Har polletten fallit ned nu?

Ett beslut där jag varit inblandad ändrades från skyddsstatus till flyktingstatus av domstolen såg jag idag. Ett ganska dåligt beslut från början fast enligt mig med starka argument. Domstolen tyckte annorlunda av ganska oklar anledning.
 
Idag kom de första resultaten från Rättsmedicinalverket angående ålderstester. Tre fjärdedelar visade sig vara äldre än vad de uppgav och då ska testerna vara till fördel för den som testas. Alltså risken att de är ännu äldre är större än att de skulle vara yngre. Detta bör dock inte vara någon större överraskning för någon, men bra att det även finns svenska resultat nu. Tidigare har det främst varit resultat från andra länder. Gällande marockanska barn har det av andra anledningar dessutom visat sig att två av femtio var under 18 efter att polisen kontrollerat med marockanska myndigheter. Det här spelar roll för att det är svårare att få uppehållstillstånd som vuxen än som barn. Det betyder dock inte att en person inte kan få uppehållstilltånd som vuxen om denne har asylskäl. Jag har full förståelse för det här bedrägeriet på grund av möjligheterna som kommer med ett uppehållstillstånd i Sverige, men jag tål det inte på grund av orättvisan mot de som är ärliga eller av någon anledning råkar avslöjas.
 
...och vad är det för reportage-serie Expressen kör nu gällande HBTQ-personer? Det finns inget "homotest". Alla de som uppger HBTQ-skäl, vilket är många, får berätta om hur de reflekterat över sin läggning och även berätta om vad som har hänt dem. Sedan är det en HBTQ-expert involverad i alla ärenden. Det är inte lätt att avgöra trots detta, och om 3/4-delar ljuger om sin ålder, för att de är i en ålder där de kan få ut något av en sådan lögn, hur många tror ni tummar på sanningen gällande sin sexuella läggning då? Jag skulle så gärna vilja dela med mig av alla historier jag hört, men det får jag inte...

Grön kavaj

Jag har fixat till några klädesplagg hos skräddaren och han har varit mäkta imponerad över min gröna kavaj. Har fått hur mycket beröm som helst för den :-). Han, skräddaren alltså, är även en skön typ. När jag kom idag var han inte inne i sitt skrädderi utan jag fick gå ut och leta efter honom och hittade honom till slut i en mobil-butik ett par butiker bort :-). Avslappnat!
 
ÖSK vann även idag mot Sirius, och det rättvist. Mycket viktigt!

Varmt!

Riktigt varmt idag, härligt!
 
Besök till Frimis och Boulebar igår kväll, trevliga ställen. Idag har Stora Örebro och Hälls besökts och senare blir det nog Saluhallen. Mycket restauranger.
 
Annars har jag bokat en massa resor och boenden idag. Från Barcelona till Nice och sedan vidare till Zürich. Efter Zürich är jag hemma en dag för att sedan åka till Odessa. Det kommer bli en spännande semester.

Ledig dag

En ledig dag och jag har ingenting planerat vilket är otroligt skönt.
 
Jag var och käkade på East West igår, och det var lika bra som vanligt. Kändes till och med billigare än vad jag mindes det. Diskuterade då bland annat om det är möjligt att jämföra islamistiska terrorister med fotbollshuliganer? Likheterna skulle då vara att något finns i grunden som folk gillar lite olika delar av och att vissa ser att de som tycker olika från de själva bör tänka om... Grundtanken i liknelsen är god, men jag tycker ändå den haltar starkt. Fotboll har i sin grundsats inte något som helst problem med de som inte gillar fotboll, även om de som gillar fotboll kan hata varandra. Jag har även svårt att tro att någon som försöker tolka reglerna kring fotboll på något sätt skulle kunna hitta att de som inte gillar fotboll, eller slutar gilla fotboll, är otrogna osv. En annan skillnad är ju, trots att många dött genom huliganism, att ingen utfört ett bombdåd emot dem som ogillar fotboll.
 
