Helsingfors levererade

Jag och Nisse var en dag i Helsingfors för dryga tio år sedan. Jag tänkte att jag hade skrivit något om det i bloggen, men det var väldigt sparsamt. Som jag minns det så kom vi då dit med båt på morgonen och stannade under dagen för att sedan lämna med tåg på kvällen. Som jag förstår det ansåg vi inte att Helsingfors var så intressant för vi gick på bio och såg någon film med Anthony Hopkins, om jag minns rätt, som jag dock inte kommer ihåg så mycket ifrån. Det jag mindes nu när jag kom tillbaka från det besöket var hamnen, domkyrkan och bion, men så mycket mer var det inte.
 
Hursomhelst har jag tagit igen det jag missade då nu när jag en aning visare spenderat drygt två dagar med Valentina i Helsingfors.
 
Som jag skrev kort i fredags så gick resan till Helsingfors bra, men jag glömde nämna att jag fick mina skor scannade på ett sätt på Arlanda som jag inte tror jag fått förut. Jag fick ta en fot för sig upp på en platta och luta knäet mot en metallstång medan något osynligt scannade av min sko och min fot. Scanningen verkade dock inte hitta något suspekt :-).
 
Kvällen slutade sedan med att vi gick och käkade nepalesiskt på en restaurang vid namn Mount Everest. God mat där naan-brödet utmärkte sig lite extra.
 
På lördagen blev det lite upptäcktsfärd genom Helsingfors, men först blev det frukost på det vegetariska stället Cargo Coffee. Något dyrt kanske men gott. Jag tycker nog att det var överraskande dyrt med mat över lag i Helsingfors. Jag trodde det skulle vara billigare än i Sverige, men det var minst lika dyrt som här.
 
Vi traskade sedan ned till hamnen i Helsingfors och tittade lite på galningar som vinterbadade, tog en titt på pariserhjulet där och gick även in i Uspenskijkatedralen.
 
Efter att ha passerat förbi domkyrkan och druckit lite god varm choklad på Neuhaus besökte vi en Marimekko-butik, och även om de inte hade någonting som var tänkt för en sådan som mig, så tycker jag att det var mycket som var väldigt fint där, och jag förstår varför det är populärt. 
 
När vi knallade vidare fick vi se en skymt av Sauli Niinistö, och han vann ju sedermera preseident-valet som var igår.
 
Efter det hamnade vi i en Karhu-butik, och jag kunde hålla mig ifrån att köpa ett par skor där, även om jag var sugen. Jag ska nog försöka hitta några på rea istället. De är snygga, och kul att Karhu sålde de tre strecken till Adidas en gång i tiden.
 
Sedan var det dags för en av de platser jag hade bestämt att besöka innan, Tempelplatsens kyrka. Det är en kyrka som är som i en klippskreva och ska vara väldigt intressant för de som kan mycket om arkitektur. För min del var det främst en intressant och vacker skapelse.
Inuti Tempelplatsens kyrka. Väl värt ett besök även om det kostar tre euro att gå in, vilket kanske inte är så vanligt när det gäller att besöka kyrkor.
 
När vi var nöjda med kyrkobesök för den här resan så gick vi till ett köpcentrum i närheten av vårt boende för att kika i en Ittala-affär. Jag köpte en sådan klassisk Ittala-ljushållare för värmeljus och fick betala över 170 svenska kronor för att få den i min ägo :-).
 
På kvällen sedan blev det thailändsk middag på Maithai som visade sig vara en liten trevlig restaurang med bra mat, även om min portion var något liten. Efter det mötte vi upp en kompis till Valentina för att ta en öl eller två. Det var svårt att hitta något uteställe där vi kunde sitta, så vi var runt på flera ställen innan vi hittade ett ställe där vi kunde sitta. Det blev en alltigenom trevlig kväll.
 
Under söndagen var det dags för resans stora begivenhet, ett besök till fästningen Sveaborg, men först blev det frukost på Café Brooklyn, som visade sig vara ett sådant där överavslappnat ställe som en kan sakna i Örebro, men som en samtidigt har en tendens att irritera sig på :-).
 
