En arbetsvecka till typ...

Nu har jag snart jobbat en vecka till på det nya jobbet, och det rullar på. Kul med nya uppgifter som sagt, men annars är det väl inte så mycket att rapportera om :-).
 
Jag läste ut "Vit Skörhet" i veckan. En bok om vitas rasism i USA och hur de sedan visar upp skörhet när de blir uppmärksammade på sin rasism. Författaren driver tesen att alla vita i USA, sannolikt alla vita i hela världen, är rasister, och att det inte är något de/vi kan göra något åt. Det bara är så, och det är djupt rotat i institutionerna osv. Det är lätt att förstå att det är det här tankegodset som många av de debattörer jag hör här i Sverige har. Argumentationen är rätt intressant eftersom den utgår från att göra en halmgubbe. Det är svårt att kritisera någon som menar att den som kritiserar därmed endast visar upp vit skörhet. Alltså om jag kritiserar boken gör jag det bara eftersom jag känner vit skörhet. Jag har svårt för sådan argumentation. Det betyder dock inte att mycket i boken inte är rimligt. Tyvärr vill vi människor gärna känna igen oss i andra på alla möjliga sätt och diskriminerar och visar upp "rasism" (i ordets väldigt breda bemärkelse) på alla möjliga sätt, vare sig vi vill det eller inte. Det blir inte lättare att leva om du då är i minoritet. Författaren till "Vit Skörhet" missar, eller förstår sannolikt inte, de här rent psykologiska aspekterna, och inte heller hur människors upplevelser formar dem på olika sätt. Tesen är snarare att vita människor är uppfostrade till rasister och att det bara gäller för just vita människor.
 
Jag trodde att boken skulle väcka något hos mig, lite ilska, kanske någon aha-upplevelse, men jag tror inte den gav något direkt avtryck alls. Främst var det den här halmgubbe-argumentationen jag kommer minnas, att det är ett smart, men något uttjatat sätt, att argumentera, men ack så trångsynt.
 
Men jag kommer väl inte undan, jag visar sannolikt bara upp vit skörhet genom att ge min syn på författarens sätt att argumentera.

Ingen Covid, och lägga klar

Jag fick svar idag på testet, och det var negativt. Skönt! Det kanske finns en liten risk att jag tog det för tidigt, men skönt ändå.
 
Idag var vi och kollade på ett boende i Sumpan som kändes riktigt bra, så vi skrev kontrakt. Den 8 maj bär det av :-).
 
En lyckad dag kan en säga :-).

Coronasmittad?

Igår ringde en chef till mig och berättade att jag varit i närheten av en person som konstaterats vara coronasmittad. Jag känner dock inga tydliga symptom och har även tagit ett PCR-test idag. Antagligen är allt lugnt, men är det någon gång jag borde ha blivit smittad är det nu.
 
En arbetsvecka på nya jobbet är även avverkad. Jag känner mig faktiskt lite laddad. Mycket att sätta sig in i, och det känns som att det finns en del missnöje och därmed säkert en del som kan styras upp. Det kommer nog bli en spännande tid :-).
 
Vi har även kikat på lite lägenheter, men än så länge inget klart.
 
Något helt annat... Med anledning av att jag varit i närheten av en corona-smittad gick jag inte till gymmet igår. Jag tog istället en promenad, och när jag gick igenom Slottsparken var det massor av poliser, ambulans och avspärrningar. Det hade varit någon form av mordförsök av vad jag förstår, men kanske lite tidigt att säga. Om det nu är ett mordförsök så skedde det mitt på dagen, och det är väl det som jag tänker på här. Jag vet inte om någon egentligen längre försöker hävda att grova våldsbrott inte ökat, men känslan är ju tydlig att det har det, och att det är mer öppet. Hursomhelst har det uppenbart blivit en acceptans. Det är ingen "grej" att någon huggs ned mitt i centrala Örebro längre. Som sagt, jag vet inte hur allvarligt det var, men det är ändå på notisnivå i lokalpressen, och sannolikt även hos oss själva. Det känns lite märkligt.

Hur har det gått?

Nu har jag jobbat på nya jobbet ett par dagar. Jobbat är väl förvisso att ta i, jag har främst försökt göra mig bekant med lokalerna och de nya arbetskamraterna. Det kommer vara en hel del nytt i början, och det är nog bra att hålla tungan rätt i mun en stund. Det verkar även finnas en del gnissel på enheten. I övrigt har jag blivit glatt välkomnad och träffat en hel del folk som jag redan börjat uppskatta.
 
Jag såg filmen "Ex Machina" i helgen, bra film! Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva den, men snyggt nedtonad i det mesta. Lite av en "Frankenstein" i modern tappning.
 
...och det där nya barnet tillsammans med Levi, det är ju så galet gulligt.

