gagadgag

Jag har nu läst "Djurens Gård". Säkerligen pretentiös för en tonåring men främst bra för en vuxen. Hade jag läst den som tonåring hade jag dock inte förstått undermeningen. Kan inte påstå att allt föll på plats av sig självt nu heller, men nu finns ju Wikipedia :-). Att fel ledare kan göra även de bästa idéerna till katastrofer är ju dock sant.
 
Kikade igenom TV-serien om branden i Göteborg igår. Jag tror att jag kommenterat det förut efter att jag lyssnade på P3-dokumentär om samma sak, att jag förstod rätt sent att det var en anlagd brand. Är jag ensam om att tidigare ha missat det, tror inte det. Märkligt. Otäckt, branden alltså :-).
 
Varit milt irriterad på jobbet idag. Känner att jag inte är så förberedd inför en utredning som jag borde vara. Någonstans har jag mig själv att skylla, men samtidigt inte. Kan argumentera för båda :-).
 
Varför är mångfald bra? Är det bevisat att mångfald är effektivare och liknande än tvärtom? Vad innebär mångfald? Vad menas med att alla människor är lika mycket värda? Är det ett faktum i något sammanhang? Någon annan får googla, jag väcker bara frågan.
 
Reagerade även på att Kim Jong-il kidnappade japaner och sydkoreaner för att lära spioner japanska och för att producera film.

Funny Games

När jag i somras kikade på en serie där regissörer fick prata om Ingmar Bergman var bland annat Michael Haneke med. Jag har sett några av hans filmer förut och blivit mäkta imponerad, dock hade jag hoppat över filmen Funny Games. Den filmen togs dock upp i serien om Ingmar Bergman, så därför kände jag att jag behövde se den, men det blev först igår och idag. Riktigt vidrig film. Pyskopatiskt våld på ett sätt jag inte sett förut. Jag blev tagen. Trots att filmen är vidrig är den ändå vacker och därav mycket speciell. Annorlunda filmupplevelse minst sagt.
 
Det var väl det jag ville säga. På det hela taget en bra dag. För att jag ska komma ihåg det i framtiden så var Metric-konserten på Kägelbanan vid Södra Teatern.
 
Merkel lägger ned och Bolsonaro tar makten...

Metric var lysande

Konserten med Metric igår var mycket bra. Ett piggt band i början på sin turné. Jag tyckte sångerskan sa att det var första giget för turnén, men det borde nog ha varit andra. Jag och Valle lyckades få platser nästan längst fram, hur det kom sig är svårt att säga, men även om det var fullt i lokalen så var det inte direkt trångt. Att stå så långt fram gjorde sannolikt upplevelsen än bättre. Metric levererade alla de låtar jag ville höra och hamnade därmed inte i att bara spela nytt, vilket jag var tacksam för. Deras nya material har jag nämligen lyssnat sparsamt på. Även mellansnacken var bra, utan billiga poänger. Proffsigt! Publiken bestod främst av, som sig "bör", av människor av mitt utssende och min ålder. En och annan ungdom må hända, men annars väldigt homogent.
Tack och bock!
 
I övrigt har jag roat mig med att läsa ut "Framtidsstaden", en bok om Malmö och problemen där. Bokens frågeställning är om hela Sverige kommer bli som Malmö? Tycker dock inte boken svarar på det, utan främst är det en bok som räknar upp problemen i Malmö, dvs en stad i "konkurs". För mig inte något nytt under solen.
 
Nee nu blir det film och popcorn :-).

Metric ikväll

Nu i Sthlm och ikväll Metric. 
 
Jag läste ut "Klanen" under resan till Göteborg. En antologi om klan från flera olika perspektiv. Rätt intressant och säkert för många lite av en ögonöppnare. Jag tror inte så många svenskar gör kopplingen att klanen/familjen blir väldigt mycket viktigare när det inte finns en stark stat. Även att en stark stat kan vara garanten för personlig frihet är nog en tanke som inte flugit genom alla svenskars huvuden. Kul att "bekantingen" Nathan Shachar skrivit en del av boken. Vissa delar av boken var dock mycket grekisk mytologi vilket var lite jobbigt att ta till sig.
 
Jag lyssnade på Gellert Tamas Värvet-intervju igår. Har dragit mig lite för det. Tänk om han säger något klokt? Det gjorde han väl förvisso, men det blev ingen direkt ögonöppnare för mig.
 
Jag glömde säga att jag blev en aning starstruck av föreläsaren i Göteborg, karln hade jobbat med Elizabeth Loftus :-O!