För att komma till Sveaborg behövde vi ta en båt som gick någon gång i timmen. Väl ute på Sveaborg hade vi bokat en guidad tur på en timme på engelska. Den var helt ok men vädret var riktigt ogästvänligt med en mild snöstorm, så det var kallt att gå runt.
Så här var vädret när vi började turen runt på Sveaborgs fästning, inte mysigt alls.
Vädret blev dock något bättre efterhand, men vid den här tidpunkten var vi rätt frusna och därför orkade vi inte besöka Kungsporten som är en av höjdpunkterna, men annars tror jag vi fick med det mesta.
 
När vi åkt tillbaka till fastlandet gick vi tillbaka till den lägenhet vi hyrt av Citykoti apartments och som var väldigt bra i relation till priset. Det blev ett par Vänner-avsnitt innan vi gick ut och käkade. Jag har typ aldrig sett Vänner förut men jag måste erkänna att jag tycker att det är bra :-). Middagen inmundigades genom en helt ok sushi-buffé på Fuku freda. Det verkar vara rätt vanligt med sush-ställen i Helsingfors som endast serverar buffé, det kanske är vanligt i andra städer också, men inget jag har tänkt på.
 
Planet gick vid 09.05 imorse så det blev en relativt tidig morgon. Det är dock lätt att ta sig med tåg till och från flyplatsen i Helsingfors, även om det tar dryga 30 minuter. Billigt också, endast fem euro för biljetten.
 
Summa summarum är så jag väldigt nöjd med resan till Helsinfors. Till skillnad från när jag och Nisse var där så kändes det nu som att Helsingfors har mycket att erbjuda. Jag skulle även säga att Helsingfors är ovanligt etniskt homogent i jämförelse med andra västeuropeiska städer, om nu Helsingfors räknas till västeuropa. Det var även väldigt rent och fint. Jag såg knappt några tiggare eller poliser och kände mig inte ett dugg orolig att gå runt i staden på kvällen. Engelska fungerar utmärkt och många kan svenska, men räkna inte med att alla talar, eller vill tala, svenska, och det är som jag påpekade tidigare inte direkt billigt i Helsingfors.
 
Två hela dagar kändes lagom för besöket och jag kan absolut rekommendera andra att besöka Helsingfors.

Framme i Helsingfors

Nu är vi framme i Helsingfors efter att ha åkt lite buss, flyg och tåg. Resan gick utmärkt utan några som helst komplikationer, och inte behövde vi vissa upp några pass någonstans heller. ...och nu vet även Valentina var jag hade bokat resa :-). Det tog dock ett tag innan hon kunde räkna ut var :-D.
 
Inte så mycket annat att rapportera, men nu måste vi hitta något att äta. Det regnar för övrigt här, får hoppas att det inte blir värre än det duggregn som är för tillfället.

Agora

Jag såg precis klart filmen Agora som till stora delar handlar om den kvinnliga filosofen Hypatia. Det mest spännande med filmen är dock hur den skildrar schismerna mellan judendom, kristendom och hedniska religioner. Filmen skildrar som det verkar händelser som ligger en bit från sanningen, men det är ändå lite "mind-blowing". Klart mer intressant film än jag hade förväntat mig.
 
En dags arbete kvar denna vecka innan jag och Valentina åker iväg över helgen, vilket jag ser fram emot mycket.
 
Annars ver jag inte om det är så mycket mer att rapportera. Det var ganska kallt men har nu blivit ganska varmt och regnar...

Årets första trillning

Idag halkade jag omkull när jag var ute och sprang, men det gick bra. Kändes även väldigt bra att springa. Jag har inte sprungit på länge så det var lite överraskande.
 
90 % av alla marockaner som sagt sig vara under 18 år var över 18 år, kan ju vara intressant som jämförelse med afghanerna. ...och ni fattar vad jag menar med "alla"!
 
