Race

Men först, det kan bli nytt jobb på jobbet igen, men vi får se...
 
Jag fick även mitt nya pass idag. Polisen hade dock glömt att höra av sig till mig om att passet var klart, så det var först när jag gick dit och undrade vad som hänt idag som jag fick passet.
 
Jag och Valle såg filmen "Race" i helgen. Den handlar om Jesse Owens och när han tävlade i OS 1936 i Berlin. Det verkar som den är någorlunda i linje med historien och inte tar sig allt för stora friheter. Jag saknade en del om Owens uppväxt osv, men bra film ändå. Under filmen märkte jag att jag inte hade så bra koll på Jesse Owens, och att jag inte heller tänkt något särskilt på nazisternas inställning till svarta. Hursomhelst en rätt bra film.

Bubbelte

Jag är inte först på bollen, men igår var jag och Valle och drack bubbelte på Baicha här i Örebro. Baicha är ett relativt nytt ställe i Örebro som serverar den för mig nya drycken bubbelte, eller boba, som den kanske bättre kallas.
 
Bubbelte är, som jag förstår det, te med små bollar av tapiokarot som dricks genom sugrör. Det gör att medan du dricker teet får du även i dig bollarna, vilket blir rätt kul.
 
Bubbelte verkar finnas i olika fomer, men jag tog någon normalvariant. Det var rätt sött, och som tidigare nämts rätt kul att dricka, eftersom en får små goda bollar att tugga på under drickandet. Jag uppfattade tapiokabollarna som lite salmiaksmaknade, vilket passade mig bra.
 
Kul med en "ny" dryck och jag kommer säkert gå tillbaka till Baicha för mer bubbelte.

Flugornas Herre

Det är riktigt varmt, och då passar det sig bra att ligga inne och läsa.
 
När jag var hos Nisse för några helger sedan lånade jag boken "Flugornas Herre" av honom. Den har något slumpmässigt haft viss påverkan på mitt liv. Jag hade aldrig läst boken innan men jag har sett filmen som kom ut 1990 någon gång när jag var barn. Jag minns inte hur gammal jag var, men sannolikt inte allt för gammal. Jag minns det som att jag såg den med Magnus, och att jag blev överraskad hur en förmodad ungdomsfilm kunde vara så våldsam. Jag har för mig att jag upplevde filmen som rätt otäck. Det har gjort att "Flugornas Herre" satt ett rätt stort avtryck i mig och att jag även kommer ihåg rätt mycket av filmen, vilket jag märkte nu när jag läste boken, även om en del skiljer sig åt mellan boken och filmen.
 
Vad tyckte jag om boken då? Att en grupp människor bildar olika grupper som börjar strida mot varandra är numera inget unikt i mitt medvetande. Att det är barn i boken gör det hela förvisso något mer intressant och annorlunda.
 
Trots att jag kom ihåg mycket från filmen gällande boken var den ändå en riktig bladvändare, och det är ju positivt :-).

Romarriket och ABBA

"Romarrikets avgörande dagar" är en dokumentärserie om några speciella händeser i Romarrikets historia. Jättebra för personer som mig som inte har superkoll på Romarriket och därmed får något av en översiktsbild istället för bara ett nedslag någonstans. För mig blir det dessutom ännu roligare när det är så många platser från Rom som jag verkligen kan relatera till, och inte bara besökt en gång, eller för väldigt länge sedan.
 
Så för mig var serien utmärkt förutom på en punkt, den kvinnliga historikern som programledde det hela hade en tendens att vilja visa sin avsmak och sitt avståndstagande för exempelvis den slakt som föregick på "Den Flaviska Amfiteatern". Det är väl inget fel i det kanske, men jag föredrar att en bara förmedlar historia, inte blandar in egna ställningstaganden.
 
Jag och Valle såg också "ABBA: Hemligheterna bakom hitsen". De går igenom låtarna "Mamma Mia", "Dancing Queen" och "The Winner Takes It All" och hur de uppkom osv. Helt ok, men kanske inte så mycket nytt under solen.

Bad, bad, bad!

Igår badades det lite överallt!
 
