Tvärvändningen

Om ni inte redan har sett dokumentären "Tvärvändningen" på SVT Play så gör det nu, mycket bra! Tyvärr blir en något förbannad över hur tröga Dinamarca och Fridolin är, men det är viktigt att det kommer fram också.
 
Även dokumentärserien "Laglöst hav" är riktigt intressant.
 
Soran, har han ställt till det, falska rykten eller en #metoo kampanj som gått för långt?

Arrival

Jag hade tänkt att spendera eftermiddagen med att se Blade Runner 2049 på bio, men så fick jag för mig att kolla upp regissören Denis Villeneuve först, och ändrade mig och såg istället den filmen han regisserade innan, Arrival, och den var helt fantastiskt bra. Är ju ett bra tecken för att Blade Runner 2049 också ska vara bra.
 
Lunch idag med Valentina i Stadsträdgården. Udda ställe där jag endast varit på klubb och spelningar förut. Helt ok mat. 

Helg-update

I fredags blev det en öl på Lion Bar, vilket var överraskande positivt. En vanlig öl kostade 25 kr och inredningen var härligt enkel, vilket är en bristvara i Örebro. Sedan blev det en pizza på Örebros bästa pizzeria inne i Saluhallen. 
 
Det blev dock inte mer än två öl för igår jobbade jag övertid. Jag tyckte ändå att jag kände av alkoholintaget dagen efter och slarvade kanske därför lite på jobbet. Efter hand gick det dock bättre förutom att vi hade problem att få på larmet när vi skulle gå vilket gjorde att dagen blev längre än planerat. Det hängde även ett gäng poliser med förstärkningsvapen utanför jobbet eftersom det hade varit ett rån vid universitetet. Inte varje dag det är så!
 
Sedan cyklade jag hem genom ett zombie-tätt Örebro för att hinna se Liverpool vinna över Huddersfield med 3-0.
 
Nu imorse kikade jag på Opinion Live igen där Fredrik Bengtsson gjorde ett mycket bra arbete. Även Hanif Bali, trots sin hetsighet, fick fram en del vettiga synpunkter. Resten av programmet kan en dock starkt ifrågasätta. Varför tog de med brorsan till en person som tog livet av sig? Det är ju helt horribelt! Räckte det inte med att den mer än något märkliga "identiten" Fatemeh Khavari och Per Gharton inte hade något annat än känsloargument?

Uppdrag Granskning

Igår sändes Uppdrag Gransknings program om vad som händer med de afghaner som återvänder till Afghanistan, och jag måste säga att jag tycker att de i stort gjorde ett bra arbete. Varför de tog med begravningen av en afghan som tagit livet av sig var dock lite märkligt. Vore dock intressant att jämföra prevalensen av självmord mellan afghaner i Sverige och svenska medborgare, eller vad jag ska kalla det. I programmet kom det dock fram bra att de flesta afghaner som utvisas åker hem till sina familjer efter hemkomsten. Det kom dock inte fram att många afghaner uppger att de inte har några nära familjemedlemmar kvar i Afghanistan, vilket då blir lite motstridigt. Det ska dock påpekas att ha familj i hemlandet inte behöver betyda att en inte har asylskäl. I programmet framkom också att Kabul inte är en direkt säker plats med återkommande sprängdåd med mera. Tycker alla som vill få en någorlunda nykter bild av situationen med utvisningarna till Afghanistan bör se programmet.

Mogadishu soldier

Men först lite annat... Mina Oxelgren-skor noterades av chefen idag på jobbet, så de fick lite uppmärksamhet. Det är ju lite grejen, att det barnsliga i det hela gör det lite roligt.
 
Började idag lyssna på Värvet-intervjun med Annie Lööf. Helt ok intervju av det jag hört hittills. Det som får mig att reflektera är dock när jag hör, som Annie i det här fallet, att hon tidigt ville bli jurist eftersom hennes pappa var polis. Kristoffer Triumf, han som intervjuar, berättar också om att han ville bli jurist som liten för att det verkade fräckt, och att han antagligen trodde att det gav en bra lön. Personligen har jag dock inga minnen av att jag ens tänkte i banor av "jobbtitlar" och pengar när jag var ung. Jag var nöjd ändå. Jag vet att jag förvisso tänkte att jag inte var smart nog att kunna bli typ läkare, men jag hade inte heller någon önskan att bli det. Att studera för att tjäna pengar eller för att få status fanns aldrig där. Jag vet att jag tänkte att hittar jag inget jobb får jag väl starta eget. Nu tänker jag dock lite annorlunda, men då när jag skulle staka ut min livsbana fanns det inga som helst planer :-). Det blev att plugga programmet för samhälls- och beteendevetenskap för att det var brett :-).
 