Något annat jag tänkt på är hur otroligt trevligt det normalt är i ett samhälle. Jag brukar tänka på det när jag cyklar över Drottninggatan efter jobbet och det är bilar, bussar, cyklister och gångare överallt, och alla samsas om samma gata. Alla anpassar sig och väjer för varandra och ganska ofta blir det ett leende när en nästan krockar osv. Jag tänker även på det när jag ser uteserveringar med lösa stolar överallt, och det verkar vara ganska få som får för sig att kasta iväg stolarna. En tycker ju nästan att vi borde sköta oss sämre... Är det inlärt eller en inre moral att inte förstöra i onödan?

Terror igen!

Då var det ett nytt uppmärksammat terrordåd igen, och då menar jag så klart terrordådet i Manchester. För att få extra effekt riktades det eventuellt mot barn. Kanske behövdes för att folk har slutat bry sig efter alla dåd... Men bara för att folk generellt inte bryr sig längre är inte sorgen för de närmast drabbade mindre :-(.
 
Jag såg nyss dokumentären "Forever Pure" om Beitar Jerusalem. Se den! Den så tydliga rasismen är ovanlig att se i Sverige.

Det blir ialf kval till Champions League

Liverpool lyckades ta sig till Champions League-kval efter en mycket jobbig vår med skador osv i en för smal trupp. Imponerande att komma före både Arsenal och Man Utd. Chamnpions League har inte hört till vanligheterna för oss Liverpool-supportrar de senaste åren :-).
 
Jag har börjat kika på Svenska TV-klassiker på SVT Play under helgen, och det är intressant. Först såg jag ett program som handlade om serien Spung, och det är en TV-serie som Nisse pratat mycket gott om, jag har dock inte sett något själv av den. Det spännande är nog att jag tror att en TV-serie som Spung hade påverkat mig rätt mycket om jag sett den under 2002 när det begav sig. Jag tror nämligen att påverkan från popkultur och serier var rätt låg för min del under mina tonår. Förutom att kika på videor på ZTV efter skolan kan jag inte minnas att jag läste några pop-magasin eller följde några hippa serier på TV. Det är som att jag helt plötsligt fick en något bättre förståelse för hur vissa betedde sig under den tiden.
 
Jag såg även ett program om såpan Varuhuset. Den serien började sändas året jag skulle fylla fem år, men jag kan inte säga att jag minns något direkt av den förutom att jag alltid vetat vad den handlat om. Möjligen sändes serien när jag hade gått och lagt mig, för jag är övertygad om att mina föräldrar tittade. Något som är lite märkligt är dock att jag har mycket minnen från såpan Goda Grannar som sändes samtidigt. Det skulle kanske kunna vara så att jag inte fick se Varuhuset men att Goda Grannar ansågs mindre farligt?
 
På det hela taget en bra helg med trevligt väder och härligt sällskap.

Förkylt

Många småsjuka på jobbet och jag har blivit en av dem, förkyld.
 
Annars en något märklig dag där "hemligheter" har blivit mindre hemliga. Drygt att en rätt oansenlig sak ska behöva bli så komplicerad.
 
Chris Cornell är död. Såg en dokumentär om låten "Black Hole Sun" på grund av det. Ok låt, men jag och Chris hade sannolikt inte varit bästa polare om vi vuxit upp tillsammans.
 
ÖSK var inte bra igår. Hur länge får Axén vara kvar?
 
...och var kom värmen ifrån? Det var inte speciellt varmt när jag cyklade till jobbet imorse, men när jag skulle cykla hem var det typ medelhavsvärme.
 
Till sist, kan inte alla som försöker hålla uppe en aura av att vara intellektuella sluta säga "ååh gud bla bla..." till allt?

Fotboll med Gawelin

Jag spelade fotboll med Per Gawelin idag. Han kom ned och joinande när vi spelade lite med några från jobbet :-). Nästan lite starstruck :-D.
 
Annars är jag lite förkyld, men är nog på väg att bli bättre.
 
Snart är det väl ingen hemlighet längre?

Hoppade av...

Lägenheten jag tittade på är nu uppe i nästan 1 600 000 kr, och då behöver det renoveras. Det är säkert billigt ändå, men nee det var ingen topplägenhet, så jag hoppade av det. Sedan gillar jag inte principen med att alla köper lägenheter med pengar de inte har... Jag vill att hela bostadsmarknaden ska skita sig egentligen. Jag ska nog börja kika lite mer på hyresrätter.
 
