Ett par lugna sista dagar

Det är lite av en paradox att semestra vad gäller att göra väldigt mycket på semestern kontra att ta det lugnt och göra det en känner för stunden.
 
Igår blev det en mycket lugn dag och det kommer det även bli idag. Det innebar och kommer att innebära att vi inte gör så mycket på dagen och sedan surfar vid 16.00-tiden på eftermiddagen. Vi har även gjort och sett det en ska göra här på Siargao utöver att vi har surfat en massa. Ändå infinner sig känslan av att "borde vi inte när vi ändå är här", och det för att se och göra saker som säkert är trevliga, men sannolikt inte ger så mycket mer än att sitta och läsa utanför sitt rum eller på stranden. Ungefär som att ha en vanlig ledig dag hemma fast någon annanstans. 
 
Så gårdagen innebar att se en del nyheter, men även en god pizza efter surfningen på kvällen.
 
Imorgon åker vi till Manila 15.35, men vi kommer ända surfa på morgonen :-).

Sår

Valle sover efter en lång dag. Själv har jag googlat lite gällande sår och hur de ska behandlas. Jag förstod nämligen att jag aldrig har tagit reda på vad som är bäst. Hålla såret rent osv har jag ju förstått, men hur hålls det rent? Att jag började kolla upp detta beror på mitt sår på ryggslutet som jag lade upp en bild på och för att jag även har några sår på fötterna efter att jag trampat på koraller. De på fötterna har nog delvis blivit infekterade. Jag trodde att det skulle vara bra för såren att vara i saltvatten, och det är nog inte helt fel, men saken är tydligen den att det kan finnas mycket bakterier i haven kring kusterna, vilket därmed gör att det inte är bra att bada i havet med sår. Jag lärde mig också att såren helst ska tvättas med tvål och vatten och absolut inte med alkohol. Antiseptiska preparat utan alkohol verkar dock även kunna vara bra. Det framstår även som att plåster är bättre än att inte ha plåster.
 
För att återknyta till något jag varit inne på flera gånger under den senaste tiden så är det här också något jag irriterar mig på att jag inte tidigare hade bättre koll på. Jag känner mig naiv och korkad.
 
Hur tänker jag med detta då? Jo, jag ska göra rent mina sår så bra det går och även använda plåster för att täcka såren under surfningen. Det kommer säkert inte hjälpa jättemycket, men jag känner inte att jag kan hoppa över två dagars surfning för diverse små sår.
 
För några timmar sedan kom vi hem från vår lagun-tur. Det var vi och ett par från Melbourne som åkte tillsammans. En trevlig resa som bland annat innebar en båttur genom mangrove-skog, en lunch på en annan paradisö och sedan en tur till Sugba-lagunen. Lagunen var vacker men lite väl anpassad för turism med ett hus att hänga i och hopptorn samt brädor en kunde paddla runt i lagunen med. Det var alltså inte en orörd lagun. Vi hoppade från hopptornet och paddlade runt lite innan vi kände oss nöjda för att åka tillbaka hem.
Valle har precis hoppat i lagunen :-).
 
Efter att vi kommit hem har vi inte gjort så mycket mer än det jag började inlägget med. Nu är det väl snart dags för middag och för att senare se Sverige slå Mexiko. Imorgon har vi bestämt att bara surfa på eftermiddagen så att vi får lite sovmorgon.

Surfat tre gånger under 24 timmar

Gårdagen gick verkligen i surfningens tecken. När vi skulle möta upp våra instruktörer på morgonen visade det sig att Janne druckit för mycket dagen innan och därmed inte kunna komma, så det fick bli Ballong som ensan fick ta hand om oss, vilket inte gjorde något större skillnad. Ballong är lite roligare än Janne, lite mer pratglad osv. 
 
Jag hade lite problem i början av surfningen eftersom Ballong glömt att vaxa min bräda, vilket gjorde den hal. När jag sade till fixade han det och efter det gick det bra. På det hela taget en trevlig surfarmorgon. När vi var klara rekommenderade Ballong att vi skulle surfa även på eftermiddagen, vilket jag tror berodde på att Janne strulat till det på morgonen.
 
Så det blev surf även på eftermiddagen, men på ett ställe nära Cloud 9 där en inte behövde någon båt för att komma ut till vågorna. Här var det lite annorlunda vågor så det gick väl något sämre att surfa, men ändå helt ok. När vi kom tillbaka till stranden visade det sig att någon hade snott mina flip-flops. Trist, men de hade kostat mig typ 25 kronor, så ingen större ekonomisk förlust :-).
 
Jag har passat på att fråga Janne och Ballong en del om Filippinerna. Tydligen var det mycket droger förut, men genom Duterte har det helt försvunnit från Siargao. Exempelvis har inte någon frågat mig och Valle om vi vill köpa droger vilket annars är vanligt utomlands. Familjerna är oftast stora och det är tydligen inte helt ovanligt med 15-16 peroner i en familj. Bara för några år sedan var det inte så mycket turism på Siargao, utan det har ökat markant de senaste åren. Det får bara byggas hus med två våningar på Siargao för att det ska se mer naturligt ut, vilket verkligen stämmer. Från havet ser det inte ut som att det finns några hus på Siargao, bara palmer. Utlänningar får äga mark, men de får inte hindra lokalbefolkningen att nå havet. Känslan är även att de verkar gilla utänningar mer här än folk från Manila :-). Jag har frågat massa annat också, men kommer inte ihåg allt.
 