Personal från Migrationsverket har skickat in en skrivelse till DN om "hur illa" det är på myndigheten. Jag håller väl med om mycket, speciellt att den så kallade rättssäkerheten är lidande. För allt handlar om kvantitet. Det är ständiga möten med mera om hur allt ska bli effektivare. Det är väl bra i sig att effektivisera, men tanken är inte att det ska bli "bättre" bara att det ska bli mer gjort. ...och hur mycket en än försöker att inte ryckas med av produktionspressen så gör en det ändå. En orkar inte ständigt förklara "dåliga" siffror. Förvisso tycker jag att hösten har varit helt ok, men det är bara för att det för min del inte varit så komplicerat att producera.
 
Nee nu hoppas vi på att Liverpool vinner, och varför inte, det har varit en bra dag hittills :-).

Kors och utveckling

Helgen har bland annat inneburit en resebokning till Bilbao i sommar (hoppas jag får ledigt...), mat på Gamla Örebro och bio. Filmen var "Downsizing" med bland annat Matt Damon och Rolf Lassgård. Den handlar om att några norska forskare kommer på hur människor med mera kan förminskas. Matt Damon bestämmer sig sedan för att förminskas och en får sedan följa hans liv som liten. Det hela börjar lovande men spårar sedan ur i en mängd oförklarade märkligheter och spretigt manus. Det var irriterande att se hur illa de lyckades förvalta den här strålande idén till film. Idén är dock så pass bra att den ändå gör filmen uthärdlig och det tillsammans med strålande skådespeleri gör ändå at slutprodukten blir godkänd, men eftersmaken är ändå en irritation över hur de lyckats misslyckats med filmen...
 
Ganska kall förmiddag idag också!
 
Något helt annat... Som jag tror alla vet så har jag den här bloggen för att komma ihåg mitt liv och delvis för att skriva av mig irritation. Gällande det förra så har jag också en stor förkärlek till att samla in bilder som jag och andra tagit från diverse händelser där jag varit med. Tyvärr är inte alla så sugna på att dela med sig av sina bilder, vilket är förståeligt, men ialf... Nu håller jag på och åter framkallar gamla APS-rullar, fast endast digitalt, för att se om kvalitén blir bättre än när jag själv scannar in de gamla fysiska bilderna. Resultatet av de nya framkallningarna har väl varit då där, men de nya bilderna blir ialf fria från smuts osv. Då slog mig detta...
Det här är en bild från en Finlandskryssning med arbetskamrater från Ahlsell under senvintern eller tidig vår 2003. Jag ska alltså fylla 21 det året och är inte ett barn. Förutom att jag är "tillfixad" på bilden av några arbetskamrater och vägde tio kilo mer så är det intressanta med bilden korset runt halsen och vad det hade för betydelse för mig då. Som sagt nästan 21 år gammal och vuxen... Det är inte mitt kors utan ett kors som de som fixade till mig tyckte att jag skulle bära, och jag tyckte det var rätt snyggt. Saken är dock den att jag vid tidpunkten inte hade någon kunskap om att att korset är en kristen symbol. Hör ni hur märkligt det låter? För mig var korset en symbol för död och inget jag direkt kopplade till den kristna kyrkan. Utan att kontrollera om symbolen användes innan Jesus tid så är det ändå en slående kunskapsbrist vid tillfället. Den jag lånade korset av var även 7-8 år äldre än mig och hade sannolikt inte heller någon större koll på meningen med korset. Jag hade sedan den här bilden som profilbild på Lunarstorm efteråt och jag vet att minst ett par personer frågade om jag var kristen, utan att jag egentligen förstod varför... 
 
Vad vill jag säga med detta? Ja jag vet inte riktigt, men något om att jag så här 15 år senare har lärt mig en del om saker och ting och att ett kors runt min hals, milt överdrivet, skulle kännas lite brännande. Ser jag någon annan person med ett kors runt halsen tänker jag direkt att den personen är kristen. Jag vet inte om det är bra, för det gör att jag dömer människor lättare nu än då. Kunskapen blir fördomsfull så att säga. Något annat som är viktigt ur detta är hur fria vi var från religion i detta landet, och kanske fortfarande delvis är, vilket samtidigt då bör leda till en ganska stor oförståelse från "oss" till att andra tar religion på stort allvar. En respekt mot "vår" oförståelse, och kanske oönskan att ha religion överallt, tycker jag ofta det finns en stark oförståelse kring.

