Valborg

Idag är det valborg. Det är inte som förr när det var fest, ibland flera dagar i följd. Idag, eller nu ikväll, sitter jag hemma med Valentina. Vi har tvättat, lagom festligt, men förvisso käkat mat från Wolt och tagit ett glas prosecco. Rätt skönt ändå. Nu smäller fyrverkerierna här utanför och jag kan se dem speglas i huset mittemot.
 
Jag tror att jag för andra gången nu läst "Två nötcreme och en moviebox". Inte för att jag kom ihåg just någonting gällande att jag läst den förut, men det var ett par saker som var väldigt igenkännande, speciellt det om Dylan i Beverly Hills telefonsvar. Antagligen läste jag boken i början av 2011 hos Tomas och Veronica i Karlsborg. Antagligen minns jag inte så mycket av boken eftersom jag då inte var lika reflekterande över det som varit, vilket jag är nu. Då såg jag säkert främst boken som en underhållande bok, nu uppfattade jag den mer som väldigt igenkännande och nostalgisk. Det var något med Sverige när jag växte upp som verkligen är radikalt annorlunda nu, och det fångas bra i boken.
 
...och åter igen, om jag nu läst boken förut, det är så sjukt irriterande vad lite jag kommer ihåg av det jag gjort, typ läst den här boken.
 
"Dubaitjejer - Betalt för att festa". Inte för att dokumentären försöker försköna någon bild av deras liv, men den nästan provocerande korkade inställningen hos de som är med i dokumentären är svår att förstå.
 
Jag såg även "Oddsen att vinna" i veckan. Gav väl inte så mycket förutom lite flashbacks från mina psykologi-studier. Jo kanske gav strategin att ge igen några gånger, men att även ibland foga sig något.
 
Imorgon blir det en tur i Östergötland.

...

Kostym inköpt idag, det var länge sedan sist. Senast var inför en sittning när jag var ny på universitetet. Trevlig tur till Vingåker med föräldrarna och Valle :-).
 
Igår utflyttningsfest hos Paul och Michaela. Kul fest, men trist att han lämnar jobbet och Örebro. Den mannen/pojken är typ en manifestation av "likeable".
 
Jag har kikat igenom "Hockeyns historia" under helgen. Det är något speciellt med att lyssna på gubbarna när de pratar om kamratskap och har en synnerligen lågmäld attityd. Jag blir nostalgisk. Det känns som att det är annat nu, och med det i mitt tycke sämre.
 
Vad händer egentligen på Sri Lanka? De verkar hitta bomber till höger och vänster där. Hur mycket folk är det som delar deras "ideologi"? Med IS och alla som reste dit är det inte svårt att bli mörkrädd.
 
De vill få ned barnafödandet i Egypten. Börjar världen sakta vakna? Jag hoppas det.
 
Hur blir det i Sverige framöver? Är räkmackan över?

The Curse of La Llorona

Ikväll blev det lite bio för mig. Jag gillar att gå på bio, speciellt på lite udda tider när det inte är så mycket folk i salongen. Den här gången såg jag "The Curse of La Llorona", en skräckfilm, och den var riktigt dålig :-). Förvisso rätt skrämmande, men det var det enda. I grunden finns det nog en intressant berättelse, men det är inget som används i filmen. Allt handlar istället om att försöka skrämmas på det där "hoppa till" sättet. Mycket är även ologiskt och en del irriterande "comic reliefs". Den sämsta film jag sett på länge.
 
Annars en rätt bra dag trots förlust för ÖSK och sur börs för mig :-).

Dagens rimliga hopblandning

I mitt arbete har jag dagligen den, i mitt tycke, dryga uppgiften att granska andras texter. Jag föredrar nog det omvända. Att någon annan granskar det jag har gjort, för då lär jag mig förhoppningsvis något. Idag blev jag förvisso inte granskad men jag lärde mig något. Jag uttryckte att en måste skilja på "don och person" när jag blev rättad till att det heter "sak och person". Även om "don" och "sak" kan ses som synonymer, så tycker jag ändå att jag hade fel, och därmed lärde jag mig något. Även om jag givetvis skulle kunna diskutera att jag inte hade helt fel :-). Vad vill jag säga med det här? Jo att jag ibland, ialf på jobbet, kan sakna att ibland bli granskad istället för att bara granska.