Igår kväll gick vi tillbaka till Carenderia för att åter serveras fantastisk mat. Eftersom vi lärt "känna" ägaren lite så bjöd han även på limoncello :-). Tackar för det!
 
Imorse var det revelj 04.30 för att surfa i soluppgången vid Cloud 9. När vi kom var det inga där, men sedan blev det väldigt trångt med surfare, så det var väl så där, men kul att ha surfat där, är ju trots allt en otroligt känd plats för surfning.
 
Nu ska vi snart iväg till en lagun. Den lagun jag skrev om för några dagar sedan.
 
Mellan de olika surf-tillfällena igår läste jag klart "Into the Wild". När jag såg filmen för rätt många år sedan så tyckte jag mest att det var en rätt störig historia. En ung ideologisk och oerfaren man åker ut till Alaska och svälter ihjäl. Lite skyll dig själv kände jag då. Nu när jag läst boken framkommer en helt annan bild. Mannen var inte alls så oerfaren, utan hade varit ute i vildmarken under flera år och dog vad det verkar ialf delvis på grund av en väldigt ovanlig förgiftning. Det hela fick således mycket mer djup för mig efter att jag läst boken.
 
Jag har glömt att nämna att en mus klättrade på mitt ben för några dagar sedan. På det boendet vi bodde på under en natt hade boendets katt släpat in en mus i restaurang- och sällskapsdelen. Katten lekte med musen, så ibland kunde musen springa iväg en bit innan katten tog den igen och vid ett tillfälle sprang musen upp på mitt ben medan jag satt och åt :-). Lite ovanligt.
 
Nee nu är det snart dags att åka iväg...

Skavsår

Jag hittade en surftröja igår, en sådan med långa ärmar så att jag inte behöver smörja in armarna vilket behövdes förut när jag hade ett löparlinne när jag surfade.
 
Det blev som jag trodde en lugn kväll igår. Vi käkade varsin pokebowl på Sushi Nori och somnade någon gång strax efter 21.00.
 
Idag ringde klockan åter 05.30, vilket den även kommer göra imorgon. Surfningen gick bra idag. Min lärare tycker att jag har balansen nu, men att jag paddlar långsamt, och det stämmer. Det är otroligt jobbigt att paddla ut dit där en fångar vågorna. Alltså, en ligger och väntar där de stora vågorna startar sedan åker en med den vågen en har fångat in mot land. När en sedan surfat med en våg måste en paddla tillbaka dit och det är otroligt jobbigt, ialf som nybörjare, och en måste försöka ta sig genom en massa vågor som slår en av surfbrädan. Eftersom att jag är dålig på att paddla blir det väldigt jobbigt varje gång, men det kommer väl kanske det med. Nu känner jag mig en aning uppgiven varje gång jag ska ta mig tillbaka til startposition :-).
 
Jag skadade mig dock en del idag, fick ett rätt rejält skavsår. Eftersom det hade blivit ebb och jag kom för nära land slog jag emot botten när jag surfat klart, och träffade så klart en korall.
Inte jätteallvarligt, men ömt och störande.
 
Efter surfningen har vi inte gjort så mycket idag. Vi har lyckats ta ut pengar, vilket inte är det lättaste här. I General Luna finns det bara en bankomat och den är oftast utan pengar, vilket även var fallet idag. Då kan en gå till vissa andra aktörer och göra en uttag, ungefär som på exempelvis ICA i Sverige. Vi blev rekommenderade en restaurang vid namn Ronaldo's, och där lyckades vi ta ut pengar med en rätt saftig avgift på 5 % eller något av beloppet. Antar att bankomaten hade varit billigare, men en måste ha kontanter här, för det är rätt få ställen som accepterar betalkort här.
 
I övrigt fick jag tag i lite salta micropopcorn idag. Det typiska är att popcornen är söta här, vilket är vidrigt. Nu ikväll ska vi på en vegansk buffé, och sedan blir det väl att lägga sig tidigt igen och ha som mål att inte skada sig mer imorgon.

Två fullspäckade dagar

Men vi börjar med midsommarkvällen. Stället där vi bodde under midsommarnatten var väl så där, ingen AC och skrikande tuppar utanför. Det hälsade även på en gris när vi var nere vid stranden. På många sätt är det som att komma tillbaka många år i tiden att vara här på Siargo. Att familjerna har egna djur på sina gårdar i form av grisar, höns med mera är inget konstigt.
 
Under midsommarkvällen käkade vi på ett ställe som enligt Tripadvisor skulle vara ett av öns bästa, men det visade sig vara annorlunda. Bland annat fick vi inte maten samtidigt, jag fick inte ett ölglas efter att jag sagt till och när jag satt och väntade på maten medan Valle käkade så kom en servitris fram och sa att det skulle ta 10 minuter till. Varför inte säga det från början? Så det blev väl inte en toppenkväll, men men, det mesta andra har varit bra :-). Restaurangen var Bravo restaurant, så om någon ska till Siargo bör de inte gå dit.
 