Till rubriken. Just nu finns på SVT Play dokumentären "Mogadishu soldier" som är filmad med hjälp av några burundiska soldater i AMISOM i Somalia. Den är oerhört intressant och stundtals väldigt otäck. Jag fascineras av hur odisciplinerade soldaterna är, vilken dålig vård de tycks få vid skador, hur godtyckligt allt är med Al-Shabab och hur vidrigt det är när en vit coach kommer ner och coachar vad soldaterna ska säga till media. Jag är lite tagen.

Ditt och datt

# metoo har som tidigare nämnts tagit en del av mina tankar denna helg. Jag blir inte klok på om det är bra eller dåligt... Jag vill ju tro att det är bra, men är rädd att samhället blir ännu mer ängsligt och trångsynt. Samtidigt kan jag aldrig sätta mig in i hur en tjej har det, eller hur det ser ut i sammanhang där jag inte befinner mig. ...och sist men inte minst vad är ok när och var? 
 
Liverpool spelade en otroligt märklig match mot Tottenham igår som slutade 4-1 till Tottenham. Ett försvars- och målvaktsspel som var galet dåligt. Det lär dock inte inte bli bättre att kritisera spelarna individuellt för då lär de inte spela bättre. Det är dock ett faktum att det finns en halv förstaelva i Liverpool som inte är så bra som de borde. Can, sälj. Lovren, sälj. Mignolet tycker jag dock har en del otur. Henderson, sälj. Firmino, tvekam. ...och hur långsam är Milner? 
 
Win win är ialf en fantastisk film och serien Narcos gav ett bra första intryck.

Opinion

Varför använder "vi" ordet nyanländ till invandrare? Det kanske finns en definition på hur länge någon är nyanländ, men det låter som att någon kom förra veckan, eller typ från yttre rymden... Att jag tänkte på det nu var för att jag såg Opinion live nyss och där Fridolin bland annat snurrade in sig rejält huruvida han ville ha religiösa friskolor eller inte. Det är en sak om det går att förbjuda, det är en annan att ha en åsikt och sedan se vad en kan göra. Peter Springare var med och tog upp det sociala arvet gällande brott, men fick ingen reaktion på det överhuvudtaget och Lars Ströman ältade det gamla med att han känner en somalier som arbetar på Skatteverket. Vad säger du egentligen Ströman? Att resten inte arbetar, och är de somalier eller svenskar, eller hur är det nu?
 
Egentligen var min tanke att skriva om #meetoo eller #Ihave. Som jag skrivit tidigare är det ett välkänt faktum att män utsätter kvinnor för sexuella trakasserier med mera i större utsträckning än tvärtom, men att belysa problemt är super, precis som med problem med invandring osv. Till skillnad från det senare försöker dock inte debatten här försvara förbrytarna i någon större utsträckning.
 
Personligen har jag främst varit utsatt för att tjejer visslat, nypt en i röven och något enstaka tillfälle kommit in i duschen efter någon träning. Jag har aldrig gjort något av dessa saker utanför den privata sfären. Däremot har jag otal gånger sparkat min lillasyster (stackaren) och, under mellanstadiet ialf, tjejkompisar i stjärten för att bli jagad och retas. Sannolikt något slags uselt raggningsknep som äldre barn gällande det senare. Jag vet även att jag vid några tillfällen försökt kasta in ihopknövlat papper i en klasskompis urringning på gymnasiet. Det borde väl kunna anses vara en sexuell trakasseri att göra så, om vi nu bortser från vad personen i fråga ansåg om det? I vuxen ålder har jag varit med om rätt många märkligheter inom den privata sfären som är svåra att förklara på ett bra sätt i text. Det är oerhört komplicerat, men att män många gånger är svin är sant, men vad som i efterhand var ok i en speciell situation är inte så enkelt att reda ut. Skulle nog kunna skriva en bok om det här, speciellt om var gränsen går för vad som är ok? Exempelvis, vilket jag gjort, om jag påpekar inför en kollega "heta skor!", är det en trakasseri?