Genom livet har ofta bad i sjön Unden nämnts som något speciellt. Jag hade dock aldrig varit där förrän nu igår, det främst med anledning av att det är ca en timmes bilresa från Örebro. Jag och Valle tog oss dock dit igår. Jag blev lite lack på att det kostade 50 kr att parkera, men annars levde badet upp till förväntningarna. Det finns en stor sandstrand, vilket ger en känsla av hav, och sedan är det väldigt långgrunt, vilket också ger en havskänsla. Att det var så långgrunt gjorde dock att det var lite svårt att doppa sig :-).
Tivedsbadet vid sjön Unden.
 
Vi åkte sedan vidare till badplatsen Vitsand vid en sjö som jag tror heter Trehörningen. Där var det toppen. Lite likt badet i Unden, men trevligare, mindre och lugnare på något sätt, och även gratis parkering :-).
Badplatsen Vitsand.
 
Till sist stannade vi vid Tisaren för bad vid Tisarstrand. Inte illa det heller. Här har ju Bias ordnat med fina bryggor och hopptorn som en kan hoppa ned i vattnet från :-). Jag hörde efter badet att det eventuellt var algblomning i Tisaren nu, men antar att det inte är så allvarligt. Det "roligaste" med doppet i Tisaren var dock att jag hoppade i med bilnyckeln i fickan, och kom på det först när jag gick upp på bryggan :-). Himla tur att inte bilnyckeln ramlade ur fickan under badet, den fungerade sedan trots att den blivit blöt, vilket också var tur :-).

Mästare i kavaj

Jag vet inte om jag ens kände till uttrycket innan, jag borde ju ha hört det någon gång tänker jag? Jag fick dock uttrycket förklarat för mig i onsdags av Nisse och Bias. Det handlar om när ett lag blir mästare utan att själva spela, att typ sitta bredvid i kavaj.
 
Igår kväll blev Liverpool mästare i kavaj. Mästare för första gången på 30 år. Det är första gången jag kan minnas att de blir mästare. 1990 kanske jag hörde talas om att de blev mästare, men det är inget jag kommer ihåg.
 
Efter den här fantastiska säsongen har det mest varit en fråga om tid innan Liverpool ska bli mästare, men nu är det klart. Att det skulle vara avgjort redan nu var inget jag kunde tro innan säsongen. Förra säsongen var även den fantastisk, men utan egentliga nyförvärv till den här säsongen, ett något statiskt mittfält och utan tillräckligt bra ersättare till fronttrion, trodde jag nog att förra säsongen var ett undantag. Jag hade som tur var fel och nu är Liverpool överlägsna mästare.
 
Hur känns det? Inte så mycket alls tyvärr eftersom det varit "klart" så länge, men kanske främst för att det avgörs just i kavaj. Hursomhelst är det ialf något som är väldigt härligt att få vara med om, att det lag som av någon anledning "alltid" varit en del av min identitet äntligen får vinna Premier League. Det känns lite som att jag vunnit Premier League :-).
 
Y.N.W.A.

The Boy Who Harnessed the Wind

När Valle får välja film är det sällan blodigt och otäckt. Då är det oftare filmer som väcker inspiration :-). Med anledning av detta kikade vi på "The Boy Who Harnessed the Wind" för ett par kvällar sedan. Det är en film om en kille i Malawi som med enkla medel lyckas bygga ett vindkraftverk och på så sätt hjälpa familjen och andra i hans by att få vatten till deras odlingar. Alltså vindkraftverket ger el som driver en pump som i sin tur pumpar upp vatten ur en brunn.
 
En fin film med främst, ialf för mig, okända skådisar som gör bra insatser. Efter att ha sett filmen hade jag en god känsla i kroppen. Så Valle hade rätt, filmen var inspirerande, ialf till att göra goda saker.

Är inte sommaren lite stressig?

Jag har säkert skrivit om det förut, men isf var det för rätt länge sedan, men är inte sommaren den mest stressiga årstiden? Det finns ett "krav" på att vara ute för att det är varmt och "bra" väder, men ofta är det alldeles för varmt för att vara just ute, vilket bara gör det obekvämt. Sedan ska en helst vara brun. För oss som lättare blir röda än bruna är det jobbigt. Jag vet inte hur många gånger jag har fått höra att jag är vit, och att det är bättre och finare att vara brun. Nu när jag är lite äldre skiter jag mer i det, men det är alltid jobbigt att exempelvis åka och bada. Det med anledning av att det är jobbigt att vara en av de vitaste på badplatsen, men även för att risken att jag bränner mig är stor. Missar jag en punkt med solkrämen blir jag röd. Resten av året slipper jag de här sommarkraven, därav är sommaren lite stressig.

