En dag kvar i Rom

Det är ganska upptagna dagar, det gör att jag inte riktigt hinner med att sätta mig ned och skriva, men nu har jag lite tid. Nu har jag flyttat ut från B&B Chic där jag bodde med en lätt bohemisk tant och hennes hund Baby. En liten hårig hanhund dessutom, med tanke på namnet eventuellt märkligt. Rätt skönt att slippa bo där, även om det på det hela taget var ett bra boende, men jag orkar inte alltid småprata med en tant när jag kommer hem, eller ska äta frukost :-). Nu sista natten bor jag hos Valles familj istället. Lite påträngande må hända men bättre :-).
 
Innan jag går in på de senaste dagarna måste jag dela med mig av ett par spaningar. Jag hade problem med att köpa biljett till tunnelbanan imorse. Biljettautomaterna accepterade inte kort eller sedlar över fem euro. I mitt tycke några aningar märkligt. Det löste sig dock genom att köpa en biljett i en kiosk. Hursomhelst osmidigt, när det finns biljettautomater.
 
Det här har jag kanske nämnt tidigare, men det är många migranter som har hittat på sina egna arbeten här. Det kan vara att leta reda på parkeringar eller hålla rent på en trottoar. Huruvida det är ok vet jag dock inte. En annan grej gällande arbeten är att det kryllar av folk som säljer diverse köföreträden och guidningar osv. Det är svårt att inte gå runt i turistområdena utan att bli "påhoppad". Måste vara störigt för vanliga romare som arbetar i dessa områden. Förvisso kanske försäljarna börjat känna igen dem. För mig är det ialf störigt, om än inte oväntat.
 
Trafiken är en annan intressant sak. Det är bilar precis överallt. Det är även "ok" att stanna typ mitt i vägen för att gå av och handla något. Någon tanke på att det stoppar upp trafiken verkar inte finnas. Annars rullar trafiken på bra. Jag upplever inga långa köer. Det är stopp hela tiden, men det rullar på. Det är även väldigt oreglerat gällande filer osv. Bilarna liksom flyter fram i ett myller. Det är annorlunda för mig, men trots att jag upplever trafiken som lite otäck har jag inte sett någon olycka än.
 
Ja vad har hänt de senaste dagarna?
 
Kvällen efter att vi varit i Peterskyrkan och i Trastevere blev lugn. Det blev lite pizza hos Valles föräldrar, men inte mer än så.
 
Dagen efter var Valle ute och shoppade medan jag tog en egen tur i Rom.
 
Jag började med att besöka Castel Sant'Angelo som ligger i närheten av Peterskyrkan. Det är ett mausoleum och en borg. Jag tror att jag hade tur med inträdet, för det kändes som att jag fick betala mindre än vad jag borde fått, fem euro bara. Har för mig att det ska kosta mer. Hursomhelst, det var ett trevligt besök där jag kunde ladda ned en audioguide på telefonen och därmed slippa en extra apparat för att lyssna på guidningen. Besöket gav förutom att det alltid är spännande att rumla omkring i gamla borgar bra utsikt över Rom.
Utsikt från Castel Sant'Angelo och bron som förbinder borgen med Vatikanen. Där har påvar sprungit när de inte vågat vara kvar i Vatikanen för att söka skydd i borgen.
 
Sedan började jag en lång promenad i Berninis fotspår. Jag gick först till Piazza Navona för att kika på "Fontana dei Quattro Fiumi", sedan vidare till kyrkan "Santa Maria Maggiore" där Bernini är begraven. Exakt var lyckades jag dock inte förstå. Jag kunde inte hitta att det var utmärkt någonstans, och vad ett högaltare är, där han ska vara begraven enligt Wikipedia, vet jag inte :-). Om jag nu missade Berninis grav så var det ialf en väldigt fin kyrka :-). Till sist besökte jag även kyrkan "Santa Maria della Vittoria" för att kika på Berninis skulptur "Den heliga Teresas extas". Det är galna skulpturer, och kul att en kan gå och se dem lite här och var utan att betala en krona. Förutom dessa besök besökte jag också kyrkan "Sant'Andrea della Valle", men det var främst för det vackra namnet :-).
"Den heliga Teresas extas" i en kyrka nära dig, om du nu bor i Rom.
 
Ja det var väl det jag hann med under dagen. Det blev mycket knallande och fötterna gjorde lite ont när jag var klar :-).
 
Kvällen spenderade vi sedan med några kompisar till Valle på restuarangen "Mo Mo". Trevligt och bra mat. En kul grej från middagen var att företaget "Findus" kom upp. De är tydligen stora i Italien, och de andra blev förvånade när jag påpekade att det var ett svenskt företag, ialf från början.
 
Igår var det mer spännande. Jag, Valle och Abbe åkte till "Via Appia Antica" för att gå på riktigt gammal väg och även få lite frisk luft. Väldigt vackert och lite av en märklig känsla att gå på en väg som byggdes för typ 2000 år sedan. Det är hisnande när jag tänker på det!
"Via Appia Antica". Kanske inte ett lika vitalt och elegant hopp som 14-åringarna lyckas med :-). Jag lyckades även ha sönder mina byxor innan, när jag var iväg och kissade i buskarna :-). Fastnade i någon törnbuske, men som synes är det inte de nyaste och fräschaste byxorna :-).
 
Förutom själva vägen, fanns det vid den plats där vi var, även en mängd andra ruiner. Det mest intressanta var dock "Sankt Sebastians katakomber". Det är en väldigt stor underjordisk begravningsplats dit en bara får gå med en guide. Väldigt spännande. För att tjäna lite tid hade vi en guidning på italienska, så jag missade nog en del, trots att Valle översatte det viktigaste, men det var riktigt spännande ändå. Känslan var att en lätt kunde gå vilse där nere. Foton fick tyvärr inte tas i katakomberna. 
 
I kyrkan ovanpå katakomberna, "San Sebastiano fuori le Mura", finns även en skulptur av Bernini som var tillägnad Drottning Kristina, vilket var oväntat och intressant.
Jag och Berninis skulptur till Drottning Kristina. Kan även tycka det finns viss humor att skriva att jag själv är med på fotot, som att någon skulle missa det...
 
Senare på eftermiddagen blev det även att gå runt lite i Roms shopping-kvarter, mycket folk, och på kvällen trevlig middag med andra av Valles kompisar på en restaurang i området Testaccio.
 
Jag gillar inte att vara negativ, men jag surade en del igår och idag över att Swedbank-aktien rasade. Jag hade ju tänkt att den oron var över, men tydligen inte. Den repar sig säkert till slut, men just nu hade jag alltså fel när jag gick in i aktien efter första raset. Så kan det gå!
 
Ja, ja. Idag verkar det bli en lugn, skön och härlig dag!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0