Under gårdagen tog vi en paus från surfandet, men det innebar ingen sovmorgon för klockan 07.00 bar det av på tur. Att det blev så tidigt berodde på tidvattnet, för vi åkte först till Magpupungko-stranden som är en plats med stenformationer och naturliga pooler, och för att komma dit måste det vara ebb som jag förstod det. Inte så dumt att besöka, men varmt :-).
Så där ser det ut.
 
Sedan bar det av till Tayangban-grottan och det var mer min stil. Vi gick ned med en person i den delvis vattenfyllda grottan. Vattnet räckte på de värsta ställena upp till armhålorna och fiskar simmade omkring bredvid. Vi behövde även ha pannlampa eftersom det var mörkt i grottan. Mycket spännande och en utmaning att hålla telefonen ovanför vattenytan :-).
Vatten, vatten, vatten.
 
...och det var vad denna tur innebar. Hemma på boendet gick vi och käkade på det väldigt lokala Mama's Grill där de grillar det en väljer att de ska grilla åt en. Sedan får en ris till det. Billigt och väldigt gott.
 
Mätta och belåtna övertalade sedan Valle mig att följa med på ett Yoga-pass. Jag har/är väl inte väldigt intresserad av yoga, och det innebar främst massa stretchning, vilket jag hade förväntat mig, men stretchningen var mycket tuffare än jag hade förväntat mig, så jag var mycket mer sliten efteråt än vad jag hade räknat med. Passet var således inte den promenad i parken som jag hade förväntat mig :-).
 
Kvällen blev sedan lugn. Jag käkade en pad thai på boendet och sedan kikade vi på en fransk surffilm från Siargao där bland annat vår instruktör Ballong dök upp :-). 
 
Idag var det upp ur sängen 05.30 för idag började vi surfa klockan 06.00. På med solkräm +50 ett linne och sedan ut i vattnet några timmar. Vi var tillbaka runt 09.30, så det var nog vår längsta surfdag och det gick bra idag, jag trillade inte en enda gång i samband med att jag skulle ställa mig på brädan :-). Trots denna försiktighet med solkräm och linne har jag ändå blivit röd på vissa ställen. Det gör inte ont men jag vill helst inte att mitt skinn skiftar färg, det gör mig nämligen ängslig... På grund av det ska jag nog köpa en långärmad surftröja idag.
 
En snabb frukost på boendet senare så var det dags för "island-hopping". Jag och Valentina åkte tillsammans med två filippinska män till några öar utanför Siargao. På en ö käkade vi mat och en annan ö visade sig bara bestå av sand. Det blev sedan även lite snorkling, men den var väl ärligt talat så där. Det mest spännande med snorklingen var att vattnet var väldigt strömt, vilket nästan gjorde det otäckt när det var svårt att simma tillbaka till båten.
Guyam var en av öarna vi besökte.
Sandön "Naked Island".
 
Väl tillbaka på boendet har vi duschat, tagit en kaffe och tagit det allmänt lugnt.
 
Att allt detta kom i samma inlägg beror på att internet knappt fungerade igår och nätet är dåligt här generellt. Långsamt och står still till och från.
 
Ikväll ska vi nog inte göra så mycket förutom att förhoppningsvis köpa den surftröja jag pratade om tidigare och äta. Valle ska nog köpa surfskor också. Det eftersom botten här främst består av koraller, vilket gör att en skär sönder fötterna. Jag vet inte om jag skrivit det tidigare, men all surfning vi har gjort här har skett från platser där en bottnar, och så verkar det vara överallt här. En får åka båt eller gå långt ut i vattnet eftersom det är så långgrunt tills en når platsen där vågorna bryts. Oftast är det så grunt att båtarna inte kan komma i närheten och då måste en gå över vassa koraller, så därav är surfskor bra. Jag tror dock att jag hoppar det, men vem vet, kan kanske bli ett par för mig också tids nog.
 
Det lär bli tidigt i säng ikväll med för imorgon bär det av vid 06.00 igen... Det är ingen resa för att bli utvilad detta :-).
 
Trist att Sverige fick stryk av Tyskland också, var säkert bra att jag inte såg matchen, hade sannolikt bara blivit lack.

Surf X 3 nu

Det blev ingen lagun igår, om det nu finns någon sådan på Siargao, istället kikade vi lite på surfarna vid Cloud 9 som är den plats på ön där en ska surfa om en är bra. Jag ska alltså inte surfa där :-).
 
Under kvällen kan jag inte minnas att vi gjorde så mycket, jag läste lite ur "Into the Wild". Det var även ett liveuppträdande på resorten så det kikade vi på en stund.
 