Finansministern

Det är varmt idag och varmare ska det bli, vilket gör att det knappt går att vara utomhus.
 
Vi har städat lite, och tydligen flög det in en fågel i lägenheten när jag var och tränade, men annars är det inte mycket att rapportera om dagen förutom att jag läst ut "Finansministern".
 
Det är Anders Borgs bok om sitt liv som finansminister i Sverige. Han förklarar sin roll under finanskrisen och eurokrisen osv. Det är mycket namn, termer och organisationer som flyger förbi i boken vilket kan bli lite svårt att hänga med i. Däremot fick jag en ännu bättre bild av Anders Borg själv till skillnad från vad jag fått från många andra vars biografiska böcker jag läst. Borg framstår genomgående som klok och resonerande samt som mer pragmatisk än idealistisk.
 
Jag tror inte jag kommer komma ihåg så mycket av det Anders Borg skriver om i boken, men jag kommer sannolikt ha en ännu bättre bild av honom än tidigare.

En semesterdag

Idag har jag den första av fem semesterdagar. Jag började dagen med en god gärning genom att lämna blod. När en har lämnat blod är det inte rekommenderat att träna samma dag, så därav har dagen varit, och kommer fortsätta vara, lugn.
 
Jag såg klart "Batman & Robin" som jag började kika på igår. Den var inte riktigt så dålig som jag hade förväntat mig, men var precis som "Batman Returns" en barnfilm. George Clooney var anonym som Batman, men Uma Thurman var bra som Poison Ivy. Ja, något bättre än förväntat, men på det stora hela inget att hänga i julgranen så att säga.
 
Ja, vad ska ska jag göra nu den här gråmulna dagen?

Ett par andra filmer

"Batman Forever" var allt annat än bra, men det beror nog lite på hur och när en ser filmen. Att jag inte gillade den var att den var så riktad till barn. "Batman" och "Batman Returns" är sagolika, och inte "verkliga", men ändå väldigt bra, "Batman Forever" blev dock en rätt fånig barnfilm. Som jag förstår det var det meningen, och det kanske tilltalar barn, men för en vuxen blir det bara fånigt, och det är trots att det är mycket bra skådisar i filmen. Lite synd att de misslyckades så med "Batman Forever", men som jag förstår det är nästa film i serien, "Batman & Robin", ännu sämre.
 
Däremot var dokumentären "The Dawn Wall" riktigt bra. Den handlar om en lirare som bestämmer sig för att friklättra upp för en bergvägg i Yosemite där ingen lyckats klättra upp innan. För att lyckas med det värvar han en annan snubbe och de spenderar flera år för att hitta en väg för att kunna klättra upp för bergväggen och sedan träna på de olika etapperna. Det låter supertrist, men dokumentären var väldigt bra. Ja, en tycker att han som är hjärnan bakom projektet har något för få intressen och något för lite att göra i sitt liv, men det spelar ingen roll, det är väldigt intressant ändå :-).

En tillbakablick i livet med Léon

Igår kväll fortsatte jag och Valle mitt projekt gällande att hon ska se lite mer "klassiska" filmer och valet föll på "Léon". Personligen hade jag inte sett "Léon" på kanske 20 år, så det var givetvis även ett något egoistiskt val av film :-).
 
"Léon" kom ut 1994 och jag såg den kanske ett par år senare. Sedan tror jag att jag kopierade den av Sörman i början av 2000-talet, men jag minns inte om jag tittade på den igen. Hursomhelst kom jag ihåg storyn hyggligt, men detaljerna i filmen mindes jag väl inte så bra.
 
När jag såg "Léon" på 1990-talet minns jag det som att jag tyckte att filmen var riktigt bra. Jag kan inte minnas varför, men antagligen blev jag fascinerad av Jean Reno i rollen som hit-man. Jag tror att jag tyckte han var riktigt cool eftersom han var kallblodig, men samtidigt väldigt empatisk. Något med att han inte följde några konventioner utan gick sin egen väg. Sedan att han var övermänsklig i sitt gebit gjorde säkert även det sitt till. Jean Reno har jag även sedan dess tyckt varit en bra skådis, utan att egentligen veta varför.
 
