Kontraster

Snart ännu en orolig natt över situationen i Ukraina.
 
I stark kontrast står Liverpools seger i Ligacupen idag. Kikade på matchen på Pitcher's med Linus och någon snubbe till. Underhållande 0-0 match som avgjordes på straffar efter att alla spelare slagit varsin straff, men där Chelseas målvakt missade den sista. Aldrig sett något liknande förut. Matchen var förhållandevis jämn där Chelsea tog över på slutet, och nog borde ha vunnit, efter några byten från Liverpools sida. Thiago skadad, hoppas inte allvarligt, för annars kan det nog bli svårt med fler titlar för Liverpool.

Följer utvecklingen

Jag sitter främst med liveuppdateringar från kriget i Ukraina. Det känns inte som så mycket annat är meningsfullt att göra just nu. Ukraina stretar emot bättre än jag hade förväntat mig, vilket jag även tror är samma uppfattning som Putin har.
 
Vi träffade ett gäng från Kharkiv när vi var i Odessa för några år sedan. Hur går det för dem? Livet är fullt med kontraster.

Meningslösheten

Det började flöda in asylansökningar från ukrainare idag. Sannolikt från personer som varit här ett tag, men ändå. Det märks fort.
 
Meningslösheten med kriget är det som provocerar mest. Det är så ini helvete onödigt.

Ukraina

Jag hade fel. Ibland är det jobbigt att ha fel för att det är irriterande att ha fel, men i det här fallet är det bara ledsamt. Jag trodde inte på en en sådan invasion som nu har skett, jag trodde Putin skulle nöja sig med Donbass.
 
Vad är Putins analys av läget? Att väst inte kommer att göra något särskilt förutom sanktioner. Att sanktionerna kommer vara tuffa, men att Ryssland ändå har Kina och forna sovjetblocket att handla med utöver länder i Afrika och Sydamerika? Att Ukraina sedan rätt fort inte kommer kunna försvara sig? Känns inte helt ologiskt.
 
Men vad händer sedan då? Kommer väst någonsin våga göra något med anledning av Putins kärnvapen? Vad är alternativen? Det är inte enkelt. En axel med Ryssland och Kina känns väldigt otäck, om den inte redan är här.
 
Det här är både oerhört skrämmande och ledsamt.

Black Widow

Jag borde skriva något om Ukraina, vilket jag märker att jag gör nu, men jag har inte så mycket att säga. Det är mest ilska blandat med ledsamhet, men jag har dock svårt att se en invasion av resterande del av Ukraina. Högt och vidrigt spel av Putin.
 
Något helt annat, jag såg precis klart "Black Widow". En av de sämre filmerna i Marvel-serien. Rätt tråkiga karaktärer, trots David Harbour. Sedan har jag svårt för när britter och amerikaner ska spela ryssar. Det måste ju finnas gott om ryska skådespelare att välja på. Det blir bara så konstigt. Sedan blir inte fighting-scenerna så bra när de spelas av folk som varken har fysiken eller talangen för dem. Det är jämställt och bra, men blir mest fånigt.
 
Det var väl det.

Den jobbiga känslan av att känna igen, men inte kunna placera

Idag har jag, som vanligt något fragmentariskt, sett filmen "Ant-Man". Rätt bra måste jag säga med lite mer värme och mindre våld än många andra marvelfilmer. Jag antar dock att våldet är lite grejen med dessa filmer, så det är väl svårt att skala ned på det för mycket, men i "Ant-Man" tyckte jag ändå de verkade göra ett försök.
 
Något som störde mig i filmen var att det var med ett gäng skådisar som jag kände igen, men inte kunde placera. Bland annat Corey Stoll som var utmärkt. När jag kollade upp honom måste det ha varit från "House of Cards" jag kände igen honom. Även Evangeline Lilly gav samma känsla, och efter att ha kollat upp henne var det ju från "Lost" jag kände igen henne. Martin Donovan var den sista som störde mig, och honom hade jag ju sett rätt nyligen i "Archive 81", men hjärnan ville inte koppla.
 
