När "fegheten" slår tillbaka, och kanske en ursäkt?

Jag gör långt ifrån allt rätt och det har väl gjort att jag, ialf vad jag tror, ibland tänker att jag borde följa dem med mer erfarenhet. Alltså, att istället för att sätta ned foten och säga att det här håller inte, anta att sägs det så, så gör jag väl så... På jobbet uppstår denna situation då och då, och säkert är det ofta även det motsatta, att någon annans råd som jag följde faktiskt blev rätt, men jag tror att dessa tillfällen lättare glöms bort. Nu tycker jag att det förra har visat sig ha skett, där jag alltså borde satt ned foten istället för att följa andras instruktioner. Men en lär sig av sina misstag och jag orkar inte att ständigt vara obstinat, speciellt när jag tycker att jag inte har den erfarenhet inom mitt yrke som krävs för att sätta ned foten alla gånger. Jag vill inte vara en störig jävel och skapa dålig stämning, men samtidigt önskar jag ibland att jag var mer störig och sket i stämningen.
 
Jag kikade precis på Uppdrag Gransknings granskning av Virtanen-affären. Jag har som märkts här inte varit helt förtjust i #metoo av olika anledningar, men jag var rätt förtjust över att Virtanen blev en av måltavlorna, och det var kanske inte så fint av mig, speciellt nu när flera av anklagelserna mot Virtanen genom UG:s granskning tappade en hel del av sin styrka. En ursäkt kanske är starkt men mina förutfattade meningar om Virtanen gav mig tydligt en större säkerhet gällande att han skulle vara skyldig.

Kafka

Jag har haft som mål de senaste dagarna att läsa ut Kafkas "Processen", och det är nu gjort. Knepig bok som jag inte riktigt förstod storheten eller meningen med. Det beror säkert på att jag inte är tillräckligt bildad inom litteraturen eller egentligen fattar vad storheten med boken är. Att en person kan känna sig svag eller vilsen inom rättssystemet kan jag förstå, men att skriva om det i depressiv tycks vara något som en bör gå bananas över har jag lite svårt att greppa.
 
Det blev ingen "spännande" regering i Italien, det blev ett tillfälligt kaos istället. 
 
Vi fick lite mer information idag om den utbildningsinsats jag ska vara med i under hösten och våren på jobbet. Om det blir som jag hoppas tror jag att det kan bli riktigt bra. Även om det är små set-backs dagligen så tycker jag nog ändå att det rullar på helt ok på jobbet fortfarande trots nygamla arbetsuppgifter.

Det sket sig...

Det blev förlust igår i en match som kommer gå till historien som tabbarnas match. Liverpool inledde bäst, men så blev Salah skadad, och alla som sett Liverpool under säsongen har också sett att Liverpool utan Salah tappat initiativ och ledningar mot klart sämre motstånd än Real Madrid. Samma sak hände igår förutom att Real inte blev riktigt så överlägsna som jag hade befarat. Istället för en mängd chanser från Real Madrids sida så gav Liverpools målvakt bort två mål till Real Madrid vilket gjorde att de vann matchen. Jag kan nog tycka att det trots tabbarna var rättvist eftersom Real Madrid var bättre efter Salahs skada, men oerhört bittert att förlora på det sättet. 
 
Även om jag tycker att Karius tabbar var galna så känner jag otroligt mycket med honom. Det kommer vara otroligt tungt för honom att komma tillbaka efter det här och han kommer alltid bli hånad för dessa tabbar. Jag tycker genuint synd om honom, och det gör att jag inte kan lasta honom för förlusten. Även tråkigt för Salah, men förhoppningsvis är inte skadan så allvarlig. Hans religiösa tro borde dock få sig en knäck av detta.
 
Trots allt är jag stolt över Liverpools insats och ännu mer stolt över supportrarnas sång trots förlusten. Y.N.W.A.!
 
