Utbildning

Jag har nu suttit i tre dagar och försökt bilda mig historiskt. Jag har nog nämnt det förut men till för bara några år sedan var min kunskap om "historien" främst baserad på det jag lärt mig i skolan. Alltså jag hade inte direkt repeterat något, men självfallet hade jag stött på "historia" på andra sätt, men inte direkt sökt den själv. De senaste åren har jag dock plöjt en mängd TV-dokumentärer och nu den senaste tiden har jag även upptäckt att det finns bra poddar för historia. Allt detta har gjort att jag fått, vilket jag också tidigare nämnt, en bättre översikt över ialf svensk historia, men även en del annat.
 
Under dessa tre dagar har jag då gjort detta:
 
Sett "Den blodiga freden" om hur illa tyskar behandlades i efterdyningarna till andra världskriget.
 
Sett en Melker Becker-dokumentär om ett nedlagt fängelse i Norrköping.
 
Såg den omdebatterade filmen gjord av Sverigedemokraterna om Socialdemokraterna: Ett folk, ett parti.
 
Upptäckt att det finns en massa gamla Herman Lindqvist-dokumentärer om svensk historia på öppet arkiv. Jag har hunnit igenom: Karl XII, Cecilia Vasa (Vadstenabullret med mera), den heliga Birgitta, Gustav IV Adolf (visste jag inte mycket om innan), brandskattningen av Visby och börjat kika på Gustav Adolf den store. Jag känner mig väldigt road av dessa dokumentärer trots att de är över 20 år gamla.
 
Det har även blivit ett gäng poddar: Jeanne D'Arc, Gustav III, det stora oväsendet (om häxjakten på 1600-talet - helt galet, barn som anklagade vuxna för att vara häxor. Har inte liknande gått igen senare...?), Sophie Scholl, Gustav Vasa, Pocahontas och Nils Dacke. 
 
Jag hade även tänkt att läsa ut en bok om Palestina-konflikten, men jag har inte lyckats. Det är så mycket information så att jag blir alldeles snurrig.
 
I övrigt har jag bytt Rosling-boken mot "Omgiven av psykopater" och tränat en gång var dag.
 
Imorgon är det Way Out West.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0