Fredag

Löfven funderar på att sätta in militären mot brottsligheten och Magdalena Andersson vill inte att det ska komma några invandrare till Sverige, att de ska välja andra länder istället. Det första citatet är nytt och det andra har väl någon dryg månad på nacken. Det svänger fort. Det blir även lite svårt att ta politikerna på allvar när de tydligt farit med "fake news" under väldigt lång tid. Macron vill lagstifta mot "fake news", hur hade det gått om vi gjorde det i Sverige? Hade vi haft några politiker kvar då?
 
Jag såg nyss filmen Timbuktu om islamisters ockupation av Timbuktu. Rätt bra, men kanske inte riktigt så bra som ryktet gjorde gällande. ...och ju mer jag lär mig om vissa saker desto mindre förstående blir jag.
 
Hotell bokade i London och Berlin samt att en helt ok arbetsvecka har passerat.

Snö, snö, snö

Det snöar dag efter dag vilket gör att det är svårt att cykla till och från jobbet. Snön kunde väl ha kommit i december istället för nu...
 
Resan till London är nu bokad, eller flyget är bokat, men resten bör väl komma så småningom. Kul!
 
Så nu är de flesta resor jag planerade för våren bokade, det är bara Jordanien som inte blivit av än, men vem vet kanske i maj eller något? Vi får se. Kan även bli en resa till Sydostasien och Bilbao i sommar, men det är på planeringsstadiet.
 
Skanska föll typ 8 % igår och det var inte riktigt vad jag hade hoppats... Året som ändå hade börjat ganska hyggligt börsmässigt, men nu ser det inte lika bra ut längre.
 
I veckan har jag sett klart en lååång film om slaget vid Gettysburg. Inte så tokig, men jag hade nog klarat mig med två timmar kortare film... Kul att se Jeff Daniels, han från Dum Dummare, göra en seriös och otroligt bra roll.
 
Jag och Valentina käkade på Kolgrillsbaren igår, första gången för mig i Örebro. Allt var väl ok, men "lite" klantigt av servitören att ge Valentina fel mat, och ganska dåligt att inte erbjuda något extra på grund av misstaget. Inte för att något var riktigt dåligt med besöket, men jag fick absolut inte lust att gå tillbaka igen.

Tankar

När en säger "people of color", missar en inte då att alla människor har en färg, om en nu tycker att det är relevant? Ponerar en inte då också att de där "of color" är lite annorlunda och en aning sämre än en själv då? Jag ryser när jag hör "people of color".
 
I söndagens rapport var det en socialsekreterare som på allvar, jag betonar PÅ ALLVAR, kunde se stora skillnader mellan en 16-åring och en 18-åring. Imponerande, det måste jag ge henne..
 
Om en avbryter starten på en diskussion eftersom en tror att det kan bli något som en inte gillar, är en inte på riktigt hal is då? 
 
I övrigt sista dagen utan träning efter sjukdomen.

Sobi

Middag på Sobi med grabbarna. Käkade en utsökt ramen med kyckling. Trevligt ställe, och på alla sätt förståeligt varför det är så populärt.
 
Jag ska vara del av en utbildningsinsats på jobbet. Få utbildning och sedan föra den vidare. Viktigt för mig, förhoppningsvis lärorikt, men samtidigt stressande att behöva lära ut saker till folk som eventuellt kan mer än jag själv. 
 
Dagens aha-upplevelse var när jag i Historiepodden hörde den ena programledaren säga "sedan Glan brann", på samma sätt som vi sägar "sedan Hjälmaren brann". Har aldrig förstått uttrycket, men trodde det var något lokalt här, men tydligen inte.

Utmärkt slut på veckan!

