg stöld av min egen cykel om jag får säga det själv. Får försöka fixa ett nytt lås imorgon.

Helg!

Jo mitt badrum är klart nu, så nu är det lite mindre rörigt i lägenheten, dock är inte garderoben och köket helt klart. Skönt att kunna duscha ialf!
 
I fredags tog jag det lugnt och började läsa Tino Sanandajis bok Massutmaning, vilken alla bör läsa. Jag har inte kommit så långt än, men den är väldigt informativ så långt.
 
I lördags tvättade jag och gick på konsert på kvällen på Klubb Mono. Först var jag dock med Bias på det numera ombyggda O'Learys för att se Liverpool - Arsenal, och Liverpool lyckades vinna mot ett svagt Arsenal med 3-1 :-). Klubb Mono är en ny klubb med konserter som arrangeras i Konserthuset. Riktigt bra ordnat med gratis popcorn och snacks-buffé. Det var även skön och lugn stämning utan större fyllleri. De som uppträdde var Havet och Amanda Bergman. Bandet Havet hade jag inte hört innan, men tyckte det lätt riktigt bra, med en härlig sångröst på sångerskan. Sitter även och lyssnar på Havet nu, och tycker det låter minst lika bra inspelat. Amanda Bergmans musik var däremot en aning seg. Finstämt men inget jag gick igång på. Det hände liksom ingenting i låtarna, men säkert alldeles utmärkt att ha i bakgrunden vid passande tillfällen... Det var väldigt svårt att höra vad hon sjöng, vilket jag även tycker vara fallet inspelat. 
 
Nej nu blir det att läsa lite mer bok.

Crash Course i Palestina-konflikten

Efter en höst där vi typ bara arbetat med ärenden där vi beviljat diverse tillstånd arbetar vi nu med hela världen, och därmed sannolikt majoriteten avslag. Majoriteteten är Afghanistan och Irak, men vi har ju som sagt hela världen att arbeta med, så det dyker upp ärenden från hela världen. Idag var jag involverad i ett ärende gällande Staten Palestina. Jag har tagit beslut i några sådana ärenden innan, men det senaste var i juli 2016 om jag minns rätt. Inför varje ärende har jag ungefär ett par timmar på mig att läsa på om landet. Jag ska utifrån den förberedelsen under ungefär tre timmar kunna bedöma om någon, som antagligen tummar på sanningen till sin fördel, har skyddsskäl. Inte tokigt enkelt, men jag kan desto mer nu om Staten Palestina än vad jag kunde för ett par dagar sedan.
 
Men till det positiva, och som en ny kollega uttryckte det idag. Det är spännande med ett arbete där en får lära sig saker som en tänkt lära sig på egen hand. Problemet är dock att vi oftast inte har tid att ta in den landinformation vi behöver, men när den tiden finns är det verkligen sant.
 
Hoppsan 73 000 000 000 kr för 2016 blev notan för Migrationsverket. Jag undrar hur MP, C och F! har tänkt egentligen när de är populistiska i invandringsfrågan? De har säkert idéer men en undrar verkligen om de kan vara realistiska? Källa - http://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/migrationsverkets-kostnader-for-2016-6829218#conversion-1538946603
 
I övrigt börjar mitt badrum bli klart, och jag tror jag kan duscha imorgon igen. Lyssnade även på en Värvet-intervju med författaren Lena Andersson, och det verkade vara en otroligt vis människa.

RSS 2.0