Namnsdag

Jag blev uppmärksammad på jobbet idag att jag har namnsdag, trevligt, grattis mig!
 
Efter att ha lyssnat på ett avsnitt av Creepypodden blev jag uppmärksammad på en nigeriansk snubbe som för några år sedan blev instängd i en luftficka i en båt på 30 meters djup. Där satt han för sig själv i mörket i 60 timmar innan han blev räddad. De som räddade honom hade förvisso främst tänkt att bärga några lik, men de hittade honom där. Undrar om det går att hamna i en värre situation? För att göra det hela ännu mer spännande så filmades allt; https://www.youtube.com/watch?v=cmJE3jHXD7Q
 
Annars är det inte så mycket att rapportera. Jo jag fick mitt kylskåp fixat idag!

En sväng till Sthlm

Jag är nyss hemkommen från en sväng till Sthlm med Valentina. Tanken var att vi skulle se bandet Milky Chance, men de hade ställt in, så det fick bli lite annat istället. Jag har därmed varit ledig idag.
 
Jag måste först kommentera att en eventuell röst nästa år på Socialdemokraterna sannolikt har försvunnit.
 
Ialf... Vi både på Crystal Plaza Hotel som var både billigt, centralt och bra. Det var igår konserten skulle ha varit, men nu när den blev inställd så fick vi roa oss med andra saker istället. Först blev det mat på Kho Phangan, och som namnet antyder är en restaurang med thailändsk mat. Förutom att maten var riktigt bra var det även en något annorlunda restaurang-upplevelse. Restaurangen var inredd på så sätt att det kändes som en satt utomhus, typ I Thailand. Riktigt bra gjort!
 
Sedan fick det bli riktig analog film på Rigoletto. Vi såg "Mordet på Orientexpressen" på 70 mm-film nämligen. Det var även första gången jag var inne i Rigolettos enorma stora biosal där det finns VIP-avdelning osv. Som jag förstår det bilr bilden på 70 mm-film något bredare än vanligt och även något annorlunda mot om det skulle vara digitalt. Bredden märktes verkligen av. Filmen i sig var helt ok, inget speciellt, men fotot var riktigt bra, vilket kan ha påverkats av 70 mm-formatet kanske. Jag borde nu även se den första filmen från 70-talet.
 
Denna dag har vi spenderat på Fotografiska, det var dock inga jättespännande utställningar där nu, men värt det ändå. Jag hade funderingar på att besöka Riddarholmskyrkan men det var stängt. Sedan blev det mat på Chutney, smoothie på Juiceverket och besök till någon affär innan vi tog tåget hem.
 
En alldeles utmärkt kväll och dag i Sthlm.
 
I övrigt är det oerhört irriterande med folk som står i kö och sedan släpper in sina vänner till sig, så att de hamnar före en själv i kön. Som svensk knyter en dock bara handen i fickan..

Ternheim levererade

När jag växte upp delade jag kraftigt förenklat in musik i låtar som jag gick igång på, typ "Summer of 69" med Bryan Adams, och ballader i stil med Alphavilles "Forever young". Jag hade svårt att förstå meningen med majoriteten av världens musik som ligger däremellan någonstans. Anna Ternheim med flera fick en rejäl skopa av denna oförståelse, trots att jag borde ha kommit över den delvis när Anna Ternheim slog igenom. Aversionen mot denna "sorts" musik lever dock kvar ännu, även om jag numera oftare blir motbevisad, och det ofta av mitt eget musiklyssnande.
 
Lite på grund av ovanstående så har jag aldrig tidigare, ialf av vad jag kan komma ihåg, sett Anna Ternheim live. Nu när jag har det ganska gott ställt tyckte jag dock att det var dags att till slut se henne live när hon ändå passade på att besöka Örebro och Konserthuset. Jag hade dock säkerligen inte gått om inte Bias skulle dit, men ändå... Eftersom konserten var i Konserthuset så var det en konsert där vi i publiken satt ned och lyssnade. Passade alldeles utmärkt eftersom konserten endast bestod av Anna Ternheim och Martin Hederos som växlade mellan olika instrument.
 
