Starship Troopers

När jag var 15 kom filmen "Starship Troopers" ut, och jag minns det som att det var en rätt stor händelse då. Nu tror jag inte filmen är så minnesvärd hos många, men när det begav sig upplevde jag filmen som en cool film med mycket pang-pang och fräck macho-attityd. Sådant som kan tilltala tonårspojkar.
 
Jag tror även att filmen spelades på någon skärm under ett disco på Husaren också, vilket låter märkligt, men jag minns det som att det faktiskt var så.
 
Jag har "Starship Troopers" på DVD, vilket jag tror beror på att jag köpte en del krigsfilmer efter att jag hade gjort lumpen. Det kändes på något sätt rätt, jag tyckte mig väl veta vad krig var då efter 10 månader i Boden :-). Det kan kanske också berott på att jag mindes filmen som bra och därför ville ha den. Jag är dock tveksam till att jag någonsin, förutom idag, tittat på den DVD jag då köpte.
 
Jag kan inte riktigt minnas vad jag tyckte om "Starship Troopers" när jag såg den för över 20 år sedan, men jag mindes en hel del av den, och jag tror som sagt jag mest uppskattade den för sina "coola" stridsscener och machosnacket.
 
Om det nu var på det viset märkte jag efter att ha sett filmen idag att jag helt missuppfattat vad "Starship Troopers" handlar om. Filmen är ju en något gorig satir på fascisista ideologier, med perfekta människor och ett extremt vi och dom tänk. Det tror jag inte mitt 15-åriga jag förstod.
 
Det är så att säga en kanske lite för smart actionrulle. Underhållande var den när jag såg den sist, och det är den fortfarande.

Söndag

Jag och Valle har sett klart den sista säsongen av "The Crown". För min del inte lika underhållande som de tidigare eftersom det främst kändes som en såpopera gällande Charles och Dianas förhållande. Ingen av dem framstår som riktiga människor. Fortsatt bra men sämst hittills i serien.
 
Jag har även sett klart "Svenska Fall" om mord och andra brott på Viaplay. Minst sagt uppslukande, väldigt intressant.
 
I övrigt är jag inte speciellt orolig över att Trump inte kommer att lämna Vita Huset.
 
Något om Maradona också Jag har ingen riktig relation till honom. Jag har sett någon dokumentär som var intressant, men han har aldrig varit någon idol. Främst kommer jag nog ihåg honom eftersom han åkte dit för efedrin-dopning under VM 1994, så han har nog genom åren allra främst varit en fuskare i mitt huvud.

VAR

Nee nu lägger jag ned att kika på fotboll, det får räcka. Det finns ingen charm kvar. Jag var positiv till VAR förut, men nu är det millimeter-bedömningar och andra bedömningar i efterhand utan att domaren först har blåst och vill kontrollera sin egen bedömning. Det går inte. Det var kul så länge det varade. Allsvenskan är väl förvisso utan VAR, så det kan jag titta på om abstinensen smyger sig på.

Raljerande och lögner

Nu har det hänt igen, representanter från Centerpartiet har hamnat snett. Den här gången Federley. När ska det ta slut? Ja jag vet Eskil blev friad, men uteslutna islamister, tveksamma nämndemän och rasbiologi i partiprogrammet (förvisso längesedan), men ialf, skandalerna bara fortsätter...
 
Morgan Johansson prickades av KU för fake news om invandring. Svårt att säga om han gjorde det medvetet, och ibland är han faktiskt bra, men inte allt för sällan föredrar jag uppenbara lögner a la Trump, än halvlögner till stöd för en tes, exempelvis att fler går till jobbet än någonsin, fast det är färre procentuellt eftersom befolkningen ökat.