Utöver fotboll så har det åter blossat upp en handskakningsdebatt. Jag har lite svårt att förstå problemet. Om en läser på lite så kommer en sannolikt komma fram till att aversionen mot handskakning inte är tänkt som nedvärderande, och hur en hälsar borde vara upp till var och en. Jag är exempelvis inte så förtjust att ta i människor i onödan överhuvudtaget.

Ikväll gäller det

Ikväll är det final, Real Madrid - Liverpool. Tredje gången jag får se Liverpool i final i Champions League. Lite märkligt ändå i relation till ligan och annat. År 2005 gick det bra, 2007 mindre bra, men hur går det nu? Får väl hoppas att det fortsätter med varannan seger. Real Madrid har inte varit fantastiska i spanska ligan, så de borde inte vara galna favoriter.
 
Det gick bra att jobba idag. Värmen håller i sig. Drottning Kristina är ju intressant.

Fredag igen

Fredag idag, men jobb imorgon, inte mig emot, men det innebär en kort helg.
 
Malin Åkerman framstod som väldigt trevlig i Värvet.
 
Jag känner mig lite trött idag, men annars känner jag mig rätt så tillfreds med det mesta.
 
Det är lön idag, så jag beställde lite böcker. Främst en om Palestinakonflikten, jag måste få en bättre sammanhängande överblick.

Åter en rätt bra dag

Ibland har jag lite svårt att förstå varför vi människor har så svårt att hålla två tankar i huvudet samtidigt? Det jag menar är att vi ofta har svårt att se saker från flera sidor. Vi vill så gärna att det vi har lärt oss, eller tror på är rätt, trots att det ofta är övertydligt att det inte går att vara så kategorisk. Detta med anledning av konversationer på jobbet och en Värvet-intervju med Sebastian Stakset. Den senare är uppenbart lite märklig, men samtidigt vem är jag att bedöma det? Tvivlet är jobbigt, och det är kanske det som visar sig gällande det jag först skrev...
 
Apropå att allt inte är ensidigt: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/9mQXel/amnesty-aven-rohingya-har-begatt-massmord
 
Något som kanske alla förstod och burmeserna har kanske varit värre, men bilden är oftast lite mer komplicerad än vad som ibland framstår.
 
Kul också att segregationen i Sverige är typ värst på Söder i Sthlm. Förvisso inte så förvånande :-).
 
Även intressant reportage om El Salvador i Rapport idag gällande illegala arbetare i USA som skickar hem pengar till El Salvador vilket verkar leda till en delvis förslöad befolkning i hemlandet.

Första matchen live för i år

En trevlig dag på jobbet.
 
Bra väder.
 
Härligt att se ÖSK vinna över Kalmar med 2-1 efter ett sent mål i en match med två svårbedömda straffsituationer.

Konfirmation

Igår var det konfirmation för Saga i Nikolai-kyrkan. Därmed blev det ett snabbt återesök till den kyrka jag besökte för en vecka sedan :-). Ceremonin var mer underhållande än förväntat. Trevlig fest blev det sedan efteråt hos familjen Wåke.
 
Annars lunkar det på. Det är fortfarande varmt. Lite tröttare än vanligt idag. Jag har sett klart en serie om feminismen i England på SVT Play och lärt mig vem Aleksandra Kollontaj var. Jag måste köpa någon bok om Israel/Palestina-konflikten. Jag behöver lite mer övergripande koll.
 
Lega och Femstjärnerörelsen i regering i Italien? Spännande?

Tidig lördag kväll

Sommarvärmen fortsätter, även om temperaturen har gått ned något.
 
Slutet av veckan innebar inte några speciella händelser, jag har dock känt mig tillfreds med det mesta. Varit i nuet så att säga, vilket känts väldigt bra.
 