Götlaborg

Andra dagen av utbildningen i Göteborg är till sin ända. Riktigt bra, men alltid svårt att få in det en lär sig i praktiken. Det främst för att forskningen inte alltid är helt entydig. Mitt sätt att se det verkar dock vara rimlig, men det hjälper nog inte så mycket.
 
Vi bor på Elite Plaza, väldigt vackert hotel, men mitt rum är rätt litet. Bra mat också. Vi är bortskämda inom det här projektet.
 
I söndags kväll kikade jag och Valle på en dokumentär om teflon, eller företaget Du Pont som tillverkar teflon. Teflon verkar inte vara så nyttigt. Det är något jag tycker mig ha hört genom åren, men aldrig brytt mig om. Nu blir det nog att kasta ut ett par teflon-kastruller, dock finns det nog inte så mycket teflon kvar i dem, utan det har jag nog lyckats äta upp eller diskat bort genom åren.
 
Imorgon bär det av till Örebro igen, sedan ska det jobbas som vanligt en dag innan jag drar till Sthlm på fredag kväll. På lördag blir det Metric i Sthlm :-).

Vad är väl ett besök på slottet

Idag har jag och Valle gått guidad tur på Örebro slott. Väl värt 60 kronor för en timmes rundvandring. Det kändes dock som det gick mycket snabbare. Under besöket fick vi bland annat besöka en fängelsehåla och rikssalen. Den senare hade jag varit i förut under en vinmässa, men fängelsehålan hade jag inte besökt tidigare vad jag vet. Jag tror att jag var på Örebro slott som barn med skolan, men jag minns som synes inte så mycket av det besöket, eller om det ens hände, men om det nu var så att jag var på Örebro slott då, så kanske jag har varit i fängelsehålan förut. En liten utvikning :-). Ett intressant besök hursomhelst.
 
Igår käkade jag och Valle på Mii Soo. Dessvärre var vi de enda som käkade där under hela besöket, vilket är illa, för det är riktigt bra.
 
Jobb fram till två igår och imorgon åker jag till Göteborg för utbildning. Blir sedan kvar där i tre nätter.
 
Efter att ha sett en andra del av progg-dokumentären blev jag lite fundersam över att jag aldrig hade hört låten "In kommer Gösta" förut. Inget att missa, men helt klart en del av svensk musikkultur :-).

...

Såg nyss en gammal dokumentär om proggen på SVT Play. Proggen och rörelsen runt den är något jag missat. Inte att jag inte kände till den sedan innan, utan mer att jag var ju inte född när den hade sin storhetstid. Något som skrämmer mig när jag ser gamla inslag om politiska rörelser är att det då fanns det en tro på att framtiden skulle kunna bli bättre, nu är det mer som att alla är rädda för att allt ska gå åt helvete i framtiden.
 
Jag har även sett klart Världens undergång om Första världskriget. Allt i färg vilket, precis som serien om Stalin, gav det hela ett verkligare intryck.
 
Många är sjuka nu. Jag har känt mig trött idag, men hoppas och tror att det inte är sjukdom på gång.

Notiser igen

En utmärkt helg som spenderades i Sthlm och i Hallsberg. I Sthlm med Valentina och i Hallsberg med familjen. Pappa fyller år idag, men vi passade på att fira honom igår. Grattis på dagen förresten :-). I Sthlm blev det lugnt, men ialf middag på Hermans och vin på Primo Ciao Ciao.
 
På vägen till Sthlm lyssnade jag på en intervju med Ulf Kristersson och en podd om häxprocesserna i Sverige. Kristersson gav ett vettigt intryck. Angående häxprocesserna så var väl podden halvbra, men det gjorde att jag när jag kom hem började se serien "Häxornas tid" med Jan Guillou som programledare. Guillou framstår som rätt osympastisk men serien var bra, förutom att den inte åldrats så väl. Den har några år på nacken. Förutom det intressanta med häxprocesserna i sig så gjorde Guillou en parallell med barn som i modern tid vittnat falskt gällande sexuella övergrepp osv, vilket jag också tänkt på tidigare. Vi blir inte alltid så mycket klokare trots att det gått flera hundra år :-).

Ett par dagar planering

Rätt nyss hemkommen från så kallade planeringsdagar. Platsen var Loka Brunn som vanligt. Blir det femte gången i rad för mig? Spelar mindre roll för det är ett bra ställe för sådan aktivitet. Det finns en hel del att göra efter jobbet. Denna gång var det lite annorlunda mot andra år, det med anledning av att det var jag och en kollega som höll i allting. I normalfallet är det rätt avslappnat men i år var jag tvungen att leverera. Det gick dock ganska bra. Jag tror de flesta tyckte det var ganska givande och intressant.
 