Hur kan vi

Jag lyssnade på intervjun med Jenny Koos hos Navid Modiri. Det var en blandad upplevelse. Jag håller nog med om det mesta, att vi inte ska stoppa i oss massa hormon-preparat i onödan, men samtidigt har jag lite svårt för när en lösning, hormonbalans i det här fallet, är lösningen på allt. Jag tänker att det är toppen, men att allt är mycket mer komplext än så. Det blir lite religiöst. Hursomhelst en bra intervju som vanligt.

Mord och brott

Jag har ägnat stor del av helgen åt att bekanta mig mer med samhällets vidriga baksida. Jag har suttit och kikat på dokumentärserierna "I huvudet på en mördare", "I huvudet på en gärningsman" och "Svenska fall" på Viaplay. Jag skrev om den första serien någon gång i somras, men nu har jag även börjat kika på de andra serierna.
 
Meningen med de första två serierna är att ge tittaren någon slags uppfattning om varför de här mördarna och brottslingarna blivit som de blivit. Jag vet inte om jag tycker de kommer fram till så mycket, men det känns tydligt att antisociala drag, då i form av att ha en brist gällande att kunna skaffa mänskliga kontakter och känna empati, enskilt, eller tillsammans med händelser i livet, leder fram till att personerna begår de handlingar som de gör. Förvisso med vissa undantag. Jag vet inte om de diagnoserna som oftast ställs på de här personerna är helt relevanta för de överlappar nog ofta, men samtidigt verkar den stora majoriteten ansetts ha varit knepiga redan som barn.
 
Även om brotten är intressanta i sig, så är personerna bakom brotten oerhört mer intressanta.
 
Det är otäckt att se de här serierna, men när en ser dem på en gång känns det som att det blir lärorikt med anledning av att en kan jämföra de olika gärningspersonerna. Kan rekommenderas.

Under samma sol

Det blir bara något kort nu om dokumentären "Under samma sol" om konflikten i Nagorno-Karabach. I dokumentären intervjuas både armenier och azerer och många har diametralt motsatta uppfattningar gällande vilka som har rätt till området. Det är ett tugg som är bekant från många konflikter, och det är väl inte så konstigt heller, men intressant. Det är något med hur svårt olika kulturer med mera har att acceptera varandra fullt ut, och jag tycker ingen lyckas förklara vad det beror på, fast alla har en känsla av det.

Total Recall

Efter att ha blivit positivt överraskad av "Basic Instinct" kollade jag upp regissören, och det är Paul Verhoeven, som jag tidigare mest kände till namnet på, men inte kunde koppla till något särskilt. När jag kollade upp honom såg jag att han hade regisserat bland annat "RoboCop", som är fantastisk, och "Total Recall", som jag inte hade sett hela innan.
 
Det gjorde att jag blev sugen på att se "Total Recall" och nu är det gjort. Som jag minns det såg jag delar av den av en slump hos Anders Folke när jag var barn. Jag mindes delarna när Arnold kommer till Mars och träffar mutanter och en kvinna med tre bröst. Det går igen vad jag minns från min barndom märker jag :-).
 
Det är svårt att definiera "Total Recall" förutom att det är en science-fiction film med en originell plot. Filmen är blodig, men samtidigt rolig, den är också något samhällskritisk och fånig. Specialeffekterna är riktigt bra och skådespeleriet blandat. Det mest intressanta är dock att filmen lyckas balansera det fåniga från att inte bli töntigt. Den är serietidningsfilmisk på ett bra sätt.

Basic Instinct

När såg jag "Basic Instinct" senast? Den släpptes 1992, och som jag minns det var den då en film som alla kände till och som alla måste se, trots att jag bara var 10 år gammal. Jag såg den ju så klart på video eller TV, så något år senare såg jag den nog, men jag måste ha varit alldeles för ung för en sådan film :-). Det är väldigt mycket grafiskt våld och sex i filmen, och det var säkert därför jag kom ihåg rätt mycket av den nu när jag såg om den i helgen.
 