Efter en frustrerande vecka med feber och hosta som har sin grund långt ner i lungorna är det nu bättre, och det är först nu det börjar kännas bra på riktigt.
 
Att det känns bra nu beror givetvis även på att Liverpool lyckades slå Man City med 4-3, och det rättvist. Skönt att laget kan prestera efter Coutinhos flytt.
 
Även om helgen varit lite seg beroende på hostan har den ändå varit ganska skön. Det har lagats thailändsk mat och kikats på filmen Ghostbusters, och den var lika bra som när jag såg den sist.
 
Annars har det lyssnats på poddar om Ada Lovelace och Guglielmo Marconi, lästs lite i Satansverserna, tar sin tid, och planerats en London-resa. Även lite McCarthyism har farit genom huvudet.

Mer eller mindre frisk igen

Febern blev aldrig värre än igår kväll och imorse vaknade jag mer eller mindre frisk. Lite rosslig i lungorna men annars bra. 
 
Inte så mycket annat att rapportera om dagen. Helt ok dag på jobbet och nu på kvällen har jag sett klart klassikern Höstlegender. Lite fånig stundtals, men ändå mycket bra.
 
Jag blir nästan irriterad när jag lyssnar på Creepypodden numera. Det är så mycket som inte är så bra... Jag blir rätt trött på spökhistorier som handlar om spöken som öppnar dörrar (som att de inte skulle kunna göra något annat) och att var och varannan historia slutar med att "jag har aldrig pratat om det sedan dess". Det känns inte rimligt... 

Feber!

Natten till idag var seg, så det var nära att jag stannade hemma från jobbet, men eftersom jag inte hade någon termometer hemma vågade jag inte vara säker på att jag är sjuk och gick till jobbet ändå. Väl på jobbet gick jag och köpte en termometer, men temperaturen var runt 37 under dagen, så jag stannade kvar och gick inte hem tidigare. Nu verkar det dock vara andra bullar och senast var temperaturen 37.9... Vi får prova imorgon bitti igen. Kul med en termometer ialf :-D.
 
I övrigt så förvånade det mig att Gösta Ekman var en persom som tog mycket plats vilket hävdades i en dokumentär jag såg om honom.

Aj, aj, aj...

Nu sitter jag här med lite feber vad det verkar. Det var väl inte direkt oväntat, men som vanligt irriterande. Får se imorgon bitti hur jag gör med morgondagen.
 
Jag gick till gymmet för att försöka få den misstänka febern att öka lite, och jag tror att jag lyckades med det...
 
Med anledning av att den antagna febern gått upp har det inte blivit så mycket annat gjort här i kväll. Jag såg dock klart filmen U-571 som är en ganska rejält uppdiktat historia gällande att komma över en enigma-maskin och koder till den. Helt ok!
 
Det får räcka så, blir nog tidigt i säng.

Året rullar på

Än så länge tycker jag året rullar på bra, och till och med börsen har börjat bra :-). ...och varför ska det inte fortsätta på den inslagna vägen!? Får köra på den gamla klyschan, tänker en positivt så blir det positivt.
 
Det har varit en bra helg även om jag lyckades vara lite okänslig på lördagsmorgonen, men så blir det ibland. Jag lär av livet!
 
Jag spenderade annars lördagen en del med att kika på en serie om vikingarna och deras kontakter med Rom osv, intressant. ...och nu ska jag älta det igen, jag blir så inspirerad av allt jag kikar på att jag vill göra massa saker som jag inte hinner med. Nu känner jag bland annat ett stort behov av att åka till Gamla Uppsala, Sigtuna och inte minst Birka. Birka har jag velat åka till sedan jag och pappa kollade på Vetenskapens värld när jag var barn och de pratade om gubben Stolpes utgrävningar där. Jag borde prata med Lundmarks morsa om det där, hon är väl arkeolog och borde kunna berätta vad en borde se på dessa ställen!?
 
Det blev även en sväng till den persiska restaurangen Teheren på kvällen, och upplevelsen kan sammanfattas som ok. För längre recension får ni kika på Google eller TripAdvisor.
 