Igår var jag och Valle, Bias och en kompis till Valle först på Saluhallen och sedan på Frimis. Träffade de gravida johannorna på Saluhallen, vilket jag även gjorde sist jag var där :-). På Frimis hade vi sedan väldigt härliga diskussioner på halvknagglig engelska, men jag tror vi alla fick fram våra poänger. Det var en sådan lång och härlig diskussion om allt som en har alldeles för sällan. Det kändes otroligt härligt.
 
Jag tycker ni alla ska läsa Expressens reportage om vilka de "ensamkommande" är.
 
https://www.expressen.se/nyheter/qs/de-9-000-afghanerna--vilka-ar-de-egentligen/
 
Sedan är inte jag den att avgöra vad ni alla har för syn på livet och hur allt bör vara, men i reportaget kommer det mesta fram som är intressant gällande gruppen, och det bör ni alla ha med er när ni bildar er en uppfattning om det hela.
 
Jag undrar även hur bra koll gemene man har gällande Israel/Palestina-konflikten? Inte så bra vad det verkar.

Milky Chance och Bradbury

Igår efter en rätt trevlig dag på jobbet bar det av till Sthlm med Valle för att kika på Milky Chance, ett tyskt band som lirar en något svårdefinierad musikstil. De hade ialf en hit med låten "Stolen dance" för några år sedan. Det var Valles initiativ att se dem, men absolut inte mig emot att också se dem efter att ha hört dem en del hemma hos Valle. Tanken var att vi skulle sett dem redan i slutet av förra året, men då ställde de in. Igår kom de dock tillbaka till Sverige för att gottgöra sin tidigare inställda spelning. Spelplats var Vasateatern, vilket bara det var lite spännande, och som även visade sig vara en väldigt härlig lokal.
 
Spelningen sedan var väldigt bra. Milky Chance visade sig vara ett ödmjukt band som kunde framföra en spelning live alldeles galant. Något jag noterade var att de hade två trumset, ett konventionellt och ett med congas. Det blev även en hel del munspel. 
 
Milky Chance verkar främst appelera till tjejer mellan 18-25, och även om jag som 35-årig man inte var helt ensam, så var jag i klar minoritet gällande mitt kön och min ålder :-). Det gjorde dock ingenting och spelningen var som sagt väldigt bra.
Milky Chance. Det var mycket folk under konserten men ändå inte trångt och därmed var det lätt att få bra platser.
 
Utöver konserten igår blev det även ett besök till Hammarby sjöstad idag för att träffa ett par vänner till Valle. Förutom att ett krånglande svenskt tågsystem gjorde att vi blev försenade både dit och hem så var det en alldeles utmärkt och solig visit till Sthlm.
 
Under resorna fram och tillbaka till Sthlm passade jag på att läsa Ray Bradburys "Fahrenheit 451", och som visade sig vara en smått fantastisk bok. Temat (som förvisso kanske inte är det mest genomgående) genom boken om att det finns så mycket enkel underhållning i form av "skit" på TV och sport för att människor inte vill utsättas för svåra tankar är oerhört intressant. Något tonårsfilosofiskt må hända, men ändå något jag tar med mig. Även att minoriteter osv i sin rädsla över att bli kränkta inte vill att det ska finnas litteratur som kan verka kränkande fick mig att tänka på stuationen idag. Jag blev rätt tagen av bokens förvisso inte helt revolutionerande innehåll, men jag har inte läst någon liknande fiktion förut, bortsett från Orwells "1984".
 
Att läsa dessa böcker får mig att se livet som ännu mer intressant och jag känner mig en aning mer komplett som människa.

Härlig ledighet

Nu är snart ledigheten slut. Det är förvisso tråkigt, men det har varit en väldigt trevlig ledighet.
 
Igår blev det en sväng till Hallsberg för att hälsa på föräldrarna. Det bjöds på vegetarisk mat och öl, och allt var mycket gott. Det kördes även lite leksakståg :-). Sedan gick jag och Valentina till Frimis för en öl i solen efteråt, trevligt, trevligt.
 