En ibland gnagande rädsla...

Först idag, tror jag, lärde jag mig att det heter "för närvarande" och inte "för nuvarande". Konstigt ändå att det heter "för närvarande", det låter ju snarare som det är något som bara gäller dem som är här...
 
Idag blev det en nyhet efter att Migrationsverket gått ut och berättat att myndigheten gjort fel i ett ärende där en asylsökande tagit livet av sig. Som jag förstår det var det dålig handläggning och oklara instruktioner som gjort att beslutet blivit fel. Det är så mycket i det här som jag dock tror kan vara anledningen till självmordet och felen... Först och främst är det inte särskilt ovanligt med unga män som tar livet av sig, oavsett om de är asylsökande eller inte, så kopplingen mellan ett negativt beslut och ett självmord är nog rätt svag. Om det nu skulle vara beslutets innebörd som lett till självmordet blir ju nästa fråga vad personen är mest rädd för, situationen som sådan i hemlandet, eller skammen att behöva återvända? Gällande utredningen så kan jag bara gissa att de som skrivit beslutet, i den beslutshets som råder på Migrationsverket, ansett att det varit lika bra att gå till beslut istället för att behöva bråka med teamledare och dylikt om att kalla in till en komplettering och bryta prognoser istället för att gå till beslut. Andra anledningar kan vara att vi har ett "good enough" tänk, vilket är en linje som är rätt svår att balansera på. Vid en eventuell komplettering finns det inte heller något som säger att det alltid blir bättre, med oerfarna handläggare och väl förberedda sökanden. Det kan snarare leda till att vi går till "fel" beslut istället... Det är sannerligen inte enkelt och rädslan för att bli uthängd är inte rolig.

Onsdag

Otroligt "roande" att Virtanen anklagas för våldtäkt från flera håll. Kan vara grundlösa anklagelser, men sannolikt inte. Tänker dock att vi män generellt är rätt dåliga när det handlar om sexuella närmanden mot kvinnor, men sannolikt rätt få som drogar kvinnor för att få till det, och som sedan gärna framställer sig som goda apostlar. Det är det som jag alltid främst stört mig på gällande Virtanen, att han alltid framstått som en hycklare, och nu har vi väl fått det svart på vitt.
 
Den här #metoo har ju också fått en del uppmärksamhet nu, vilket är bra, men vad är målet? Belysa något som alla vet? Prata om något som alla vet men som det inte pratas så mycket om? Sådant ska vi ju helst inte prata om i andra sammanhang? Jag blir lite snurrig trots att jag tycker det är bra, men det är väl för att jag är svag för att se saker som de är, oavsett om det handlar om män, kultur eller båda...
 
...och var går gränsen för vad som innefattas som en sexuell trakasseri? Det är oerhört komplext.
 
Annars 7-0 till Liverpool igår mot Maribor, misslyckande med att fixa biljetter till Sverige - Italien, ett "fritt" Raqqah och en dokumentär om Barbra Streisand.

Katastroftankar

Jag är expert på katastroftankar och frågan är om jag borde göra någonting åt det? Genom hela livet har jag tolkat varenda signal som inte känts normal från kroppen som cancer eller någon annan farlig sjukdom. Det är inte så att själva symptomet är påhittat men jag har ständigt överreagerat på konsekvenserna och känt att jag inte kommer kunna ta mig ur konsekvenserna om de nu skulle inträffa. När det gäller sjukdomar händer det dock inte så ofta numera och har blivit klart bättre med åren. Det hänger dock kvar i andra sammanhang och numera speciellt med jobbet. Gör jag något dåligt, eller fel, så räknar jag med att det kommer ta hus i helvete, vilket det så klart kan göra, men generellt är det en klart överdriven tanke. Istället för att försöka lära av misstag, vilket jag ändå gör med råge, så räknar jag med att jag ska förlora jobbet och få karriären förstörd för hela livet. Det är en aning överdrivet, och är rätt drygt att leva med. Precis som med rädslan för sjukdomar så är katastroftankarna generellt inte där, men ibland sköljer de över mig och jag har då väldigt svårt att koncentrera mig på något annat och känner mig som världens sämsta människa. Det är så irrationellt. Detta problem gör sig även påmint om jag ska vara domare eller hålla ett föredrag eller liknande där jag hamnar i fokus. En dålig prestation i ett sådant sammanhang tar oerhört mycket på mitt psyke, och då är jag ändå oftast bra när jag väl hamnar i dessa situationer. Men katastroftänket vid en dålig insats är ändå alltid där och plågar.
 
