De senaste dagarna

Torsdagen blev fortsatt väldigt lugn. Det var först på kvällen vi gjorde någonting. Då blev vi hämtade av Valles bror för besök och mat hos honom. En livlig och trevlig kväll.
 
I fredags vaknade jag med halsont. Förvisso inget allvarligt, men sedan dess har jag känt mig lite däven.
 
Under resan i Rom läste jag ut två böcker. Den ena var en bok om Rom av Kristina Kappelin. Den handlar främst om mat, så det var bland annat därför jag testade lite mer ovanliga maträtter vid det här besöket i Rom.
 
Den andra boken var en gammal kriminalroman av Leif GW Persson, "En annan tid, ett annat liv". En i raden av böcker jag för länge sedan lånat av Juliana och Erik. Den var riktigt bra. Det är när en läser en bra roman en märker att andra inte är lika bra :-).
 
Resan hem gick bra, men jag kände mig som sagt lite risig.
 
Här hemma har jag och Valle sett dokumentären "Leaving Neverland" om Michael Jackson och de sedan länge kända anklagelserna om att han var pedofil. Väldigt bra gjord dokumentär. Jag imponeras av att vissa ens ställde upp. De gav inte direkt en bra bild av sig själva. En obesvarad fråga är dock om de två grabbarna som talade ut i dokumentären nyligen fått ekonomiska problem, för den ena hade ialf stämt det som nu går eftersom Michael Jackson är död. Jag skulle velat ha lite mer om det i dokumentären.
 
En annan dokumentär vi såg var "Älska mig för den jag är - Josefin Nilsson". Den var gripande, men jag hängde inte riktigt med om hennes fysiska problem hade grund i den misshandel hon utsatts för av Örjan Ramberg? Möjligtvis missade jag det.
 
Idag har vi umgåtts med min familj och kramats med Levi :-).
 
ÖSK förlorade något klantigt mot Falkenberg. De borde ha gjort ialf ett mål på de chanser de skapade.
 
Liverpool lyckades dock lite turligt vinna över Tottenham. Jag funderar även på att sluta se alla Liverpool-matcher om de nu skulle vinna ligan, vilket jag förvisso inte tror de gör. Grejen är främst den att det finns mer utvecklande grejer att göra än att se på fotboll.
 
Nu mår jag för övrigt bättre och räknar med en bra vecka.

En dag kvar i Rom

Det är ganska upptagna dagar, det gör att jag inte riktigt hinner med att sätta mig ned och skriva, men nu har jag lite tid. Nu har jag flyttat ut från B&B Chic där jag bodde med en lätt bohemisk tant och hennes hund Baby. En liten hårig hanhund dessutom, med tanke på namnet eventuellt märkligt. Rätt skönt att slippa bo där, även om det på det hela taget var ett bra boende, men jag orkar inte alltid småprata med en tant när jag kommer hem, eller ska äta frukost :-). Nu sista natten bor jag hos Valles familj istället. Lite påträngande må hända men bättre :-).
 
Innan jag går in på de senaste dagarna måste jag dela med mig av ett par spaningar. Jag hade problem med att köpa biljett till tunnelbanan imorse. Biljettautomaterna accepterade inte kort eller sedlar över fem euro. I mitt tycke några aningar märkligt. Det löste sig dock genom att köpa en biljett i en kiosk. Hursomhelst osmidigt, när det finns biljettautomater.
 
Det här har jag kanske nämnt tidigare, men det är många migranter som har hittat på sina egna arbeten här. Det kan vara att leta reda på parkeringar eller hålla rent på en trottoar. Huruvida det är ok vet jag dock inte. En annan grej gällande arbeten är att det kryllar av folk som säljer diverse köföreträden och guidningar osv. Det är svårt att inte gå runt i turistområdena utan att bli "påhoppad". Måste vara störigt för vanliga romare som arbetar i dessa områden. Förvisso kanske försäljarna börjat känna igen dem. För mig är det ialf störigt, om än inte oväntat.
 
Trafiken är en annan intressant sak. Det är bilar precis överallt. Det är även "ok" att stanna typ mitt i vägen för att gå av och handla något. Någon tanke på att det stoppar upp trafiken verkar inte finnas. Annars rullar trafiken på bra. Jag upplever inga långa köer. Det är stopp hela tiden, men det rullar på. Det är även väldigt oreglerat gällande filer osv. Bilarna liksom flyter fram i ett myller. Det är annorlunda för mig, men trots att jag upplever trafiken som lite otäck har jag inte sett någon olycka än.
 