Annars har vi varit på en visning i Årstaberg. En lägenhet som kanske inte var superintressant, men vi ville se området. Rätt tafatt mäklare måste jag säga. Antar att de inte behöver göra så mycket för att sälja.
 
Sedan gick vi runt lite på söder eftersom vi skulle käka på "Hermans". Jag ska bjuda på ett par bilder därifrån :-).
Det här är säkert hånfullt och respeklöst, men jag har rätt svårt att tåla att mitt namn används i de här sammanhangen. Ja, jag var inte först, men ändå, det stör mig :-).
Inte för att jag och Cornelis har så mycket gemensamt, men jag tror ändå att jag hade uppskattat honom om jag hade träffat honom. Jag kände inte till "Cornelisparken" sedan tidigare, men det var en rätt mysig plats med fin utsikt över vad jag tror kallas "Saltsjön".
 
"Hermans" bjöd även på en trevlig lunch, och innan dess tror jag nog vi stötte på David Wiberg från "Varanteatern".

Zodiakmördaren – Jakten på min pappa

En lugn dag, en del jobb med LekOutlet.se. Det är lite som när jag grejade med MP3:or som ung, monotont och typ terapeutiskt.
 
Jag kom ut och sprang till slut. Det var rätt bra skottat så det gick bra att springa, och kändes helt ok också.
 
Eftersom jag mest ägnar mig åt meningslösa tidsfördriv nu kikade jag igenom "Avengers: Age of Ultron". Sist såg jag den på bio i New York, men det var 2015, och det känns inte länge sedan, men det är ju tråkigt nog länge sedan. Då tyckte jag att det var en underhållande film med bristande minnesvärde. Det märktes nu att jag gjorde en rimlig analys. Jag mindes en hel del av filmen, men inga minnesvärda detaljer. Det händer mycket, det är rörigt, men det är inte mycket som finns anledning att komma ihåg av filmen. Lite roligare att se den nu när jag hade allt som hänt innan i serien färskt i minnet ialf.
 
Nu har jag nog sett igenom alla filmerna i marvelserien som jag till stor del hade sett innan. Blir lite mer spännande framigenom förhoppningsvis :-).
 
Gott med Liverpool-seger och City-förlust. Kan förhoppningsvis bli lite kamp om titeln.
 
Ja just, titeln. Jag och Valle kikade klart dokumentären "Zodiakmördaren – Jakten på min pappa" idag. Jag trodde att den skulle handla om den lösning som presenterades förra året, men där hade jag fel. Serien handlar om en snubbe som framstår som någon form av psykopat och som tror att hans pappa var zodiak-mördaren. Han övertolkar bevis och verkar vara en allmänt jobbig person. Serien är dock rätt dålig och otroligt långsam, men den är ändå intressant ur synvinkeln att människor ljuger, eller har en tendens att tolka saker väldigt snett, och att de sedan efter att de investerat så mycket har svårt att vilja se "sanningen".

Guardians of the Galaxy

Mängder av snö ute när jag vaknade idag. Kommer jag kunna gå ut och springa som jag hade tänkt?
 
Under förra helgen och i veckan har jag sett de två filmerna om "Guardians of the Galaxy". Även de en del av mitt marvelprojekt. De här filmerna hade jag inte hört talas om innan och jag var inte så där jättesugen på att se dem, men de var rätt bra. De har en lite barnsligare och mer humoristisk ton än resterande filmer från marvelvärlden som jag sett. Sedan gillar jag retro-touchen med musik från 70-80-talet. Positivt överraskad med andra ord.
 
En spaning dock... Är det inte rätt vanligt i filmer där karaktärerna åker runt i rymdskepp och verkar ha en extrem teknologi att de inte har målsökande vapen? Det är väldigt ofta de inte träffar det de skjuter på trots att det är precis framför dem. Jag tänker att det borde vara en rätt enkal sak att träffa en motståndare när de har så avancerad teknologi.