Eftersom jag inspirerats av en podd om Enigma så såg jag filmen "The Imitation Game" under söndagen. Den handlar om Alan Turing och var väldigt bra. Innan hade jag och Bias varit på bio och sett "Solsidan". Tanken var att jag och Valle skulle gå men hon har fått feber :-(. Det var fullt i salongen och filmen var lika rolig som förväntat.

The Vietnam War

Nu har jag sett klart den ca tio timmar långa dokumentär-serien om kriget i Vietnam, och den var som jag även har uttryckt tidigare otroligt intressant. Minst lika spännande som att se någon serie med påhittat innehåll. Jag måste dock säga att serien verkar ett par aningar "vänsterinfluerad" och en del information om Nixon verkar tas som fakta även om jag inte helt kan verifiera det när jag googlar. En del "fakta", som jag läste i en bok om kriget för några år sedan, om att USA höll på att vinna kriget när de tvingades dra tillbaka trupper på grund av press hemifrån togs inte upp överhuvudtaget.
 
I stort har det varit en mycket bra vecka med intressanta diskussioner på jobbet. 
 
Jag är trött på att vara cynisk, men det är svårt att inte vara det. Det är ofta som jag hörde "räcker det inte med att de berättar om hur jävligt det är, måste de dra upp massa överdrivna floskler, det gör ju bara att en slutar tro på dem". Det är lite så jag känner, sluta med känsloargumenten, de vanliga argumenten räcker.

Inte helt samma fokus

Inte helt samma fokus idag, men en helt ok dag på jobbet. Jag besparade skattebetalarna rätt mycket pengar i våras vilket jag fick bekräftat idag, vilket känns bra.
 
Inte mycket annat har blivit gjort idag. Jag hämtade mina nya böcker, en om Sture Bergvall och Den Gudomliga Komedin. Jag har så mycket böcker att läsa nu att det nästan är stressande :-).
 
Inte nog med det, jag har även massa filmer och serier och annat jag vill hinna med, och däremellan ska jag hinna med att leva...
 
Det är väl lika bra att ta en dusch och sedan lägga sig och läsa ur Satansverserna, har ju bara en sisådär 400 sidor kvar...

Fokuserad

Idag vaknade jag uppåt och fokuserad, och det har hängt i hela dagen. Det är ganska stor skillnad mot vanligt, men svårt att säga vad det beror på. Jag önskar att jag hade fler sådana dagar, men de kommer bara ibland. Är det kosten? Jag åt ovanligt "onyttigt" i helgen med rött kött och pizza i mängder. Jag tränade inte heller, är kroppen piggare? Jag sov så där inatt, beror det på det? Jag kan liksom inte hitta en enda hälsosam sak som borde göra att jag mår bättre, snarare tvärtom. Det är märkligt!
 
Det har hettat till i Iran, och en får väl hoppas att det inte blir värre, även om jag gärna hade sluppit det islamistiska styret.
 
Jag är fascinerad av serien om Vietnam-kriget. Det är mycket spännande att höra amerikanska militärer berätta om att de begått brott mot mänskligheten och hur mycket de hatade vietnamserna. Jag tror folk i allmänhet inte förstår hatet som uppstår när ens egna liv, eller folk i ens närhets liv, är i fara. Vi är för insnöade på ont och gott. 
 
Egalitarism är ordet för dagen, känns otroligt mycket bättre än feminism som jag aldrig riktigt förstått.

2017 review

...men först en liten beskrivning av gårdagskvällen, dvs nyårsafton. Kvällen började med ett quiz gällande musik och saker som hänt under 2017 hos Maria och Lundmark. Det gick rätt bra för mitt lag, men vi missade nog den delade förstaplatsen på grund av att jag lyssnat för lite på Laaksos låt Västerbron. Lite surt, men det är väl deltagandet som är det roliga... :-).
 