I övrigt måste jag säga att "Basic Instinct" var mycket bättre än jag trodde, jag hade nog fått känslan av att det var lite av en B-film, men det är den ju verkligen inte. Den måste väl även ses som någon form av feminstiskt mästerverk? Den kvinnliga huvudkaraktären bestämmer verkligen var skåpet ska stå.

Hitlers dödsfabrik

Jag har sagt det förut, och säger det igen, det blir mycket skärmtid under pandemin.
 
Idag och igår har jag sett serien "Hitlers dödsfabrik". Det är en dokumentärserie från 2016, så jag tror att jag ialf sett delar av den förut, mycket var bekant, men koncentrationen är inte på max när jag halvslött kikar på en del dokumentärer.
 
Serien handlar om koncentrationsläger, forskare och annat under Hitler-regimen. Bland annat om Ahnenerbe som forskade om de germanska folkens ursprung och gjorde forskningsresor till Tibet och Bohuslän, sannolikt bland annat till hällristningsområdet utanför Tanum, där jag var i somras.
 
Även om jag inte orkar koncentrera mig allt för mycket när jag ser liknande dokumentärer så fastnar det en del information och diskussionsämnen ploppar upp. Exempelvis visste jag inte att Mengele levde fritt i Sydamerika fram till sin död, och hur ska en förhålla sig till judeförföljelserna och dagens diskussioner om klaner som står lite vid sidan om och bara ser till sitt eget bästa?

Batman Begins

Var det sent i våras jag såg alla de äldre Batman-filmerna? Då hade jag som plan att se alla, även de nyare Nolan-filmerna som jag sett tidigare, men med anledning av att jag faktiskt sett dem tidigare har det tagit emot att se om dem. Igår såg jag dock om "Batman Begins", och det var säkert 12-13 år sedan jag såg den sist, och då såg jag den säkert på en dator eller åtminstone en liten skärm. Jag kom ihåg filmen som riktigt bra, och det ändrades inte nu. Ibland när jag ser om filmer framstår de mer eller mindre som nya, alltså att jag inte sett dem förut, men "Batman Begins" mindes jag det mesta av, och det är kanske därför min positiva upplevelse sannolikt blev ungefär likadan. Fast det är väl samtidigt en objektivt bra film, så det vore kanske konstigt om jag hade ogillat filmen nu :-).
 
Hursomhelst väl värd att se igen, och säkert igen och igen...

Lugna helger

Det händer inte så mycket under helgerna numera. En ska helst hålla sig inomhus och inte träffa för många. Jag går förvisso till jobbet och gymmet, men så mycket mer är det inte.
 
Jag roade mig lite idag och igår kväll med att se andra säsongen av "Dips". Känslan är att den inte är lika bra som den första säsongen. Jag minns det som att det är mer slapstick-humor i andra säsongen och lite färre intellektuella skämt. Förvisso en del kul grejer med Migrationsverket.
 
Jag har även sett klart tredje säsongen av "Homeland" nu. Det blev väl något bättre på slutet, men njae, konstig hastighet i serien och en hel del märkliga beteenden av karaktärerna.
 
Ja, jag lär väl fortsätta att hänga framför TVn idag.

Den skrämmande Örebroar'n

Jag vet inte hur många gånger jag nu vaknat mitt i natten av att det smällt eller svischat till i lägenheten. Hjärtat börjar pumpa och adrenalinet rinner till. Efter några sekunder kommer jag dock på att det måste vara Örebroar'n som kommit igen, och morgonen efter så hittar jag tidningen nedanför brevinkastet.
 
Det är väl otäckt på en helt ok nivå, men att bli väckt av konstiga ljud på natten är inte speciellt roande :-). Jag undrar också varför de delar ut tidningen mitt i natten, för det kan inte vara tidigt på morgonen eller sent på kvällen, för jag tror aldrig jag varit vaken när tidningen kommit.
 
Ja, det var väl det :-).