Zodiac

När såg jag filmen "Zodiac" sist? På ett sätt är det lätt att svara, det var igår och förrgår, men jag tänker innan det? Känslan är att jag såg den tillsammans med Jesper och kanske några andra i korridoren. Gyllenhaal och Ruffalo mindes jag väl från filmen, men Robert Downey Jr., hade jag helt missat att han var med i filmen. Antar att jag inte riktigt hade koll på vem han var när jag såg "Zodiac" senast, och därmed inte lade honom på minnet. Han gjorde det dock bra, precis som Ruffalo. Gyllenhaal var väl däremot lite beige. Huruvida jag tyckte filmen var bra då minns jag inte så mycket av, men det som fanns i minnet var ändå att jag uppskattade filmen då. Nu när jag såg den igen med bättre bild osv var den ännu bättre. Väldigt lång, men aldrig tråkig. Även lite annorlunda för att vara ett kriminaldrama. Intressant att göra en film om något som inte hade lösts heller, det känns lite som en chansning, kommer folk vilja se det här? Det tror jag folk gjorde, och det med behållning. Tänk, Valle somnade inte ens :-).

När vi inte vill komma så långt...

Efter jobbet stannade jag till vid en blomsterhandel för att köpa en blomma till kära Valle, med anledning av att hon har namnsdag idag. Utanför blomsterhandeln var det kö, och det var bara män i kön. Jämställdheten har inte kommit så långt överallt, men när det gäller just denna skevhet vad gäller jämställdhet tror jag det är få som gnäller.

Vuxen dekadens, eller bara så det ska vara

Just nu känns det lite som att jag bara flyter med. Gör det jag tycker är roligt, eller bara för att det inte kräver så mycket fokus. Jag känner mig lite som 25 igen :-).
 
Vad innebar veckan som gick? Inte så välidgt mycket. Jag såg filmerna "Thor: The Dark World" och "Captain America: The Winter Soldier". Den förra är kul med anledning av asatron, men Portman känns ännu en gång meningslös i sin roll. Inte för att det egentligen stör mig, men ska verkligen Idris Elba spela Heimdall? Förutom detta är det ingen film som kommer sätta några större avtryck. Den senare var nog ännu mer ointressant. Mycket specialeffekter och lite charm. Ytterligare en superhjälpte presenterades. Filmerna med Captain America är nog de tråkigaste.
 
En kväll var det fotboll också, och just nu känns det som Liverpool har ett riktigt spännande lag, även om det sannolikt inte räcker till PL-guld igen.
 
I fredags blev det AW med några jobbarkompisar här i Sumpan för att fira friheten. Även om jag inte känt mig ett dugg ofri innan, så är det skönt. Ett par bira blev det. Trevligt!
 
Jag har skrivit upp några museum jag tänkt besöka, och igår gick jag och Linus till "Medeltidsmuseet". Det var väl inte jättespännande och handlade främst om Sthlm. Det fanns dock en gammal båt och lite byggnader som gav en känsla av hur det såg ut på medeltiden. Besöket var även gratis, så även om det inte var super var det ju värt ett besök.
Ungefär så här ska det ha sett ut i Sthlm på medeltiden. Förutom de okända personer som fått äran att vara med på den här bilden.
Det här var det konstigasate föremålet jag såg på museet. Jag har svårt att förstå grejen, och upplägget i en blå plasthink är på något sätt märkligt :-).
 
Efter en öl på "Pitcher's" mötte vi sedan upp Valle för middag på "Chelas" vid Hornstull. "Chelas" är en mexikansk restaurang med sparsamt utbud. Vi beställde alla någon vegensk tortillas med rätt starkt innehåll. Det var mer starkt än gott. I övrigt var det dock trevligt.

Ljusare tider

Det börjar ljusna när jag går till jobbet och är inte helt mörkt när jag går hem. Det är fint för humöret :-).
 