Idag kikade jag igenom en dokumentärserie om en person som hävdar att Hitlers aska funnits i Sverige. Mycket bevis hade han, men det höll inte vid en närmare granskning. På många sätt likt de historier jag arbetar med varje dag. 
 
Annars har det blivit att kika på en del fotboll. Liverpool gjorde sitt och lyckades kvala in till nästa års Champions League. Väl värda det. ÖSK hade dock oturen med ett felaktigt domslut vilket ledde till ett rött kort och därmed en stor anledning till att det sedermera blev förlust. Trots typ 100 repriser har jag svårt att se att förseelsen ens är gult kort. Men, men jag kan inte heller regelboken.

En dag i Engelbrekts fotspår

Min tanke från i förrgår realiserades igår. Jag tog först med Valentina genom ett vamt Örebro för att besöka Sankt Nikolai-kyrkan med målet att hitta Engelbrekts grav. Det gick väl helt ok, men som det verkar är ingen helt säker på var Engelbrekt faktiskt begravdes. Även om det blev en liiten besvikelse var det ändå intressant att besöka själva kyrkan, för det har jag inte gjort, om jag någonsin gjort det, på väldigt många år. Trots att Engelbrekts grav är okänd finns det ett kapell tillägnat Engelbrekt i kyrkan och även en minnestavla, eller vad det kan kallas, i kyrkan.
"Det" i Sankt Nikolai-kyrkan som visar att Engelbrekt antagligen är begravd när. Bakom väggen ligger Engelbrekts kapell.
 
Efter kyrkobesöket blev det lite pasta på Pastabaren i Galleria Oscar C. Billigt och bra.
 
Nu ville jag fortsätta i Engelbrekts spår och försökte därför få tag i en bil så att jag och en medtvingad Valentina kunde ta oss till platsen där Engelbrekt antagligen mördades. Peter ställde upp, så vi kunde låna han och Johannas bil. Tack för det!!!
 
Innan vi åkte iväg blev det dock ett besök till Engelbrekts-statyn på Stortorget utanför Sankt Nikolai-kyrkan :-).
Jag och Engelbrekt :-).
 
Ja, sedan cyklade vi iväg till Johanna och Peter för att låna bilen.
 
Platsen där Engelbrekt anses ha blivit mördad ligger på en holme i Hjälmaren en bit utanför Stora Mellösa vid Göksholms slott. Att Engelbrekt mördades utanför Örebro någonstans visste jag sedan innan men att det fanns ett slott utanför Stora Mellösa hade jag ingen aning om. Slottet är dock privat och därmed inte öppet för allmänheten vad jag föstår.
 
För att komma ut till Engelbrektsholmen, som holmen heter numera, måste en gå några hundra meter genom skogen. När en kommer fram till holmen möts en av en väldigt trevlig plats där det verkar som att det går att grilla och fiska. En väldigt lugn och vacker plats. Det var en positiv överraskning i sig, och naturupplevelsen blev nog större än själva minnesstenen. Förutom att platsen var väldigt lugn och vacker var det inte heller något folk där. Det är nog inte så konstigt, men det är en fin sak med Sverige, att väldigt historiska platser kan vara så lugna.
Minnesstenen. Vi hade tur att det inte regnade mer än vad det gjorde, för vädret hade blivit lite rörigt under dagen. Det var lite småblött att gå igenom skogen, men det gick även med sneakers.
Sverige-vackert.
 
Jag blev helnöjd med dagen. Kul att ha lite sightseeing på hemmaplan. Egentligen vet jag ganska lite om mina egna hembygder, och det är kul att försöka förbättra den kunskapen.

Notiser från en ledig dag

Idag är en ledig dag. Kristi himmelsfärd tror jag. Sak samma, att vara ledig, och att inte ha så mycket planerat är skönt.
 
Igår såg jag Hurula på Satin. Tredje gången han var i Örebro vad jag vet, och tredje gången jag såg honom. Det var väldigt bra, vilket jag tror att jag även tyckt tidigare. Eventuellt var publiken och framförandet något mindre energiskt än tidigare. Även lite synd att scenen på Satin skyms av pelare på sina håll.
 