Nu när vi såg "Léon" igen blev det ju givetvis med helt andra ögon. Jean Renos roll upplevde jag fortfarande som intressant, men han överglänstes stort av både Gary Oldman och Natalie Portman, och då speciellt av Gary Oldman. Jag mindes inte ens att Gary Oldman var med i filmen, men han är helt fantastisk.
 
Det som dock främst slog mig gällande filmen är att den behandlar en minderårig flicka och hur hon, på ett i filmen positivt sätt, också åtminstone utbildar sig till hit-man. Hon blir även kär i den mycket äldre Jean Reno och är sexuellt intresserad av honom. Det känns ialf i dagsläget som mycket kontroversiellt, men var inte heller något jag reagerade på när jag såg "Léon" senast. Hela den aspekten måste vara rätt ovanlig i film?
 
Sammantaget en helt fantastisk film, även om jag nu omvärderat varför jag tycker den är fantastisk :-).

Midsommar i Hökarängen

Det blev en annorlunda Midsommar i år. Ett litet sällskap och utanför Sthlm för första gången. Jag och Valle firade alltså Midsommar i Hökarängen. Jag börjar ju direkt tänka på "Snowroller" och "Staffans Matematik" när jag hör Hökarängen, vilket säkert är ganska standard för svenskar i min ålder och något äldre. Vi grillade under dagen och gick till Hökarängsbadet i Drevviken på kvällen. En lugn och mycket trevlig Midsommar.
 
Idag har vi besökt Skogskyrkogården, Tyresö och Strängnäs domkyrka. Trankilt men samtidigt något morbit att vandra runt på Skogskyrkogården och spännande att få se de nu återfunna regalierna i Strängnäs Domkyrka.
Skogskyrkogården är en speciell plats att vandra runt i.
Jag och Karl IX:s regalier :-). Jag tror att de kom tillbaka efter stölden och påföljande renovering igår.

Knutby

Jag har i veckan sett det rätt långa reportaget från Uppdrag Granskning om Knutby, vilket var väldigt intressant.
 
Det är så otroligt fascinerande att så många människor kan tro så konstigt, men samtidigt borde jag inte vara förvånad eftersom det är så extremt många av oss människor som har en religiös uppfattning i form av tro på att diverse profeter har något med en gud att göra. Att jag därmed blir fascinerad över hur vilseledda människor kan vara är väl i den bemärkelsen främst lite naivt av mig.
 
Det är inget nytt, men församlingen i Knutby trodde på riktigt att Åsa Waldau skulle gifta sig med Jesus, och det i många år. Det verkar inte heller ha spelat någon roll att Åsa sparkats från sin förra församling och var gift med en 10 år yngre man som hon uppenbart träffat långt innan han var 18 år. Jag gillar förvisso normbrytande beteende, men gör de verkligen det i kristna kretsar? Borde inte det här ha varit en varningsklocka?
 
Det verkar inte heller uppstå några stora tvivel när Åsas närmsta man eventuellt har ihjäl sin första fru och sedan ser till att en annan person har ihjäl hans nya fru, som också är Åsas syrra. Hon värvar sedan in en ny lirare som närmsta man och som ligger runt med "halva" församlingen för Åsas skull. Det är minst sagt intressant. Åsa verkar dessutom ha haft sitt eget harem, eller lyktstolpar som de kallades, av män, men det får en tyvärr inte så mycket information om i reportaget.
 
Nog att jag trodde att det var skruvat i Knutby sedan tidigare, men det här slog ju alla "förväntningar" :-).
 
Se gärna reportaget, ni lär inte bli besvikna :-).

Ett par filmer

Jag såg "Batman Returns" häromdagen och blev imponerad. Den var ännu bättre än "Batman". Jag har tidigare inte varit så imponerad av Tim Burton, men efter att ha sett "Batman Returns" förstår jag hans storhet. Han fick verkligen till en sagolik film i "Batman Returns". Det är mycket som är på randen till att bli fånigt, men som inte blir det, utan det blir riktigt bra. Jag är imponerad.
 
Jag var inte lika imponerad av Woody Allens "A Rainy Day in New York". Den var inte dålig, men det var liksom inget nytt. En film i mängden.