Underhållning

Jag har börjat kika på "Homeland" igen. Jag har väl kommit till mitten av säsong tre, och det är underhållande men samtidigt så jävla dåligt. Jag vill titta för att det är underhållande samtidigt som jag blir irriterad när jag tittar på det. Under tre säsonger har de inte lyckats komma direkt någonstans med huvudhandlingen och det är mängder med små sidohandlingar hela tiden för att fylla ut serien. Sidohandlingarna är även rätt ofta bara för mycket. Serien blir som en såpa, vilket jag inte tror är meningen. Men ändå jag kommer att se klart :-).
 
Först Myrdal och nu Wollter...
 
Igår såg jag även en dokumentär om hur vi ska minska koldioxiden i luften från "Vetenskapens värld". Det är tekniken som kan rädda oss, även om det inte verkar finnas så mycket som hjälper nu. Även om dokumentären nog var tänkt som rätt munter, kände jag inte så efteråt. Jaja, färre människor och fler ingenjörer, det är väl det en får hoppas på.

Lite annat...

Idag såg jag filmen om Bröderna Lejonhjärta som jag haft för avsikt att se sedan jag inte kunde en fråga på ett quiz för ett tag sedan. Jag tror inte att jag hade sett filmen förut, men nog tusan kände jag igen berättelsen. Sannolikt har jag läst den själv som barn, eller att mina föräldrar läst den för mig. Inte den mest påkostade film jag sett, men en fin berättelse är det. Jag undrar också vad den här tydligheten i berättelser med onda och goda gör med folk, blir vi så pass marinerade i det som barn att vi som vuxna får svårt att förstå nyanserna däremellan? Att det sällan är så att någon bara är ond, och att det oftast handlar om perspektiv.
 
Jag såg även en dokumentär om Shakespeare idag, lite med anledning av Verona-besöket förra söndagen. Dokumentären heter "Shakespeare med Koimmisarie Barnaby". 
 
Jag såg även en dokumentär förra veckan om den nyss bortgångne Jan Myrdal. En person jag tidigare mest hört rykten om och känt till namnet på. Jag attraherades av hans sätt att gå sin egen väg, och säga vad han tycker. Jag vet inte om han alltid gjorde det, men känslan i dokumentären var att det var så.

5G

Jag såg nyss dokumentären "5G - Farligt eller fantastiskt?". Den skapade många diskussionsämnen i mitt huvud, inga nya kanske, men den återuppväckte gamla och slumrande tankar.
 
Vi alla hörde väl talas om konspirationsterorierna i våras om att det var 5G som gjorde att Covid-19 drabbade västvärlden värre än exempelvis Sydamerika och Afrika. Nu har väl de terorierna svalnat, men att de ens tar fart är minst sagt intressant. Personligen uppskattar jag viss skepsis och diskussion, men har mer svårt för aktivism. Aktivismen är svårare att backa ifrån, eftersom det investerats mycket i aktivismen.
 
Jag har svårt att se att aktivisterna någonsin kommer övertygas om att 5G sannolikt är förhållandevis ofarligt och att vaccin generellt är bra med mera. 
 
Jag själv minns ju rädslan för elallergi, att folk blev trötta på kontor på grund av strålning med mera, och även rädslan för att prata i mobiltelefon även innan 5G. Finns de problemen kvar hos aktivisterna, eller har de glömts bort? 5G kanske är det som får bägaren av strålning att rinna över? Det är svårt att säga.
 
Jag svamlar lite, men jag är trött på konstig rädda världen-retorik från diverse folk som är lagda åt det aktivistiska hållet. Jag tycker ofta deras retorik handlar mer om att se, höras och verka duktiga än att den är till för allas bästa.

Trump

Jag tror jag har sett det mesta om Trump som finns på SVT Play nu. Jag blir generellt inte så förskräckt över hans skandaler. Nedvärderande mot kvinnor, absolut, men knappast extremt uppseendeväckande för någon man. Hur var det med Rysslands inblandning i förra valet, var verkligen Trump inblandat i något sådant, inte så tydligt, ellerhur? Att han bett Ukraina utreda Hunter Biden, det må vara olagligt, men är det verkligen någon som uppfattar det som så förskräckligt? Det är som om många fastnat i händelser som många andra inte tar så allvarligt.
 