Vid 21.00 var det dags för middag på Lilla Örebro. Robert hade bokat och för ca 800 kr fick vi trärätters middag och dryckespaket. Huvudrätten var oxfilé som sig bör, för visst var det oxfilé? Gös var det ialf till förrätt och en kanelbulle med glass till efterrätt. Magiskt gott om jag får överdriva en aning. Helt klart en mycket trevlig middag. Sedan kikade vi på fyrverkerierna vid Slottet innan vi gick tillbaka till Maria och Lundmark för lite musikintro-tävling, vilket som jag som alltid finner väldigt roande. Jag brukar nämligen upptäcka nya låtar och låtar som jag glömt bort vilket alltid är kul.
 
Jag var väl hemma framåt 03.00 och då mådde jag av någon anledning lite dåligt. Jag spydde till och med lite grand. Jag tror inte det hade med alkoholen att göra, utan snarare tror jag att jag fick en nickokick. Men det får väl ses lite som ut med det gamla...
 
Idag mår jag alldeles utmärkt och känner mig skärpt och har mycket energi, så får väl anta att det är ett tecken på hur 2018 kommer bli.
 
När jag läste igenom mitt inlägg gällande 2016 läste jag bland annat att jag var sjuk vid det förra nyåret, så 2018 har redan börjat bättre.
 
2017 har varit ett blandat år. Det började väldigt trevligt med att jag träffade Valentina, en nedtrappning på jobbet och en resa till Dubai. Sedan framåt februari/mars blev det riktigt dåligt, och det hade bara med jobbet att göra, och det har jag ältat tillräckligt här i bloggen så det kommer jag inte ta upp så mycket nu. Det fortgick mer eller mindre till början av september när jag bytte arbetsuppgifter. Efter det har livet kommit tillbaka och hösten, trots ganska mycket arbete, tycker jag har varit bra. 
 
Ett par höjdpunkter, förutom Valentina, under 2017:s "mörka" halva var resan till Israel och festivalen Way Out West. Helt fantastiska upplevelser. Det var även eventuellt bra att jag fick ha mitt arbete kvar också.
 
Ur ett större perspektiv så har IS slagits tillbaka under året vilket är bra, men terrorattackerna i västvärlden har väl knappast minskat? Det är dessvärre något vi kommer få leva med även om jag tror att de kommer att minska nästa år. Trump har väl varit en frisk fläkt inom världspolitiken, men det är svårt att utvärdera honom något djupare i dagsläget. Att han såg till att USA lämnade Paris-avtalet har jag svårt att leva med, men generellt är jag för dåligt insatt i det avtalet för att egentligen uttala mig. Aggressionerna mellan USA och Nordkorea är väl knappast Trumps fel och gällande flyttandet av den amerikanska ambassaden till Jerusalem var det väl nästan dags att göra slag i saken, eller skita i det. Det var inte Trumps påhitt från början. Nu är det högkonjuktur så det är till Trumps fördel, men vi får inte glömma bort att det ändå ser ut som att den amerikanska ekonomin går bra under Trump.
 
Vad får vi hoppas på under 2018? Att det inte blir kaos i Iran, att Libyen stabiliseras och att det fortsätter åt "rätt" håll i Syrien och Irak vore ju trevligt. Personligen ser jag dock gärna att folk i världen slutar föda så många barn. 80 miljoner nya människor under 2017, inte bra. En annan sak... Även om jag gillar deras grundtanke så vore det ju för allas bästa vara lämpligt att Miljöpartiet åker ur riksdagen i september.
 
Jag har lärt mig väldigt mycket under 2017, speciellt om religion. Jag har läst flera böcker om islam och kristendomen och blivit mycket mer intresserad av både religion och historia. Jag har generellt börjat läsa mer, vilket är kul.
 
Jag vet inte om 2017 egentligen var bättre än 2016, stundtals sämre skulle jag säga, men även klart bättre på sina håll. Nu ser jag fram emot ett 2018 där det "sätter" sig lite mer på jobbet och där jag kommer tillbaka till ett resande liv igen, vilket har legat lite på is under hösten 2017.
 
Jag vill dock främst tacka Valentina, familj och och vänner för att ni finns och har funnits till hands under 2017.

RSS 2.0