En svensk elefant

Jag fortsätter med mitt notisskrivande över mitt liv.
 
I fredags kom det så "äntligen", det väntande gnället på att vi producerar för lite på jobbet. Jag har diskuterat det med diverse kollegor om att det skulle komma snart, och nu kom det :-). Det är dock något svårt att greppa vad vår "dåliga" produktion jämförs emot? Om jag förstod GD rätt för ett par veckor sedan så borde vi producera rätt bra, men i en jämförelse med en annan enhet verkar vi producera dåligt. Det gavs dock ingen närmare inblick i de senare siffrorna. I övrigt jobbade jag övertid i lördags, så en relativt kort helg.
 
Under slutet av förra veckan såg jag klart den något för långa dokumentären "A Swedish Elephant". Där intervjuas en mängd svenska forskare, opinionsbildare osv om läget i Sverige. Det är inte direkt en positiv bild som skildras, men i stort sannolikt den mer riktiga bilden av dagens Sverige. För den som orkar se den så finns den på Youtube. Hänger en med i samhällsdebatten är det dock inte särskilt mycket nytt under solen.
 
Jag läste nyss ut Tino Sanandajis nya bok "Tio Tusen Miljarder". Den handlar om att ekonomin inte går så bra i Sverige som alla tror och att det är ett stort problem med alla privata bostadslån. Han ger även lite spartips. Lite samma där som med "A Swedish Elephant", ganska lite som gör att en höjer på ögonbrynen om en inte bott i en låda senaste åren. Även lite slarvigt skriven.
 
I övrigt har jag sett en dokumentär om Papa Doc på SVT Play. 
 
På det sociala planet har Valle varit här i helgen :-). Vi har inte gjort allt för mycket, ängnat oss åt varandra och kollat på "Vänner" samt käkat på Naturens Hus. Härligt avslappnat. Vi har även försökt rensa i min garderob och jag har plockat ut omkring 50 plagg som ska bort på något sätt :-). 
 
Imorgon blir det fotboll på Vallen, och annars ser jag fram emot en ny härlig vecka.

Torsdagsnotiser

Något stressigt på jobbet, men ändå överkomligt. Även en del intressanta noteringar.
 
Liverpool åkte ur ligacupen mot Chelsea igår. Två reservbetonade lag, Liverpool något bättre, men Hazard avgjorde snyggt.
 
Blir det någon regering eller blir det extraval? Ett extraval lär väl inte göra någon större skillnad. 
 
Det är något jag inte förstår med diskussionen gällande dumma SD som inte tycker att alla i Sverige är svenskar. För att typ halvt citera Åkesson, blir jag kurd om jag flyttar till Erbil? Känslan är att de flesta glömmer att fundera över sin egen definition av svensk. Är det medborgarskapet, är det etniciteten, eller vad?
 
Går det tona ned drevandet mot alla med andra tankar och åsikter än den en själv har? Det är inte enkelt, men hur svårt kan det vara att lyssna på argument istället för att bara gå på sin egen känsla. Ja det är svårt, men sluta ta ställning på känsla hela tiden. Jag blir tokig! 
 
Varför är det sandlåda på Twitter? Jag kan trilla av stolen när jag exempelvis läser inlägg av Morgan Johansson och Annika Strandhäll ibland. Är ni barn? Jag röstade ju förihelvete på er.
 
Till sist, dokumentärserien om Johanna Möller var helt fantastiskt bra.

Örebro - Göteborg - Sthlm - Örebro igen

Jag flänger runt i mellansverige. I torsdags åkte jag och några kollegor ned till Göteborg för att spela verksmästerskap i fotboll. Det hela avgjordes i en inomhushall kallad Kviberg eller Prioritet Serneke Arena. Ett välordnat arrangemang. Vi slutade på tredje plats efter att ha förlorat semifinalen med 1-0. Vi hann dock spela fem matcher innan dess. Under första matchen var jag rejält virrig och hade inte många rätt, men sedan kom jag in i det och gjorde en godkänd turnering efter min förmåga, och jag gjorde till och med ett mål :-). Allt var bra med turneringen förutom att vissa spelare från laget från Malmö inte kunde uppföra sig. Det är även lätt att sätta detta i ett större sammanhang, men jag försöker hålla mig ifrån det.
 