Vålnadernas historia

Vilken dag det är, sol och värme, men jag har dock främst varit ute för att ta mig fram och tillbaka till gymmet. En sådan här dag saknar jag en uteplats.
 
För någon dag sedan läste jag klart Magnus Västerbros "Vålnadernas historia", en bok om just vålnadernas historia från antiken och framåt. Kul sätt att gå igenom historien på. I boken följer Västerbro hur människan trott och tvivlat på övernaturliga fenomen från antiken och framåt. Att den förtrollade världen som det brukar talas om innan upplysningen inte var lika förtrollad som det kanske antas. Han går även igenom allt fusk med spiritisterna på 1800-talet och hur en som Conan Doyle både kunde framstå som väldigt förnuftig och lite dum i huvudet. Boken är kanske lite långrandig, men på det stora hela väldigt bra. Kan verkligen rekommenderas för den som gillar historia och det övernaturliga.

Morbror igen!

Tjoho! Nu är jag morbror igen, och det till en liten flicka :-). Det känns stort, och bra kämpat alla inblandade!
 
Nu är även båda min föräldrar vaccinerade vilket känns bra. Det känns dumt att sia om den här sjukdomen, men det känns bra ialf :-).
 
Det blev inget mirakel för Liverpool mot Real Madrid, men det känns som att det faktiskt skulle kunna ha blivit det. Det var en bra match, vilket ger en positiv mersmak till de sista matcherna i Premier League.
 
Vi såg "Sanningen om hudvård" i veckan, och det är väl som vanligt dumt att dra förhastade slutsatser, men det är ändå "kul" när det visar sig att vanlig fuktgörande kräm är typ bättre än massa annat :-).
 
Vi såg även "Med livet framför sig" igår. En fin film utan tydlig handling och med bra regi. Filmen hade så lätt kunnat bli moralistisk, men det lyckades de hålla bort, vilket gjorde filmen väldigt bra.
 
"Sista" dagen på gamla jobbet i fredags. Kändes lite märkligt eftersom jag sannolikt kommer vara tillbaka där redan på onsdag en sväng. På sätt och vis hade det nästan känts bättre att aldrig gå tillbaka...

Be om ett mirakel

Kan det bli något av ett mirakel ikväll så att Liverpool lyckas vinna över Real Madrid med 2-0 eller mer? Inte så troligt, men jag hoppas ju :-).
 
"Tom Cruise och hans svarta skugga" är en rätt bra dokumentär om inte helt överraskande Tom Cruise. Han är ju minst sagt en luring, och jag skulle ju egentligen vilja veta lite mer gällande varför han gjort en del märkliga val och betett sig underligt då och då. Det framgår dock inte i dokumentären.
 
Annars börjar det dra ihop sig med Sthlm och jag blev avtackad redan i måndags. Fick en himla massa fina grejer, vilket var fint gjort av kollegorna.
 
I övrigt är det nu upplagt en himla massa nygammalt LEGO på LekOutlet.se. Kom och köp :-).

The Serpent och lite annat...

Den lägenhet som vi trodde på blev det inget med. Nu har vi ingenting på gång, och det är bara en vecka kvar av jobb här i Örebro.
 
Rätt lugn helg, förvisso några öl i fredags på Stallyktan, vilket var riktigt trevligt. Det blev även middag på Tetsu igår, bra ställe måste jag säga.
 
Idag har vi främst sett klart serien "The Serpent" om mördaren Charles Sobhraj. Jag hade inte hört talas om honom innan, så därav var serien rätt intressant. Däremot var serien i sig rätt dålig. Märklig regi där alla inblandade betedde sig konstlat hela tiden, och sedan blev det väldigt melodramatiskt. Det betyder dock inte att det inte var intressant, för själva historien som berättas är spännande, och rätt galen.
 
Jag såg även dokumentäran där Soran fick tid i rutan igen efter metoo. Jag har inget emot att det dokumenteras, men det gav inte så mycket. Han har haft och har det tufft, och det är för jävligt, om han är oskyldig, men själva dokumentären gav inte så mycket nytt under solen. Det var inga direkta frågor gällande varför han tror att det blviit som det blivit. Jag vet inte vad jag tycker, men jag trodde det hela skulle ge lite mer.
 
En sak är dock lite märklig, när det gäller sexuallbrott är stigmatiseringen väldigt mycket större än vid andra brott, egentligen oavsett vad.

Mitt i en förkortad vecka

Onsdag idag, men det känns lite som tisdag, med anledning av den lediga måndagen.
 
Valle jobbar på med lägenhet. Vi har eventuellt en på gång som sannolikt skulle passa perfekt. Vi får se om det går i lås.
 