Konserten var sedan magisk, vilken röst hon har! Helt galet! Det var lite samma känsla som när jag såg The XX på Way Out West, så överraskande bra. 
Tack Anna. Jag måste nog lyssna om Värvet-intervjun med dig :-).
 
Låten "All the way to Rio" blev extremt bra live. Hon spelade inte "Shoreline", vilket var lite tråkigt, men apropå covers så spelade hon "Show me the meaning of being lonely" som även den var mäktig.
 
Efteråt var det ytterligare en konsert, dock var den i foajén där Klubb Mono håller till. Där lirade Peter Morén skivor innan hallsbergaren Johannes Räihä gick på. Det blev en rätt stor kontrast från Anna Ternheims röst och det nedtonade ljudet på Johannes röst. Känslan var att ljudet inte var helt rätt inställt. Ett par av Johannes låtar verkar dock kunna gå en ljus framtid till mötes.
 
Idag har jag jobbat, och efter två öl igår och en halvsen kväll var det faktiskt lite segt och jag var väl inte på något strålande humör, speciellt när hela förmiddagen sinkades av beslut som jag inte kunde fastställa.

Nada

Jag såg nyss Hitlåtens historia om låten "Forever young". Det är alltid så intressant när något som funnits med hela livet får ansikten och annat. Låten handlar helt, eller delvis, om rädslan på 80-talet för världskrig med mera, men sångaren sa en intressant sak "på 80-talet ville folk vara rädda, men nuförtiden är folk rädda". Sammanfattar nog världsläget rätt bra.
 
Förutom uselt väder så har det ändå varit en bra dag. Ingen träning förvisso, men jag har försökt stimulera hjärnan istället. Liverpool lyckades även tappa en 3-0 ledning till 3-3 igår borta mot Sevilla. Vi får väl "tacka" Moreno för det, men spelar antagligen inte så stor roll.
 
Bobby Sands. Han är inte den enda som har gjort det, men imponerande att kunna svälta sig till döds. Det lär ju behövas någon slags gudstro för att anse det vara värt...
 
Jag har även börjat lyssna på Historiepodden eftersom jag "kommit ikapp" Värvetpodden. Den är väl så där hittills, men tar sig nog.
 
Annars ett par märkliga återhöranden under dagen.

Woohoohoo, vi blev kvar!

Vi blev kvar, de lade ned hela verksamheten i Gävle istället. I min mening något överraskande, men det är väl det här med att Örebro är en fullserviceort, så kanske inte så märkligt ändå. Sedan är det väl i framtiden generellt lättare att hitta personal här än i Gävle kanske. Tråkigt för de som jobbar i Gävle ialf, för många har jobbat länge där. Den enes död den andres bröd... Ingen långresa för mig mellan jobb... Kan säkert bli mer neddragningar, men sannolikt inte i närtid skulle jag tro. Jaja, då kanske en skulle byta lägenhet nu när framtiden ser något stabilare ut...
 
Annars tycker jag ni ska köpa baklava på cafét på storgatan som typ bara säljer det, galet gott. Jag har inte varit så förtjust i baklava förut, men jag har ändrat mig :-D.
 
...och vet ni vad, jag frostar av frysen! Det tycker jag kan diskuteras hemma i stugorna...

Du, du, du ,du...

Rubriken är ett försök till att efterlikna när hajen kommer i Jaws. För det är väl lite så det är inför imorgon. Kommer jag, och mina kollegor, få ha våra arbeten kvar? Ja vi får se :-).
 
Annars då...?
 
Bio på Roxy igår för andra gången i mitt liv. Var det en porrbiograf förr? Det känns som alla har den fördomen ialf. Numera visas det ingen porr där vad jag vet ialf. Jag och Valentina såg den libanesiska filmen "Den syriska förlovningsringen" och den var väldigt bra. Intressant blandning av komik och väldigt allvarliga scener. Intressant bakgrund också med rasism och osämja mellan libaneser och syrier.
 