På kvällen höll jag även i underhållningen genom ett quiz. Det har blivit lite av en tradition. Det är billigt för arbetsgivaren :-). Även om flera säkerligen hade föredragit något annat så tycker nog de flesta att det är ganska trevligt trots allt.
 
Utöver detta har jag läst ut boken "Två systrar". Den handlar om två norsk-somalier som flyttade till IS i Syrien. Ganska bra, men svårt att veta vad som är sant och inte? Den som gett mycket av informationen till boken har uppenbarligen ljugit om mycket annat. 
 
Nu ska jag iväg till Valentina.

Svag igår stark idag

Igår kände jag mig svag. Det är något med morötterna jag äter ibland, blir dålig i magen. Mår inte magen bra mår inte resten bra. Antar att det var det som gjorde att jag kände mig allmänt svag igår. Blev dock bättre framåt kvällen. Spenderade kvällen med att lyssna på Navid Modiris intervju med Alexander Bard, roande. Jag är fortsatt främst imponerad av Navid Modiri. Han var lite sämre under intevjun med Paula Bieler, men det kan nog ha berott på att inte Paula Bieler imponerade heller. Intervjun med Aron Flam var för övrigt alla tiders.
 
Idag mycket bättre. Pigg och provokativ, där jag vill vara. Tror jag lyckades provocera rätt många under frukostrasten genom att exempelvis jämföra pommes och alkohol. Inte på något sätt en bra jämförelse men jag tyckte att den funkade för poängen gällande att vi många gånger är noga med att unga inte ska dricka alkohol, men att äta skitmat går bra.
 
Riktigt intressant dokumentär om Xi Jinping på Dokument Utifrån. Där snackar vi nationalism. Såg även dokumentären om 10 CC. Bara kul att få med 10 CC i bloggen, "Wall street shuffle".
 
En sista grej, har jag bättre självförtroende efter att jag sovit mindre?

Hästpojken osv

Igår var jag och kikade på Hästpojken på Konserthuset. Mycket bra konsert med en väldigt pigg och charmig Martin Elisson på sång.
Nära och bra. Jag har sagt det förut och säger det igen, Konserthusets "lobby" (kommer inte på riktiga namnet) är en riktigt bra plats för konsert.
 
Efteråt köpte jag en skiva och fick den signerad av Martin och gitarristen. Frågade även om det fanns någon möjlighet att ta upp Bad Cash Quartet, men svaret var negativt.
 
Jag har även hälsat på Valle lite snabbt under helgen. Åkte upp i fredags och käkade och tog en bira på Bishop's med ett par andra. Trevlig kväll! Sedan kom jag tillbaka till Örebro igår förmiddag. Förutom att det kostar lite tycker jag att det är rätt skönt att åka tåg och få tid till att läsa eller lyssna på podd under tiden.
 
Nu har jag beställt "Det Kommunistiska Manifestet". Såg även klart "Världens Undergång" om Stalin på SVT Play. Allt i färg, eller ialf det mesta, vilket gav det hela en annorlunda upplevelse. Helt plötsligt känns det inte lika länge sedan som det gjort förut. Det är inte så länge sedan heller.
 
Kanske både lite av ett pekoral och en plattityd, men försök tänka att allas åsikter har en mening för dem. Det är väldigt enkelt att säga att en islamist eller en centerpartist är lite knepiga, men deras åsikter är säkerligen rimliga för dem, och hade säkert varit det för dig eller mig också i en annan kontext. Själv tycker jag att detta är väldigt svårt. Jag hamnar ofta i ilska eller att jag helt enkelt inte vill veta mer om deras åsikter eftersom det skulle kunna ändra min världsbild. Idiotiskt, men jag är långt ifrån ensam.

Mitt i veckan

Det har stuvats om på jobbet igen för att vi ska klara av att producera mer. Jag är nog rätt nöjd med hur det blev för mig, men jag har svårt att tro att just det här kommer göra en väldigt stor skillnad. Alla sätt är väl förvisso bra förutom de dåliga...
 
Jag har fortsatt kika på dokumentärer om tyranner. Nu senast om Stalin och Mao. En blir inte mindre förstående för mångas rädsla mot VPK. Jag blir dock sugen på att läsa "Det kommunistiska manifestet". Måste finnas mycket där som är intressant. Det känns dock som jag aldrig hinner att läsa ikapp. Fick två nya böcker idag...
 
Jag har köpt biljett till Hästpojken.
 
Ja, det får väl räcka så. Eller, kul att ÖSK vann med 4-0 i måndags, och så hoppas vi på Liverpool-seger nu mot Napoli. Börsen går bra också :-).

RSS 2.0