Efter turneringen var det fest på Valand. Trevligt det med, men jag var nog ändå en av de första att gå hem, så medan många andra festade hela natten var jag hemma runt 12.
 
Sedan bar det hemåt för att sedan fortsätta till Sthlm och Valle. På lördagskvällen försökte jag "lära" en högst irriterad Valle om hur vi går in i pendeltågsvagnar och åker rulltrappa i Sthlm :-D. Sedan käkade vi på Bar Central. Maten var utmärkt, men det som var allra bäst var deras Pilsner Urquell, den var magnifik. Jag minns inte riktigt vad det beror på, men det är något speciellt med den.
 
I söndags fortsatte jag och Valle med vår, eller främst min, sightseeing i Sthlm :-). Den här gången besökte vi ett oväntat populärt Drottningholm. Det var både mycket mer trafik på vägen dit och turister där än jag hade förväntat mig. Det gjorde att vi missade en guidad tur och fick gå runt på egen hand. Vi orkade dock bara med att äta och kika på Drottningsholms slott, resten i krokarna får vänta till någon annan gång.
Alla gånger ett vackert slott, även om det var mer folk än förväntat i omgivningarna.
 
Idag har åter en arbetsdag mer eller mindre mötats bort, men jag blev inte missnöjd med mitt lönesamtal.
 
Jag var även i gamla lägenheten idag en sväng. Där hade jag fått ett brev från ÖBO om att de inte hade något anspråk på att jag skulle betala något i lägenheten, så det var ju bra.
 
Ny dag och nya tag imorgon.
 
...förresten, jag har börjat kika på serien om Johanna Möller på SVT Play, och den är ju verkligen inte ointressant...

Jahappja

Det var svårt att sova inatt efter att Liverpool avgjort mot PSG i sista minuten efter en väldigt bra match. Jag kan även bara hålla med Lagerbäck som var inne på att det var mycket rättvist att Liverpool till slut vann.
 
Idag har jag fortsatt med mitt projekt på jobbet. Även idag gick det väl så där eller ok. Godkänt, men det kan levereras bättre, dock svårt med så kort förberedelse.
 
Imorgon bär det av till Göteborg för verksmästerskap i fotboll. Jag har inte rört en fotboll på över ett år och jag har tränat rätt dåligt senaste veckan, så formen är nog inte på topp :-). Kul blir det nog ialf.
 
Annars då? Navid Modiri fortsätter att imponera i sin podd. Jag har i veckan lyssnat på intervjuer med Per Brinkemo och Mustafa Panshiri. Båda mycket bra och intressanta intervjuer med kloka människor. I övrigt har jag bekantat mig med Mata Hari och systrarna Mitford.

Upptaget

Det har varit mycket i veckan.
 
För att börja där jag slutade i måndags så spenderade jag tisdag till torsdag i Sthlm med utbildning. Mycket bra utbildning också. Föreläsningar av folk från MiÖD och Lunds universitet. Åter var det inte så mycket nytt, men det var väldigt bra. Nu ska jag och en kollega försöka att förmedla kunskapen till enheten också. Vi började med det redan i fredags. Blev halvdant men helt ok. Det kommer dock bli bättre så småningom.
 
Under utbildningen bodde vi på Hotel C, väldigt centralt, och sannoilkt därför rätt ocharmigt. Under onsdagskvällen var jag ute och käkade med Valle. Vi gick till Carmen på Söder. Ett ställe jag tror att jag känt mig rätt hemma på för några år sedan, men nu vet jag inte. En helt annan sak är att jag fått en bra känsla av deltagarna i utbildningen. Verkar mestadels vara bra folk. 
 
Något som slagit mig en aning under de här två resorna till Sthlm är en del manlig personal jag mött på hotellen. De får Jonas Gardell att framstå som macho. Vad beror det på? Är det biologi eller kultur? 
 
Väl tillbaka i Örebro i torsdags så blev det att sova en natt och jobba en dag för att sedan med Paul åka tillbaka till Sthlm för att hänga med Valle :-).
 
Denna gång i Sthlm blev jag imponerad av stationen Sthlm City. Hur får de ihop det? En jättestation långt ned i marken som även byggdes när det redan fanns en massa tunnlar och grejer. Jag är offantligt imponerad. Jag är dock mindre imponerad av Slussen. Är det tänkt att det ska vara ett hål i Sthlms hjärta under flera år? Otroligt fult.
 