Annars har väl dagen och gårdagen inte bjudit på så mycket speciellt. Jag fortstätter med marvelfilmerna, nu senast såg jag "Iron Man 3". Bra som alla andra filmer i serien, men inte lika bra som de andra Iron Man-filmerna. "Iron Man 3" hade en konstig ton som pendlade mellan väldigt seriös och fånig. En rätt bra skurk, men jag vet inte riktigt om jag förstod vad han hade för mål och varför han fick så många medhjälpare. Det blev även lite konstigt när Tony Stark fixade fram massa självgående Iron Man-robotar. Behövs de med människor i då verkligen? ...och klarade han sig inte väldigt bra även utan Iron Man-dräkt? Bra att de tog upp lite om psykisk ohälsa, även om det blev fånigt i kontexten. Ja vad mer, det är verkligen Robert Downey Jr. som gör de här filmerna lite extra bra. Filmens absoluta höjdpunkt var dock när de visade en kort snutt från en Liverpool-match på TV :-).
 
Det är rätt många filmer kvar, så det lär dröja innan jag går tillbaka till mitt mer seriösa jag. Det är dock rätt skönt att fly verkligheten.

The Avengers

En dag med träning och städning, varför krångla till det :-).
 
Jag har även under dagen hunnit med att se om "The Avengers". I maj 2013 tyckte jag det var en mycket bra film, och den något simpla bedömningen håller jag kvar vid. Efter att nu ha sett alla filmer som ska utspelas innan har jag det sannolikt lite lättare att förstå alla karaktärer i jämförelse med hur det var när jag såg filmen förra gången.Trots det kan en undra hur filmskaparna hade tänkt att en skulle förstå något gällande "Hawkeye" och "Black Widow". De karaktärerna har endast sparsamt varit med i någon enstaka av de föregående filmerna, och i "The Avengers" är de någon form av självklarthet som en inte riktigt förstår varför. ...och varför var inte "War Machine" med? Utöver det är jag nöjd med det mesta i filmen, jag blev till och med imponerad av specialeffekterna i krigsscenerna i New York.
 
I övrigt såg jag Liverpool besegra Cardiff med 3-1 i FA-cupen. Fint att se Elliott tillbaka, och Diaz såg spännande ut.
 
Spenderas kvällen med en film till, eller?

Fight Club igen

Det blev middag på "Taco Bar" här i Sumpan igår. Jag är inte så förtjust i "Taco Bar", men det var en rätt trevlig lokal och trevlig personal. Priset var ju även det på en bra nivå, så vi hade det bra.
 
Tillbaka hemma såg vi klart "Fight Club" som vi började kika på i fredags. Jag tror att det var jag som kom på att vi borde se den, bland annat med anledning av Meat Loaf. Valle somnade dock såsom brukligt i fredags, vilket gjorde att jag tog beslutet att stänga av, så att vi gick och lade oss istället. Igår när vi skulle fortsätta se filmen blev Valle sur på våldet och kände att hon inte hängde med i filmen, så det blev mest mobilen för henne. Lite tråkigt, men så kan det gå ibland :-). Det måste väl också sägas att "Fight Club" är en film som är riktad till män :-).
 
"Fight Club" var dock lika bra nu som när jag sett den förut, och fortsatt lika aktuell med psykisk ohälsa, kapitalism och terrorism. Gällande mitt minne tror jag mig inte att jag mindes att det var Helena Bonham Carter som hade den kvinnliga birollen. Antingen har jag inte reflekterat över det förut, eller så hade jag glömt det.
 
Summa summarum, "Fight Club" är minst lika bra och aktuell idag som 1999.

Thor

Jag kom runt den längre löparrundan. Det var länge sedan jag sprang lite längre, sannolikt i november. Efter det känns det typ bara som jag varit småsjuk hela tiden. Det gick dock väldigt sakta :-).
 
Kollade om filmen "Thor" när jag kom hem. Den ingår i mitt marvelprojekt, och jag har sett den förut. Till skillnad från andra filmer i serien som jag varit osäker på huruvuida jag verkligen sett dem förut var det inga oklarheter med "Thor", här kom jag ihåg rätt mycket.
 
"Thor" är nog den sämsta hittills i serien. Inte dålig, och den har viss charm, men manuset är inte så intressant och Portman var ovanligt dålig. Kanske mest handlade om rollen dock.
 