Varmt

Det har varit en varm helg. Det gjorde att jag och Bias åkte iväg till Nisse i Åsbro för lite snack, häng, grill och bad, vilket var supertrevligt.
 
Det hälsade även på en familj med rådjur och en grävling som skrämde mig rejält. Jag tror aldrig jag sett en grävling förut :-).
 
Det är ett litet sommar-paradis Nisse bor i med egen brygga och enorma ytor att röra sig på. Det känns som att jag skulle kunna ha stannat kvar där längre. Bada lite, fiska lite, läsa lite och bara hänga.
Bjuder på en bild på ett par välsvarvade badpojkar också :-).
 
Nu är det tre dagars arbete innan det blir en dryg veckas semester.

Övrigt då?

Jag och Valle har sett "Filthy Rich" om Jeffrey Epstein. Väldigt intressant för en sådan som jag som missat stora delar av den här historien och även blandat ihop den med Harvey Weinstein. Det uppkommer mycket frågor i mitt huvud om moral, juridik, ordval, eget ansvar osv efter att jag sett dokumentärer som den här. Jag har skrivit det förut, men jag känner ofta att jag behöver diskutera en massa efteråt, vilket jag tar ut på ett gäng människor :-).

Hur har jag sett på Palme genom åren?

Det är en bra fråga jag ställer till mig själv... Jag var tre och ett halvt år när Palme mördades och minns ingenting från den dagen. Jag antar att det måste ha varit en stor sak i hemmet, men bristen på ålder gör väl att inga minnen fastnade.
 
För mig är det främst alla turer kring Christer Pettersson som fastnat i minnet. Någon kunskap om PKK- eller Sydafrika-spåren har jag aldrig haft, även om jag hört talas om dem.
 
Gällande Palme själv och hans gärning är jag inte heller speciellt insatt. Jag har sett dokumentären om honom som kom för rätt många år sedan nu, och han dyker ju upp lite överallt, men jag var som sagt för ung för att minnas något av honom i livet och jag har inte läst någon bok om honom.
 
Det är alltså mordet och allt snack om Palme som hängt med mig genom livet, men jag kan inte påstå att jag bildat mig någon egen uppfattning. Har jag haft någon uppfattning är den nog något negativ, men det skulle mycket väl kunna ändras med mer kunskap.
 
Ja så mycket mer har jag inte att säga om min relation till Olof Palme.

Ett något oväntat antiklimax

Palmegruppen kom fram till att det var Skandiamannen som mördade Olof Palme. Det var inte oväntat, men som alla skriver idag, en hade väntat sig något mer. Någon viktig bevisning. Nu kommer alla bara fortsätta spekulera kring andra spår, och även vi som fick "rätt" har det svårt att bli nöjda med det som presenterades. Det var synd :-(.

Vem mördade Palme?

Imorgon ska vi få någon slags lösning på Palme-mordet. Det är väl rimligt att tro att inte alla kommer bli nöjda, men jag gissar att de allra flesta kommer bli någorlunda nöjda med den lösning som kommer presenteras.
 
Antagligen har vapnet hittats hos förslagsvis släktingar till Skandia-mannen eller någon liknande person. Det gör i sin tur att det inte kan vara så många andra som kan ha mördat Palme.
 
Jag är övertygad om att det är en ensam person som mördat Palme, och det är av två anledningar. Den första är att det bara sköts två skott. Jag tror att en yrkesmördare hade skjutit Palme ett par gånger till, och inte heller lämnat Lisbeth vid liv. Att fler skott inte gick av kan förvisso bero på eldavbrott, men jag är tveksam till det. Den andra anledningen är att jag tror att det hela hade blivit känt om det var typ PKK eller någon säkerhetstjänst som utfört mordet eftersom väldigt många hade varit inblandade då.
 
Det må vara naiva argument, men de är samtidigt utan brus, vilket ialf för mig gör dem rimliga.
 
Hursomhelst, vi får se imorgon :-).
 
Fint att dubbelmordet i Linköping fick en lösning också!

Batman

Igår såg jag den första av de mer moderna Batman-filmerna, den första som Tim Burton regisserade. Klart bättre än jag trodde och mycket mer serietidningsmässig än vad jag kan komma ihåg i en jämförelse med Nolans Batman-filmer.
 