Imorse surfade vi igen, och den här gången började det gå rätt bra, det vill säga att jag lyckades ställa mig fler gånger på brädan än de gånger jag misslyckades och trillade i vattnet direkt :-). Ett klart framsteg även om det är långt kvar till att kunna göra något kul med surfandet. För det första har jag en rätt lång bräda som är mycket lättare att ställa sig på en de brädor en normal surfare har, och sedan åker jag bara rakt fram och inte upp och ned på vågorna som de som kan gör. Dit kommer jag inte komma under denna resa, men en större förståelse för surfningen kommer jag ialf att få.
 
Det var väldigt varmt idag också, så Valle har bränt sig lite. Solen är stark.
 
Efter att vi kom tillbaka från surfningen så har vi bytt boende för en natt. Det visste vi om från början och det beror på att just denna natt fanns det inte plats på Buddha Resort där vi har bott förut och även kommer bo resten av tiden sedan. Nu bor vi en natt på ett enkelt ställe som heter Nine Clouds Homestyle Accommodation.
 
Imorgon ska vi inte surfa utan istället ska vi på en tur någonstans. Jag vet inte riktigt vad det är, men det verkar intressant.
 
Glad Midsommar förresten!!!

Siargao

Nu har vi varit en och en halv dag på ön Siargao i södra Filippinerna. Vi bor på Buddha Resort som ligger vid samhället General Luna. Det här är platsen på ön där mycket surfning sker.
Här bor vi :-).
 
Hittills har vi hunnit med två surflektioner. Vi har varsin instruktör och varje morgon klockan 07.00 går eller åker vi iväg till något ställe för att surfa. Våra instruktörer är från ön och heter något i stil med Janne och Ballong :-). Softa snubbar som är klart bättre än oss på att surfa, vilket förvisso vore konstigt om det hade varit annorlunda. Varje gång surfar vi ett par timmar och för att komma ut till vågorna måste vi åka båt. Vågorna är inte jättehöga för tillfället, men duger gott och väl för oss. Tyvärr tar vi inte med oss några telefoner när vi surfar så därför har vi inga bilder när vi surfar. Valle är klart bättre än mig gällande surfningen, men det går helt ok för mig också. Oftast trillar jag innan jag kommer upp på brädan men ibland kommer jag upp och åker med vågen en bit :-).
 
Det är en del turism här på Siargao, men det är långt ifrån galet, vilket det säkert kommer bli i framtiden. Ön är som jag tidigare nämnt otroligt vacker med palmer överallt. Det ser även ut som att lokalbefolkningen starkt lever av turismen för det är små butiker överallt och mängder med olika "taxis". En taxi kan vara en "tuk-tuk", en motorcykel eller lite vadsomhelst. Efter surfningen idag åkte jag och Valle exempelvis på samma motorcykel för att komma tillbaka till resorten. Det är varmt här, över 30 grader, men det känns inte lika jobbigt som i Bangkok och Chiang Mai eftersom havet är så nära. Temperaturen i havet är så hög att det inte är ett dugg jobbigt att gå i vattnet.
Random bild från gatubilden i General Luna.
 
Något som förvånat mig är att maten här är enastående. Vi har varit på ett par restauranger hittills och allt verkar väldigt färskt. I förrgår pratade vi med en italienare som äger en av restaurangerna vi besökte och han sa att exempelvis så köper han all fisk som serveras på morgonen. Det märktes på smaken!
 
Efter surfningen igår gjorde vi inte så mycket. Handlade lite och försökte gå och bada, men då var det ebb så det var helt omöjligt :-).
Båtarna vid vår resort ligger alltid så här på stranden, men ebben gjorde ialf att vi inte kunde bada.
 
Nu är det snart dags för en liten power-nap innan vi ska försöka ta oss någonstans på ön för att se någon lagun eller dylikt.

Sista dagen i Chiang Mai, men även lite annat...

Vi hann med rätt mycket under vår sista dag i Chiang Mai. Den dagen var förvisso för två dagar sedan, men det är ändå den jag främst kommer avhandla i det här inlägget.
 
Efter frukost gick vi iväg för en timmes thaimassage. Jag tror att det är många av er som prövat thaimassage, men för er som inte har det så skiljer det sig rätt mycket från den massage som en är van med i Sverige. Thaimassage är inte skönt, det är en mild tortyr :-). Således var det en timmes smärta. Massösen, en gammal tant för min del, gjorde allt hon kunde för att misshandla min kropp. Säkert bra för musklerna men det innebar en hel del smärta :-). Hon använde inte bara händerna utan mycket av massagen gick ut på att hon trampade på min kropp.
 
När vi lätt mörbultade var klara med massagen gick vi till Silvertemplet. Det skiljer ut sig från majoriteten av andra tempel i Thailand eftersom det är i silver och inte i guld. Varför det är så vet jag inte i dagsläget, men det var lite annorlunda. Kvinnor fick inte gå in av någon anledning. Silvertemplet ligger även lite utanför gamla stan i Chiang Mai så det var inte så mycket turister där. Det blev således en trevlig upplevelse förutom att det var otroligt varmt :-).
Silvertemplet.
 
Sedan tog vi en tuk-tuk till ett café för lite enklare mat och dryck innan vi gick tillbaka till boendet för att därifrån bli körda till flygplatsen.
 