Däremot, det lär knappast vara bra för världen att USA genom Trump gått ur Paris-avtalet och avtalet med Iran. Det är vidare uppenbart att han är en narcissist som tror att det han gör är bäst, vilket knappast kan vara bra i längden. Sist men inte minst är han impulsiv och kan inte ta motgångar.
 
Jag tycker det kan vara uppfriskande med någon som inte tänker på sitt rykte hela tiden och bara kör på, och nog stör jag mig järnet på att de flesta som talar om Trump måste himla med ögonen osv när han kommer på tal, men Trump är ändå för mycket även för mig.
 
Jag har svårt att tro att det blir sämre med sömniga Biden i Vita Huset, även om han som sagt verkar rätt trött. Han lär ju ialf ha en kompentent stab runt sig som han lyssnar på. Sist men inte minst får vi hoppas att Trump lämnar Vita Huset utan allt för mycket strul.

Jojo Rabbit

Det var väl tur att jag inte satt uppe och vakade över det amerikanska valet, för det är ju inte avgjort än. Jag tror jag kommer skriva något mer om det någon annan gång.
 
Under vistelsen i Italien kikade jag och Valle på filmen "Jojo Rabbit", eller främst var det jag som tittade för Valle somnade i vanlig ordning. Hon är grym på att somna till filmer :-). Jag hade fått filmen rekommenderad av familjen Wåke, och det var främst därför vi kikade på den. Jag tror inte att jag hade hört talas om filmen i något annat sammanhang. Riktigt bra film. Det är en satir på Hitler och nazisterna med ett barn i huvudrollen. Delvis tramsigt, men filmen klarar sig ändå från att bli fånig. Riktigt bra helt enkelt.
 
Det får räcka för idag.

Verona

Terrorn fortsätter i Europa efter ett par lugnare år, och med den mängder av relativiseringar och haltande jämförelser. Den delen lämnar jag dock där.
 
Igår kom jag hem från Italien efter ca 12 timmars resa. Tåg från Brescia till Milano, tåg från Milano till Malpensa, flyg från Malpensa till Schiphol, flyg från Schiphol till Arlanda, buss från Arlanda till Örebro. Då tar det sin tid. Fullt och trångt flyg mellan Holland och Sverige också.
 
I övrigt fortsätter även coronan med mera restriktioner som följd.
 
Whatever... Jag hade det ialf väldigt bra i Italien, och i söndags tog vi tåget till Verona. Staden Verona visade sig vara lika vacker som dess rykte. Trånga gränder, mysiga torg, och fina broar. Förvisso folk i mängder, trots coronan. Spontant undrar jag hur det är en vanlig sommardag i Verona? Det måste vara smockat.
 
Vi vandrade runt rätt länge i Verona och besökte den stora amfiteatern (Arena di Verona) mitt i staden, husen där Romeo och Julia bodde, Ponte Scaligero och San Zeno med mera.
Arena di Verona.
Ponte Scaligero eller Ponte di Castel Vecchio som den också kallas.
Julias balkong, och jag kan ingenting om Romeo & Julia, så jag måste nog se den där gamla filmen från 90-talet nu :-).
 
Jag kan inte säga det nog många gånger, men Verona är bra grejer :-). Innan vi åkte köpte även Valle en flaska vin från området Valpolicella som ligger i krokarna av Verona och Gardasjön.

En sväng runt Gardasjön

Det blev inget Verona igår heller. Vi hyrde en bil istället och körde ett varv runt Gardasjön.
 