Ja vad har hänt de senaste dagarna?
 
Kvällen efter att vi varit i Peterskyrkan och i Trastevere blev lugn. Det blev lite pizza hos Valles föräldrar, men inte mer än så.
 
Dagen efter var Valle ute och shoppade medan jag tog en egen tur i Rom.
 
Jag började med att besöka Castel Sant'Angelo som ligger i närheten av Peterskyrkan. Det är ett mausoleum och en borg. Jag tror att jag hade tur med inträdet, för det kändes som att jag fick betala mindre än vad jag borde fått, fem euro bara. Har för mig att det ska kosta mer. Hursomhelst, det var ett trevligt besök där jag kunde ladda ned en audioguide på telefonen och därmed slippa en extra apparat för att lyssna på guidningen. Besöket gav förutom att det alltid är spännande att rumla omkring i gamla borgar bra utsikt över Rom.
Utsikt från Castel Sant'Angelo och bron som förbinder borgen med Vatikanen. Där har påvar sprungit när de inte vågat vara kvar i Vatikanen för att söka skydd i borgen.
 
Sedan började jag en lång promenad i Berninis fotspår. Jag gick först till Piazza Navona för att kika på "Fontana dei Quattro Fiumi", sedan vidare till kyrkan "Santa Maria Maggiore" där Bernini är begraven. Exakt var lyckades jag dock inte förstå. Jag kunde inte hitta att det var utmärkt någonstans, och vad ett högaltare är, där han ska vara begraven enligt Wikipedia, vet jag inte :-). Om jag nu missade Berninis grav så var det ialf en väldigt fin kyrka :-). Till sist besökte jag även kyrkan "Santa Maria della Vittoria" för att kika på Berninis skulptur "Den heliga Teresas extas". Det är galna skulpturer, och kul att en kan gå och se dem lite här och var utan att betala en krona. Förutom dessa besök besökte jag också kyrkan "Sant'Andrea della Valle", men det var främst för det vackra namnet :-).
"Den heliga Teresas extas" i en kyrka nära dig, om du nu bor i Rom.
 
Ja det var väl det jag hann med under dagen. Det blev mycket knallande och fötterna gjorde lite ont när jag var klar :-).
 
Kvällen spenderade vi sedan med några kompisar till Valle på restuarangen "Mo Mo". Trevligt och bra mat. En kul grej från middagen var att företaget "Findus" kom upp. De är tydligen stora i Italien, och de andra blev förvånade när jag påpekade att det var ett svenskt företag, ialf från början.
 
Igår var det mer spännande. Jag, Valle och Abbe åkte till "Via Appia Antica" för att gå på riktigt gammal väg och även få lite frisk luft. Väldigt vackert och lite av en märklig känsla att gå på en väg som byggdes för typ 2000 år sedan. Det är hisnande när jag tänker på det!
"Via Appia Antica". Kanske inte ett lika vitalt och elegant hopp som 14-åringarna lyckas med :-). Jag lyckades även ha sönder mina byxor innan, när jag var iväg och kissade i buskarna :-). Fastnade i någon törnbuske, men som synes är det inte de nyaste och fräschaste byxorna :-).
 
Förutom själva vägen, fanns det vid den plats där vi var, även en mängd andra ruiner. Det mest intressanta var dock "Sankt Sebastians katakomber". Det är en väldigt stor underjordisk begravningsplats dit en bara får gå med en guide. Väldigt spännande. För att tjäna lite tid hade vi en guidning på italienska, så jag missade nog en del, trots att Valle översatte det viktigaste, men det var riktigt spännande ändå. Känslan var att en lätt kunde gå vilse där nere. Foton fick tyvärr inte tas i katakomberna. 
 
I kyrkan ovanpå katakomberna, "San Sebastiano fuori le Mura", finns även en skulptur av Bernini som var tillägnad Drottning Kristina, vilket var oväntat och intressant.
Jag och Berninis skulptur till Drottning Kristina. Kan även tycka det finns viss humor att skriva att jag själv är med på fotot, som att någon skulle missa det...
 