En solig påsk lider mot sitt slut

Det var sorgligt att vakna igår med nyheterna om ytterligare ett terrordåd. Denna gång i Sri Lanka. Även om logik kan verka märklig, tycker jag mig ändå ibland kunna skönja logiken, men i dåd av den här typen blir jag bara förbryllad. Är det paradiset som eftersträvas? Är det världskrig? Hursomhelst så jävla tragiskt, så mycket onödigt lidande. För vems eller till vilken nytta?
 
Jag släpper den delen nu och går över till mitt mer personliga liv, tvära kast, men det är så det är...
 
I lördags kväll kikade jag på "Viagra Boys" på Frimis. Trots det må hända fåniga namnet är det ett bra band. En sångare med en rätt egen framtoning och ett sound som inte hör till vanligheterna nu för tiden enligt min uppfattning. En riktigt bra spelning! Maja från "The Sounds" agerade förband i någon form av elektronisk akt. Det föll mig verkligen inte i smaken och hela hennes framtoning kändes fånig. Känner mig en aning objektifierande nu, men det var så jag upplevde det. Även Patrik Arve var på plats, men som DJ. Den upplevelse jag fick av hans låt- och klädval gjorde inte att jag fick en bättre bild av honom än tidigare. Nu var jag objektifierande igen, jag måste komma ifrån det, eller?
 
Jag har även läst ut "Infiltratören" under påsken. Wierups bok om polisens inte helt klockrena arbete med infiltratörer och informatörer. Jag vet att det där var på tapeten för dryga 10 år sedan, men det var inget jag satte mig in i då. Tror även att det var bra att jag läste boken nu än tidigare, den släpptes för över 10 år sedan, eftersom det nu är lättare för mig att förstå hur jakten på resultat kan krocka med exempelvis regler och rättssäkerhet... Något rörig bok kanske, men jag upplevde ändå att Wierup försökt ge en någorlunda objektiv bild. Väl värd läsning!
 
Jag har vidare sett "Jesus sista dagar". En tvåtimmars serie som framför lite nya tankar kring Jesus liv och död. För mig väldigt spännande, men även irriterande eftersom jag helt missat att Jesus och Johannes Döparen var släkt, och att Jesus typ tog över Johannes Döparens rörelse. Även om jag har svårt att vara respektfull mot religiösa, även om jag försöker, så är jag sur på att min kunskap om religion och religiösa gestalter är rätt bristfällig. ...och då är den nog ändå rätt bra i jämförelse med andra "svennar".
 
Det blev även att se "Bye bye Britain" om jobbet inför Brexit. Inte lika intressant som "Vägen till Brexit", men väl värd att se.
 
Ja det var de sista tankarna efter en lugn och delvis reflekterande påskhelg. Där blev det lite syftningsfel, men det får vara...
 
Ta hand om varandra!

Glad Påsk

Påsken, en form av firande av Jesus död och uppståndelse. Att det är så pass många i världen som tar detta på fullaste allvar forffarande måste väl ändå anses vara ett misslyckande för världens sammantagna intellekt?
 
I övrigt har min påsk varit trevlig hittills. Jag är inte ute och reser som tidigare år, utan tar det lugnt i ett soligt Närke. Igår var jag och Valle hos mina päron och hade en trevlig eftermiddag. Fick bland annat se ÖSK slå AIK :-).
 
Jag har sett trilogin "Vägen till Brexit" igår och idag. Som jag lakoniskt brukar uttrycka det, mycket intressant. Donald Tusk verkar vara en skön typ. I övrigt alltid spännande att se världsledare avslappnat få kommentera sådant som hänt tidigare.

Bokningar

BBK i Bilbao bokat i år igen och den här gången hänger Nisse med också. Blir en sommarsemester i Italien och Spanien således. Förhoppningsvis även Frankrike lite senare i sommar.
 
I övrigt en trevlig dag med påsklunch på jobbet och sedan AW hos Paul.
 
Tjälknöl diskuterades på jobbet och jag måste medge att jag gillar logiken i namnet :-). Även viss irritation på jobbet över folk som försöker föra oss bakom ljuset.
 