Flygresan till Filippinerna blev en aning intressant. Vi hade bokat ett Nok Air flyg till Bangkok, Don Mueang, och skulle i Bangkok från början ha dryga två timmar på oss att byta till ett Air Asia-flyg till Manila, vilket på alla sätta skulle varit tillräckligt med tid. Nu hade flyget, efter vår bokning, blivit senarelagt, så vi visste redan från början att det skulle bli lite tight gällande bytet i Bangkok, men vi chansade, och försökte därmed inte boka om flyget till Bangkok till ett tidigare flyg. Istället satsade vi på att bara ha handbagage för att få lite mer tid. Väl på flygplatsen i Chiang Mai visade det sig att flyget var försenat med ytterligare 20 minuter, och jag gav i princip upp möjlighetet att hinna med flyget till Manila. När vi var uppe i luften frågade jag personalen om det fanns något "snabbspår" genom pass- och säkerhetskontrollen i Bangkok, men det gjorde det så klart inte. Däremot fick vi flytta oss i planet och fick sätta oss längst fram för att komma av planet först. Det blev sedan en springtur från inrikesterminalen till utrikestermnalen. Vi hade sedan tur med att det inte tog någon tid alls i varken pass- eller säkerhetskontrollen i Bangkok, så till syvende och sist hann vi med planet till Manila med ganska god marginal :-). I samma veva fick jag även reda på att Sverige vunnit mot Sydkorea, så det var mycket glädje där ett tag :-).
 
När vi sedan skulle gå på Air Asia-planet var vi tvungna att visa att vi hade en bokad hemresa från Filippinerna vilket var lite störande, men det löste sig eftersom det fanns wi-fi på flygplastsen, men alltid segt att bli stoppad framför alla människor när en ska på ett plan. Det var även ett rätt risigt plan vi flög med och en ganska skakig flygning, men fram kom vi.
 
Väl framme i Manila gick sedan allt bra. Vi lyckades till och med hitta ett hotell utanför flygplatsen, Holiday Inn, så att vi kunde sova några timmar. 
 
Dagen efter tog vi en taxi till en trång inrikesterminal på Manila Ninoy Aquino-flygplatsen. Där blev det lite knöligt att ens komma in eftersom vi var tvungna att visa att vi skulle flyga någonstans, men det löste sig också till slut eftersom det fanns wi-fi, men jag har aldrig varit med om att behöva visa en flygbiljett för att komma in på en flygplats.
 
Sedan blev det ett propeller-plan genom Cebu Pacific till Siargao där vi är nu, och det är verkligen ett paradis.
Framme på den lilla flygplasten på ön Siargao.
 
Under den korta tid vi var i Manila reagerade jag på att det var väldigt mycket säkerhetspersonal överallt. Nu var vi hela tiden i närheten av flygplatsen, så det var säkert därför, men vi var inte hela tiden på flygplatsområdet.

Lärt oss laga thaimat

Idag bar det vid 08.00-tiden av för en halvdags lektion i thailändsk matlagning. Vi kördes ut till något ställe en bra bit utanför Chiang Mai. Lite oväntat eftersom ialf jag trodde att det hela skulle vara i Chiang Mai. Vi stannade förvisso först på en marknad, inte för att vi köpte något till vår matlagning, men de visade lite vad en kunde köpa där. Sannolikt har de som håller i marknaden och i matlagningen något samarbete, vilket gjorde ett stopp passande :-).
 
Själva matlagningen var sedan bättre än jag hade förväntat mig. Vi fick laga tre olika maträtter och hade möjlighet att välja mellan flera olika maträtter att laga. Jag valde bland annat pad thai, green curry och en soppa som jag borde veta vad den heter men som jag glömt namnet på.
Matlagning på gång.
 
Även om det hela var både bättre och roligare än jag trodde är det nog dessvärre inte så mycket jag kommer ta med mig hem till Sverige. Det är svårt att minnas vilka ingredienser vi använde, och många är sannolikt svåra att få tag på i Sverige. Vi fick dock en kokbok med enkla recept, så den kan vi säkert laga något ifrån efter att vi kommit hem till Sverige.
 
Under eftermiddagen har vi främst oroat oss för att Valentinas flygbiljett till Bangkok imorgon inte verkade finnas, men det gjorde den efter att vi ringt flygbolaget. Nu är vi bara oroliga över huruvida vi kommer hinna med vårt anslutande flyg till Manila från Bangkok imorgon. Saken är den att det flyget vi bokat från Chiang Mai till Bangkok har blivit försenat, antagligen inte tillräckligt försenat för att vi ska missa planet till Manila, men tillräckligt för att det ska vara nervöst.
 
Nu ikväll hade vi tänkt oss lite massage, men det var fullbokat där vi hade tänkt att få massage. Kan bli imorgon istället. Det blev även besök till en kvällsmarknad idag också.

Långa halsar och vattenfall

Igår åkte jag och Valle runt utanför Chiang Mai med samma snubba från vårt boende som jag åkte med dagen innan. För knappt 600 kronor körde hon runt oss mer eller mindre hela dagen, helt ok pris enligt min uppfattning.
 