Får se om det blir ut och äta ikväll!

Harry Potter och den flammande bägaren

Det ser ut som att solen skiner, då får det nog bli att gå ut och försöka springa lite. Jag är fortfarande lite slemmig i halsen efter covid, men tror inte det ska göra att det är dumt att springa.
 
Vi gick och lade oss tidigt igår, vilket ledde till att jag vaknade tidigt idag. Eftersom jag fick 1500 kr i julklapp av Migrationsverket som jag kunde använda till olika presentkort införskaffade jag mig en mängd nya böcker, bland annat resterande böcker ur Harry Potter-serien. Imorse läste jag klart den fjärde boken i serien, "Harry Potter och den flammande bägaren".
 
Det överraskade mig något när jag började läsa boken att texten var mindre och sidorna flera. Ganska stor skillnad mot de föregående böckerna. Eventuellt även lite spretigare innehåll än de föregående böckerna, men ändå bra, faktiskt riktigt bra. Jag ville inte sluta läsa. Jag tror även jag nämnt det förut, men att läsa böckerna efter att ha lyssnat på dem för länge sedan, och sedan sett filmerna, är bra för att förstå allt lite bättre. Det är ju inget nytt i sig, men sammanhanget blir bättre i bokform än i film. ...och visst blir innehållet i Harry Potter-böckerna vuxnare med tiden?
 
Jaja, nu får jag se om jag orkar mig ut :-).

Bio igen

Det var nästan två år sedan vi var på bio. Då var det "Parasit" och nu blev det "House of Gucci". Första gången jag var på bio på MOS. Rätt lugnt mitt i veckan.
 
"House of Gucci" visade sig vara en välgjord men rätt trist film. Själva berättelsen om att Maurizio Gucci blev mördad av några som hans tidigare fru hade anlitat kände jag inte till, så på så vis var det intressant, men filmen var alldeles för lång och något märklig i tonen. Jared Letos karaktär, Paolo Gucci, var kul, men kändes överdriven. Han passade inte riktigt in i filmen. Men främst kändes det som att filmen inte hade tillräckligt med innehåll för dess långa speltid på nästan tre timmar, vilket dessvärre gjorde filmen något trist.
 
Har jag någon relation till varumärket Gucci? Nee, är det någon som använder artiklar från Gucci frivilligt? Spontant känns det som något som en del barn och ungdomar i förorten kan tycka om.

Hulken

Jag har nu suttit och funderat lite på vilket sätt Huken har funnits i mitt liv? Jag kan inte komma på så mycket, han har alltid funnits där, men det är svårt att säga varför. Jag kan säkert ha sett något av TV-serien från 70-talet som barn, eller någon serietidning. Det är dock inget som satt sig.
 
Att jag började fundera på det nu beror på att jag under ett par dagar sett filmen "The Incredible Hulk". Den var helt ok, men som inte så insatt i Hulken har jag lite svårt att förstå hur mycket han tål och hur långt han kan förflytta sig. Jag vet inte heller om jag tycker att Tim Roth var helt rätt scoutad som skurk. Jag hade nog dessutom velat ha lite mer berättelse om Bruce Banner och något mindre action, men på det stora hela en helt ok film som sagt.
 
När jag pluggade på universitetet har jag för mig att vi såg någon av hulken-filmerna i korridorsboendet. Jag kan dock inte minnas om det var den här eller om det var den tidigare regisserad av Ang Lee. Jag minns det dock som att jag inte tyckte den filmen var så bra, och att jag i samband med det lärde mig att Hulken är Bruce Banner och att Edward Norton gestaltat Bruce Banner i en film. Det verkar då konstigt om vi inte såg "The Incredible Hulk" med Edward Norton, men jag tycker jag borde känt igen mer från filmen isf. Men det har jag ju märkt förut att jag inte alltid minns så mycket som jag vill.
 
Ja, ja, det var en kort minnespromenad gällande Hulken.

RSS 2.0