Sedan blev det mat på Aldiwan. Det är som namnet visar en orientalisk restaurang. När vi kom dit var det något event med musik osv, så vi hamnade vid ett bord lite bredvid entrén. Inte speciellt mysigt. Det är sällan en känner sig så svensk i Örebro heller. Vattenpipor överallt och få, om någon, annan med ett utseende som jag. Jag var rätt hungrig och sur till en början, men när maten kom ordnade det upp sig, för den var riktigt bra. Den grillade kycklingen smälte i munnen.
 
Såg en dokumentär om medborgarlön idag. Jag är inte ekonom så jag har ungefär noll koll på detta, men kan Ernman uttala sig om migration så borde jag kunna uttala mig om ekonomi. Fast nee, det blir säkert bara pinsamt om jag gör det, men jag gillar tanken med medborgarlön.
 
Jag blev inspirerad efter att ha sett "Falling Down" i fredags och införskaffade därför filmen "8mm" av samma regissör, Joel Schumacher. "8mm" är en film som jag tänkt att se sedan den kom 1999, men det blev först av idag. Men njae, det var inte den bästa film jag sett...
 
Jag hann även med att se en dokumentär om "acceptansen" av relationen mellan äldre män och yngre kvinnor i Japan. Rätt intressant, även om Stacey Dooley känns så infantil, men hon gör det ändå bra. Nu tänker säkert någon "varför ska du ens kommentera att hon känns infantil?". Ja varför, ja varför inte? Hade någon brytt sig om det varit en kille jag kommenterade på detta sätt?

Tankar

Ibland ger innehållet i bloggen ett visst känslosvall hos vissa personer. Det är ju förståeligt när, eller om, jag skriver om någon, vilket förvisso är väldigt sällsynt, ialf om en bortser från allmänna dokumentationer från händelser i mitt liv. Har jag en åsikt om något, så är det ofta en åsikt jag sällan själv är säker på är "rätt". En mer ambivalent person än mig själv känner jag nog inte. Det gör att jag ibland har svårt att förstå hur folk tolkar det jag skriver, för det är väl oftast rätt velande?
 
Jag köpte en biljett till Anna Ternheim nästa helg, så det blir Ternheim på fredag och Milky Chance måndagen efter. Konserter, konserter... Det är dock bra att inte bara fastna hemma i diverse dokumentärer och bildsorterande... Jag fick för övrigt ett par digitalt framkallade APS-filmer igår. Tycker bilderna blev lite rödaktiga, bleknar filmen med tiden? Låter ju logiskt.
 
Jag "inspirerades" efter att ha lyssnat på en P3-dokumentär om skolskjutningen i Jokela att "äntligen" se filmen "Falling Down", och den var ju fantastiskt bra. 
 
Jag lyssnade under ett pass på gymmet idag på P3-dokumentären om tjejen i Kumla som tog livet av sig efter påtryckningar om att visa sig naken på nätet. Förövaren hade, inte förvånande, en Facebook-grupp gällande kvinnovåld och hur illa det är. Är det patologiskt så att alla män som är våldtäktsmän med mera utåt sett försöker visa upp att de är guds bästa barn? Skulle vilja se statistik på det. Utan att veta om de är skyldiga så är det svårt att inte tänka på Virtanen, Soran med flera...

1984

Jag läser just nu George Orwells 1984. Måste säga att jag gillar den så långt. Jag förstår varför den så ofta citeras. Jag gillar tydligheten i "nyspråket" eftersom enkelheten i tydlighet är något jag ofta brunnit för, men jag har nog generellt varit ganska dålig på att fundera kring hur språket kan påverka människan. 
 
Jag har känt mig en aning uttråkad på jobbet på senaste tiden, men att livet utanför jobbet har blivit intressantare. Som att en anspänning har släppt...
 