Summa summarum är väl att jag som introvert människa tycker att det mesta handlar om mig och därav har jag svårt att se att det som sker kan bero på något annat än mig själv.

Laura Poitras

Först skänker jag en tanke åt alla drabbade i gårdagens terrordåd i Mogadishu.
 
En lugn helg har det annars varit för mig. Firade pappa i fredags och bjöds på god mat av mina föräldrar och skjortan vi hade köpt som present verkade passa bra. Jag hade även köpt en skjorta till mig själv vilket gjorde att jag tog med ett par "gamla" skjortor och ett par byxor extra för att se om de passade pappa och för att inte ha för mycket kläder själv. Byxorna och en av skjortorna verkade passa ialf :-). Det är lite av en minimalist-tanke som gör att jag känner att jag inte behöver ha för mycket saker som jag sällan eller aldrig använder. Då känns det bättre att någon annan använder dem. Pappa fyller idag förresten, stort grattis! Du är en riktig förebild för övrigt!
 
Det blev lite rom och något glas vin under firandet, och trots att jag inte drack mycket, så kände jag av det igår. Det gjorde att det inte blev så mycket av gårdagen. En tung sväng till gymmet och att kika på några fotbollsmatcher blev det. På kvällen bjöds det på pizza och häng hos Peter och Johanna vilket var trevligt.
 
Idag tog jag och Valle en cykeltur till Hästhagen och käkade på Gamla Örebro. Vi hade tänkt att käka på Karlslunds herrgård men restaurangen var inte öppen där. Gamla Örebro övertygade dock med en mycket god och riklig falafel-tallrik.
 
Såg nyss dokumentären "Risk" om Julian Assange. Rätt intressant. Samma skapare, Laura Poitras, som gjorde dokumentären "Citizenfour" om Edward Snowden. Sökte i bloggen, men hittade inte något om att jag kommenterat den om Snowden innan... Men minns den som väldigt intressant också. Främst tycker jag det är intressant att se de här människorna och höra dem tala, och inte bara läsa om dem.

Ett litet inlägg i Afghanistan-debatten

Det är mycket om Afghanistan i media och det demonstreras osv för att afghaner inte ska bli utvisade. De åsikterna är upp till var och en och inget jag lägger mig i. Jag lägger mig dock i när någon jämför afghan-migrationen till Sverige med svenskars migration till USA, för det är en helt horribel jämförelse. Jag har även svårt att acceptera när det basuneras ut att situationen i Afghanistan numera har blivit mycket värre. Situationen är dålig, riktigt dålig för många, men inte avsevärt mycket sämre nu än för några år sedan.
Som ni ser, det är inga muntra siffror, men det var minst lika illa 2014 som exempel. Det hade liksom varit väldigt märkligt om Sverige nu helt plötsligt ansåg att det rådde en sådan allvarlig väpnad konflikt i Afghanistan så att alla och envar skulle riskera att utsättas för urskillningslöst våld.

Trött...

Sov dåligt inatt. Varmt i lägenheten och en rätt elementär arbetssak som rumlade runt i huvudet. Tror även ett halvt glass Guinness hos Lundmark gjorde sitt till.
 
Ingen vill följa med mig på någon resa utomlands eller till Flygvapenmuseum i Malmslätt :-(. Synd om mig.
 
Såg dokumentärserien om "helikopterrånet" på SVT Play och jag har även nyligen köpt en bok om rånet. Hoppas boken är lika bra som dokumentärserien. Såg även nyss en dokumentär om Cary Grant... Varför ser jag en dokumentär om Cary Grant? Bryr jag mig om hans gärning? Njae, har ju förvisso sett "North by Northwest" för många år sedan, vilket säkert är omnämnt här i bloggen, men annars var det ett märkligt val som jag inte tror gav mig så mycket, även om dokumentären var bra.
 
Nee ska jag borsta tänderna och lägga mig och läsa min nya bok av Adonis, jag har blivit pretentiös!?

Ännu en tisdag

Vi får hoppas att Sverige lyckas besegra Holland ikväll.
 