Efter att Trump valt att hoppa av "Iranavtalet" så brändes det amerikanska flaggor i det iranska parlamentet. Utan att ha någon större insikt i varken avtalet eller huruvida det är rimligt av USA att lämna det, men när det bränns flaggor i ett parlament blir en lite fundersam över vad det är för människor som sitter där och deras avsikter.
 
Jag har nu läst ut "Omgiven av idioter". På jobbet slängs det rätt friskt med personlighetstyperna från boken, röd, grön, blå och gul. Du är sådan och du är sådan... Personligen har jag svårt att smeta en typ på mig, och författaren menar att de flesta människor är en blandning, så inte så konstigt kanske. Om jag ska göra en försiktig analys så är jag inte gul alls, antaligen främst grön, med delar av rött och blått. Vad det egentligen har för betydelse har jag dock svårt att greppa? Vi människor bedömer ju våra medmänniskor ändå, och frågan är om vårt bemötande blir bättre av att vi försöker anpassa oss efter en teoretisk modell av en annan människa? Jag får dessutom en känsla av att människor gärna vill vara mer röda än vad de är generellt.
 
Jag lyssnade på ett par poddar om Engelbrekt. Känner att jag borde gå och hälsa på honom i Sankt Nikolai kyrkan och där han dödades utanför Stora Mellösa.
 
Det var väl det.

Dagar av reflektion

Vi har haft två utbildningsdagar gällande coachning. Jag vet inte om jag kommer ta med mig så mycket av det jag "lärde" mig, men utbildningen gav bra med tid till trevliga samtal med kollegor. Sådan tid som en inte har annars. Utbildningen var inte heller dålig, men ni vet precis som jag, att sådant här kan bli lite teoretiskt och således svårt att omsätta i praktiken. Men tiden för reflektion med kollegorna var värd mycket.
 
Annars har inget spännande hänt på jobbet. 
 
Det var en trevlig helg med dubbelt kalas hos Peter och Johanna, och det bjöds på god mat både på dagen och kvällen.
 
Kul att ÖSK trummar på, seger igår mot Sirius med 4-2 på bortaplan.
 
Nu har det tillåtits böneutrop från en moské i Växjö, och visst är det redan tillåtet i Botkyrka någonstans? Jag tycker att det är helt galet. Jag har svårt att se att det kan anses föreligga religionsfrihet om jag ska tvingas höra på böneutrop? Det är en sak att det finns speciella hus där de religiösa vill hållas, men varför ska jag tvingas höra deras böneutrop? Är inte religion en privatsak i Sverige? Det går inte att jämföra med kyrkklockor. Kyrkklockor ger ett ljud och inte ett budskap, och ni fattar vad jag menar med budskap. ...och om det nu skulle vara svårt att förstå skillnaden mellan kyrkklockor och böneutrop från moskéer så kan vi förbjuda kyrkklockorna också, för ärligt talat, hur störiga är de inte?
 
Sedan har vi det här med gruppvåldtäkter. Är det inte helt bisarrt att det är först nu efter Aftonbladets artiklar det tagit lite fyr i debatten? Av de som dömts de senaste åren var 13 av 112 födda av två svenskfödda föräldrar. Det är milt uttryckt en överrepresentation av utlandsfödda. Ska vi fortsätta att stoppa huvudet i sanden på grund av detta, eller ska vi försöka göra något åt det? Oavsett om dessa våldtäkter är ovanliga bör det väl ändå tagas på allvar? Jag blir förbannad när jag tänker på detta.

Blev jag Socialdemokrat?