Är jag dålig på att ta instruktioner, eller tycker jag att jag borde kunna lösa allting själv? Jag kom att tänka på lite gamla minnen, riktigt gamla minnen alltså. När jag typ lärde mig att skriva kände jag mig "kränkt" när någon extralärare sa till mig att jag inte kan sätta en punkt mellan varje ord. Jag tyckte ju det var bra så att det syntes att inte orden satt ihop. Kan förvisso vara enklare att läsa om det inte är en punkt mellan varje ord... Jag vet att jag inte heller följde instruktionerna för hur bokstäverna skulle skrivas, så jag skrev något annorlunda än många andra. Ett annat minne är när jag under någon slags temadag ritade en tomte. Jag ansåg att jag var duktig på att rita tomtar, men sedan såg jag att alla andra kunde rita mycket snyggare tomtar. Så småningom förstod jag att de hade utgått från en mall. Hur hade jag missat det? Jag hatade för övrigt temadagar i skolan. Tyckte det var svårt att helt plötsligt gå från vanlig skoldag till något fåneri. Jag minns i vad som borde vara i 4:an, då gjorde vi något test och läraren fick för sig att jag inte kunde klockan. Jag var helt övertygad om att jag kunde klockan, vilket jag tror att jag kunde, vilket gjorde mig väldigt förbannad. Kommer inte ihåg vad det ledde till dock. Eller när läraren försökte tvinga mig att åka skridskor eller någon dagmamma försökte tvinga mig att hänga med på något som inte jag ville, då stack jag. Jag vet inte riktigt var jag ville komma med detta, men jag tror att jag har svårt när någon säger vad jag ska göra. Jag hittar en egen lösning och kör efter den...
 
Till sist så är mina ögon överansträngda. Jag har känt det en gång tidigare, men det har kommit igen. Behöver jag glasögon? Jag tror iofs att det beror på stundtals för mycket läsning på jobbet.

Sverige till VM

Sverige lyckades slå ut Italien och ta sig till VM, så då blir det nog att söka biljetter till VM i Ryssland när de släpps. Vore kul att se lite mer av Ryssland.
 
Idag fick vi lite information om våra jobb. Det bekräftade väl främst det jag skrev i fredags, det ser så att säga inte så ljust ut. På måndag ska vi få information om vi blir nedlagda, eller vad som händer. Jag kan dock inte reda ut mina känslor över vad jag kommer bli mest besviken över; att förlora jobbet, eller att inte göra det...

...

Jag såg precis "När Lammen Tystnar". Det var inte igår jag såg den sist och jag kom inte ihåg särskilt mycket detaljer. Bra film! Stereotypen att män är korkade och kvinnor är intelligenta och duktiga var dock väldigt tydlig. Apropå det, jag undrar hur stämningen är på Aftonbladet nu? Verkar som många på tidningen blivit anklagade för både det ena och det andra... 
 
Många gånger känns det som att jag har "år" av kunskap att ta igen vad gäller historia, religion och statskunskap, och säkert annat med... Blev varse det och även inspirerad efter att ha sett en serie om Martin Luther.
 
I övrigt en trevlig middag idag hos mor och far för att fira fars dag.

Fullt upp!

Innan John Holm i torsdags hamnade jag och Bias på Hachi Sushi på Järntorget. Det var en ren slump efter att vi diskuterat lite olika restaurang-alternativ. Jag hade hört innan att Hachi Sushi var bra, och någonstans även hört att det inte var som en "vanlig" sushi-restaurang, men utan att reflektera mer över det, men nu förstår jag vad som menades. Det som är det intressanta med Hachi Sushi är att en inte beställer några bitar vid sitt bord för att sedan invänta att bli serverad, utan här sitter en framför kocken som lagar till bit för bit, och för varje bit förklarar vad det är en äter. Det blir väldigt personligt. Kanske inget att rekommendera om en ska ha en personlig dejt eller en affärslunch, men för en annorlunda matupplevelse är det perfekt. När vi var där var det bara jag och Bias plus en kille till. Det blev således väldigt intimt och trevligt. Sushin var även utsökt. Under hela middagen spelades ganska hög reggae/rap-aktig musik, vilken säkert skulle kunna störa en äldre generation, men som i mitt tycke endast spädde på den annorlunda upplevelsen.
Där satt vi medan vi serverades utsökt sushi. Jag kan bara instämma i allas hyllningar till Hachi Sushi.
 
Sedan var det då dags för konserten med John Holm på East West. Vi hann precis innan han skulle börja och när vi kom in träffade vi Bias sr med sin kvinna. Det var rätt mycket folk på konserten, och de flesta betydligt äldre än jag, vilket kanske inte var så konstigt eftersom John Holm är född 1948 :-). Det blev en väldigt mysig konsert med ett ganska roande inslag gällande att John hela tiden ville höja och sänka diverse ljudkanaler under konserten :-).
John Holm.
 