Annars vet jag inte om jag hade så mycket mer att förtälja... Jag behöver en större hårddisk till min lap-top.

Blade Runner

Så här skrev jag den 2 juli 2010 om Blade Runner; "Ridley Scotts klassiker om ett samhälle med robotar som ser ut precis som människor. Det är mörkt, mörkt och så lite mer mörkt. Antagligen regnar det hela tiden också, men är inget jag kan minnas just nu. På en liten TV gör sig den här filmen rätt dåligt, men med bra ljud och bra bild blir det antagligen en rätt hisnande upplevelse. Påkostat och snyggt är det! Jag tänker inte bedöma denna film förrän jag sett den "ordentligt"."
 
Jag undrar vad jag menar med liten TV, nog att TV:n jag hade i mitt studentrum inte var lika stor som den jag har nu, men den var ialf 32 tum. Jag kanske såg filmen i det gemensamma rummet i korren. Hursomhelst hade jag rätt, nu efter att ha sett Blade Runner på en stor TV och med bra ljud var den riktigt bra, till och med otäck! Får nu hoppas att uppföljaren är lika bra.

Helgerna går så fort...

Helgen går fort, tiden går fort, varje dag blir en mindre del av mitt liv...
 
Jag missade W.A.S.P. i fredags eftersom ingen ville följa med, men det var väldigt trevligt att hänga med Nisse och Bias och käka istället och prata gamla minnen. Men ialf, det är inte varje dag W.A.S.P. kommer till Örebro...
 
Igår kväll blev det lite häng hos Robert innan vi gick iväg till den utmärkta klubben Mono i Konserthuset. Det är så bra ordnat med "gratis" snacks-buffé, godis och popcorn. Sedan säljs det vinylskivor osv. Banden som spelade var Vasas Flora och Fauna som är fin pop på finlandssvenska och Avantgardet. Jag hade lyssnat måttligt på Vasas Flora och Fauna innan men de gjorde en väldigt bra spelning. Det blev att köpa en av deras LP-skivor efteråt och tacka den manliga sångaren för en bra spelning. Avantgardet som jag inte lyssnat direkt något på innan tyckte jag också var bra, härlig musik, men den lite överentusiastiska sångaren tyckte jag blev lite för mycket. Det blev lite juvenilt.
 
Annars har det blivit lunch på Coco Thai och lite klipp och en dokumentär om NMR:s demonstration i Gäteborg. Jag har även lagt ner några minuter på att försöka lära mig den "tillfällga lagen" utantill och det har väl gått hyggligt.
 
Ikväll tänkte jag försöka se om Blade Runner för att i veckan försöka se den nya varianten, uppföljaren, eller vad det nu är på bio.

Humor

Igår var jag, Bias och Nisse och såg Johan Glans på Konserthuset här i Örebro, och det var nog det roligaste jag sett. Det var inget egentligt tema för föreställningen och inga lätta politiska poänger utan det var bara väldigt roligt, och det hela tiden. Jag fick till och med ont i käkarna efteråt av alla skratt :-).
En helt lysande Johan Glans.
 
Efter föreställningen hamnade vi på den relativt nya armeniska restaurangen Yerevan Mangal på Järntorget. Deras specialitet är grillspett i olika former och jag provade ett med kyckling och ett vegetariskt och det smakade utsökt. Rejäla portioner också och väldigt bra pris. Det som var något sämre var att det inte fanns någon armenisk öl (för det borde väl finnas?) och att inredningen är lite "enkel" och plastig. Jag kommer gå tillbaka dit och ni som inte varit där borde prova, ni kommer bli GOTT överraskade.
 
Jag fick lite kredd på jobbet igår, och det var väl bra, men jag inväntar främst med spänning och viss rädsla hur vårens och sommarens beslut tas emot i domstol, sedan kan jag recensera mig själv.
 
Jag har även sett om, vilket jag delvis hade glömt bort, filmen "Min Stora Kärlek". När jag sett filmen ett tag kom jag på att jag sett den för många år sedan, men jag kom ihåg det som att det var Jim Carrey och inte Jack Black som var huvudrollsinehavare. Det händer rätt ofta, och gör mig alltid lite besviken och rädd, att jag kan komma ihåg så lite och delvis fel av något jag faktiskt sett, eller gjort, förut.
 