Jag är uppfostrad något till vänster och röstade på Socialdemokraterna första gången jag fick möjlighet att rösta i ett riksdagsval. Sedan uppkom en aversion mot Vänsterpartiet eftersom jag ansåg dem vara verklighetsfrånvända när de leddes av Gudrun Schyman. Numera ser jag väl på Vänsterpartiet på liknande sätt som på Sverigedemokraterna, att de diskvalifiseras på grund av deras bakgrund. Jag tror att det var på grund av Gudrun Schyman och att Folkpartiet var de "första" som började prata om krav gällande svenska medborgarskap osv som gjorde att jag i mitt andra val röstade på Folkpartiet istället för på Socialdemokraterna. Sedan missade jag att rösta i ett val och i förra valet blev det Folkpartiet i brist på bättre.
 
Nu när Socialdemokraterna nyktrat till ordentligt gällande invandringen och verkar vilja ha en regering utan Miljöpartiet, och snarare söka samarbete med Folkpartiet och Moderaterna, så börjar jag känna att jag vill gå tillbaka till "rötterna" :-).

Final!

Liverpool i final i Champions League för tredje gången i mitt liv. Det är stort! Firade med en Liverpool-tröja på jobbet idag. Lite barnsligt, men jag tycker ändå det har sin charm :-).
 
Annars en ganska trött dag.
 
Valle fyller år idag, massa grattis!

Det var det positiva tänket...

Det där med att tänka positivt för att lite magiskt få allt positivt sket sig :-).
 
Jag hade hoppats att dagen på jobbet skulle höja mitt självförtroende, men det gick åt andra hållet, och det med ett helt annat beslut än det som jag funderat kring. Utan att gå in på detaljer så gjorde domstolen en delvis annan bedömning än mig och min kollega, och det må vara hänt. Vilken bedömning en kommer fram till kan vara olika, och det är egentligen inte problemet, utan det är att beslutet inte är bra nog, och det är mitt ansvar. Det är pinsamt att läsa det, och det värsta är att jag främst tror att det är slarv, inte okunnighet. Alltså att jag inte orkat hålla tillbaka beslutshetsen utan tyckt att det var "good enough" vilket var mantrat vid tillfället. Nu får jag hoppas att det beslut jag funderat kring inte slutar i samma debacle, för då kan jag lika gärna säga upp mig.
 
Nee, dags att sluta gnälla och hoppas att Liverpool kan göra denna dag bättre och att morgondagen blir bättre!!!

Det ordnar upp sig!

Problemen i Wroclaw har ordnat upp sig och det är jag otroligt tacksam över.
 
Imorgon är det tillbaka till jobbet. Jag gillar inte att vara ledig från jobbet när andra är där och jobbar. Det känns alltid som att det kan uppkomma saker som jag är inblandad i och som jag vill tackla direkt, inte när jag kommer tillbaka. Alltså inte något enstaka, men att det kan finnas en rad saker som jag borde fixa och som jag redan hade löst om jag varit på jobbet. Imorgon kan dessutom bli en arbetsdag som kan vara avgörande för mitt självförtroende om det går som jag vill :-).
 
Valborg igår innebar inte så väldigt mycket, men blev till slut en mycket bra dag. Under kvällen blev det att kika lite på brasan vid Slottet för att sedan ta en öl på Pitcher's. Ingen kalasfylla som förr alltså :-). ...och ÖSK, vilken vändning, men jag missade matchen.
 
Dagen har inneburit lite träning och ett par dokumentärer om Midsommarkrisen 1941. Det är något väldigt förlösande att titta på dokumentärer där personer tvingas besluta i så oerhört mycket större saker än jag själv. Det blir en själslig frid att veta att allt kunde vara på en så mycket värre nivå :-).
 
2018 har fortfarande varit väldigt bra för mig, och det kommer fortsätta så har jag bestämt :-).
 
...och som slutkläm. Kunde Özz Nujen på något sätt gjort det sämre i intervjun med Janne Josefsson? Det är klart han är skakad av allt som hänt med Akilov, men ändå. Han framstår inte i någon bra dager.

RSS 2.0