Senare på eftermiddagen blev det även att gå runt lite i Roms shopping-kvarter, mycket folk, och på kvällen trevlig middag med andra av Valles kompisar på en restaurang i området Testaccio.
 
Jag gillar inte att vara negativ, men jag surade en del igår och idag över att Swedbank-aktien rasade. Jag hade ju tänkt att den oron var över, men tydligen inte. Den repar sig säkert till slut, men just nu hade jag alltså fel när jag gick in i aktien efter första raset. Så kan det gå!
 
Ja, ja. Idag verkar det bli en lugn, skön och härlig dag!

Trastevere, Peterskyrkan osv...

Igår blev det en lång promenad för mig och Valle i ett varmt Rom. Inte alldeles för varmt som sannolikt är brukligt, utan lite lagom, typ 20 grader varmt.
 
Vi vandrade från mitt boende i Cipro till stadsdelen Trastevere, en av de mer populära stadsdelarna i Rom. För att beskriva det kort, så är det en stadsdel med många gränder och restauranger. Lite som gamla stan i Sthlm, men utan att det skiljer ut sig enormt mot resten av centrala Rom.
 
Vi gjorde väl inte så mycket uppseendeväckande i Trastevere, besökte någon kyrka och tog en "caffé" över disk, vilket är standard här. Jag kan ha skrivit om det förut, men det är rätt trevligt att gå till en "bar" och beställa in en espresso för 1 euro och sedan dricka den direkt på disken och sedan gå. Tidseffektivt :-). Alltså, en kaffe i Rom är en espresso-shot, inget annat.
Där det blev "caffé" i Trastevere.
 
Under eftermiddagen och kvällen firade vi Giulio, Valles bror, som fyllde 48 år i lördags. Förvisso var det han som bjöd oss alla på middag på en restaurang i utkanten av Rom, riktigt trevligt och mycket mat. Vi åt bland annat colatella som är hjärta och lever från får om jag minns rätt. Ovant, men rätt gott, smakade typ som lever. Annars åt vi även bland annat pasta och kronärtskocka vilket är mer brukligt :-). Mätt och belåten efteråt. Som vanligt spelade det inte så stor roll för de som körde bilarna efteråt om de druckit ett eller ett par glas vin, det är ju standard :-). ...och bilbälte är bara för töntar :-).
 
Idag har vi varit i Peterskyrkan. Det var rätt lång kö för att komma in, men det gick ändå rätt snabbt. Vi kanske köade i 30 minuter, vilket inte var så farligt eftersom temperaturen var alldeles lagom.
 
Jag har besökt Peterskyrkan en gång tidigare, men det var för 15 år sedan, så minnena från dess är väldigt bleka. Då tror jag att jag endast besökte själva kyrkan. Den här gången besökte vi även kupolen och gravkammaren. Kupolen var verkligen en upplevelse. Kostade förvisso åtta euro att gå upp dit, men det var det värt. Det var rätt jobbigt att ta trappan, och är således inget besök jag rekommenderar för någon som har svårt att gå eller liknande. För de som orkar var det dock väl värt ett besök. Först fick vi bevittna kyrkans innandöme högt ovanifrån och sedan kunde vi gå ut och se den fantastiska utsikten över Rom.
Utsikt över Petersplatsen.
Inne i körka som en säger.
 
På vägen ut ur kyrkan sedan gick vi igenom gravkammaren där bland annat drottning Kristina är begravd. Det var främt på grund av henne vi besökte kyrkan idag. I gravkammaren fick vi dock inte ta några bilder vilket var tråkigt, men det var trevligt att äntligen få se hennes grav. Väldigt udda att hon är begravd bland massa gamla påvar.
 
Annars har vi inte gjort så mycket mer idag. Får se vad eftermiddagen och kvällen erbjuder sedan.

I Rom igen

Tillbaka i Rom, inte så länge sedan sist.
 
Lång dag på jobbet igår, men allt som var planerat inför den här korta semestern hanns med.
 
Ja Rom som sagt. Norwegian tog mig och Valle hit. Det gick bra trots problemen med Max 8:or och diverse strul på Arlanda tidigare i veckan.
 