Sedan var det en arbetsdag innan nästa event, fotboll på Satin. Martin hade bjudit in ett gäng vänner och bekanta, jag känner mig som bekant, för att kika på Sverige-Italien på Satins övervåning, och där även subventionerad mat och öl ingick. Innan hade jag ingen aning om att Satin hade en övervåning, vilket var något spännande i sig självt. Matchen var försvisso ännu mer spännande och något galet att Sverige någorlunda rättvist även lyckades vinna med 1-0. Jag hade dock lite dåligt samvete att jag inte såg matchen med Valentina, men jag får se returen på måndag med henne istället :-).
 
Igår var det sedan konsert igen! Den här gången var det Henrik Berggren på Conventum Kongress. Nisse, Mats och Svensson kom till mig för ett par öl innan vi gick till konserten där vi mötte upp Bias. Jag förvånades direkt när jag kom in på Conventum att det inte verkade vara så mycket folk på plats.. Såg ganska tomt ut i garderoberna. Väl inne vid konserten så var det en del folk, men inte så mycket folk som jag hade förväntat mig. Det lär ha varit långt ifrån slutsålt. Jag kan tänka mig att många med mig antog att Henrik Berggren främst skulle spela eget material, men han spelade även alla hits med Broder Daniel. Nu kan inte jag minnas hur en Broder Daniel-konsert var, men antar att det var lugnare nu, men annars lär det ha varit mer eller mindre likadant gällande låtarna från BD-tiden. Jag tyckte att den här konserten var riktigt bra, speciellt på grund av att det blandades så mycket mellan BD-låtar och Henrik Berggrens egna låtar. Även en del av Henrik Berggrens egna låtar är väldigt bra och där jag har favoriten "Wild Child". 
Henrik Berggren med namnkunnigt band: Joel Almé och Theodor Jensen bland annat.
 
Jag kunde dessvärre inte köpa någon LP-skiva efteråt eftersom de hade tagit slut, men annars var allt toppen med konserten :-). Det var trevligt att det fanns en bar i konsertlokalen, så en kunde ta en öl medan en såg konserten. Kanske inte så ovanligt förresten, men ofta är barområdet avspärrat från resten av konsertlokalen vilket inte var fallet här.
 
Kvällen avslutades med en öl på Pitcher's. Nu är det snart dags att åka till Hallsberg för att fira fars dag!

Joråsåatt...

Blade Runner 2049 var lika bra som jag hade hoppats. Inte riktigt lika bra som originalet kanske, men likväl bra. 
 
Jag läste ut Niklas Orrenius bok "Skotten i Köpenhamn" i veckan också. Jag trodde att boken skulle handla om skotten i Köpenhamn och vad som föranledde attackan osv. Det var inte så mycket sådant... Jag hade även hoppats att boken skulle handla mycket om Lars Vilks, vilket den inte heller gör. Det är en hel del uttalanden från Vilks men ändå förhållandevis få i relation till vad en kan förvänta sig av en sådan bok. Istället är det delar om rasism mot invandrare i Sverige och hot mot Orrenius själv efter att han oannonserat besökt Julia Caesar. Inget fel i det, men inte det jag hade förväntat mig av boken. Det blev således lite svårt att greppa vad Orrenius ville med boken? Boken är dock väldigt lättläst, vilket ändå måste vara något positivt.
 
Ikväll är det konsert med John Holm och så har jag och Valentina förhoppningsvis köpt biljetter till Milky Chance i Sthlm i slutet av november. ...och nej jag hade ingen aning om vad det var för band förut heller, men det låter förhållandevis bra!
 
Nu kanske jag snart slipper gnälla om jobbet här i bloggen förresten. Idag kom det besked om att asylprövningen ska dra ner från 2000 personer till 700, med start nästa år. Jag borde ju bli ledsen, arg eller något, men det känns typ bra...

Tidigare hem...

