Storm, Fremantle Prison och lite annat...

Igår var det full storm i Perth. Sedan mätningarna började 1993 har inte en vårstorm som denna registrerats tidigare. Det var dock inte överjävligt på något sätt, men det vanliga med att något tak som flyger av, massa träd och grenar som slits loss, och någon stackare som fick ett av dessa träd på sin husvagn så att dennes dagar var räknade inträffade, alltså den vanliga visan. För egen del märkte jag av stormen genom att med någon meters marginal inte få en stor gren i huvudet när jag och syrran knallade runt i Northbridge, samt att det låg bråte lite här och var. Vindarna i sig upplevde inte jag som överjävliga. Jag är dock tacksam för att jag kom hem från Melbourne dagen innan, för en himla massa flyg hade fått avbryta landningar vid Perth-flygplats, och det hade inte minskat min relativa flygrädsla.
 
På dagen var jag och syrran till ett outlet-shopping-center där det mesta var rätt dyrt ialf, beroende på att allt är dyrt här, så jag hittade inget spännande. Efteråt åkte vi till stadsdelen Northbridge för att gå runt lite och käka mat. Northbridge är Perths alternativa del med hostel, XXX-affärer och uteställen. Som Kings Cross i Sydney eller Camden i London om man hårddrar det lite. Det vill säga rätt mycket lodisar, risiga hus och en allmänt "skön" attityd :-).
Northbridge. Runt parasollen i bakgrunden kan man sitta på saccosäckar och kika på film på en stor skärm, vilken jag dock tydligen inte lyckades få med :-).
 
Efter en god hamburgare på Jus Burger bar det tillbaka till Applecross för att vänta in kvällens stora händelse, nattur på det hemsökta Fremantle Prison. Förutom att fängelset anses hemsökt är det även upptaget på listan över världsarv tillsammans med tio andra fängelser för straffångar i Australien. Det blev bara jag och Erik som åkte till fängelset.
Ingången till det hemsökta Fremantle Prison, och stormen som kan skönjas genom molnens färg och utseende gjorde inte det hela mindre spännande.
 
Natturen på fängelset innebar 90 minuters guidning och visst skådespel. Man fick se de olika fängelseavdelningarna, de trånga cellerna, death-row, avrättningsplatsen m.m. Skådespelet innebar att det på vissa platser hoppade fram en "främling" och gjorde ett litet skådespel om något som hänt på fängelset, eller för att mer visuellt förklara hur något var. Det hela var mycket spännande och guiden gjorde allt för att skrämma upp oss besökare genom att berätta spökhistorier om fängelset och säga att det finns många konstigheter på foton från fängelset. För övrigt var guiden grymt bra och hela turen var superb rakt igenom.
Här inne hängdes 44 personer. Det ser även ut som en person är på gång att hänga sig själv...
En typisk fängelsekorridor. Tror detta är på avdelning 4a där de värsta fångarna satt, mördare m.m. Bilderna är överlag rätt usla på grund av att det var mörkt överallt under turen.
 
Andra intressanta fakta om fängelset är; att det stängdes så sent som 1991, toaletter fanns inte, utan de intagna gjorde sina behov i hinkar, fångar som tilldömts piskrapp fick dessa utförda på fängelsets mark, och om de exempelvis tilldömts 20 piskrapp och bara pallade 13 innan de typ dog, kördes de till sjukan där de fick friskna till så pass att de kunde komma tillbaka och få resterande piskrapp utförda.
 
Idag har jag inte gjort allt för mycket intressant. Det är fortfarande rätt dåligt väder, även om det inte är storm fortfarande. Jag har styrketränat och försökt hitta ett par bra shorts, det senare misslyckades dock, och inga shorts har inhandlats. Ikväll ska jag ta hand om Saga och Lisa, eller om de tar hand om mig, för Erik och Juliana ska iväg en sväng själva.
 

Kommentarer
Postat av: Löwet

Du kan ju snart mer om världens fängelser än vad Björn Hellberg kan om tennis :) Verkar guld downunder, gött.

såg förresten att Muse hade ställt in sina spelningar men det har du säkert koll på

2012-11-30 @ 14:33:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0