Filmen fick mig även att fundera på om jag hade någon relation till Batman när jag var liten. Jag hade en t-shirt när jag var 9-10 år, vilket säkert hade med den ovan nämnda filmen att göra eftersom den släpptes 1989, vilket passar bra i tid. Jag såg även rätt mycket av den där "smash" "boom" serien med Batman och Robin som gick på TV. Därifrån måste jag gjort en av mina första kritiska iaktagelser när det gäller film och serier eftersom jag alltid ansåg det vara konstigt att bovarna alltid skulle ta livet av Batman på så finurliga sätt istället för att bara ha ihjäl honom :-). Ett problem som även går igen i exempelvis Bond-filmerna :-).
 
Annars är väl Batman och Superman de två amerikanska seriehjältar jag främst kände igen som barn, vilket jag antar var lite standard då.

Unbelievable

Det är miniserien jag pratar om. Jag instämmer i hyllningskören, väldigt bra. Det var svårt att sluta titta och en del riktigt bra skådespeleri, och förvisso en del som kändes krystat, men främst bra :-). Men det är ändå något som gnager...

Yesterday

Egentligen vill jag skriva någon om våld, polisvåld och kravaller, men jag känner att jag har långt ifrån en heltäckande bild och att jag därmed måste läsa på mer eller åtminstone pröva den kunskap och de argument jag har i diskussioner med andra innan jag uttalar mig. Jag är dock rädd att det kan bli lite som med metoo, att till en början springer de flesta åt ett håll, men att det inte riktigt leder fram till det som var förhoppningen.
 
Något mycket trevligare, igår såg jag och Valle filmen "Yesterday". En film vi sett reklam för många gånger, men inte sett förrän igår kväll. Den handlar om en kille som hamnar i en dimension där bara han och några enstaka andra kommer ihåg The Beatles och deras musik. När han sedan börjar spela deras låtar blir världen helt betagen i både honom och musiken.
 
En utmärkt idé till en film och som de sedan lyckas förvalta någorlunda väl. Det hade sannolikt gått att förädla idén ännu bättre och slutet är nog lite väl feel-good, men på det stora hela en riktigt härlig film.
 
Jag hade nog förväntat mig att filmen skulle vara sämre, men jag tycker nog att den når upp till en 4a på en 5-gradig skala :-).

Att rädda ett barn

Jag såg precis klart dokumentärserien "Att rädda ett barn". Det handlar om hur en organisation för barns rättigheter vid namn Bry verkar ha fått ett rent hårresande tunnelseende gällande ett fall. Det är helt barockt. Jag blev stundtals förbannad och stundals var det skrattretande, trots det allvarliga temat. Att jakten på det goda så ofta rinner över i galenskap.
 
Alla måste se dokumentären! Att Bry skulle ha rätt i det här fallet verkar osannolikt.
 
Så kom det äntligen fram lite mer generellt också, alltså att PISA-resultaten från förra året sannolikt handlade om en hel del fusk. Det återstår väl att se kanske, men att de inte skulle vara sämre än vad som framgick i december har jag mycket svårt att tro.

...

Jag vill skriva något klokt om George Floyd, men jag kan för lite om allt bakomliggande. Jag nöjer mig med att polisingripandet var helt huvudlöst och ska kritiseras.
 
Jag lackade lite på jobbet idag, jag börjar bli trött på att jag inte vet vad min tjänst innebär riktigt. Att den är rörig beror både på mig och andra. Jag har inte satt ned foten och en del andra ser väl det som rätt bra att jag handlägger mycket.
 
Annars såg jag "Kampanjen mot klimatet" i söndags. Hur oljebolagen tidigt kände till miljöproblemen med oljan, men sedan startade en kampanj för att så tvivel. Jag har sett någon liknande dokumentär tidigare, men den här var bättre. När det finns ett om är det så lätt att så tvivel. Jämför bara med all religion...
 
Jag såg även "Voodoohora" om nigerianska horor i bland annat Sverige. Inget okänt för oss som arbetar på Migrationsverket, men ändå en givande dokumentär.
 
Jag och Valle såg även "Kampen mot coronaviruset". Inte mycket nytt under solen där, eller jo kanske, det framgick något om att inte alla fick vård? Det var väl inte ny information men ändå lite läskigt.

RSS 2.0