Jag tvingade även med Valle till Riddarholmskyrkan för att titta på svenska döda kungar. Typ alla ligger där; Gustav II Adolf, Gustaf III, Karl X, Karl XI, Karl XII, Magnus Ladulås osv. Det kostade 50 kronor att gå in, förvisso utan guide, men det fanns gott om skriftligt material att läsa. Det var även rätt lugnt där inne, verkligen inte en massa turister och dylikt. Jag visste inte ens att dessa kungar var begravda här och på samma ställe förrän för några år sedan, vilket jag finner en aning konstigt.
Jag och Gustav II Adolf. På något sätt stort :-).
 
I övrigt käkade vi på Hermitage och spenderade sedan resten av eftermiddagen med att titta på fotboll. Var förvisso främst jag som kikade, men jag gjorde mitt bästa för att få Valle intresserad :-). Bra gick det också för mina lag :-).
 
Väl hemma idag har jag och päronen flyttat det sista. Det finns förvisso några småsaker kvar i gamla lägenheten, men inget, förutom en garderob, som jag inte kan flytta själv. Jag har även samlat på mig för mycket grejer. Jag måste rensta ut, speciellt kläder.
 
Nu ser vi till att vi får en bra vecka!

Valet

Nu har valet passerat. Jag ändrade mig sista dagen och lade min riksdagsröst på Socialdemokraterna. Från början hade jag tänkt att rösta på Liberalerna eller blankt, men i söndags morse gjorde jag flera valkompasser och Socialdemokraterna verkade ligga närmast. I kommunvalet fick det dock bli Liberalerna och i landstingsvalet blev det blankt. Så det blev ändå lite som jag hade tänkt från början.
 
Valresultatet då? Något oroande att typ 37 % av Sveriges befolkning är extremister. Tydligt att många moderater röstade på KD, vilket var synd. Jag hade kunnat vara utan KD i riksdagen. Överraskande få som röstade på partier utanför riksdagen. Men i stort gick väl valet ungefär som alla tänkt? SD kanske fick lite färre röster än förväntat och Socialdemokraterna lite fler. Känslan är väl dock att det inte spelade så stor roll vad en röstade på den här gången. Att det blir en intressant politisk framtid står dock klart.
 
I övrigt har det flyttats en hel del under helgen. Tackar er stort som hjälpte till :-). Jag har även läst ut Per Brinkemos lilla bok om somalier i Sverige.
 
Imorgon Sthlm, och där blir jag kvar några dagar.

Jag har inte så mycket att förtälja...

Det har varit ett par rätt intensiva dagar. Jag har varit i Sthlm på utbildning, eller snarare en uppstart av ett projekt. Det kommer nog bli bra, ialf för mig. Jag får tacka EU för att det pumpas in pengar i detta :-). I övrigt bodde vi på Hasselbacken och såg Tommy Körberg. Det märks att en är från landet som reagerar på sådant.
 
Jag har ialf kikat igenom hela Hermans Historia nu.
 
Sedan kan jag undra varför så många vuxna människor säger liksom hela tiden? De låter ju som korkade tonåringar.

Flytt och barn

Det har varit en upptagen helg och därmed inte något skrivande. 
 
I fredags fick jag äntligen träffa "barnet" och det var kanske det sötaste jag sett :-). Så liten. Jag har nog aldrig sett en så liten människa förut :-). Han gjorde inte så mycket väsen av sig, sov mest.
Jag fick lov att lägga upp en bild :-). Ett stycke sätt att sova på :-).
 
Sedan bar det av till Hallsberg för att låna en bil. Vi behövde den för att flytta Valle i lördags. Så i lördags blev det en sväng till Barkarby. Väldigt smidigt att åka dit med bil, bara ett problem att jag inte har någon egen bil... Jag skulle nästan ha en rackare som inte drog så mycket drivmedel, men det kostar nog för mycket...
 
Imorgon blir det Sthlm för lite jobb osv, intressant förhoppningsvis.
 
I övrigt är Navid Modiris podd helt magiskt bra. Har nu även lyssnat på Jens Ganman och Daniel Lampinen. Tänk er Värvet fast med intressantare gäster. Grymt imponerad.

RSS 2.0