En ovanlig sak skedde på flyget. Innan vi skulle lyfta kom det fram en snubbe till mig på planet och undrade om jag var jag. Han hade någon lista med namn och när jag bekräftade att jag var jag och reste tillsammans med Valle tackade han för sig. Han jobbade inte heller på flygplanet utan på flygplatsen. Lite märkligt, men men... Det har aldrig hänt mig förut.
 
Valles föräldrar hämtade oss på flygplatsen och sedan blev det incheckning på mitt boende. Sedan blev lite det lite slappande hemma hos Valles föräldrar ett tag innan vi åkte iväg för middag på en vädligt traditionell italiensk restaurang vid namn "Nuovo Mondo". Där var det så där härligt rörigt och högljutt som det kan vara här. Personalen kändes också så där erfaren som den aldrig gör i Sverige. Det inmundigades bland annat italienska specialiteter som kronärtskocka och "trippa", dvs komage. Inte så dumt, trots att det senare känns lite magstarkt... En annan detalj var att vi drack vin ur dricksglas, så härligt soft!
 
En annan spännande detalj med resan är att jag bor på ett bed & breakfast där jag är enda gästen. Det finns alltså bara ett rum. Jag bor mer eller mindre hemma hos en tant :-).

Den gudomliga komedin

Någon gång, antagligen förra, eller förrförra året, lyssnade jag på "Historiepodden" när de hade ett avsnitt om Dantes "Den gudomliga komedin". Det fick mig att köpa boken. Jag tänkte att det hörde till allmänbildningen att ha läst den. Något jag dock inte visste då var att boken är skriven på vers och att det krävs en himla massa förkunskaper för att ha någon större behållning av boken. I den utgåva jag köpte är det typ flera hundra sidor som bara förklarar Dantes referenser. Jag orkade inte lägga ned den tid som krävs för att förstå hela komedin, men jag läste ialf igenom den, men det gav sannolikt inte så mycket. Eventuellt kan jag någon gång i framtiden skryta med att jag läst boken, typ som nu :-). För den som lägger ned lite tid kan behållningen dock säkerligen vara rätt stor.
 
Jag visste inte att infernalisk var helvetisk, jag trodde nog det var mer som påhittigt.
 
Jag har varit trött, seg och omotiverad idag, men på det stora hela väldigt nöjd med tillvaron.
 
"Sorgen mitt i bygden", väldigt fin dokumentär-serie om bussolyckan utanför Sveg, tårarna kommer.

The Secret, igen...

För omkring 10 år sedan skrev jag så här om "The Secret":
 
"Kikade på en lattjo "dokumentär" igår som hette The Secret och handlade om "fenomenet" Law of attraction. Tanken är att man ska tänka positivt så får man precis allt man vill ha. Att man med positiva tankar attraherar det man vill ha så att säga. Med största sannolikhet rätt i sak, men ändå sätter dom bara någon slags mystifiering på något självklart. Är man positiv väcker man positiva känslor i andra, samt försöker man uppnå sina mål så kommer man ofta även att göra det. "Dokumentären" eller vad man nu ska kalla den blev således rätt fånig i längden..."
 
Jag kan inte säga att jag tycker annorlunda nu, dock kunde jag inte minnas själva produktionen när jag och Valle såg den igen igår. Alltså, jag kände igen budskapet, men inte innehållet. Eventuellt såg jag inte samma dokumentär då för 10 år sedan, men det känns märkligt. Utöver vad jag tyckte då för 10 år sedan reagerade jag nu på att det var väldigt mycket anekdotisk bevisföring. Trots kritiken gillar jag ändå budskapet.
 
Om vi ska gå till något mer seriöst så har jag även sett klart serien "Hitlers innersta krets". Mycket bra! Gav inte helt överraskande en bra bild över vilka som var i Hitlers innersta krets och hur de agerade mot och med varandra.
 
Jag såg även dokumentären "Jorden är platt" om människor i USA som tror att Jorden är platt eftersom det ser så ut. Lite knepigt tänkt kan tyckas. Det mest spännande var dock hur han som gjorde dokumentären kände sig efteråt. Han kände sig knepig eftersom han hängt med folk som tänkte annorlunda, som att ett eget tvivel smugit sig in. Typ, har jag rätt när alla andra säger annorlunda?
 