I fredags "firades" det lite på Meza här i stan. Lika bra nu som jag mindes att det var tidigare. Den här gången blev det dock vegetariskt, vilket även det var gott.
 
Under lördagen var jag trött och det blev mycket fotboll. Tyvärr förlorade ÖSK och Arsenal vann... På kvällen gick jag och Grens till Acke för att kika på Eurovision. Jag tycker programledarna var rätt pajiga och låtarna så där och det var svårt att få grepp om Portugals vinnarlåt.
 
Jag såg även en dokumentär om Gary Moore igår och där kom jag tillbaka lite i mina sena tonår och tidiga 20 år, och det är mycket som är bra :-).

Visning osv.

Igår var jag på min första lägenhetsvisning i mitt liv, ialf den första gällande en bostadsrätt. Lägenheten jag tittade på var fräsch men omodern och kändes rätt tråkig, men "billig" och bra läge. Jag kanske lägger ett bud, men det skulle främst vara för att försöka få lite boendeförändring och testa något nytt.
 
Lättade upp situationen med jobbet en aning i tisdags också, så nu kan fritiden kännas lite friare. Svårtolkat? Det är meningen :-).
 
Jag såg två delar ur en dokumentärserie om fruar till diktatorer igår och det var intressant, och även rätt kul :-). Många luriga kvinnor i den serien.
 
8 miljarder för att avvärja den annalkande svältkatastrofen i Somalia. Åter igen, inte för att jag tror att Sverige skulle ha pumpat in dessa pengar i Somalia om inte flyktingströmmen varit så galen till Sverige 2015, men perspektiven är intressanta, väldigt intressanta. Ta för bövelen inte pengar från biståndet och lägg det på invandrarmottagandet i Sverige bara.

Macron med mera

Macron vann, och det lär väl vara bättre än alternativet, men det skriver jag utan att egentligen veta så mycket om Macrons politik. Jag tror på EU, men de yttre gränserna måste fungera. Jag omfördelar gärna resurser, men jag har i en väldigt orättvis värld svårt att se någon rättvisa i att ge några rika eller bedragare ett nytt liv men skita i den stora massan. Jag fattar ju att Sverige och EU inte skulle ge en massa extra pengar till utsatta människor om invandringen till EU minskade, men det är väl ändå en bra målbild? Bara ett exempel är att Migrationsverket hade kostnader på 73 miljarder kronor förra året vilket är, ungefär vad jag förstår, vad UNHCR behöver för hela sin årliga budget, dock brukar de bara få in hälften av de pengarna. Ja världen är orättvis, men det blir inte bättre av att hela tiden göra det ännu mer orättvist.

Just for the memories...

En bra men mindre uppseendeväckande helg.
 
- ÖSK var riktigt usla och fick stryk hemma mot Djurgården med 0-4.
 
- Liverpool spelar stabilt men är otroligt uddlösa framåt utan Mané och en riktig striker. 0-0 idag hemma mot Southampton. Två matcher kvar nu, och det spelar ingen roll vilka Liverpool möter nu, det kan gå hursomhelst. Champions League hänger på en skör tråd. Var dock bra att Man Utd fick stryk,
 
- Kalas hos Wåkes med firande av Juliana, Mamma och Peter. Smidigt att ta alla på samma gång :-).
 
- Jag hade tänkt att gå på en konsert med Tiger Lou, men så blev inte fallet. Jag gjorde annat istället.
 
- Jag såg dokumentären Cartel Land om drogkartellerna i Mexiko. Mycket intressant, och det är ju uppenbart att "muren" mot Mexiko inte bara handlar om migration.
 
- Jag såg även första avsnittet av Sherlock idag och det väckte gamla Sherlock Holmes minnen. Var en riktig favorit under mellanstadiet, och jag tror att jag läst det mesta som finns i original.

Vackert väder

Emre Cans mål i måndags kanske var det snyggaste mål jag någonsin sett. Galet! ...och oj vilken viktig seger för Liverpool.
 
Nu har det blivit vår också, så himla gott!
 