Annars tänkte jag skriva några ord om serien "Evil Genius" på Netflix, ett minst sagt märkligt kriminalfall. Jag blev inte helt tagen på en gång, men efter att ha sett klart serien tycker jag ändå att det var mycket intressant eftersom fallet är så intrikat.
 
...och det var märkligt oinspirerat av Liverpool igår.

Lägenhetsletande...

Det är inte helt lätt det här med att hitta lägenhet i Sthlm, men några ingångar har vi och Valle åker till Sthlm imorgon för att reka lite :-). Egentligen är det väl bäst att köpa, men det känns knöligt att köpa något innan en är i Sthlm med tanke på visningar osv.
 
Annars en lugn dag. Jag såg dokumentären "Sex eller övergrepp" som på ett rätt bra sätt visar hur komplicerat det kan vara gällande när något blir ett övergrepp. Jag såg även "Mordets DNA" om några kända mord i Finland som jag inte kände till sedan innan, men som jag nu förstår har haft viss inverkan på kulturen efteråt.

Påskdag

Idag är det påskdagen. Stavas det med stort P, nee jag tror inte det.
 
I förmiddags tog vi en riktigt lång promenad, och sedan dess har vi bara softat, vilket jag inte har något emot.
 
Vi började se en serie på Netflix som jag säkert kommer kommentera när vi sett klart den.
 
Jag såg "Hitlers okända SS-general" som var rätt intressant. Förmodligen lite konspiratorisk gällande när Kimmler dött och om Tyskland var nära att få kärnvapen, men på det stora hela bra.
 
Jag hittade dokumentären ovan efter att jag hade sett "Nazisternas mänskliga experiment" som inte är någon nyhet, men som när jag stöter på alltid blir förbluffat äcklad av. Det är Ahnenerbe som är i fokus för dokumentären, och förutom en massa vidriga experiment försökte de bevisa att den germanska rasen var överlägsen andra raser osv.
 
Jag tror vi lär fortsätta kvällen i soffan här :-).
 
...och något helt annat, nu ser det ut som att Liverpool är på rätt spår igen!

Lite tid över...

Jag fick lite tid över nu, vet inte riktigt vad jag ska göra? Sitter och väntar på Arsenal - Liverpool.
 
Dagen har spenderats med familjen. Supertrevligt med grill ute!
 
Jag såg "Drag me to hell" igår. Jag vet inte säkert, men det känns som en film jag tänkt att försöka se tidigare, men inte riktigt hittat någonstans. Det är ialf en rysare med rätt humoristiska inslag. Lite som en b-skräckis, fast bra.
 
Ja snart är det nyheter, sedan måste jag äta någonting...

Glad Påsk och Attila

Glad Påsk, men samtidigt, börjar det inte bli dags att avskaffa de här gamla vidskepligheterna? Med det menar jag typ, att borde vi som arbetar inte få några betalda lediga dagar som vi kan ta ut lite när vi vill? Det är kanske knepigt för arbetsgivarna... Å andra sidan, kultur och tradition är väl trevligt. Jag är som vanligt ambivalent.
 
I veckan såg jag Världens Historia om Attila och hunnerna. Är det bara jag, eller vet vi här uppe i Norden rätt lite om Attila och hunnerna? Jag minns inte att vi lärde oss något om det i skolan. Sedan har jag väl genom åren hört talas om Attila och hunnerna lite här och där, men egentligen bara i förbifarten. Dokumentären var därmed väldigt intressant. Tidigare hade jag haft väldigt svårt att veta när hunnerna härjade och att de hängde i Ungern hade jag verkligen ingen aning om. Det kändes lite konstigt att jag inte visste om det.

Ett par filmer...

Långfredag idag som bland annat inneburit att söka efter lite lägenheter i Sthlm. Det är inget på gång, men det verkar finnas en del i andra hand osv.
 
Igår såg vi klassikern "You've Got Mail". Tror inte jag sett hela förut. Jag blev även positivt överraskad, var ju en rätt mysig film. Jag trodde nog att den skulle vara rätt mycket sämre. Lite väl tydlig produktplacering, lite för lång och något tverksam logik på sina håll, men det störde inte så mycket. En fin och go film helt enkelt.
 
I söndags och i måndags såg jag "Godzilla-filmen" från 2014. Den har fått rätt bra kritik och var väl rätt häftig, men över lag var den väl ändå rätt tunn på något sätt. Bra start med Bryan Cranston, men efter att han försvinner upplevde jag filmen som rätt tradig. Det var mest ett frosseri i specialeffekter, och kanske påverkade det att jag inte hade helt mörkt i rummet när jag såg slutet, vilket påverkade det jag såg, men så spännande är det inte när San Francisco går sönder. Jag blev nog lite besviken på "Godzilla".

RSS 2.0