Jag och Valle såg även "Life on the road". David Brent från The Office som är ute på turné. Den hade sina poänger men var inte riktigt så bra som jag hade hoppats. Vi har även sett "The 40-year old virgin" i veckan. Inte första gången för mig, men den var fortfarande bra :-).
 
I övrigt tycker jag att vi alla tänker positivt nu så blir allt toppen :-).

Lördag igen

Hemma igen från Malmö. Givande dagar med bra föreläsare. Förvisso är jag kanske ännu mer förvirrad nu, men det är väl så, kunskapen föder mer frågor. Det är bara de okunniga som är säkra på sin sak. För övrigt intressant att det gick att åka tåg från Hallsberg till Malmö över Göteborg. En annan grej var att jag under dessa dagar typ aldrig var utomhus.
 
Igår var det terror igen och denna gång i Christchurch. Där hängde jag någon dag för rätt länge sedan. Kändes då som en rätt sömnig liten stad. Vad tänker jag med det, antagligen att ett sådant här dåd därmed lika gärna kunde ha skett här i Örebro. Jag såg även filmen från dådet igår. Vidrigt! Det var därmed svårt att sova inatt. Det var väl inte heller speciellt oväntat detta? Jag är mer förvånad, och väldigt tacksam, över att fler liknande dåd inte skett de senaste åren. Jag undrar hur länge det kommer vara så, eller om det till slut blir som terroristerna vill, att helvetet brakar löst. Fast gör det verkligen det, antagligen inte.
 
Från en sak till flera andra. Jag och Valle såg "One of us" igår, en dokumentär om tidigare ultraortodoxa judar som ville leva ett vanligt liv. Gick så där. Rätt skrämmande på många sätt. Jag har så svårt för fundamentalister, oavsett vad det är. Det blir lite en tävling i att vara bäst på att vara en idiot.
 
Idag en lugn dag. Lunch på "Fresh Food", rätt bra, och ett inköp av vinylen "Born to run".
 
Som slutkläm har jag ingen uppfattning om Gretas skolstrejk, men jag har svårt att tro att det faktiskt leder till något avgörande, men som så många gånger förut, önskar jag att jag har fel.
 
Nej det var inte det sista! Grattis till mor och far som firar 37 år som gifta idag!

I Malmö

Nu är jag i Malmö. Det var länge sedan jag var här senast. Då var det för konsert, nu är det för arbete. Antar att jag inte kommer hinna se så mycket av staden dock.
 
En lugn och skön helg har det varit. Det blev middag med Valle och Bias på Bamboo i lördags kväll. Det var bara vi där, antar att det delvis berodde på Melodifestivalen. I övrigt ungefär lika halvbra som jag mindes det från förr.
 
På dokumentärsidan har jag sett Tom Alandhs serie om Leif Silbersky. Riktigt trevlig. Silbersky ger ett ambivalent intryck på mig. Verkar på många sätt vettig, men samtidigt verkar han kunna gå över lik för att vinna, vilket jag har svårt för. Imponerande att han orkar jobba vid 80-års ålder. Han verkar även fortfarande vara rätt skarp. Skärpan imponerar också rent generellt på mig. Cancern han tar upp gällande honom själv och hans fru minns jag från när jag var barn, men jag minns inte i vilket sammanhang. Jag måste ha sett någon intervju eller dokumentär med honom tidigare, men irriterande att inte minnas när eller var.
 
Jag såg även "Blott Sverige svenska komedienner har" om svenska kvinnor i humorbranchen. På många sätt intressant, men som så många gånger förr känns det som att jag levt i ett annat universum när diverse kvinnofrågor tas upp. Kvinnor är alla gånger roliga, men var Pia Johansson någonsin rolig i Parlamentet när det begav sig?

Lördag förmiddag

Det har varit en trevlig vecka. 
 
Jag kikade på den korta dokumentär-serien om Dolly Style. Ett koncept jag av naturliga anledningar helt missat, men för den delen inte uppseendeväckande. Märkligare koncept riktade till barn kan jag inte räkna upp några om än något. Nästan lite otäckt. Dokumentär-serien gick dock mest ut på hur det kan skita sig mellan arbetsgivare och arbetstagare när målen inte verkar ha varit helt tydliga.
 
Dokumentären om Jerry Williams var väldigt fin. Väl värd att se.
 