Ser bra ut gällande semifinal i Champions League för Liverpool nu :-).

Remember the 96

Idag är det 30 år sedan katastrofen på Hillsborough. Vila i frid.
 
Nu brinner Notre Dame. Det känns konstigt, nästan overkligt.
 
Jag såg "Kokainets väg" tidigare idag. Mycket våld i kokainets spår. Det mest intressanta dock var nog ändå att drogkartellerna mutar amerikanska gränsvakter.
 
Dokumentären "Sanningen om stress" gav mig ett enkelt men antagligen vettigt tips. Att försöka se stressresponsen som något "exciting" istället för ångestframkallande.

En match i taget...

Det är verkligen så det är nu för Liverpool. Varje match känns helt avgörande. Vinner "vi" alla matcher som är kvar i ligan finns det en chans till seger i Premier League. Det såg riktigt bra ut idag mot Chelsea, och det slutade med en 2-0 seger. För övrigt sågs matchen på Pitcher's med Bias. Ett för mig rätt ovanligt tilltag, men väldigt trevligt nu när det blev seger. Klart flest Liverpool-supportrar också på plats :-). Frågan om det var någon där som höll på Chelsea!?
 
Väldigt lugn helg. Det har inneburit en del dokumentärer. Jag har sett klart serien "Europas dramatiska historia", åter en fantastisk serie med Melker Becker som berättare. Stora delar av Europas historia sammanfattas under sex stycken avsnitt på 30 minuter vardera.
 
Jag såg även "Wikileaks - med läckan som vapen" som har återpublicerats på SVT Play med anledning av gripandet av Assange. Riktigt intressant. Även om jag tidigare sett delar av den film som Wikileaks släppte där en helikopter dödar några irakier, hade jag inte sett hela tidigare. Ingen rolig film att se. Otäck! Det är nog som Assange säger i dokumentären, att dödandet blir som en lek. Assange verkar för övrigt redan här ha haft sina bekymmer i det sociala spelet, vilket även framgår i dokumentären "Risk" om honom. 
 
Jag har även sett dokumentärerna "Brasiliens nya väg" och "Världens farligaste virus", vilka kanske inte gav mig så mycket nytt under solen, men att ebola var nära att sprida sig stort i Lagos hade jag nog glömt, eller missat.
 
Nu blir det en bra påskvecka!

I väntan på barbarerna

Har precis läst ut J.M. Coetzees "I väntan på barbarerna". En bok vars innehåll kan appliceras på mycket. Den handlar välditg förenklat om rädsla och oförstående mot andra kulturer. Ständigt aktuellt. Tankeväckande 200 sidor läsning.
 
Jag såg även dokumentären om Ratko Mladic. Intressant, och konflikterna på Balkan under 90-talet hade jag nästan börjat glömma...
 
Jag har skoskav. Jag snurrade bort mig lite på söder när jag skulle träffa Linus i tisdags. Därav en längre promenad än planerat i skor som inte var helt ingångna. 
 
Jag ser diskussionen huruvida vi ska hjälpa de svenska medborgarna som varit del av IS att komma hem som lite märklig. Utan att ha koll på hur vi brukar göra, men är det inte självklart att vi tar det ansvaret? Har vi inte lagstiftning som kan beröva dem medborgarskapet får vi nog stå vårt kast.

Några dagar i Sthlm

Har varit på utbildning i Sthlm några dagar inom det projekt jag deltagit i det senaste året. Näst sista gången var det nu. Lite tråkigt, för det är rätt trevligt att komma iväg och göra något annat vissa veckor. Något pass var lite långdraget, men annars var det bra. Det är tydligt att vissa saker inom asylrätten är oklara och att inte alla är överens, men det är väl så det ska vara. De flesta deltagarna förefaller vara jurister, så ibland känner jag mig lite utanför. Jag är inte riktigt en del av det folket. Det där lät kanske konstigt, och är långt ifrån illa, men det finns något där :-). I övrigt har jag nog blivit ialf en aning klokare.
 
Jag bodde på Clarion Södermalm, något för stort för min smak, men annars bra på alla sätt.
 
Hände mycket annat idag också, Assange gripen och al-Bashir gripen. På det Brexit och upptrappnignen i Libyen. Rörig tid.