Jag tycker även att jag kommit över ilskan och irritationen en aning, men jag känner inte att jag lärt mig något särskilt vilket jag brukar tycka...
 
Jag köpte biljett till Erasure i sommar i Stockholm och fick Robbie Williams "på köpet". Dyrt var det, men borde bli riktigt kul.
 
Nu ser jag fram emot en trevlig kväll!

1 maj

Idag är det första maj, arbetarnas dag. När jag var liten, riktigt liten tror jag till och med, men jag minns det ialf, så åkte jag och pappa runt i vår bil med högtalare på taket och uppmanade folk i Hallsberg att gå ut och demonstrera. Jag tror att det var uppmaningen ialf! Något jag knappast skulle göra idag, men ändå fint på något sätt.
 
I fredags var jag bara trött, sur och irriterad så det blev inte mycket med den kvällen. I lördags däremot var jag uppe på stan med Grens och Rob för att käka lite. Det blev en enorm plocktallrik på Sorella och sedan kaffe på Hälls på Olaigatan. Jag hade aldrig varit på Hälls på Olaigatan förut och det gav en sådan där rätt härlig känsla av att åka tillbaka många år i tiden.
 
På kvällen blev det Love Antell på Boulebar. Jag tror jag har sågat Love förut, och ärligt talat var det inte en särsklit väl genomförd spelning den här gången heller, det var mycket felspelande och omstarter osv, men det var egentligen det som gjorde det bra. Vi var kanske ett 30-tal som såg konserten och de flesta av oss stod bara ett par meter från Love, så det blev väldigt intimt och trevligt. Det var ungefär som på Peter Morén och Mattias Alkberg på East West, och jag måste säga att jag verkligen uppskattar dessa spelningar. Som vanligt kände jag även igen de flesta i publiken. Det känns inte som att indiepop-publiken är så stor i Örebro.
Trevlig spelning av Love Antell.
 
Vi blev sedan kvar på det för övrigt väldigt trevliga Boulebar för att sedan avsluta kvällen i en ganska rörig kö vid "hålet i väggen".
 
Gårdagen kan väl främst sammanfattas med irritation, bra fotbollsresultat för Liverpool och dokumentärer om: MH370, Macron, vikingar och Kiss. Alla intressanta på sitt sätt. Macron verkar bra och jag visste inte innan att en trummis i Kiss dött av cancer i hjärtat.
 
Jag började även på riktigt läsa i min Bibelatlas. Jag har kommit fram till Abraham nu, men har redan slagits av att Adam och Eva bara fick söner (vilket jag iofs nog redan visste) och att bara några familjemedlemmar förutom Noa ska ha befunnit sig på arken. Jag bara antar att incest och "utlånande" av fruar varit norm när det begav sig... Jag känner mig rätt raljerande och respektlös när jag skriver så här, men samtidigt har religionsstudier aldrig gjort mig speciellt mycket klokare över varför människor är religiösa.
 
En tanke slog mig också igår gällande irritationen emot feminism, och det beror främst på att Love Antell pratade om feminism under sin spelning. Jag tror att många av oss som är uppvuxna som socialistiska landsortsbor i Sverige är vana med ett väldigt jämställt samhälle. Det vill säga att föräldrarna tjänade ungefär lika dåligt (i min familj tjänade mamma förvisso alltid mer), att det var mammorna som alltid bestämde i slutändan, att sysslorna hemma var uppdelade, men det på ett normalt sätt (typ pappa byggde altan hela sommaren, medan mamma lagade maten) och att det i skolan var som så att tjejerna var bra medan vi killar mest ställde till problem. Vad gäller omhändertagande av barn så var det alltid pappa som var med mig överallt. När jag nu läser det här igen så låter det iofs som att maskulinism borde vara grejen, men det är inte min poäng :-). Det jag vill säga är att jag tror att det här var ganska standard för många av oss socialistiska landsortsbor och att "feminismen" därför kan te sig märklig och att "problemen" därför lätt attribueras till invandring. Även om jag delvis inte håller med om det jag själv skriver så finns det en känsla av ett skapande av ett problem som inte upplev(t)s finnas/funnits och därmed uppstår irritation.

RSS 2.0