Igår var jag, Valle, Lisa och Saga och käkade på Bueno Bistro för att sedan gå på bio. Passande att det var på kvinnodagen, men det var endast en slump. Vi såg "Captain Marvel" vilken var bra. Bra musik och rätt rolig. Förvisso lite för mycket action stundtals, men specialeffekterna måste väl visas upp. Bra film att se på bio.
 
Nu imorse såg jag Opinion Live om feminism, men det blev bara rörigt, och mycket pajkastning. Gav inte mycket. 

Top Gun

Jag har de senaste två kvällarna tvingat Valle att titta på Top Gun, en av mina favoritfilmer. Fotot är så otroligt vackert. Däremot kan jag förvånas och roas över de något annorlunda interaktionerna mellan rollfigurerna. Det är nog förvisso medvetet att det ska vara så machofånigt :-). Tar en det senare för vad det är blir det ialf en fantastisk film :-). Valle må kanske tycka annorlunda, men hon var inte helt avog till filmen :-).
 
Tråkigt med Luke Perry och Keith Flint. 
 
Annars var det inte så mycket.

Måndag

En trevlig middag på Khana Khazana med Jarlmarks i lördags kväll. Vi blev kvar till de stängde.
 
Senare sågs filmen "Crazy, Stupid, Love" klart. Som vanligt var det bara jag som lyckades se klart filmen eftersom Valle somnade :-). Bra film! Bra skådisar och kärleksfull. Givetvis på gränsen till för mycket, men den lyckades hålla sig hyggligt på rätt sida av fånighetsgränsen.
 
IKEA i söndags. Vet inte riktigt hur det skulle fungera, men kunde inte bussarna till Marieberg vara något IKEA-anpassade? Jag tänker på bagageutrymmen. Borde gå att göra något så att inte all behövde köra bil dit ut. Jag blir lite "illmamående" av allt bilkörande.
 
Kom sedan hem och såg den oerhört intressanta dokumentären "Dödligt uppdrag" om ett gäng journalister i Homs under belägringen där 2012. Ett par dödades. Intressant på så många plan, och många obesvarade frågor. Även väldigt otäck. Vilka är de "onda" och hur vill de bli framställda?
 
Innan hade jag även läst på om massakern vid Camp Speicher i Irak 2014. Det är nästan helt otroligt att jag inte kände till den innan. Jag har säkert läst någon notis tidigare, men inte förstått magnituden. Det är inte riktigt "Katynska" mått, men parallellerna är lätta att dra, och det är ändå få som känner till det här. Dumt att skriva så klart, men googla det inte.
 
Idag såg jag "Flykten från Saudiarabien". Den handlar om kvinnor som flyr förtrycket i Saudiarabien. Intressant, och det föder så många frågor. Hur illa ser den "vanliga" kvinnan på sitt liv i Saudiarabien, åker några tillbaka efterhand, vad händer med de som åker tillbaka självmant och de som tvingas tillbaka?
 
Som sagt, kunskap föder mer frågor.

Ett avslut

Igår hade vi avslutning med jobbet. Mat på Clarion och delande av minnen av de som ville. Förutom den ambivalenta känslan till konstlad inbördes beundran var det riktigt trevligt. Paul höll en av sina numera klassiska prosadikter, och den var, ursäkta svordomen, så jävla bra. 
 
Efteråt var vi runt lite överallt. Vi var på Stora Örebro, Saluhallen, Lily's och till sist Art Bar. Mycket folk på de flesta ställen. På Art Bar var det väldigt trevligt. Bra musik och trevliga samtal. Var förvisso trevligt även innan, men jag trivdes verkligen på Art Bar med de som var där. En viss saknad kommer finnas i mig.
 
Idag har jag spenderat en del tid med att läsa Fredrik Reinfeldts "Nya livet". Jag läste hans biografi för ett par år sedan, och jag minns det som att jag tyckte den var riktigt seg. Har säkert skrivit om det här, men orkar inte kolla upp det. "Nya livet" var roligare, men rörig. Så här efter att ha läst ut boken har jag svårt att förstå vad han vill ha ut av boken? Boken känns självgod. Allt är bättre än förut och blir ännu bättre om vi gör som Reinfeldt vill. 
 
Annars har väl Nils Horner och Arnhem varit aktuella idag.

RSS 2.0