I cirkelns mitt

Det blev en fredagskväll som innebar ett par öl med härligt sällskap på Art Bar och sedan en minst lika bra fortsättning med Liverpool-seger. Viktigt för Salah och Henderson att få göra mål. Kan betyda mycket för sluttampen av säsongen.
 
Igår ägnade jag mig främst åt att läsa eftersom Valle var på möhippa. Det var åter en bok jag för länge sedan lånat av Juliana och Erik. "I cirkelns mitt" av Dan Brown. En av hans äldre böcker. Den var förvisso underhållande, men annars rätt kass. Jag störde mig mycket på alla osannolika händelser och hur alla ska förklara saker för varandra. Dialogen är klapprutten. Ytterligare en sak jag hade svårt för är hur en person som inte ska kunna något om en sak kommer på massa finurligheter, medan experten på samma sak inte alls lyckas tänka i de banorna. Antar att ingen av er hade tänkt att läsa den här boken, men om risken finns, välj något annan bok om ni inte har massa tid över och bara vill ha underhållning.
 
Jag sökte även i bloggen efter inlägg om Dan Brown. Något som skrämde mig lite var att jag helt glömt bort att jag läst boken "Inferno" hösten 2013. Å andra sidan gjorde ju bloggen det den är till för, att hjälpa mina minnen.
 
På kvällen var det kalas för Lisa och Johanna i Ekeby Almby. Mycket trevligt som vanligt, men jag fick lite magknip. Kan det bero på att jag sällan äter rött kött längre? Ialf inte som grillad ren köttmassa.
 
Idag har dagen bara försvunnit. Vi har städat och grejat lite. Köpt ett vinställ. Därmed bort med vinkylen. Jag har även rensat lite kläder igen. 
 
Jag fick en Christer Sandelin LP av mamma :-). Hon gillar att köpa billiga sådana begagnade i Hallsberg och ge dem till mig. Jag tar tacksamt emot. Förutom "Det hon vill ha" var min spontana reaktion att det var en riktigt usel skiva :-). Men kul skiva i samlingen ialf :-).

Förkylt

Det är lite förkylt på Magasinsgatan. Är väl det som jag kände av efter Rom som slagit ut lite mer, men det går över.
 
Det finns en serie på SVT Play nu som heter "Superhjältarnas legender". Den handlar om hur olika superhjältar uppstått osv. Intressant! Personligen missade jag de flesta superhjältar under min uppväxt och kan inte minnas att jag läst någon serietidning med någon superhjälte. Jag läste serier om Kalle Anka, vilka jag förvisso tyckte var riktigt bra. Annars kände jag till Superman och Batman från TV, men mer var det inte. Det är de senaste åren med alla superhjälte-filmer jag förstått hur stort det är med superhjältar. Därmed även kul att genom serien lära sig lite mer om det hela.
 
Eventuellt har pappa ett litet intresse av tecknade serier? Har för mig att han gillar Modesty Blaise och kanske även Batman? Måste fråga honom...
 
"Sverige under kalla kriget" är även den en serie på SVT Play jag kikat igenom. Serien målar upp hur Sverige skulle ha försvarat sig vid en invasion av typ Sovjet under kalla kriget. Helt ok, men en i raden av intressanta serier med Melker Becker som programledare.

Way of the Dragon

Något överraskande hamnade jag idag ensam på bio. I salongen var det jag och tre till varav två gick efter typ två tredjedelar av filmen. Filmen var för övrigt "Way of the Dragon". Typ första gången jag såg en film med Bruce Lee. Jag kan ialf inte minnas att jag sett någon annan film med ikonen Bruce Lee.
 
Rätt rolig film måste jag medge, lite udda. Fighting och humor i ett. Även kul att skådespelarna var så vanliga och kändes så fel-castade :-). Filmen är från 1972 också, var kanske inte så noga då :-). Kul för mig var att filmen utspelas i Rom.
 
Annars då, känner mig lite stressad på jobbet, men det är egentligen rätt onödigt, för det finns ingen direkt anledning till att vara stressad.
 
Lars Vilks gav ett klokt intryck hos Navid Modiri. P3-dokumentär om galna kosjukan var bra. Hade nästan glömt det där.

RSS 2.0