Hur ofta hör en inte att Sverige inte skulle fungera utan invandring? Typ att se på våra sjukhus och i hemtjänsten vilka som arbetar där!? ...men utan invandring hade väl dessa personer inte behövt arbeta på sjukhus och i hemtjänsten eftersom det inte hade funnits så många att ta hand om där? Det verkar som att de som uttalar sig så här har en tanke om att människor ska kastas ut ur landet? Märkligt...
 
Finns det något ord i stil med islamofob för rädsla och förakt för "våra" öppna värderingar?

Katalonien

Omkring 40 % röstade i valet i Katalonien och av de röstade 90 % ja. Det var väl trevligt, men resterande 60 % vad tycker de? Jag kan bara gissa att det är majoriteten av Kataloniens icke-katalaner som stannade hemma och som inte ser någon större vinning i ett självständigt Katalonien och inte direkt känner sig som katalaner. Kan de 60 % till och med känna sig lite rädda inför ett självständigt Katalonien??? Det kunde ju ha röstat nej...? Fast varför gå och rösta nej i ett val en inte tycker är legalt?
 
Annars har jag sett klart serien Atypical, och den var ju riktigt härlig!
 
Såg även en dokumentär om Frank Zappa nu, skön lirare som jag borde ta reda på mer om.

Glömda känslor

Igår såg jag filmen "Big", en komedi från 80-talet med bland annat Tom Hanks. Det var riktigt härligt att se en sådan feelgood-film efter alla, ofta inte så muntra, dokumentärer och böcker jag traglat mig igenom dag in och dag ut de sensate åren för att försöka förstå världen lite bättre och ta igen missad kunskap. Det var verkligen befriande att se något där alla bara mådde bra och hade det härligt. Det är nästan så att jag hade glömt bort hur det kändes. Jag får se till att se fler feelgood-filmer helt enkelt.
 
Nu har jag arbetat med asylprövning i över två år och låtsats varit expert lika länge. Det första dryga året verkar ha gått överraskande bra med tanke på förutsättningarna om jag ser till misstag som har kommit fram i ljuset. Hur det gått under majoriteten av det senaste året vet jag dock inte riktigt än, men det har som märkts här i bloggen av flera anledningar känts svårare. Jag både tror och hoppas att det också har gått rätt bra, men det återstår att se.
 
Apropå inte så muntra dokumentärer så såg jag "Mord i en Nordkoreansk Familj" igår om mordet på Kim Jung Uns halvbror i Kuala Lumpur. Helt galet utfört. Idag såg jag istället dokumentären "Ingen Utväg" om civilas liv i Jalawla, Irak, under IS framfart. Det muntrade inte upp.
 
Men i det stora hela känner jag mig dock på rätt bra humör nu.
 
Trist med Tom Petty, och alla massmord och terroristattacker orkar jag inte kommentera mer än så här.

Frustrerande!

Liverpool är oerhört frustrerande för tillfället. De är det klart bättre laget igen men lyckas inte vinna, utan det blir 1-1 efter en försvarsmiss.
 
Annars har väl dagens stora nyhet varit valet i Katalonien. I grunden tror jag på ett folk en nation, vilket jag inte är ensam om, annars hade det väl knappast funnits så många länder i världen!? Nu vill inte Spanien att Katalonien ska bli självständigt och det får en väl acceptera och jag kan därför förstå att de försöker stoppa valet. Att mest försöka sabotera valet som nu gjordes blev dock väldigt märkligt. Resultatet blev att de flesta nu har kunnat rösta medan det kablats ut bilder och filmer på spansk polis som misshandlar katalaner. Om det förut fanns förståelse för Spaniens agerande av utomstående lär de knappast ha blivit mer förstående... En annan intressant sak är varför Katalonien vill bli självstänidgt. De menar att de har ett eget språk, en egen kultur, en egen historia, att de förlorar massa pengar till Spanien osv, vilket är helt förståeliga argument. Jag tror även jag skulle kunna räkna med ett mindre hat mot spanjorer också, men vill helst inte göra det. Summerar man allt detta blir det dock rätt brunt... ...och som slutkläm det finns accepterad och inte accepterad nationalism! Krim fy, Katalonien så klart ni ska få bli självständiga.
 
Jag hade hursomhelst röstat ja om jag varit katalan och hoppas att Katalonien får sin självständighet. För övrigt har jag grymt bra erfarenheter av både Katalonien och katalaner.

RSS 2.0