Först åkte vi till ett ställe där flera olika folk bor, eller ialf visar upp sig, men jag tror att de även bor där. Det mest spektakulära folket enligt mig var padong. De bär järnringar runt halsen vilket gör att det ser ut som att deras halsar är mycket längre än normalt. För många är de nog det också, men efter vad jag förstod så skulle halsen bli normal igen om de tog av sig järnringarna.
Det ser ju minst sagt lite märkligt ut :-).
 
Det besöket var dock främst en extragrej, och när vi var klara och sedan ätit lite thailändsk snabbmat åkte vi dit vi skulle från början, Sticky Waterfalls eller Bua Tong. Vattenfall är populära runtom i världen och på vissa ställen kan en bada där vattenfallet slutar. Här är det dock annorlunda, här kan en nämligen klättra uppför vattenfallet. Av någon anledning är berget bakom vattenfallet inte halt, så det går alldeles utmärkt att klättra upp. Det är sannolikt livsfarligt om en ändå skulle halka och trilla baklänges, men säkerheten är inte alltid prio här. 
Det här är en del av vattenfallet, men det finns tre delar där en kan klättra upp, och även ned för den delen.
 
Att besöka Sticky Waterfalls är något en måste göra om en besöker Chiang Mai, det tar dock åtminstone en timme att åka dit med bil, men det är lätt att ta sig dit genom diverse organiserade turer, eller att göra som oss, be någon att köra dit en :-).
Längst ned i vattenfallet. För övrigt var vattnet varmt och även om det var andra turister här så var det inte galet.
 
Vi kom hem rätt sent på eftermiddagen efter den här härliga utflykten. Vi gjorde därmed inte så väldigt mycket mer denna dag. Vi försökte gå till en italiensk restaurang, men den var stängd, så det blev thailändskt igen. Jag vill helst ha lite annan mat för min mage stabiliseras inte :-(.
 
Vi hamnade dock på en av människor överfylld marknad en stund och provade kungen av alla frukter, durian. En illaluktande men välsmakande frukt som är väldigt populär här.
Det en äter är det som finns inuti, typ som med ananas, så bilden ger ingen vägledning om hur frukten ser ut :-). Ganska gott, men det hjälpte inte min krånglande mage...

Kroppsliga problem

Först och främst så upptäckte jag igår när jag kikade på biljetten in till Wat Phrathat Doi Suthep att det fanns en utsiktsplats över Chiang Mai precis utanför tempelområdet, vilket vi missade. Det var ju dumt, men så blir det ibland.
 
Idag är Valle på en heldag med meditation. Jag är ju en aning avogt inställd till meditation, yoga, religion med mera, de två första kanske genom okunskap, så därför hoppade jag över det. Finns ju en risk att jag inte kan ta det seriöst :-). Det blev därmed lite annat för mig.
 
Dagen började sådär med en rinnande mage, och därmed multipla toalettbesök. Jag undrar om det är jackfrukt jag inte tål? Det är ialf en gemensam nämnare för dessa två omgångar av dålig mage. Lyckligtvis har min mage stabiliserat sig även denna gång efter några toalettbesök.
 
Detta hindrade mig dock inte från att åka till Chiang Mais Grand Canyon. Det är så vitt jag förstår ingen naturlig kanjon utan ett stenbrott som övergetts och sedan fyllts med vatten efter hand. Nu har det blivit diverse badanläggningar. Kanjonen ligger någon halvtimmes bilfärd utanför Chiang Mai och för att komma dig fick jag mot en liten slant skjuts av peronal här på boendet.
"Grand Canyon".
Vid den gröna bryggan hoppade jag i för att simma bort till klätternätet för att sedan hoppa ned i vattnet från kanten där. Här började sedan mitt nya kroppsliga problem :-). Jag måste fått massa vatten i näsan när jag hamnade i vattnet för nu har jag ont i öronen på grund av ett tryck, och jag har svårt att se att det skulle vara något annat än vatten... Men men, det går väl över det också.
 
Väl tillbaka i boendet har jag kikat på några missade Rapport-sändningar och tagit det lugnt. Ikväll blir det nog inte så mycket mer än middag, men skulle tro att det blir att besöka ett vattenfall imorgon.

Chiang Mai

Igår sen eftermiddag lämnade vi äntligen Bangkok och hamnade i Chiang Mai.
 
Jag tror aldrig jag gillat Bangkok och jag gör det fortfarande inte :-). Varmt, dålig luft och mycket otrevligt folk. Det senaste innefattar dock bara taxichaufförer och annat löst folk på Khao San Road, något annat har jag inte direkt möjlighet att bedöma.
 
När vi skulle ta oss från hotellet till flygplatsen Don Mueang åkte vi taxi, men det gick så där till en början. Den första taxichauffören vägrade sätta på taxametern vilket gjorde att vi vägrade fortsätta åka och blev således avsläppta efter några hundra meter. Nästa taxichaufför vi fick tag i körde dock med taxameter utan problem, vilket gjorde att en resa på över 60 minuter, på grund av den överjävliga trafiken i Bangkok, kostade mindre än 90 kronor inklusive avgift för vägtull. Som jämförelse kostade det oss 300 kronor när vi ankom Bangkok från flygplatsen Suvarnabhumi och taxametern inte var på.
 