Vi får se om det blir spännande med bilen... Först och främst hade vi problem att hyra en bil eftersom vi inte har något kreditkort, men när vi bytte biluthyrningsfirma gick det bättre. Det blev Europcar till slut där vi hyrde en Fiat Panda. De tog över 5000 kr i deposit, men det ska vi nog få tillbaka, för bilen lämnade vi åter i samma skick som vi fick den, men det finns ett litet men :-). När en hyr bil ska en ju lämna tillbaka den fulltankad. När vi skulle tanka bilen innan vi lämnade tillbaka den fick vi lite problem. Mitt bankkort fungerade inte i bensinautomaten och Valle har inget kort just nu, hon har bara kontanter. Som jag förstår får en inte tillbaka någon växel om en lägger i för mycket pengar i bensinautomaten. Vi hade bara 10 euro i mindre sedlar och tankade i bensin för den summan, vilket borde vara alldeles för lite, men mätaren i bilen visade fullt efter tankningen. Förhoppningsvis stämmer det, även om det inte verkar sannolikt, och förhoppningsvis ändrar sig inte mätaren tills dess att Europcar kontrollerar bilen. Eventuellt får vi därmed betala någon form av avgift för att bilen eventuellt inte är fulltankad, men vi får se, och mätaren visade på fullt, så jag kan inte riktigt se att vi gjort något fel.
 
Själva bilturen då? Vi började med ett stopp i Salò som var huvudstad i Mussolinis kortlivade Salòrepublik. Bortsett från den historien var det en fin liten stad med en lång strandpromenad. Vi gick runt lite i Salò och jag käkade god fisk från Gardasjön, dock vet jag inte vilken sorts fisk det var.
På Strandpromenaden i Salò.
 
I Salò hade den mer brutala naturen kring Gardasjön börjat, vilken skiljer sig mycket ifrån naturen nere vid södra Gardasjön där jag varit förut. Klart vackrare och mer spännande norrut. 
 
Vår resa fortsatte sedan på vägen som går i precis anslutning till sjön. Bland annat åkte vi där delar av en biljakt i James Bond-filmen "Quantum of Solace" spelades in. R.I.P Sean Connery by the way! Nästan lite otäckt att han dog samma dag som vi besökte en inspelningsplats för en Bond-film.
Nu tror jag inte det är riktigt här som scenerna i filmen spelades in, men det ser typ likadant ut, och en åker i flera sådana här öppna tunnlar runt Gardasjön. Rätt läckert. Jag förstod verkligen mer av tjusningen av Gardasjön nu när vi åkte runt den med bil. Verkligen vackert!
På den östra sidan av Gardasjön nära Malcesine. Även om bilderna jag lägger upp här får dålig upplösning så får en ändå en förståelse av den brutala och vackra natur som finns här. Å andra sidan är det rätt exploaterat runt hela sjön, så det är inte så mycket orörd natur en åker runt i, det är nästan hus och hotell överallt. Det är även mycket trafik, så jag undrar hur det är att åka runt här en normal sommar utan pandemi, antar att det är smockat med trafik, vilket borde göra upplevelsen sämre.
Solen på väg ned bakom bergen. Samma här att det är synd att upplösningen blir så dålig. Det går säkert att lösa, men jag har inte kommit på hur än :-).
 
Sista stoppet blev i Sirmione vid Gardasjöns södra strand. Sirmione är en liten stad på en landtunga som går ut i Gardasjön där det bland annat finns en borg och trånga gränder. Väldigt mysigt. När vi kommit dit hade det dock blivit mörkt så det var lite svårt att få en bra bild över staden.
Borgen vid porten till Sirmione.
 
Sammantaget så fick jag som synes mer förståelse gällande varför Gardasjön är så populär, men samtidigt blir jag lite ledsen över att det är så exploaterat och att naturen blir så hårt belastad när vi är så många på den här planeten.
 
Under kvällen märkte vi sedan att alla restauranger var stängda efter 18.00, så snubben på hotellet i Bergamo hade rätt.
 
Idag blir det nog Verona, lite tredje gången gillt :-).

RSS 2.0