Strömlöst i halva Örebro idag. Jag orkade därför inte vara kvar på jobbet utan gick hem tidigare. Frågan är nu när jag fick några timmar över om jag ska gå och se Blade Runner, tror det...

Tvångsledig

Idag är jag mer eller mindre tvångsledig från jobbet. Det är kanske så generellt, men hursomhelst så måste vi ta ut 20 semesterdagar per år och det hade inte jag gjort, därav blev jag uppmanad att ta ut en semesterdag innan årets slut, och det blev idag.
 
Det passade rätt bra eftersom jag var i Sthlm i helgen. Anledningen till att det blev ett besök till Sthlm berodde på att jag tillsammans med Lundmark, Danne, Robert och Peter såg bandet The National i lördags kväll på Annexet. The National är inget band jag lyssnat speciellt mycket på, men låten "Bloodbuzz Ohio" har jag under något år tyckt varit väldigt bra. Främst följde jag dock med för att det är kul att komma bort lite och gå på konsert. Vi tog tåget upp till Sthlm i lördags, och efter att tåget fått stanna någon timme i Gnesta kom vi fram någon timme försenade. Vi kunde dock spendera tid med öl i restaurang-vagnen så vi hade det ändå rätt bra :-).
 
Vi lämnade av våra saker ute hos Danne på Telefonplan och tog ett par öl innan vi först stannade för lite mat på Clarion vid Skanstull innan vi fortsatte över vattnet till Annexet.
 
Konserten var helt ok, men i min mening så är inte The National så där väldigt roliga. Det verkade inte de andra tycka heller för vi bestämde oss för att gå när vi antog att det bara var några låtar kvar och när vi tyckte att vi fått höra de låtarna vi ville.
The National.
 
Fördelen med att lämna en konsert lite tidigare är att en slipper trängas efteråt vilket var skönt. Vi tog oss vidare till baren Man in the Moon och försökte sedan ta oss in på någon av de mindre klubbarna utan inträde, men det var köer och rätt snabbt gav vi upp. Det blev lite mat på Kungsholmen innan vi åkte tillbaka till Telefonplan för att sova.
 
Gårdagen innebar främst en trång bussresa hem. När jag kommit hem sedan så lyssnade jag på P3-dokumentären om gisslandramat i Hallsberg 1995. Kan mitt minne stämma att jag var på Z:as kiosk när det hela fick sin upplösning? Jag är tveksam... ...och är inte det här helt galna brottet lite bortglömt?
 
Idag har det främst städats. Jag har även ätit en en Gustav Adolfsbakelse dagen till ära, och jag tror det är första gången jag provar den bakelsen. Mycket god ska tilläggas. Jag har även fördrivit dagen med att lämna in ett par gamla APS-rullar för att se hur bilderna blir när jag får tillbaka dem digitalt.

Lite väl positiva fördomar...

Resten av veckan bjöd väl inte på så där väldigt mycket spännande. George Michael dokumentären "Freedom" var förvisso bra. Jag är svag för när kända personer idkar inbördes beundran, men det är även intressant att få en bild av en artist som funnits i mitt medvetande under typ hela mitt liv men som jag inte vetat något om.
 
Igår så var jag på middag med ett par kompisar till Valentina. Innan vi gick ut för att äta så satt vi och pratade lite hos Valentina. De, kompisarna, bor i Tyresö, och när vi började prata om det så utbrast jag något i stil med "Tyresö är riktigt fint", varpå Valentina frågade om jag varit där, och jag tänkte efter, och kom fram till att jag inte varit i Tyresö :-). Det som är intressant är varifrån jag fått för mig att Tyresö är fint? En anledning är säkert att jag vill ha koll på alla skrymslen i världen, men främst beror det nog på att folk pekat från typ Nacka och Skärmarbrink, för att visa var olika ställen ligger, att där borta ligger Tyresö :-). Därifrån har jag sett skog och vatten och beslutat att Tyresö är fint. Något märkligt, men det är samtidigt spännande hur "en" hela tiden vill förenkla världen och tro sig förstå den...
 
Det var hursomhelst en trevlig kväll och idag ska jag till Sthlm för att bland annat se The National.

RSS 2.0