Väl framme på Don Mueang gick allt bra och vi kom med vårt Nok Air plan till Chiang Mai. Chiang Mai ligger typ 70 mil norr om Bangkok och är därmed ingen plats för badturism. Hit åker folk istället för att vandra i djungeln, se elefanter och annan mer naturfokuserad turism. 
 
När vi kom hit igår checkade vi in på vårt boende, The Ghee House, som har visat sig vara ett väldigt bra boende med jättetrevlig och hjälpsam personal. Annars innebar kvällen främst ett restaurangbesök där mango sticky rice visade sig vara en delikatess och en promenad runt i gamla stan i Chiang Mai.
 
Idag har vi besökt Wat Phrathat Doi Suthep som är ett tempelområde uppe på ett berg utanför Chiang Mai. Det är lite av ett måste att besöka när en är i Chiang Mai och ligger väldigt vackert. Jag var dock mer intresserad av att hitta bra utsiktsplatser över Chiang Mai än själva templet i sig, men några bra utsiktsplatser hittade vi aldrig, det var skog i vägen hela tiden :-). Templet var dock vackert och det var även lite av en utmaning att komma dit eftersom en är tvungen att gå upp för ett gäng trappsteg för att komma fram till templet.
Trappan upp till tempelområdet.
Guld är populärt i templen!
Vi hann ialf fånga lite utsikt på vägen upp och ned från Wat Phrathat Doi Suitep.
 
Tempelbesöket tog längre tid än vad vi trodde innan och vi var hemma i boendet först runt halv 6 på kvällen, så frågan är om vi kommer hinna så mycket mer idag?
 
Jag köpte för övrigt en kaffe på Starbucks idag, och om allt annat är billigt här i Thailand så tar Starbucks så vitt jag kunde se samma priser för sitt kaffe här som hemma. Lite galet!

En dag i templens tecken

Även om gårdagen var en heldag här i Bangkok så gjorde vi inte så mycket. Det blev mest att sova, äta och gå runt lite här i krokarna av Khao San Road. Jag minns inte riktigt vad jag har ansett om Khao San Road förut, och eventuellt har det blivit sämre... Jag vet att jag tidigare störts av alla som vill sälja kostymer och en del tuk-tuk förare, men nu är det även massa folk som vill sälja alkohol osv. Minns inte att det var lika mycket tjat när jag varit här förut, men som jag skrev igår var det länge sedan sist, och minnena bleknar :-(. Vi köpte ialf både jackfrukt och sådan pannkaka med banan- och chokladsmak. Så även om situationen eventuellt är något "värre" på Khao San Road så är det mesta som jag minns det trots allt.
En av pannkakskillarna.
 
Idag blev det ett panikartat toalettbesök efter frukost, men efter det har det känts ok i magen. Antar att det var någon dålig räka i pad thaien igår.
 
Ja sedan har vi knallat runt i det otroligt fuktiga och varma Bangkok. Svetten rann verkligen. Att vi knallade runt var för att besöka diverse tempel. Ett av dem besökte jag med Sajje redan 2003, men idag besökte vi även några andra. 
 
Vi började med Grand Palace för att bland annat kika på Emerald-Buddhan som ska vara något av det heligaste i Thailand. Jag får läsa på mer vad det innebär, men buddhan är viktig för många thailändare och palatset är galet utsmyckat och klart värt ett besök för turister som oss.
 
Det började förvisso så där när jag inte släpptes in i Grand Palace eftersom jag hade en sarong på mig. Den var ju för tjejer så det gick inte för sig. Undrar hur de tänker med munkarna som springer runt där tänkte jag :-). Men det löste sig eftersom det kom fram en turist som undrade om jag ville ha hans byxor. Ja visst sa jag, och så fick han 100 baht och jag byxorna. Snällt av honom.
2003.
Samma plats 2018.
 
Det var varmt att gå runt i Grand Palace och vi fick se Emerald-Buddhan, men inte ta några bra foton. Det var möjligt att ta foton från lite avstånd, men jag orkade inte zooma och greja, så de bilderna är inte så bra, så de får vara :-).
 
Sedan gick vi och käkade lite pad thai innan vi gick vidare till Wat Pho i närheten av Grand Palace för att se den gigantiska liggande buddhan.
Jag i vägen för den liggande buddhan :-).
 
Väl tillbaka svettiga som aldrig förr på hotellet blev det ett bad i poolen. Nu ska vi väl ut och äta, och det lutar åt något vegetariskt.

I Bangkok

Nu är vi framme i Bangkok. Vi har tagit hos hit med hjälp av Norwegian, och turbulensen mellan Indien och Burma gjorde att jag nästan trodde att det var dags att ta ned skylten, men det gick som synes bra :-).
 
Vi har inte sovit någonting så vi är trötta nu och tänkte därför sova ett par timmar, men inte för många för att försöka motverka jet-lag. Hittills har vi lyckats checka in på vårt hotell Dang Derm på Khao San Road (11 år sedan sist) och sannolikt blivit lurade av en taxichaufför, eller lurade och lurade, vi orkade inte tjata vid betalningen, och han blev väl glad :-).
 
Tack för middagen i torsdags mor och far.
 
I lördags var det jobb sedan mötte jag upp Bias och Gattas för mat och öl på stan. Länge sedan jag träffade Gattas, kärt återseende. Bias är alltid trevlig och träffa, så det borde jag inte ens behöva nämna :-).
 
Mer kommer senare idag eller någon annan dag.

Bubblande ilska

Idag är det marknadsafton i Örebro, och det innebär att det är mycket folk på Drottninggatan. Detta innebar att jag inte kunde cykla hem från jobbet och fick gå halva vägen. Ingen stor grej, men det är intressant hur ilsken jag blir över folk som står still mitt i vägen, går flera i bredd eller bara går långsamt. Det är ju inte märkligt att de gör det, men för mig som bara vill förbi blir det oerhört irriterande. En väldigt onödig ilska, men den uppkommer ialf.
 
Annars har jag generellt känt mig på bättre humör idag.
 
I övrigt så jag filmen 10 000 timmar igår. Det var inte bortkastad tid, men märkligt dåligt manus på en sådan kul idé.

Svårriktad irritation

De senaste två dagarna har jag gått runt med en irritation i kroppen som jag har svårt att definiera. Förvisso är inte själva irritationen svår att definiera men det är svårt för mig att komma underfund med om min irriation bör vara där, eller om det är jag som försöker slå ifrån mig. Det leder hursomhelst till en jobbig osäkerhet som i sin tur leder till irritation. 
 
Vi fortsatte med coach-utbildning igår och som jag säkert tidigare nämnt så tror jag inte det är så mycket jag kommer ta med mig därifrån. Sak samma, men något som var intressant med gårdagens utbildningsdag var att vi fick göra ytterligare ett personlighetstest, och den här gången var det om hur vi reagerar i konflikter. Mitt resultat blev att jag främst kämpar, men att jag i andra hand undviker. Jag tyckte det passade in rätt bra på mig. För jag tycker att jag oftast säger det jag vill säga, men att jag sedan böjer mig om jag blir nedröstad. Det är säkert bra att böja sig i många fall, men ibland handlar det nog främst om en självförtroendefråga, som jag kan koppla till det första stycket, att tycker majoriteten på ett sätt, så böjer jag mig för det. Som sagt bra om jag hade fel från början, men annars riktigt dåligt.
 
Sveriges nationaldag idag. Jag hade en fundering på att ta med Valentina till Örebro slott, men jag lyckades inte komma fram till om det var några guidade turer idag, så det blev inget av det. Vi käkade frukost på Java och fixade lite inför resan istället. Apropå nationaldagsfirande så har jag ett ganska starkt minne från lekis eller lågstadiet. Minnet handlar om att när jag började på lekis första året så sjöng vi nationalsången runt flaggstången på skolan, men att vi senare inte fick göra det längre för att det störde elever som invandrat till Sverige. Svårt att säga till 100 % huruvida det var så, men minnet finns där, och är intressant i den debatt som förs angående liknande händelser.
 
Jag har även sett en dokumentär om Martin Luther King Jr idag (I am MLK Jr). Den var bra, och jag får mer och mer förståelse för varför många äldre och deras barn har blivit som de blivit. Min känsla är dock att mycket av dagens kamp hamnat lite fel. Det kanske den gjorde back in the days också, men det är inte den felriktade kampen som koms ihåg kanske? Att jag ens såg dokumentären berodde delvis på att jag pinsamt nog tidigare antagit att Martin Luther King Jr mördades när han höll tal, vilket var helt fel.

Lite historia

Igår och ikväll har jag roat mig med att kika på fyra gamla dokumentärer av Herman Lindqvist om Gustav Vasa, Drottning Kristina, Axel von Fersen och Jean Baptiste Bernadotte. Historien blir intressantare ju mer jag lär mig. Alltså jag förstår referenserna och namnen sätts in i tiden på ett bättre sätt. Kände jag till att Jean Baptiste Bernadotte valdes till kung här i Örebro? Jag vet att jag har läst det tidigare, men jag tror inte jag hade kommit ihåg det om någon frågade mig var han valdes igår.
 
Mer coach-utbildning på jobbet idag. Vi gjorde ett Myers-Briggs-test. Jag blev ISTJ vilket inte var helt oväntat och väldigt sammanfattat betyder att jag ska vara pålitlig.
 
Expressen fortsätter med intressanta artiklar om afghaner, men varför kommer de först nu?
 
Karius fick tydligen en hjärnskakning under CL-finalen, vilket kan ha påverkat hans prestation, intressant.

Soligt och varmt

Idag blev det en sväng med Johanna till familjen Wåke för lite bad i deras pool. Blev förvisso bara två dopp för mig, men ändå mer än om jag hade stannat inne i stan :-).
 
Igår var det istället ett besök till Hallsberg där det bjöds på god mat och alkohol i vanlig ordning. Trevlig som sig bör.
 
I torsdags tyckte jag att mitt arbetsliv blev en aning lättare efter ett skönt besked.
 
Nu ska jag snart iväg till Valle, tjing!

RSS 2.0